dorau Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Mam pytanie, czy Koledzy używają do wypieku chleba zakwas? A jeśli tak, to jak go przechowujecie? Pytanie pojawia się ponieważ ja trzymam zakwas w lodówce i problemem jest jego zapach - wszystkie inne produkty nim przechodzą, a ostatnio nawet jajka po ugotowaniu smakują kwaśno. Cytuj i jest elegancko... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7730-jak-przechowujecie-zakwas/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Ja też trzymam zakwas w lodówce w słoiku,nie ma problemu z zapachem,bo słoik jest zakręcony zakrętką. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7730-jak-przechowujecie-zakwas/#findComment-261913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dorau Opublikowano 15 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Stycznia 2013 Ja też trzymam zakwas w lodówce w słoiku,nie ma problemu z zapachem,bo słoik jest zakręcony zakrętką.i nic się z nim nie dzieje niedobrego? W necie można znaleźć dużo informacji na temat pieczenia chleba i często informują aby nie trzymać szczelnie zamkniętego zakwasu. Ja mam przykryty słoik papierowym ręcznikiem, jest dostęp powietrza jednak ten zapach ... Cytuj i jest elegancko... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7730-jak-przechowujecie-zakwas/#findComment-262045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Stycznia 2013 Ja też trzymam zakwas w lodówce w słoiku,nie ma problemu z zapachem,bo słoik jest zakręcony zakrętką.i nic się z nim nie dzieje niedobrego? W necie można znaleźć dużo informacji na temat pieczenia chleba i często informują aby nie trzymać szczelnie zamkniętego zakwasu. Ja mam przykryty słoik papierowym ręcznikiem, jest dostęp powietrza jednak ten zapach ...Trzymaj w słoiku z zakrętką tylko nie dokręcaj jej do końca. I jeszcze jaki czas trzymasz zakwas w lodówce, 2 tygodnie to maks Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7730-jak-przechowujecie-zakwas/#findComment-262055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Stycznia 2013 zakwas można i trzymać ze 2 lata ale trzeba co tydzień dosypać mąki przerobić żeby urósł i dalej do lodówki - to się nazywa dokarmianie (chyba) czyli dokarmiasz wyrośnie wywalasz nadmiar (albo pieczesz chleb) i znowu do lodówki itd .. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7730-jak-przechowujecie-zakwas/#findComment-262071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Stycznia 2013 dorau ja piekę chleb zwykle raz w tygodniu , w lodówce trzymam zakwaszone ciasto ( to ponoć fachowa nazwa zostawionego surowego ciasta z poprzedniego wypieku wg mnie to zaczyn ) w zakręconym, szczelnie słoiku . Mój zaczyn ma ładnych ,kilka lat a jego zapach uważam za przyjemny :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7730-jak-przechowujecie-zakwas/#findComment-262072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Dzięki! Będę testował Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7730-jak-przechowujecie-zakwas/#findComment-262105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Ja też swój zaczątek lub zakwaszone ciasto trzymam w lodówce w szczelnie zakręconym słoiku. Zakwas nie może być szczelnie zamknięty po dokarmianiu, w lodówce jak najbardziej :smile: .A na marginesie, to ostatnio odkryłam kolosalną różnicę pomiędzy chlebem upieczonym z zaczątka i upieczonym z 3-nie zakwaszanego ciasta. Oczywiście na korzyść tego ostatniego. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7730-jak-przechowujecie-zakwas/#findComment-262106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Stycznia 2013 A ja np. trzymam zakwasik tak jak koledzy podają powyżej, w lodówce, i w słoiczku z nakrętką. Często trzymam gruuuubo ponad miesiąc, bez żadnego dokarmiania. Zakwas ma już de facto, ładnych parę lat na karku i wciąż ma się świetnie. Zarówno jakościowo, jak też smak otrzymywanego z niego wypieku jest każdorazowo znakomity.Ps. To co odkryła Gatita, to właśnie rezultat i prawidłowość długowiecznego zakwasu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7730-jak-przechowujecie-zakwas/#findComment-262118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dorau Opublikowano 16 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Stycznia 2013 mój zakwas ma kilka miesięcy i szkoda byłoby mi go zmarnować, ale jak testowaliście to OK. Zakręcę francę a z kolejnego pieczenia (sobotniego) zostawię trochę zaczynu. Cytuj i jest elegancko... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7730-jak-przechowujecie-zakwas/#findComment-262176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Tylko zakręcaj dokładnie słoiczek, bo do nie zakręconego słoika, dostają się nieproszeni goście czyli "bakcyle" z lodówki, lodówka jest ich pełna, powodując zainfekowanie zaczynu, który jest na to bardzo podatny, i po jakimś czasie nadaje się do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7730-jak-przechowujecie-zakwas/#findComment-262184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Stycznia 2013 zakwas można i trzymać ze 2 lata ale trzeba co tydzień dosypać mąki przerobić żeby urósł i dalej do lodówki- Najlepsza i najpraktyczniejsza metoda przechowania zakwasu na dłużej poza lodówka jest jego całkowite wysuszenie. W tym celu należy rozsmarować aktywny zakwas cienka warstwa na papierze do pieczenia i wysuszyć w temperaturze 25⁰-30⁰C. Tak wysuszony zakwas daje się utrzeć na make i przechowywać szczelnie zamknięty w pojemniku przez czas nieograniczony. Taka forma nadaje się również najlepiej do transportu. Sproszkowany zakwas daje się błyskawicznie reaktywować przez dodanie malej ilości wody i rozmieszanie na papkę. Już po chwili na powierzchni widoczne są maleńkie pęcherzyki powietrza, a to znak, ze nasz zakwas żyje, ma się dobrze, a co najważniejsze nadaje się do wypieku. Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7730-jak-przechowujecie-zakwas/#findComment-262187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Jak dla mnie - od paru lat - super strona o chlebie itp. Zakwas: http://chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com/2008/12/92-zakwas.html Ciasto zakwaszone: http://chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com/2009/01/ciasto-zakwaszone.html Polecam tą stronę również. Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7730-jak-przechowujecie-zakwas/#findComment-262202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Stycznia 2013 inna super strona o chlebie (już kiedyś chyba wrzucałem jej adres)http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktycznehttp://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/przechowywanie-zakwasuhttp://www.chleb.info.pl/galeria-chlebow Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7730-jak-przechowujecie-zakwas/#findComment-262219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Stycznia 2013 MAREK-ZAN, dobrze pisze jak się chce długo i bezproblemowo przechować to tylko suszony Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7730-jak-przechowujecie-zakwas/#findComment-262229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 17 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Ta stronka chleb.info.pl to stronka Mirabellki, polskiej guru chleba pieczonego w domu :smile:.Doskonała też jest ta: http://piekarniatatter.blogspot.com/I strona Liski:http://pracowniawypiekow.blogspot.com/ Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7730-jak-przechowujecie-zakwas/#findComment-262281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 17 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Stycznia 2013 ...stronka Mirabellki, polskiej guru...Strona jest naprawdę dobra (bardzo mi się podoba), mnóstwo naprawdę ciekawych rzeczy jest w komentarzach pod tematami - kiedyś trochę sobie tego wydrukowałem - wyszło koło 200 kartek do czytania na długie jesienne wieczory Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7730-jak-przechowujecie-zakwas/#findComment-262328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lora Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Lutego 2013 Mam pytanie, czy Koledzy używają do wypieku chleba zakwas? A jeśli tak, to jak go przechowujecie? Pytanie pojawia się ponieważ ja trzymam zakwas w lodówce i problemem jest jego zapach - wszystkie inne produkty nim przechodzą, a ostatnio nawet jajka po ugotowaniu smakują kwaśno. Jeśli interesuje kolegę temat zakwasu polecam bloga/ piekarnia po godzinach / tam jest wszystko o chlebie i jego składnikach gorąco polecam i życzę udanych wypieków. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7730-jak-przechowujecie-zakwas/#findComment-266465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.