redzed Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zamierzam zrobić mój drugi salceson. Niestety nie mam możliwości nabycia świeżego żołądku, ale mogę kupić w chińskim sklepie żołądek poprzednio zamrożony. Mój tato, stary rzeźnik, zdeklarował ze nie nadaje się, ponieważ pęknie kiedy będę gotował. Byłoby to tragedia i zastanawiam się co zrobić. Proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7562-mro%C5%BCony-%C5%BCo%C5%82%C4%85dek-ne-salceson/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimhuk Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zamierzam zrobić mój drugi salceson. Niestety nie mam możliwości nabycia świeżego żołądku, ale mogę kupić w chińskim sklepie żołądek poprzednio zamrożony. Proszę o poradę.Dla mnie to takze wazne , bo kupilem dwa mrozone zoladki w tym samym celu, by stac sie salcesonowym hitem na Nowy Rok :wink: . Jesli pekanie ich jest prawda, to przyjdze mi ich uzyc w Sylwestra zamiast rakiet. Cytuj Apes debemus imitari Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7562-mro%C5%BCony-%C5%BCo%C5%82%C4%85dek-ne-salceson/#findComment-255186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukial Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Przykleję się do tematu, mam trochę inny dylemat a mianowicie mam w lodówce żołądek po świniobiciu z grudnia 2011. Po wymyciu zasypałem go 2 kg soli i tak se leży w lodówce ponad rok. Czy on jeszcze się nada do spożycia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7562-mro%C5%BCony-%C5%BCo%C5%82%C4%85dek-ne-salceson/#findComment-255189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Po wymoczeniu zobacz jak z elastycznością. Powinno być ok. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7562-mro%C5%BCony-%C5%BCo%C5%82%C4%85dek-ne-salceson/#findComment-255191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukial Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Dzięki Maxell za jakieś dwa tygodnie przymierze się do salcesonu to dam znać czy był ok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7562-mro%C5%BCony-%C5%BCo%C5%82%C4%85dek-ne-salceson/#findComment-255195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Czy on jeszcze się nada do spożyciaTo wszystko zależy od jakości wyjściowej oraz warunków przechowywania. Dwa miesiące temu używałam żoładków zakupionych w lutym 2011roku. Miały ponad rok i osiem miesięcy. Były w porządku. Jeszcze pozostał jeden i myślę, że w styczniu go użyję. W ubiegłym tygodniu używałam jelita zakupione w tym samym czasie. Ani jednego pęknięcia. Termin gwarancji podany przez dostawcę moich jelit upłynął w lutym 2012, czyli po roku od sprzedaży. A mimo tego, nadal są dobre. Jednak nikt nie może Ci tego zagwarantować. Jelita są surowcem biologicznym i zapewne różne partie mają różne właściwości. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7562-mro%C5%BCony-%C5%BCo%C5%82%C4%85dek-ne-salceson/#findComment-255197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zamierzam zrobić mój drugi salceson. Niestety nie mam możliwości nabycia świeżego żołądku, ale mogę kupić w chińskim sklepie żołądek poprzednio zamrożony. Mrożenie nie powinno wpływać negatywnie na przydatność żołądka wieprzowego jako osłonka na salceson. Ze swojej praktyki wiem, że pękanie żołądków w czasie obróbki termicznej jest spowodowane rożnymi czynnikami, które nie zawsze zależą od nas samych. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7562-mro%C5%BCony-%C5%BCo%C5%82%C4%85dek-ne-salceson/#findComment-255247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz78 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Jelito czy żołądek - jak jest dobrze wyczyszczony i starannie zasolony - to w lodówce może i dwa lata leżeć. No, trzeba wtedy patrzeć przed użyciem na wymoczenie żeby wrócil do swej elastyczności. Podobnie jest z żołądkiem mrożonym. Trzeba wyczuć elastyczność i nie będzie pękał; to już trzeba czuć w rękach!! Cytuj Lepszy stary wędzasz bez wykształcenia niż magister bez wiedzy !! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7562-mro%C5%BCony-%C5%BCo%C5%82%C4%85dek-ne-salceson/#findComment-255260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.