SZCZEPAN Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Maja 2007 KIEŁBASA GRILOWA Z ŻÓŁTYM SEREM Przepis na 10 kg surowca 1 Mięso wieprzowe od szynki lub łopatki chude 4kg 2 Boczek 3,5kg 3 Mięso ścięgniste z golonek lub wołowina 2kg 4 Ser żółty 0,5kg Przyprawy - Sól 0,18 kg - Pieprz 0,010 kg -papryka 0,015 - Czosnek św 0,002 kg 2-3 ząbki - Cukier 0,01kg - Bazylia 0,01 kg - Gałka M 0,002kg Jelita Jelita wieprzowe 26-28 mm Rozdrabnianie 1 Mięso chude mielimy przez sitko 8mm 2 boczek 3mm 3 mięso z golonek lub wołowinę 3 mm mielimy 2lub 3 razy 4 ser żółty kroimy w kostkę 1cm na 1cm Sposób wykonania Mięso wołowe lub ścięgniste wieprzowe mieszamy do uzyskania odpowiedniego kleju Dolewając ok. 1 litra wody na całą ilość farszu i dodajemy pozostałe mięso przyprawy dokładnie mieszamy w ostatniej fazie mieszania dodajemy pokrojony ser Napełnianie kiełbaśnic Jelita wieprzowe 28-30 Kręcimy na parki o dł.18-20cm Wędzenie Wędzimy w ciepłym dymie do jasno brązowego koloru Parzenie 20 minut w 75stC Schładzanie Kiełbasę schładzamy w zimnej wodzie do temp. 40 stC Kiełbasa ta może być pieczona na biało surowa także cieszy się powodzeniem szczególnie u Pań i Dzieci Smacznego Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/756-kie%C5%82basa-grilowa-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Maja 2007 Myślę że warto podzielić sie informacją nt. rodzaju użytego sera :rolleyes: co chyba jest szczególnie ważne przy stosowaniu surowej kiełbaski na ruszcie ("płynność" sera) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/756-kie%C5%82basa-grilowa-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/#findComment-12187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dadys Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Maja 2007 Witam. Ja właśnie wczoraj wędziłem trzy rodzeje kiełbas,w tym jedną z serem,do której dodałem sera Królewskiego.Ta kiełbasa w srodku jest z serem.Pozdrawiam. Cytuj pozdrawiam Marian Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/756-kie%C5%82basa-grilowa-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/#findComment-12198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 2 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Maja 2007 WitamDadys bardzo ładna kiełbaska Sprawa sera ja dodaje ser „ salami” taki mam wypróbowany i nic nie mogę się wypowiedzieć na temat serów, bo się na tym nie znam.Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/756-kie%C5%82basa-grilowa-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/#findComment-12203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Maja 2007 Gratuluję piękne kiełbasy i jak ładnie uwędzone,Widzę że ten ser sprawdził się.Ale ta kiełbaska z lewej na przekroju nie wygląda jednolicie .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/756-kie%C5%82basa-grilowa-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/#findComment-12208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Maja 2007 Odnośnie sera dodawanego do kiełbas, dodawajcie ser, który jest twardy oraz tzw niskotłuszczowy poniżej 45% tłuszczu w s.m.(sucha masa).Powód jest jeden: dodany ser w czasie wędzenia i dalszej obróbki cieplnej ulega zniszczeniu jego struktura dając w rezultacie konsystencję płynną, mazistą, co powoduje brak właściwego wyglądu na przekroju.Nie dodawajcie serów z zawartością oleju. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/756-kie%C5%82basa-grilowa-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/#findComment-12214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Maja 2007 Nie dodawajcie serów z zawartością oleju. A po czym poznam, że ser jest z zawartością oleju :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/756-kie%C5%82basa-grilowa-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/#findComment-12217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Maja 2007 Trzeba czytać skład lub pytać oraz nazwa jest inna "wyrób seropodobny" Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/756-kie%C5%82basa-grilowa-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/#findComment-12219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dadys Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Maja 2007 Witam.Ta kiełbasa z lewej to kiełbasa grilowa peklowana samą solą niejodowaną, i właśnie nie wiem dlaczego wyszła w środku szara,a po bokach różowa.Dzięki za dobre opinie o mojej kiełbasie.Bagno ma rację co do sera,mój ser jest za tłusty,i gdy kiełbasa jest ciepła to ser się rozpływa,ale za to smak jest wyśmienity,tak stwierdziła moja córka,a nie przepada za kiełbasą. Cytuj pozdrawiam Marian Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/756-kie%C5%82basa-grilowa-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/#findComment-12225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Maja 2007 Ta kiełbasa z lewej to kiełbasa grilowa peklowana samą solą niejodowaną, i właśnie nie wiem dlaczego wyszła w środku szara,a po bokach różowa.Zemat nie miej tego za złe, czy możesz odpowiedzieć koledze? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/756-kie%C5%82basa-grilowa-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/#findComment-12227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Maja 2007 wędził razem z mięsem peklowanym?Ja piekłem peklowane z nie peklowanym i przszło mi na powierzchni czerwonitką obwolutąteraz gdy piekę i wędzę oddzielnie nie mam tego problemu ser nie rozpłynoł się po teksturze kiełbasy?Czy czy są widoczne serowe oczka? bo fotka nie oddaje tego Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/756-kie%C5%82basa-grilowa-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/#findComment-12264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dadys Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Maja 2007 Witam.Gdy kiełbasa jest zimna to są widoczne jak to napisałeś serowe oczka. Cytuj pozdrawiam Marian Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/756-kie%C5%82basa-grilowa-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/#findComment-12277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Maja 2007 Zemat. Trochę umknęło, Ci w trakcie czytania technologii. Trwała czerwono-różowa barwa mięsa po obróbce termicznej bierze się nie tylko od dodatku azatanów i azotynów lecz także przez wiązanie tlenku węgla i dwutlenku węgla, dwa ostatnie związki chemiczne powstają w trakcie spalania drewna.Zemat. Odszukaj sobie recepturę na kiełbasę głogowską i wymagania jakościowe a wszystko stanie się jasne. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/756-kie%C5%82basa-grilowa-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/#findComment-12280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Maja 2007 Bagno czytaj wszystko a nie temat i łuskasz wypowiedzi aby uszczypnąć ZEMATA :devil: :rolleyes: dadys napisał/a: Ta kiełbasa z lewej to kiełbasa grilowa peklowana samą solą niejodowaną, i właśnie nie wiem dlaczego wyszła w środku szara,a po bokach różowa. Zemat nie miej tego za złe, czy możesz odpowiedzieć koledze? Teraz masz zagadkę to ty odpowiedz tylko nie z zastosowaniem chemii organicznej. Czekamy :wink: :rolleyes: :wink: :lol: A wg mnie to moderator powinien przenieść do właściwego tematu bo chyba człowiek się pomylił :idea: Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/756-kie%C5%82basa-grilowa-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/#findComment-12307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 8 Maja 2007 czytaj wszystko a nie temat i łuskasz wypowiedzi aby uszczypnąć ZEMATAProsiłem Cię o odpowiedź koledze, gdyż chiałem abyś właśnie Ty odpowiedział. Wybacz, że wywołałem Cię do tablicy!!! Widocznie nie byłeś obeznany w tym temacie. Nie mam żalu. Odnośnioe pieczenia peklowanego z peklowanym to niepeklowane nabierze koloru w trakcie procesu tylko wówczas jesli obydwa kawałki będą dotykały, chyba ze istnieje coś takiego jak ulatniający się tlenek azotu z wyrobów peklowanych i głęboko penetrujący sąsiedni kawałek mięsa niepeklowanego. Pozdrawiam. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/756-kie%C5%82basa-grilowa-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/#findComment-12347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.