robimhuk Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Listopada 2012 Przygotowaniu pierwszej kaszanki niewiele juz stoi na przeszkodzie.Natrafilem jednak na dylemat, jakiej krwi nalezy uzyc?.Mam do dyspozycji wieprzowa ,wolowa lub jagniecą.Prosze o podpowiedzi. Cytuj Apes debemus imitari Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7523-krew-do-kaszanki-ale-z-czego/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Listopada 2012 wieprzową na pewno ,nie wiem jak z innymi Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7523-krew-do-kaszanki-ale-z-czego/#findComment-253360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Listopada 2012 wieprzowa ,wolowa lub jagniecią.Wszystkie się nadają,proponował bym Ci wieprzową.Dwie pozostałe zmieniają trochę smak a jagnięca napewno. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7523-krew-do-kaszanki-ale-z-czego/#findComment-253361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Listopada 2012 Rzekłbym pytanie za 100 pkt. Generalnie kaszankę robi się podczas uboju wieprzowiny, stąd i krew wieprzowa.A czy przy uboju innych gatunków zwierząt robi się kaszankę .... nie słyszałem.Może kolega Dzidek coś podpowie ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7523-krew-do-kaszanki-ale-z-czego/#findComment-253366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Listopada 2012 Generalnie w zakładach do kaszanki zbierano krew wieprzową. Gdy przewidywano że wieprzowej zabraknie, zbierano również krew wołową. Krwi z cieląt i owiec nie zbierano ze względów że często była zanieczyszczona treścią pokarmową ze względu na inny sposób wykrwawiania. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7523-krew-do-kaszanki-ale-z-czego/#findComment-253375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Listopada 2012 . Krwi z cieląt i owiec nie zbierano ze względów że często była zanieczyszczona treścią pokarmową ze względu na inny sposób wykrwawiania. To jak zabijają cielęta i owce :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: Cośik mi tu nie pasuje :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: Ja ostatnio dostałem krew z uboju kaczek (uprzedzam, czerniny nie będzie :grin: ) Ale kaszaneczkę na tym zrobię :thumbsup: Pozdrawiam :wink: P.S. Edycja e na ę Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7523-krew-do-kaszanki-ale-z-czego/#findComment-253389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Gonzo taki stary i nie wie jak się bydło zabija :grin: :wink: A tak serio to podrzyna się gardło Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7523-krew-do-kaszanki-ale-z-czego/#findComment-253410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Ja też widziałem....grubą igłę w szyję wbił i pół wiadra krwi z krowy utoczył łee nie jadłbym tej kaszanki :mellow: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7523-krew-do-kaszanki-ale-z-czego/#findComment-253437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Ja też widziałem....grubą igłę w szyję wbił i pół wiadra krwi z krowy Ale gdzie? W Polsce? Czy w Afryce wśród Masajów? :grin: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7523-krew-do-kaszanki-ale-z-czego/#findComment-253450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Gonzo,nie radzę krwi kaczej brać do kaszanki,kaczki bywają nosicielami salmonelli,dlatego też jajka nadają się tylko do gotowania ,lub do ciasta pieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7523-krew-do-kaszanki-ale-z-czego/#findComment-253453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.