roger Opublikowano 10 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 10 Października 2015 Prócz ortografii i merytoryki ... Zielone jest beee szare ujdzie jak sie chce ... Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-449366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 17 Października 2015 nie zgadzam sie absolutnie z opiniami ze to odpad oszukana czy niedobra kielbasa.. A gdzie się z taką opinią spotkałeś?Chyba nie na naszym forum Jest tutaj spora grupa miłośników takiej właśnie kiełbasy.To szare oczko jest nawet oczekiwane, jako dowód braku nitrytu w wyrobie.Cienkie kiełbasy, robione na soli kamiennej i licznych przyprawach, są dobrze przewędzone i upieczone (a nawet przepieczone), co powoduje wysoką odporność na zmiany bakteriologiczne.Pod warunkiem, że kiełbasa będzie trzymana w przewiewnym miejscu, sprzyjającym suszeniu.Dodam, że tradycyjnie te kiełbasy robione były z ciepłego mięsa i bezzwłocznie wędzone oraz pieczone.Porozmawiaj jednak ze stryjem i podziel się z nami ze zdobytą wiedzą. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-450808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert236 Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 10 Listopada 2015 Witam. Ja robię już któryś raz z kolei kiełbaskę z samą solą, pieprzem i czosnkiem ale jest problem bo nie mogę uzyskać tego magicznego oczka Kiełbaska w smaku, konsystencji i trwałości jest " palce lizać " ale brak oczka. Jedyny powód że nie powstaje oczko to prawdopodobnie jest to że mięko jest już chłodzone ( nie mrożone ) Dziś właśnie zakupiłem kolejną porcję mieska a jutro od rana startujemy z wyrobem.Pozdrawiam Robert Cytuj robert236 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-455694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 10 Listopada 2015 ale brak oczka. Za długo wędzisz. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-455764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 11 Listopada 2015 (edytowane) Witam , oto moja z szarym oczkiem. Napisano 22 kwi 2012 - 15:46Witam , przedstawiam dzisiaj wyrób mojej kiełbasy ; Wiejska z szarym oczkiem ;Kiełbasa robiona ze świeżego mięsa , po uboju i rozbiórce na elementy wziąłem się do roboty , temperatura mięsa w granicach 20 st .Kiełbasa podpiekana , bez parzenia.Skład i mielenie :1) I wp - 3,2 kg fi -10 (18,4%)2) IIwp - 7,4 kg fi - 8 (42,5%)3) podgardle + tłuszcz drobny - 4 kg fi - 4 (17,4%)4)golonki + III wp 2.8kg fi 3 mielone 2x (8,2%) Przyprawy1) sól -15 g / kg2) pieprz - 2 g / kg3) czosnek polski - 3 g / kg4) cukier - 2 g / kgSposób wykonania Mięso wymieszane z solą i zmielone ( rozmiar sitek podany wyżej ) ,do masy wiążącej dodałem szklankę wody ,czosnek i cukier - wszystko przepuściłem dwa razy przez sitko fi - 5 .Po zrobieniu kleju :wink: wszystkie składniki dobrze wymieszałem , dodając w czasie mieszania pieprz i jedną szklankę zimnej wody i jedną szklankę wody o temperaturze 80 st - dla lepszej kruchości kiełbasy -stwierdziłem jednak po zrobieniu kiełbasy że nie ma takiej potrzeby bo kiełbasa i tak była by krucha , można śmiało dać zimną . ( woda - całość - 4,3%)Jelita kaliber 32- 36 przepłukane i zalane letnią wodą pozostawiona na 8 g , podpowiedziano mi żeby do tej wody dodać kieliszek cukru , wiec tak zrobiłem i teraz nie wiem czy to było przyczyną ich kruchości po uwędzeniu bo robiłem z nowej paczki .Kiełbasa po nabiciu - (bez osadzania ) powędrowała do wędzarni i tam osuszanie 45 min w 45 st ( bez dymu ) i następnie wędzenie 45 -50 st przez 4 godz , na koniec podpiekanie w 85 st przez 45 min - do uzyskania w środku batonu 72 st Niestety zdjęcia wygasły. Edytowane 11 Listopada 2015 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-455820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert236 Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 11 Listopada 2015 Kiełabaska wyszła wyśmienita ale dalej bez oczka szynka i schab też palce lizać. Przy chwili czasu wstawię fotkiPozdrawiam Zadymiaczy Cytuj robert236 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-455922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 11 Listopada 2015 Opisz proszę jak robiłeś (czasy, solenie, osadzanie, wędzenie), skąd mięso i jakiej soli użyłeś... Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-455930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert236 Opublikowano 12 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 12 Listopada 2015 Opisz proszę jak robiłeś (czasy, solenie, osadzanie, wędzenie), skąd mięso i jakiej soli użyłeś... Tapniete z GT-I9500WitamA więc tak:Mięso zakupione w masarni ( znajomy właściciel ) wieć mam nadzieję świeże i dobrej jakości-10 kg łopatki- 5 kg szynki- 3 kg boczku surowego- 3 kg podgardlaŁopatka i szynka mielone na oczku 8 mm a boczek i podgardle na 5 mm. Do tego 350 gram soli (sól niejodowana do przetworów ) 1,5 l wody gorącej, czosnek polski 10 główek oraz pieprz 80 gram. Wszystko wymieszane ręcznie, nabite w jelita i powieszone ok 1 godz w przewiewnym miejscu do czasu rozgrzania wędzarni. Osuszanie 1 godz temp 40-50 stopni przy uchylonych drzwiach wedzarni. Po zniknięciu kropelek wody przymknięte ujście dymu , zamknięte drzwi i wędzenie ok 3 godz temp pomiędzy 50 a 70 stopni. Ostatni etap podpiekanie ok 1 godz w temp 80 do 95 stopni.Wyrób pyszny ale bez oczka. Ale tak analizując Wasze wypowiedzi i sięgając do pamięci dawnych lat to może być faktycznie za długie wędzenie Dawniej wędząc w beczkach nikt praktycznie nie używał termometru więc i temperatury były inne. Cytuj robert236 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-456041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 12 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 12 Listopada 2015 W beczkach temperaturę sprawdzali dotykając ręką- by nie patrzyło- czyli granicę 40- 50st.C , czyli taka jak jest zalecana Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-456083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 12 Listopada 2015 czosnek polski 10 główek Mnie zastanawia ilość czosnku w wyrobie i jego wpływ na mięso w tym wypadku ? Lekko licząc 10 główek czosnku, to około 100 ząbków, czyli jakieś 5 na 1 kg mięsa.Standardowo używa się w okolicach 3-4 g/kg, czyli na 20 kg około 60-80 g.......A tu jest go sporo więcej. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-456132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert236 Opublikowano 12 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 12 Listopada 2015 czosnek polski 10 główek Mnie zastanawia ilość czosnku w wyrobie i jego wpływ na mięso w tym wypadku ? Lekko licząc 10 główek czosnku, to około 100 ząbków, czyli jakieś 5 na 1 kg mięsa.Standardowo używa się w okolicach 3-4 g/kg, czyli na 20 kg około 60-80 g.......A tu jest go sporo więcej. Witam ilość przypraw każdy daje wg swojego smaku i zapewniam Cię że nie jest to kiełbasa czosnkowa i powiedziałbym nawet że nie bardzo czuć w niej czosnek Cytuj robert236 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-456140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 12 Listopada 2015 To tylko moje luźne przemyślenia.Smak to rzecz gustu, a mi chodzi po głowie wpływ czosnku na szare oczko. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-456143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert236 Opublikowano 12 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 12 Listopada 2015 Oki nie ma sprawy kiełbaska jest rewelacyna więc chyba przestane szukać sposobu na szare oczko Nie mogę znależć natomiast jak wkleic na forum zdjęcia !! Cytuj robert236 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-456147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 12 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 12 Listopada 2015 natomiast jak wkleic na forum zdjęcia !!klik więcej opcji i dodaj plik (z folderu na twoim kompie) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-456153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert236 Opublikowano 13 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 13 Listopada 2015 natomiast jak wkleic na forum zdjęcia !!klik więcej opcji i dodaj plik (z folderu na twoim kompie) Dziękuję wieczorkiem postaram sie dołączyć fotki Miłego dnia wszytkim !!! Cytuj robert236 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-456182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert236 Opublikowano 13 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 13 Listopada 2015 Witam zgodnie z obietnicą dodaję fotkiSprzęt do mielenia i nabijania : KIełbasa nabita w jelita Rozgrzewanie wędzarni Po godzinie wędzenia Efekt końcowy Cytuj robert236 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-456227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 14 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 14 Listopada 2015 (edytowane) W mojej okolicy mówią na szare oczko, kiełbasa ze słoneczkiem . Edytowane 14 Listopada 2015 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-456376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert236 Opublikowano 14 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 14 Listopada 2015 Pięknie wygląda i pewnie super smakuje Cytuj robert236 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-456380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 14 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 14 Listopada 2015 (edytowane) Dla mnie bomba, niestety sam nigdy nie osiągnąłem tego. Sam w sensie, że sam od początku do końca. Jak teść uwędzi ( łamiąc wszelkie zasady) to jest ok Edytowane 14 Listopada 2015 przez boggi Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-456383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 14 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 14 Listopada 2015 niestety sam nigdy nie osiągnąłem tego Najlepiej wychodzi z blondynki własnego chowu , jeszcze z ciepłego mięsa -na samej soli i od razu po zmieleniu i wymieszaniu do flaka i do wędzarni .Jeżeli mięso po zabiciu zdąży wystygnąć to trzeba swoje odczekać -dla prawidłowego PH. Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-456394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert236 Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 15 Listopada 2015 No napewno z dopiero co zabitej blondynki najlepsza ale dla nas to raczej nie osiągalne Cytuj robert236 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-456535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harry_64 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Cześć, robiłem kiełbasę żywiecką z tego przepisu: https://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/43-kielbasa-zywiecka-parzona-lub-pieczona-podsuszana W piątek zakupiłem półtuszę, rozebrałem i poklasyfikowałem mięso.Użyłem 18g peklosoli na 1kg mięsa. Peklowane suche, około 40h(40godzin) na balkonie, w temperaturze 2-10 stopni.Następnie rozdrabnianie zgodnie z recepturą i nadziewanie, w jelita wołowe 45/55, osadzanie 12h na kijach w temperaturze 4-8 stopni.No i wędzenie. Osuszanie 0,5h(40-50stopni), bo dosyć dobrze się osuszyły w nocy, następnie wędzenie 140 minut (45-60 stopni) i pieczenie około 50 minut (85-100 stopni). Teraz problem, który przedstawiam na zdjęciach:) Robiłem wcześniej już tą kiełbasę i nie miałem szarego oczka w Żywieckiej, czy to wina zbyt wysokiej temperatury pieczenia?Kiełbasa w smaku rewelacja, ale wizualnie trochę porażka.Proszę o pomoc i podpowiedź jak tego uniknąć. Dzięki, harry. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-616807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 12 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Jeśli mięso peklowane było peklosolą to szarego oczka nie powinno być chyba , że użyłeś samej soli albo ewentualnie peklosól była moooocno przeterminowana. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-616809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Cześć, robiłem kiełbasę żywiecką z tego przepisu: https://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/43-kielbasa-zywiecka-parzona-lub-pieczona-podsuszanahttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9581-kiełbasa-żywiecka-podsuszana-produkcji-pawła/?p=616820 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-616821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harry_64 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Jeśli mięso peklowane było peklosolą to szarego oczka nie powinno być chyba , że użyłeś samej soli albo ewentualnie peklosól była moooocno przeterminowana. Dziękuję za odpowiedź, przeanalizowałem wszystkie kroki jakie robiłem przy produkcji tek kiełbasy i niestety nie zapeklowałem mięsa!!! Zamiast peklosoli użyłem soli warzonki, którą mam w takim samym opakowaniu jak peklosól. Mój błąd, a szukałem go gdzie indziej. Ta sól, o której wspomniałeś nie dawała mi spokoju i sprawdzałem termin ważności peklosoli i wtedy się zorientowałem o pomyłce.Czy taka kiełbasa nada się do spożycia? Czy można ją zamrozić i konsumować po kawałku później? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/6/#findComment-616917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.