Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Prócz ortografii i merytoryki ... ;)

Zielone jest beee szare ujdzie jak sie chce ... ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-449366
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 156
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

nie zgadzam sie absolutnie z opiniami  ze to odpad oszukana czy niedobra kielbasa..

A gdzie się z taką opinią spotkałeś?

Chyba nie na naszym forum  :facepalm:

Jest tutaj spora grupa miłośników takiej właśnie kiełbasy.

To szare oczko jest nawet oczekiwane, jako dowód braku nitrytu w wyrobie.

Cienkie kiełbasy, robione na soli kamiennej i licznych przyprawach, są dobrze przewędzone i upieczone (a nawet przepieczone), co powoduje wysoką odporność na zmiany bakteriologiczne.

Pod warunkiem, że kiełbasa będzie trzymana w przewiewnym miejscu, sprzyjającym suszeniu.

Dodam, że tradycyjnie te kiełbasy robione były z ciepłego mięsa i bezzwłocznie wędzone oraz pieczone.

Porozmawiaj jednak ze stryjem i podziel się z nami ze zdobytą wiedzą. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-450808
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Witam. Ja robię już któryś raz z kolei kiełbaskę z samą solą, pieprzem i czosnkiem ale jest problem bo nie mogę uzyskać tego magicznego oczka :(

Kiełbaska w smaku, konsystencji i trwałości jest " palce lizać " ale brak oczka. Jedyny powód że nie powstaje oczko to prawdopodobnie jest to że mięko jest już chłodzone ( nie mrożone )  Dziś właśnie zakupiłem kolejną porcję mieska a jutro od rana startujemy z wyrobem.

Pozdrawiam Robert

robert236
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-455694
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale brak oczka.

Za długo wędzisz.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-455764
Udostępnij na innych stronach

Witam , oto moja z szarym oczkiem.

 

Napisano 22 kwi 2012 - 15:46

Witam , przedstawiam dzisiaj wyrób mojej kiełbasy ; Wiejska z szarym oczkiem ;
Kiełbasa robiona ze świeżego mięsa , po uboju i rozbiórce na elementy wziąłem się do roboty , temperatura mięsa w granicach 20 st .


Kiełbasa podpiekana , bez parzenia.

Skład i mielenie :

1) I wp - 3,2 kg fi -10     (18,4%)
2) IIwp - 7,4 kg fi - 8      (42,5%)
3) podgardle + tłuszcz drobny - 4 kg fi - 4    (17,4%)
4)golonki + III wp 2.8kg fi 3 mielone 2x        (8,2%) 

Przyprawy

1) sól -15 g / kg
2) pieprz - 2 g / kg
3) czosnek polski - 3 g / kg
4) cukier - 2 g / kg

Sposób wykonania

Mięso wymieszane z solą i zmielone ( rozmiar sitek podany wyżej ) ,do masy wiążącej dodałem szklankę wody ,czosnek i cukier - wszystko przepuściłem dwa razy przez sitko fi - 5 .
Po zrobieniu kleju :wink: wszystkie składniki dobrze wymieszałem , dodając w czasie mieszania pieprz i jedną szklankę zimnej wody i jedną szklankę wody o temperaturze 80 st - dla lepszej kruchości kiełbasy -stwierdziłem jednak po zrobieniu kiełbasy że nie ma takiej potrzeby bo kiełbasa i tak była by krucha , można śmiało dać zimną . ( woda - całość - 4,3%)
Jelita kaliber 32- 36 przepłukane i zalane letnią wodą pozostawiona na 8 g , podpowiedziano mi żeby do tej wody dodać kieliszek cukru , wiec tak zrobiłem i teraz nie wiem czy to było przyczyną ich kruchości po uwędzeniu bo robiłem z nowej paczki .
Kiełbasa po nabiciu - (bez osadzania ) powędrowała do wędzarni i tam osuszanie 45 min w 45 st ( bez dymu ) i następnie wędzenie 45 -50 st przez 4 godz , na koniec podpiekanie w 85 st przez 45 min - do uzyskania w środku batonu 72 st

 

Niestety zdjęcia wygasły.

Edytowane przez EAnna
Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-455820
Udostępnij na innych stronach

Opisz proszę jak robiłeś (czasy, solenie, osadzanie, wędzenie), skąd mięso i jakiej soli użyłeś...

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-455930
Udostępnij na innych stronach

Opisz proszę jak robiłeś (czasy, solenie, osadzanie, wędzenie), skąd mięso i jakiej soli użyłeś...

 

Tapniete z GT-I9500

Witam

A więc tak:

Mięso zakupione w masarni ( znajomy właściciel ) wieć mam nadzieję świeże i dobrej jakości

-10 kg łopatki

- 5 kg szynki

- 3 kg boczku surowego

- 3 kg podgardla

Łopatka i szynka mielone na oczku 8 mm a boczek i podgardle na 5 mm. Do tego 350 gram soli (sól niejodowana do przetworów ) 1,5 l wody gorącej, czosnek polski 10 główek oraz pieprz 80 gram. Wszystko wymieszane ręcznie, nabite w jelita i powieszone ok 1 godz w przewiewnym miejscu do czasu rozgrzania wędzarni. Osuszanie 1 godz temp 40-50 stopni przy uchylonych drzwiach wedzarni. Po zniknięciu kropelek wody przymknięte ujście dymu , zamknięte drzwi i wędzenie ok 3 godz temp pomiędzy 50 a 70 stopni. Ostatni etap podpiekanie ok 1 godz w temp 80 do 95 stopni.

Wyrób pyszny ale bez oczka. Ale tak analizując Wasze wypowiedzi i sięgając do pamięci dawnych lat to może być faktycznie za długie wędzenie :)

Dawniej wędząc w beczkach nikt praktycznie nie używał termometru więc i temperatury były inne.

robert236
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-456041
Udostępnij na innych stronach

W beczkach temperaturę sprawdzali dotykając ręką- by nie patrzyło- czyli granicę 40- 50st.C , czyli taka jak jest zalecana

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-456083
Udostępnij na innych stronach

czosnek polski 10 główek

 

Mnie zastanawia ilość czosnku w wyrobie i jego wpływ na mięso w tym wypadku ?

 

Lekko licząc 10 główek czosnku, to około 100 ząbków, czyli jakieś 5 na 1 kg mięsa.

Standardowo używa się w okolicach 3-4 g/kg, czyli na 20 kg około 60-80 g.......

A tu jest go sporo więcej.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-456132
Udostępnij na innych stronach

 

czosnek polski 10 główek

 

Mnie zastanawia ilość czosnku w wyrobie i jego wpływ na mięso w tym wypadku ?

 

Lekko licząc 10 główek czosnku, to około 100 ząbków, czyli jakieś 5 na 1 kg mięsa.

Standardowo używa się w okolicach 3-4 g/kg, czyli na 20 kg około 60-80 g.......

A tu jest go sporo więcej.

 

Witam ilość przypraw każdy daje wg swojego smaku i zapewniam Cię że nie jest to kiełbasa czosnkowa  i powiedziałbym nawet że nie bardzo czuć w niej czosnek

robert236
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-456140
Udostępnij na innych stronach

To tylko moje luźne przemyślenia.

Smak to rzecz gustu, a mi chodzi po głowie wpływ czosnku na szare oczko. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-456143
Udostępnij na innych stronach

Oki nie ma sprawy kiełbaska jest rewelacyna więc chyba przestane szukać sposobu na szare oczko :) Nie mogę znależć natomiast jak wkleic na forum zdjęcia !!

robert236
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-456147
Udostępnij na innych stronach

 

natomiast jak wkleic na forum zdjęcia !!

klik więcej opcji i dodaj  plik (z folderu na twoim kompie)

 

Dziękuję wieczorkiem postaram sie dołączyć fotki Miłego dnia wszytkim !!!

robert236
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-456182
Udostępnij na innych stronach

Witam zgodnie z obietnicą dodaję fotki

Sprzęt do mielenia i nabijania :

post-52921-0-82208400-1447441340_thumb.jpg

 

KIełbasa nabita w jelita

post-52921-0-75662000-1447441511_thumb.jpg

 

Rozgrzewanie wędzarni

post-52921-0-81694100-1447441670_thumb.jpg

 

Po godzinie wędzenia

post-52921-0-71614100-1447441782_thumb.jpg

 

Efekt końcowy

post-52921-0-26263500-1447441920_thumb.jpg

robert236
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-456227
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie bomba, niestety sam nigdy nie osiągnąłem tego. Sam w sensie, że sam od początku do końca. Jak teść uwędzi ( łamiąc wszelkie zasady) to jest ok :)

Edytowane przez boggi

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-456383
Udostępnij na innych stronach

 

 

niestety sam nigdy nie osiągnąłem tego

Najlepiej wychodzi z blondynki własnego chowu , jeszcze z ciepłego mięsa -na samej soli i od razu po zmieleniu i wymieszaniu  do flaka i do wędzarni .

Jeżeli mięso po zabiciu zdąży wystygnąć to trzeba swoje odczekać -dla prawidłowego PH.

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-456394
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Cześć, robiłem kiełbasę żywiecką z tego przepisu: https://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/43-kielbasa-zywiecka-parzona-lub-pieczona-podsuszana

 

W piątek zakupiłem półtuszę, rozebrałem i poklasyfikowałem mięso.

Użyłem 18g peklosoli na 1kg mięsa. Peklowane suche, około 40h(40godzin) na balkonie, w temperaturze 2-10 stopni.

Następnie rozdrabnianie zgodnie z recepturą i nadziewanie, w jelita wołowe 45/55, osadzanie 12h na kijach w temperaturze 4-8 stopni.

No i wędzenie. Osuszanie 0,5h(40-50stopni), bo dosyć dobrze się osuszyły w nocy, następnie wędzenie 140 minut (45-60 stopni) i pieczenie około 50 minut (85-100 stopni).

 

Teraz problem, który przedstawiam na zdjęciach:)

post-81033-0-88320200-1544609156_thumb.jpgpost-81033-0-03529200-1544609166_thumb.jpg

 

Robiłem wcześniej już tą kiełbasę i nie miałem szarego oczka w Żywieckiej, czy to wina zbyt wysokiej temperatury pieczenia?

Kiełbasa w smaku rewelacja, ale wizualnie trochę porażka.

Proszę o pomoc i podpowiedź jak tego uniknąć.

 

Dzięki, harry.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-616807
Udostępnij na innych stronach

Jeśli mięso  peklowane było peklosolą to szarego oczka nie powinno być chyba , że użyłeś samej soli albo ewentualnie peklosól była moooocno przeterminowana.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-616809
Udostępnij na innych stronach

Jeśli mięso  peklowane było peklosolą to szarego oczka nie powinno być chyba , że użyłeś samej soli albo ewentualnie peklosól była moooocno przeterminowana.

 

Dziękuję za odpowiedź, przeanalizowałem wszystkie kroki jakie robiłem przy produkcji tek kiełbasy i niestety nie zapeklowałem mięsa!!! :facepalm:

Zamiast peklosoli użyłem soli warzonki, którą mam w takim samym opakowaniu jak peklosól. Mój błąd, a szukałem go gdzie indziej. Ta sól, o której wspomniałeś nie dawała mi spokoju i sprawdzałem termin ważności peklosoli i wtedy się zorientowałem o pomyłce.

Czy taka kiełbasa nada się do spożycia? Czy można ją zamrozić i konsumować po kawałku później?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-616917
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.