Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam zrobić mój drugi salceson. Niestety nie mam możliwości nabycia świeżego żołądku, ale mogę kupić w chińskim sklepie żołądek poprzednio zamrożony. Mój tato, stary rzeźnik, zdeklarował ze nie nadaje się, ponieważ pęknie kiedy będę gotował. Byłoby to tragedia i zastanawiam się co zrobić.

 

Proszę o poradę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7562-mro%C5%BCony-%C5%BCo%C5%82%C4%85dek-ne-salceson/
Udostępnij na innych stronach

Zamierzam zrobić mój drugi salceson. Niestety nie mam możliwości nabycia świeżego żołądku, ale mogę kupić w chińskim sklepie żołądek poprzednio zamrożony.

Proszę o poradę.

Dla mnie to takze wazne , bo kupilem dwa mrozone zoladki w tym samym celu, by stac sie salcesonowym hitem na Nowy Rok :wink: .

Jesli pekanie ich jest prawda, to przyjdze mi ich uzyc w Sylwestra zamiast rakiet.

Apes debemus imitari
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7562-mro%C5%BCony-%C5%BCo%C5%82%C4%85dek-ne-salceson/#findComment-255186
Udostępnij na innych stronach

Przykleję się do tematu, mam trochę inny dylemat a mianowicie mam w lodówce żołądek po świniobiciu z grudnia 2011. Po wymyciu zasypałem go 2 kg soli i tak se leży w lodówce ponad rok. Czy on jeszcze się nada do spożycia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7562-mro%C5%BCony-%C5%BCo%C5%82%C4%85dek-ne-salceson/#findComment-255189
Udostępnij na innych stronach

Po wymoczeniu zobacz jak z elastycznością. Powinno być ok.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7562-mro%C5%BCony-%C5%BCo%C5%82%C4%85dek-ne-salceson/#findComment-255191
Udostępnij na innych stronach

Czy on jeszcze się nada do spożycia

To wszystko zależy od jakości wyjściowej oraz warunków przechowywania.

Dwa miesiące temu używałam żoładków zakupionych w lutym 2011roku. Miały ponad rok i osiem miesięcy. Były w porządku. Jeszcze pozostał jeden i myślę, że w styczniu go użyję.

W ubiegłym tygodniu używałam jelita zakupione w tym samym czasie. Ani jednego pęknięcia.

Termin gwarancji podany przez dostawcę moich jelit upłynął w lutym 2012, czyli po roku od sprzedaży. A mimo tego, nadal są dobre.

Jednak nikt nie może Ci tego zagwarantować. Jelita są surowcem biologicznym i zapewne różne partie mają różne właściwości.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7562-mro%C5%BCony-%C5%BCo%C5%82%C4%85dek-ne-salceson/#findComment-255197
Udostępnij na innych stronach

Zamierzam zrobić mój drugi salceson. Niestety nie mam możliwości nabycia świeżego żołądku, ale mogę kupić w chińskim sklepie żołądek poprzednio zamrożony.

Mrożenie nie powinno wpływać negatywnie na przydatność żołądka wieprzowego jako osłonka na salceson.

Ze swojej praktyki wiem, że pękanie żołądków w czasie obróbki termicznej jest spowodowane rożnymi czynnikami, które nie zawsze zależą od nas samych.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7562-mro%C5%BCony-%C5%BCo%C5%82%C4%85dek-ne-salceson/#findComment-255247
Udostępnij na innych stronach

Jelito czy żołądek - jak jest dobrze wyczyszczony i starannie zasolony - to w lodówce może i dwa lata leżeć. No, trzeba wtedy patrzeć przed użyciem na wymoczenie

żeby wrócil do swej elastyczności.

Podobnie jest z żołądkiem mrożonym. Trzeba wyczuć elastyczność i nie będzie pękał; to już trzeba czuć w rękach!!

Lepszy stary wędzasz bez wykształcenia niż magister bez wiedzy !!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7562-mro%C5%BCony-%C5%BCo%C5%82%C4%85dek-ne-salceson/#findComment-255260
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.