Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

KIEŁBASA GRILOWA Z ŻÓŁTYM SEREM

Przepis na 10 kg surowca

 

1 Mięso wieprzowe od szynki lub łopatki chude 4kg

2 Boczek 3,5kg

3 Mięso ścięgniste z golonek lub wołowina 2kg

4 Ser żółty 0,5kg

 

Przyprawy

- Sól 0,18 kg

- Pieprz 0,010 kg

-papryka 0,015

- Czosnek św 0,002 kg 2-3 ząbki

- Cukier 0,01kg

- Bazylia 0,01 kg

- Gałka M 0,002kg

 

Jelita

Jelita wieprzowe 26-28 mm

 

Rozdrabnianie

 

1 Mięso chude mielimy przez sitko 8mm

2 boczek 3mm

3 mięso z golonek lub wołowinę 3 mm mielimy 2lub 3 razy

4 ser żółty kroimy w kostkę 1cm na 1cm

 

Sposób wykonania

Mięso wołowe lub ścięgniste wieprzowe mieszamy do uzyskania odpowiedniego kleju

Dolewając ok. 1 litra wody na całą ilość farszu i dodajemy pozostałe mięso przyprawy dokładnie mieszamy w ostatniej fazie mieszania dodajemy pokrojony ser

Napełnianie kiełbaśnic Jelita wieprzowe 28-30

Kręcimy na parki o dł.18-20cm

Wędzenie

Wędzimy w ciepłym dymie do jasno brązowego koloru

Parzenie

20 minut w 75stC

Schładzanie

Kiełbasę schładzamy w zimnej wodzie do temp. 40 stC

 

Kiełbasa ta może być pieczona na biało surowa także cieszy się powodzeniem szczególnie u Pań i Dzieci

Smacznego

Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/756-kie%C5%82basa-grilowa-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/
Udostępnij na innych stronach

Myślę że warto podzielić sie informacją nt. rodzaju użytego sera :rolleyes:

co chyba jest szczególnie ważne przy stosowaniu surowej kiełbaski na ruszcie ("płynność" sera)

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/756-kie%C5%82basa-grilowa-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/#findComment-12187
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Ja właśnie wczoraj wędziłem trzy rodzeje kiełbas,w tym jedną z serem,do której dodałem sera Królewskiego.Ta kiełbasa w srodku jest z serem.Pozdrawiam.

pozdrawiam Marian
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/756-kie%C5%82basa-grilowa-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/#findComment-12198
Udostępnij na innych stronach

Witam

Dadys bardzo ładna kiełbaska

Sprawa sera ja dodaje ser „ salami” taki mam wypróbowany i nic nie mogę się wypowiedzieć na temat serów, bo się na tym nie znam.

Pozdrawiam

Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/756-kie%C5%82basa-grilowa-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/#findComment-12203
Udostępnij na innych stronach

Gratuluję piękne kiełbasy i jak ładnie uwędzone,Widzę że ten ser sprawdził się.Ale ta kiełbaska z lewej na przekroju nie wygląda jednolicie .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/756-kie%C5%82basa-grilowa-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/#findComment-12208
Udostępnij na innych stronach

Odnośnie sera dodawanego do kiełbas, dodawajcie ser, który jest twardy oraz tzw niskotłuszczowy poniżej 45% tłuszczu w s.m.(sucha masa).

Powód jest jeden: dodany ser w czasie wędzenia i dalszej obróbki cieplnej ulega zniszczeniu jego struktura dając w rezultacie konsystencję płynną, mazistą, co powoduje brak właściwego wyglądu na przekroju.

Nie dodawajcie serów z zawartością oleju.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/756-kie%C5%82basa-grilowa-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/#findComment-12214
Udostępnij na innych stronach

Trzeba czytać skład lub pytać oraz nazwa jest inna "wyrób seropodobny"
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/756-kie%C5%82basa-grilowa-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/#findComment-12219
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Ta kiełbasa z lewej to kiełbasa grilowa peklowana samą solą niejodowaną, i właśnie nie wiem dlaczego wyszła w środku szara,a po bokach różowa.Dzięki za dobre opinie o mojej kiełbasie.Bagno ma rację co do sera,mój ser jest za tłusty,i gdy kiełbasa jest ciepła to ser się rozpływa,ale za to smak jest wyśmienity,tak stwierdziła moja córka,a nie przepada za kiełbasą.

pozdrawiam Marian
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/756-kie%C5%82basa-grilowa-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/#findComment-12225
Udostępnij na innych stronach

Ta kiełbasa z lewej to kiełbasa grilowa peklowana samą solą niejodowaną, i właśnie nie wiem dlaczego wyszła w środku szara,a po bokach różowa.

Zemat nie miej tego za złe, czy możesz odpowiedzieć koledze?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/756-kie%C5%82basa-grilowa-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/#findComment-12227
Udostępnij na innych stronach

wędził razem z mięsem peklowanym?

Ja piekłem peklowane z nie peklowanym i przszło mi na powierzchni czerwonitką obwolutą

teraz gdy piekę i wędzę oddzielnie nie mam tego problemu

 

ser nie rozpłynoł się po teksturze kiełbasy?

Czy czy są widoczne serowe oczka? bo fotka nie oddaje tego

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/756-kie%C5%82basa-grilowa-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/#findComment-12264
Udostępnij na innych stronach

Zemat.

Trochę umknęło, Ci w trakcie czytania technologii.

Trwała czerwono-różowa barwa mięsa po obróbce termicznej bierze się nie tylko od dodatku azatanów i azotynów lecz także przez wiązanie tlenku węgla i dwutlenku węgla, dwa ostatnie związki chemiczne powstają w trakcie spalania drewna.

Zemat. Odszukaj sobie recepturę na kiełbasę głogowską i wymagania jakościowe a wszystko stanie się jasne.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/756-kie%C5%82basa-grilowa-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/#findComment-12280
Udostępnij na innych stronach

Bagno czytaj wszystko a nie temat i łuskasz wypowiedzi aby uszczypnąć ZEMATA :devil: :rolleyes:

 

dadys napisał/a:

Ta kiełbasa z lewej to kiełbasa grilowa peklowana samą solą niejodowaną, i właśnie nie wiem dlaczego wyszła w środku szara,a po bokach różowa.

 

Zemat nie miej tego za złe, czy możesz odpowiedzieć koledze?

 

Teraz masz zagadkę to ty odpowiedz tylko nie z zastosowaniem chemii organicznej.

Czekamy :wink: :rolleyes: :wink: :lol:

 

A wg mnie to moderator powinien przenieść do właściwego tematu bo chyba człowiek się pomylił :idea:

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/756-kie%C5%82basa-grilowa-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/#findComment-12307
Udostępnij na innych stronach

czytaj wszystko a nie temat i łuskasz wypowiedzi aby uszczypnąć ZEMATA

Prosiłem Cię o odpowiedź koledze, gdyż chiałem abyś właśnie Ty odpowiedział.

Wybacz, że wywołałem Cię do tablicy!!!

Widocznie nie byłeś obeznany w tym temacie. Nie mam żalu.

Odnośnioe pieczenia peklowanego z peklowanym to niepeklowane nabierze koloru w trakcie procesu tylko wówczas jesli obydwa kawałki będą dotykały, chyba ze istnieje coś takiego jak ulatniający się tlenek azotu z wyrobów peklowanych i głęboko penetrujący sąsiedni kawałek mięsa niepeklowanego.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/756-kie%C5%82basa-grilowa-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/#findComment-12347
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.