Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś ma jakąś recepturkę na dobrą i smaczną parówkę dla dziecka może zawierać drób :idea: :wink:

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/
Udostępnij na innych stronach

Może ktoś ma jakąś recepturkę na dobrą i smaczną parówkę dla dziecka może zawierać drób :idea: :wink:

Musisz miec straszny apetyt na te parowki, bo "zjadles" "a" w tytule :grin:

Przepisy: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=34

Na pewno cos wybierzesz.

Pozdrawiam

Siara

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12559
Udostępnij na innych stronach

My robimy te:

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=534

 

Są przepyszne!!! (dzięki Maxell za przepis).

Dzieciaki wręcz za nimi szaleją i nie mogą się doczekać soboty

(mamy takie ISO :-) W sobotę "palówecki", a w niedzielę "jajecnicka")

 

Raz na miesiąc robimy 5kg tych parówek, z czego połowa wędruje do kuzynek-bliźniaczek, dziewczynek, które są w jakiś tam sposób uczulone na "sklepowe" wyroby wędliniarskie, a druga połowa wędruje w porcjach do zamrażarki.

 

Oto nasze uwagi odnośnie w.w. przepisu:

 

- jako "mięso z drobiu" wykorzystujemy piersi z kurczaków - onegdaj zrobione parówki przy wykorzystaniu mięsa z udek znikały "mniej chętnie" i były trudniejsze do skutrowania,

 

- po przepuszczeniu mięsa przez maszynkę przystępujemy do mozolnego "kutrowania" z wykorzystaniem takiego malaksera:

 

http://www.ronic.fr/images/partner.jpg

 

http://www.ronic.fr/epartner.html

 

NIESTETY kilkukrotne nawet przepuszczenie mięsa tylko przez sitko 2,5mm bez kutrowania daje wyrób, który nasi degustatorzy określają jako: "To nie są nase palóweeeeckii !!! :( " Inna konsystencja...

 

 

Przy korzystaniu z malaksera zmuszony jestem do dodania ok. 20% wody w stosunku do masy mięsa. Inaczej spaliłbym silnik...

Taka ilość dodanej wody daje wydajność gotowego produktu na poziomie 110%

 

Pozdrawiam

BonAir

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12566
Udostępnij na innych stronach

dzięki za propozycję

te urządzonko to naprawdę fajne, można też wołowinę na klej rozdrabniać

 

właśnie dziś robię te parówki (bo mój synek nie moze wytrzymać), ale nie z tych przepisów tylko wymyślonego i z podobnego urządzenia korzystam tylko mniejszych gabarytów malakser ;):)

 

w tej chwili parówki się dymią i do parzenia

 

skład na 10kg

gularzowe z indyka - 5

II wiep 50/50 - 2

podgardle - 2

III wieprzowa - 1

 

wywar na skórkach - 3l (prawie zamrożony)

 

przyprawy

pieprz biały - 10g

papryka słodka - 10g

gałka - 4g

cukier - 10g

magii - 15g

peklosól - 230g

 

 

 

Zobaczymy co z tego wyjdzie :lol:

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12577
Udostępnij na innych stronach

gularzowe z indyka - 5

Czy odpowiednikiem będzie mięso z udźca indyczego? Ile w mięsie podanym przez ciebie jest tłuszczu( chodzi mi podanie odpowiedniego przymiotnika)?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12588
Udostępnij na innych stronach

No zrobione ale muszę jeszcze nad smakiem popracować ;) no i spinki żonie muszę odkupić

Bardzo delikatne wyszły.

 

 

 

Bango nie znam się na klasyfikacji mięs indyczych, ale to było mięso chude nie ścięgniste.

Możesz użyć udźca ale zdejmij wtedy III wieprzowej.Szacunkowa ilość tłuszczu to ok. 25-30%

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12656
Udostępnij na innych stronach

Zauważyłem, że robicie parówki z bardzo małą ilością tłuszczu miękkiego, co powinno być ok. 40 %

Nie polecam parówek z dodatkiem indyka daje mdły posmak

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12657
Udostępnij na innych stronach

No zrobione ale muszę jeszcze nad smakiem popracować

Parówki mają ładną konsystencję. Czy masz może jakiś sposób na kutrowanie w warunkach domowych ?

 

Zauważyłem, że robicie parówki z bardzo małą ilością tłuszczu miękkiego, co powinno być ok. 40 %

Czy mógłbyś proszę nieco rozwinąć ten temat ?

 

pozdrawiam

BonAir

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12662
Udostępnij na innych stronach

Zauważyłem, że robicie parówki z bardzo małą ilością tłuszczu miękkiego, co powinno być ok. 40 %

Nie polecam parówek z dodatkiem indyka daje mdły posmak

Po to mamy przyprawy Szczepciu ;)

Przecież BonAir podałeś dobry sposób, ja to zrobiłem dwa razy na maszynce z oczkami fi 2 a potem podobnym urządzonkiem który przedstawiłeś tylko jedna wada trzeba pilnować farszu przed przegrzaniem (dodawałem bardzo zimnego wywaru).

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12676
Udostępnij na innych stronach

Witam

Muszę poruszyć ten temat, chociaż spodziewam się różnych reakcji

Parówki to jest wędlina nie trwała drobno rozdrobniona nisko gatunkowa wymyślono tą kiełbasę, aby pozbywać się tłuszczy.

Jak czytam receptury z dodatkiem 70-80% mięsa z szynki (chudego) to serce mi się kroi, że

Taki surowiec ma być przeznaczany na parówki, co można zrobić wysoko gatunkowo kiełbasę

A parówki możemy zrobić z dużo gorszego surowca wcale nie złej jakości

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12681
Udostępnij na innych stronach

Szczepan masz całkowitą rację- tak jest w produkcji na zarobek,Ale dla siebie nie ma czego żałować raz można sobie lepiej zjeść. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12684
Udostępnij na innych stronach

Na zdrowiu i smaku nie ma co oszczedzac! ;) Polecam do znalezienia historie wyrabiania salcesonu - "specjalisci zarobkowi" moga sie zdziwic coz to za skladnikow don uzywano! ;):D

 

Robocik calkiem, calkiem, ale drogi jak jasna cholera ;) - ile za niego dales, BonAir?

W Maxellowym przepisie jest wedzenie - jak podatne na wedzenie sa wyroby w sztucznych oslonkach?

 

--

Smoczny Smok :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12685
Udostępnij na innych stronach

Parówki to jest wędlina nie trwała drobno rozdrobniona nisko gatunkowa wymyślono tą kiełbasę, aby pozbywać się tłuszczy.

SZCZEPAN. Zdajemy sobie z tego doskonale sprawę!

A gdybyś wiedział, jaki salceson robi moja Piękniejsza Połowa, to dopiero... :D

 

Może podam skrócony przepis:

 

- pierś z kurczaka pokrojona w kostkę

- udka z kurczaka bez skóry i ścięgien przepuszczone przez sitko 4mm

- krew

 

:D :D :D

 

Przyznam się, że właśnie mając jako taką świadomość w jaki sposób produkuje się wędliny niskogatunkowe, to pierwszymi przepisami, których szukaliśmy na stronie, były przepisy na wędliny "niskogatunkowe" zrobione w "wysokim gatunku".

 

Robocik calkiem, calkiem, ale drogi jak jasna cholera - ile za niego dales, BonAir?

Robot ten kupili moi rodzice kilkanaście lat temu (działa!)- dostałem go w posagu.

Kupiony był na prezentacji w Makro i faktycznie kosztował jakąś nieprawdopodobną kwotę...

No ale przyznam, że prezentacja była fachowa i u wielu widzów wywoływała reakcję "muszę to mieć!"

 

 

W Maxellowym przepisie jest wedzenie - jak podatne na wedzenie sa wyroby w sztucznych oslonkach?

Z tego co się orientuję osłonki celulozowe na parówki (a raczej na "prówki", jak to jest napisane w sklepie Miro ;) ) nadają się zarówno do parzenia, jak i wędzenia.

 

Cytat ze sklepu Miro:

 

"Osłonka celulozowa na parówki w kalibrze 24mm [...] Nadaje się do wyrobu parzonego jak i wędzonego."

 

Pozdrawiam

BonAir

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12688
Udostępnij na innych stronach

Szczepciu masz racę, ale zrobię wszystko aby mój syn jadł cokolwiek a jak lubi parówki to niech je ale coś porządnego a nie 80% tłuszczu 10 skórek i 10 chemia i do tego wydajność 200% to teraz się nazywa parówka :(

 

po zrobieniu kalkulacji wyrób bez kosztów robocizny i energii wyszedł 8zł/kg

to nie wiem czy tak drogo jak parówka łukowska kosztuje w sklepie 9 zeta

 

Z tego co się orientuję osłonki celulozowe na parówki (a raczej na "prówki", jak to jest napisane w sklepie Miro ;) ) nadają się zarówno do parzenia, jak i wędzenia.

 

Cytat ze sklepu Miro:

 

"Osłonka celulozowa na parówki w kalibrze 24mm [...] Nadaje się do wyrobu parzonego jak i wędzonego."

 

tylko jeden problem jest z nimi w warunkach domowych OKRęCANIE

ja okręcałem ręcznie i spinałem takimi małymi spinkami do włosów (co mi się od żony dostało) dlatego na fotkach są takie duże przerwy między parówkami

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12762
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

zemat. Mam takie pytanko ? Może podasz choć kilka argumentów że tłuszcz który dodajemy do naszych domowych wyrobów jest nie porządny .Tak to zrozumiałem .

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12764
Udostępnij na innych stronach

Prówki :question: :question: ja nic takiego nie widzę. :tongue:

 

Dzięki. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12778
Udostępnij na innych stronach

Prówki :question: :?: ja nic takiego nie widzę. :tongue:

 

Dzięki. :grin:

To była moja odpowiedź na słuszną uwagę BonAir-a.

Złapała mnie bestyja na błędzie ortograficznym :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12788
Udostępnij na innych stronach

Parówki - temat na czasie .ale ustosunkowując się do uwag Zemata ja zrozumiałem że nie chodzi o same tłuszcze lecz ogólnie o surowiec coraz gorszej jakości gatunkowej używany do produkcji.Jego myśl sprowadza się do jednego dobre parówki dobry surowieć . receptura nr 1 z przepisów wewnętrznych http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=103 gwarantuje to. Wielki przemysł tak pogarszał jakość parówek że wszyscy uwierzyli że parówki produkuje się byle z czego.Teraz pod przykrywką parówek lepszej jakości może manipulować cenami .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12797
Udostępnij na innych stronach

Nie tylko cenami, ale i zyskiem, obnizajac jakosc wyrobow, ktore juz znalazly uznanie na rynku, choc najczesciej jest to ordynarna proba zawlaszczenia czyjegos dorobku, korzystajac z niemozliwosci opatentowania nazwy wyrobu, bo jest zbyt popularna juz i ma dluga tradycje wystepowania w swiadomosci klientow, jak np. kielbasa slaska.

Ale, zaznacze, zdarza sie, ze i tworca oryginalnej rzeczy celowo dla zyskow lub wytrzymania wojny cenowej obniza jakosc tego co bylo b. dobre.

 

--

Smoczny Smok :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12808
Udostępnij na innych stronach

Dziadek Brawo to samo miałem na myśli

w starych recepturach parówka miała około 50% wsadu tłustego a w tej chwili mają 90% tłuszczu 9% skórki 1% zagęszczaczy + 150% wody

 

 

Jutro robię inną parówkę na króliku

będą fotki i skład

jeszcze nie wiem czym zamieszam przyprawami

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12902
Udostępnij na innych stronach

Troszkę tego tłuszczu za dużo to w nowszych recepturach W Starych recepturach tłuszcz do 30% w recepturze nr 3 można jego wyliczyć już na 35 %. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12907
Udostępnij na innych stronach

moim zdaniem 50/50 to parówa ok ale przy wydajności ok 120% - 130%

i przy dobrym wsadzie mięsnym

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/#findComment-12953
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.