zemat Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Maja 2007 Może ktoś ma jakąś recepturkę na dobrą i smaczną parówkę dla dziecka może zawierać drób :idea: :wink: Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Maja 2007 Może ktoś ma jakąś recepturkę na dobrą i smaczną parówkę dla dziecka może zawierać drób :idea: :wink: Musisz miec straszny apetyt na te parowki, bo "zjadles" "a" w tytule :grin: Przepisy: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=34 Na pewno cos wybierzesz. Pozdrawiam Siara Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Maja 2007 My robimy te: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=534 Są przepyszne!!! (dzięki Maxell za przepis). Dzieciaki wręcz za nimi szaleją i nie mogą się doczekać soboty (mamy takie ISO :-) W sobotę "palówecki", a w niedzielę "jajecnicka") Raz na miesiąc robimy 5kg tych parówek, z czego połowa wędruje do kuzynek-bliźniaczek, dziewczynek, które są w jakiś tam sposób uczulone na "sklepowe" wyroby wędliniarskie, a druga połowa wędruje w porcjach do zamrażarki. Oto nasze uwagi odnośnie w.w. przepisu: - jako "mięso z drobiu" wykorzystujemy piersi z kurczaków - onegdaj zrobione parówki przy wykorzystaniu mięsa z udek znikały "mniej chętnie" i były trudniejsze do skutrowania, - po przepuszczeniu mięsa przez maszynkę przystępujemy do mozolnego "kutrowania" z wykorzystaniem takiego malaksera: http://www.ronic.fr/images/partner.jpg http://www.ronic.fr/epartner.html NIESTETY kilkukrotne nawet przepuszczenie mięsa tylko przez sitko 2,5mm bez kutrowania daje wyrób, który nasi degustatorzy określają jako: "To nie są nase palóweeeeckii !!! " Inna konsystencja... Przy korzystaniu z malaksera zmuszony jestem do dodania ok. 20% wody w stosunku do masy mięsa. Inaczej spaliłbym silnik... Taka ilość dodanej wody daje wydajność gotowego produktu na poziomie 110% Pozdrawiam BonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Maja 2007 Ja też rozdrabniałem farsz na malakserze, ale zamiast wody dodawałem pokruszonego lodu :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 15 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Maja 2007 dzięki za propozycjęte urządzonko to naprawdę fajne, można też wołowinę na klej rozdrabniać właśnie dziś robię te parówki (bo mój synek nie moze wytrzymać), ale nie z tych przepisów tylko wymyślonego i z podobnego urządzenia korzystam tylko mniejszych gabarytów malakser w tej chwili parówki się dymią i do parzenia skład na 10kggularzowe z indyka - 5II wiep 50/50 - 2podgardle - 2III wieprzowa - 1 wywar na skórkach - 3l (prawie zamrożony) przyprawypieprz biały - 10gpapryka słodka - 10ggałka - 4gcukier - 10gmagii - 15gpeklosól - 230g Zobaczymy co z tego wyjdzie :lol: Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Maja 2007 gularzowe z indyka - 5Czy odpowiednikiem będzie mięso z udźca indyczego? Ile w mięsie podanym przez ciebie jest tłuszczu( chodzi mi podanie odpowiedniego przymiotnika)? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 16 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Maja 2007 No zrobione ale muszę jeszcze nad smakiem popracować no i spinki żonie muszę odkupić Bardzo delikatne wyszły. Bango nie znam się na klasyfikacji mięs indyczych, ale to było mięso chude nie ścięgniste. Możesz użyć udźca ale zdejmij wtedy III wieprzowej.Szacunkowa ilość tłuszczu to ok. 25-30% Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Maja 2007 Zauważyłem, że robicie parówki z bardzo małą ilością tłuszczu miękkiego, co powinno być ok. 40 %Nie polecam parówek z dodatkiem indyka daje mdły posmak Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Maja 2007 No zrobione ale muszę jeszcze nad smakiem popracować Parówki mają ładną konsystencję. Czy masz może jakiś sposób na kutrowanie w warunkach domowych ? Zauważyłem, że robicie parówki z bardzo małą ilością tłuszczu miękkiego, co powinno być ok. 40 % Czy mógłbyś proszę nieco rozwinąć ten temat ? pozdrawiam BonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 17 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Maja 2007 Zauważyłem, że robicie parówki z bardzo małą ilością tłuszczu miękkiego, co powinno być ok. 40 % Nie polecam parówek z dodatkiem indyka daje mdły posmakPo to mamy przyprawy Szczepciu Przecież BonAir podałeś dobry sposób, ja to zrobiłem dwa razy na maszynce z oczkami fi 2 a potem podobnym urządzonkiem który przedstawiłeś tylko jedna wada trzeba pilnować farszu przed przegrzaniem (dodawałem bardzo zimnego wywaru). Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Maja 2007 WitamMuszę poruszyć ten temat, chociaż spodziewam się różnych reakcji Parówki to jest wędlina nie trwała drobno rozdrobniona nisko gatunkowa wymyślono tą kiełbasę, aby pozbywać się tłuszczy.Jak czytam receptury z dodatkiem 70-80% mięsa z szynki (chudego) to serce mi się kroi, że Taki surowiec ma być przeznaczany na parówki, co można zrobić wysoko gatunkowo kiełbasę A parówki możemy zrobić z dużo gorszego surowca wcale nie złej jakości Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Maja 2007 Szczepan masz całkowitą rację- tak jest w produkcji na zarobek,Ale dla siebie nie ma czego żałować raz można sobie lepiej zjeść. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Maja 2007 Na zdrowiu i smaku nie ma co oszczedzac! Polecam do znalezienia historie wyrabiania salcesonu - "specjalisci zarobkowi" moga sie zdziwic coz to za skladnikow don uzywano! Robocik calkiem, calkiem, ale drogi jak jasna cholera - ile za niego dales, BonAir?W Maxellowym przepisie jest wedzenie - jak podatne na wedzenie sa wyroby w sztucznych oslonkach? -- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Maja 2007 Parówki to jest wędlina nie trwała drobno rozdrobniona nisko gatunkowa wymyślono tą kiełbasę, aby pozbywać się tłuszczy. SZCZEPAN. Zdajemy sobie z tego doskonale sprawę! A gdybyś wiedział, jaki salceson robi moja Piękniejsza Połowa, to dopiero... Może podam skrócony przepis: - pierś z kurczaka pokrojona w kostkę - udka z kurczaka bez skóry i ścięgien przepuszczone przez sitko 4mm - krew :D Przyznam się, że właśnie mając jako taką świadomość w jaki sposób produkuje się wędliny niskogatunkowe, to pierwszymi przepisami, których szukaliśmy na stronie, były przepisy na wędliny "niskogatunkowe" zrobione w "wysokim gatunku". Robocik calkiem, calkiem, ale drogi jak jasna cholera - ile za niego dales, BonAir? Robot ten kupili moi rodzice kilkanaście lat temu (działa!)- dostałem go w posagu. Kupiony był na prezentacji w Makro i faktycznie kosztował jakąś nieprawdopodobną kwotę... No ale przyznam, że prezentacja była fachowa i u wielu widzów wywoływała reakcję "muszę to mieć!" W Maxellowym przepisie jest wedzenie - jak podatne na wedzenie sa wyroby w sztucznych oslonkach? Z tego co się orientuję osłonki celulozowe na parówki (a raczej na "prówki", jak to jest napisane w sklepie Miro ) nadają się zarówno do parzenia, jak i wędzenia. Cytat ze sklepu Miro: "Osłonka celulozowa na parówki w kalibrze 24mm [...] Nadaje się do wyrobu parzonego jak i wędzonego." Pozdrawiam BonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 20 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Maja 2007 Szczepciu masz racę, ale zrobię wszystko aby mój syn jadł cokolwiek a jak lubi parówki to niech je ale coś porządnego a nie 80% tłuszczu 10 skórek i 10 chemia i do tego wydajność 200% to teraz się nazywa parówka po zrobieniu kalkulacji wyrób bez kosztów robocizny i energii wyszedł 8zł/kg to nie wiem czy tak drogo jak parówka łukowska kosztuje w sklepie 9 zeta Z tego co się orientuję osłonki celulozowe na parówki (a raczej na "prówki", jak to jest napisane w sklepie Miro ) nadają się zarówno do parzenia, jak i wędzenia. Cytat ze sklepu Miro: "Osłonka celulozowa na parówki w kalibrze 24mm [...] Nadaje się do wyrobu parzonego jak i wędzonego." tylko jeden problem jest z nimi w warunkach domowych OKRęCANIE ja okręcałem ręcznie i spinałem takimi małymi spinkami do włosów (co mi się od żony dostało) dlatego na fotkach są takie duże przerwy między parówkami Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 20 Maja 2007 Witam. zemat. Mam takie pytanko ? Może podasz choć kilka argumentów że tłuszcz który dodajemy do naszych domowych wyrobów jest nie porządny .Tak to zrozumiałem . Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 20 Maja 2007 Prówki :question: :question: ja nic takiego nie widzę. :tongue: Dzięki. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Maja 2007 No ja zrozumialem, ze mowi o kupnych parowkach, andrzej k. -- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Maja 2007 miro . O paróweczkach i tłuszczyku na pierwszej stronie Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 20 Maja 2007 Prówki :question: :?: ja nic takiego nie widzę. :tongue: Dzięki. :grin: To była moja odpowiedź na słuszną uwagę BonAir-a. Złapała mnie bestyja na błędzie ortograficznym :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 20 Maja 2007 Parówki - temat na czasie .ale ustosunkowując się do uwag Zemata ja zrozumiałem że nie chodzi o same tłuszcze lecz ogólnie o surowiec coraz gorszej jakości gatunkowej używany do produkcji.Jego myśl sprowadza się do jednego dobre parówki dobry surowieć . receptura nr 1 z przepisów wewnętrznych http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=103 gwarantuje to. Wielki przemysł tak pogarszał jakość parówek że wszyscy uwierzyli że parówki produkuje się byle z czego.Teraz pod przykrywką parówek lepszej jakości może manipulować cenami .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Maja 2007 Nie tylko cenami, ale i zyskiem, obnizajac jakosc wyrobow, ktore juz znalazly uznanie na rynku, choc najczesciej jest to ordynarna proba zawlaszczenia czyjegos dorobku, korzystajac z niemozliwosci opatentowania nazwy wyrobu, bo jest zbyt popularna juz i ma dluga tradycje wystepowania w swiadomosci klientow, jak np. kielbasa slaska.Ale, zaznacze, zdarza sie, ze i tworca oryginalnej rzeczy celowo dla zyskow lub wytrzymania wojny cenowej obniza jakosc tego co bylo b. dobre. -- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 22 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 22 Maja 2007 Dziadek Brawo to samo miałem na myśliw starych recepturach parówka miała około 50% wsadu tłustego a w tej chwili mają 90% tłuszczu 9% skórki 1% zagęszczaczy + 150% wody Jutro robię inną parówkę na króliku będą fotki i skład jeszcze nie wiem czym zamieszam przyprawami Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 22 Maja 2007 Troszkę tego tłuszczu za dużo to w nowszych recepturach W Starych recepturach tłuszcz do 30% w recepturze nr 3 można jego wyliczyć już na 35 %. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 23 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 23 Maja 2007 moim zdaniem 50/50 to parówa ok ale przy wydajności ok 120% - 130%i przy dobrym wsadzie mięsnym Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.