Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 5 dni temu włożyłem szynki w soki( proporcje z tabeli) i jej nie szprycował sokami czy ona są popsute?

Wierze że włożyłeś w zalewę peklującą :grin:.Na ile dni przewidziałeś peklowanie wg.tabeli?

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7463-bez-szprycy-co-dalej/#findComment-249982
Udostępnij na innych stronach

według tabeli na 5 dni i chciałem je dzis wedzic lecz nie były szprycowane

Wierze że włożyłeś w zalewę peklującą

tak zrobiłem w zalewie peklujacej
Gdy ludzie rzucają ci kłody pod nogi to nie patrz na nie idź dalej
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7463-bez-szprycy-co-dalej/#findComment-249986
Udostępnij na innych stronach

peklować dalej a jak igły przyjdą to zrób lekki nastrzyk. Sprawdzaj tylko stan solanki jak by było coś niepokojącego to wymień solankę na nową
Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7463-bez-szprycy-co-dalej/#findComment-249993
Udostępnij na innych stronach

ok to ja nostrzyk i ile je potem trzymać

 

[ Komentarz dodany przez: EAnna: Pią 16 Lis, 2012 00:21 ]

Jak Ty człowieku piszesz?

Może jesteś Kali?

Zapoznaj się proszę z regulaminem forum.

Gdy ludzie rzucają ci kłody pod nogi to nie patrz na nie idź dalej
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7463-bez-szprycy-co-dalej/#findComment-249997
Udostępnij na innych stronach

Ja miałem szynkę nieca 1kg, leżała w zalewie peklowej z przyprawami niecałe 3 dni i jesteśmy zadowoleni z efektu. Wisiała w wędzarni z 7 godzin, jest bardzo smaczna. Nie nastrzykiwałem bo czosnek w zalewie zapychał mi zbyt cienką igłę do strzykawki. Kupie większy zestaw i będę szprycował delikatnie
Pozdrowienia z okolic Torunia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7463-bez-szprycy-co-dalej/#findComment-249999
Udostępnij na innych stronach

Nie nastrzykiwałem bo czosnek w zalewie zapychał mi zbyt cienką igłę do strzykawki.

Nie łaska przecedzić przez sitko lub kawałek gęstej tkaniny. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7463-bez-szprycy-co-dalej/#findComment-250037
Udostępnij na innych stronach

... Nie nastrzykiwałem bo czosnek w zalewie zapychał mi zbyt cienką igłę do strzykawki. Kupie większy zestaw i będę szprycował delikatnie

Moją metodą jest włożenie wszystkich przypraw do gazy wyjałowionej zawiązanie i w takiej formie gotowanie zalewy, później wyjmuje się woreczek i nie ma już problemów. Tą metodę warto też zastosować przy gotowaniu kapusty poszatkowanej, białej lub czerwonej, łatwo wtedy po ugotowaniu pozbyć się śmieci. :wink:

Swoją drogą, czy ten czosnek był przez praskę przeciśnięty? Ja zawsze wrzucam całe ząbki lub przekrojone na pół do zalewy i nie mam problemu z wyciągnięciem go. Warto też spróbować bez przypraw zrobić zalewę by poczuć smak mięsa, [niektórzy tutaj wyznają zasadę, że przyprawy do zalewy dodaje się by ukryć złej jakości mięso :devil: ] ale osobiście sądzę, że warto wszystkiego spróbować i wybrać to co komu pasuje!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7463-bez-szprycy-co-dalej/#findComment-250041
Udostępnij na innych stronach

Tak, miałem w zalewie rozgnieciony czosnek, przepis oczywiście z tej strony. O przepuszczeniu przez gazę jakoś nie pomyślałem a igłę miałem naprawdę cienką ...

 

Dałem 2x więcej wody niż w przepisie bez zwiększania ilości przypraw, smak jest OK

Pozdrowienia z okolic Torunia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7463-bez-szprycy-co-dalej/#findComment-250200
Udostępnij na innych stronach

...

 

Dałem 2x więcej wody niż w przepisie bez zwiększania ilości przypraw, smak jest OK

Jeżeli do zalewy dałeś 2x więcej wody niż w przepisie to zmniejszyłeś znacząco stężenie soli w zalewie i uzyskałeś efekt inny niż ten założony w przepisie! ...

Nie spoko, nie wymądrzasz się. Ważne aby krytyka byłą konstruktywna a taka ona właśnie w tym przypadku jest. Wody dałem 2x więcej to i soli peklującej dałem 2x więcej a później wyczytałem, że też nie dobrze zrobiłem :) Im więcej tu czytam i piszę tym bardziej się okazuje jak mało wiem ale chętnie chłonę nową wiedzę :)

 

Jestem zadowolony z efektów wędzenia i bawi mnie to więc wiedzy i porad nigdy za wiele :)

Pozdrowienia z okolic Torunia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7463-bez-szprycy-co-dalej/#findComment-250210
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.