Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że ja zawistny i zazdrosny jestem wielce to czytając namiętnie wątek Biotita stwierdziłem ze ja też chcę takowe cuda. :grin:

Nie namyślając się długo podstępnie wkradłem się w jego łaski i powolutku wyciągając co tam do wyciągnięcia było zabrałem się do roboty.

Na pierwszy ogień poszedł ser śmietanowy z 10 litrów mleka (reszta pójdzie na mezofilny).

Przywiozłem z wioskowych wojaży 30 literków mleka.

http://img254.imageshack.us/img254/6924/1mleko.jpg

 

Potem dzięki radom Biotita wykonałem tzw próbę fermentacyjną co by zbadać czy mleko nadaje się do czegokolwiek.

Okazuje się że mleko dojone automatycznie i potem zlewane do baniaka chłodniczego jest raczej średniawej jakości.

Mi wyszedł typ S2 gdzie poniżej S3 mleko już się do niczego nie nadaje. Czyli w zasadzie jakoś powinno się udać :cool:

 

http://img819.imageshack.us/img819/4445/2prbafermentacyjna.jpg

 

Z 30 litrów mleka zebrałem niewprawną ręką około 4 litrów śmietany

 

http://img15.imageshack.us/img15/9845/3mietanobranie.jpg

 

Po podgrzaniu i zaszczepieniu kulturami Alpha 3 pozostawiona do ukwaszenia

 

http://img259.imageshack.us/img259/6189/4podgrzewaniemietany.jpg

 

http://img812.imageshack.us/img812/6374/5ukwaszonamietana.jpg

 

Po ukwaszeniu śmietany około 300 ml dodałem razem z kulturami Aplha 3 do mleka i po godzince dodałem podpuszczkę. Po pokrojeniu skrzepu całość powędrowała do naprędce skonstruowanej formy z miski a właściwie dwóch misek jedna w drugą coby lepiej trzymały temperaturę i wolniej wychładzały ziarno.

Niestety jak ta dupa zapomniałem zrobić zdjęć z cięcia skrzepu :cool:

Całość trzeba poddać małemu prasowaniu - przez 3 godziny obciążenie 3 kg a potem 12 godzin i 10 kg.

Z braku laku użyłem baniaka ale nie był to za dobry pomysł - ser prasuje się delikatnie nierównomiernie i baniak co chwilę mi spadał :sad:

 

http://img69.imageshack.us/img69/2885/7kopotyzprasowaniem.jpg

 

Ale od czego ma się synka co to chodzi na modelarnię ? :grin: Jego dźwig posłużył za tymczasową prasę

 

http://img254.imageshack.us/img254/2719/8potrzebamatk.jpg

 

A tatuś w tak zwanym międzyczasie poleciał do piwnicy po kilka deseczek i na szybko stworzył o taką oto prasę (nacisk wyliczyłem podstawiając wagę - każde 125 ml wody wlanej do baniaka zwiększa nacisk o średnio 550 gr)

 

http://img213.imageshack.us/img213/1215/9wynalazczo.jpg

 

A tutaj serek po 12 godzinach w prasce

 

http://img836.imageshack.us/img836/3140/10gotowiecmietranowy.jpg

 

http://img255.imageshack.us/img255/5576/11waga.jpg

 

A tu to co mi wyszło z owych 10 litrów mleka : ser o wadze początkowej 1407 gr, około 750 gr masełka i ponad dwa litry mega wypasionej maślanki :thumbsup:

Teraz ser będzie powoli solony a potem do dojrzewalni na minimum dwa miesiące (jak to wytrwać?)

 

http://img198.imageshack.us/img198/9408/12wyroby.jpg

 

A właśnie podgrzewam mleko na mezofilny ...... cdn

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7734-tusiaczkowe-sery-i-inne-bajery/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 69
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Tusiaczku, jestem pod ogromnym wrażeniem Twoich wyrobów i fotorelacji. No i pomysłowości :smile:. W weekend też mam dostawę mleka :grin:.

A BTW, gdzie można nabyć takie plastikowe pojemniki ?

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7734-tusiaczkowe-sery-i-inne-bajery/#findComment-262296
Udostępnij na innych stronach

jak to wytrwać?

Tusiaczek

 

widzisz, jednak można?

Masz spore moce przerobowe, więc jedź po następną porcję mleka i do dzieła.

:clap: za odwagę i determinację.

Jak widać : chcieć to móc.

:cool:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7734-tusiaczkowe-sery-i-inne-bajery/#findComment-262297
Udostępnij na innych stronach

Szukając pojemników najpierw odwiedziłem Tesco ale tam kicha straszna z miskami i nic nie było, awaryjnie upatrzyłem sobie tam fajną formę do ciasta o średnicy 18 cm. Ale jadąc po dziecko po drodze mam Carrefoura i tam były sprzedawane na wagę miski o idealnym kształcie na formę i z całkiem grubego plastiku. Kupiłem 2 o średnicy 16 cm i 2 o średnicy 20 cm gdzie za całość zapłaciłem szalone 12 zł a przy okazji mieli na wagę takie maty bambusowe to też się załapałem. Ponawiercałem otworki i jest OK.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7734-tusiaczkowe-sery-i-inne-bajery/#findComment-262298
Udostępnij na innych stronach

Faktycznie w Carrefourze teraz szkło i plastiki na wagę, kupiłam też duży garnek na wagę. Poszukam pojemników.

A plastikowe wiaderka gdzie kupiłeś ? Fajne by były do mleka.

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7734-tusiaczkowe-sery-i-inne-bajery/#findComment-262337
Udostępnij na innych stronach

Wiaderka to wydębiłem od wujka. Mam 6 pięciolitrowych do mleka i 4 piątki i 1 dziesiątkę do peklowania mięsa.

Ale z tego co wiem to takie wiadereczka 5-cio czy 10-cio litrowe można kupić w marketach budowlanych.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7734-tusiaczkowe-sery-i-inne-bajery/#findComment-262339
Udostępnij na innych stronach

tusiaczek, ale czy te zmarketów budowlanych nadają sie do cełów spozywczych ? watpię ,może lepiej wziąć zalatwić wiadra po serach z cukierni . lub kupic w hurtowni pytajac o atest , ma rocznie tych wiaderek po farbach mnóstwo ale ich nie uzywam , Gratuluje wyrobów ui pomysłowosci .Pozdrawiam
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7734-tusiaczkowe-sery-i-inne-bajery/#findComment-262345
Udostępnij na innych stronach

Ja mam akurat inne ale kolega który pracuje w branży chemicznej powiedział mi ze właśnie najlepiej kupować takie które przeznaczone sa do chemii, odczynników czy innych farb (oczywiście nieużywane) bo są robione z materiałów nie wchodzących w reakcję i w 99,9% są dokładnie takie same jak te niby pod spożywkę.

Ile w tym prawdy nie wiem ale kolega się raczej zna więc byłbym skłonny mu wierzyć :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7734-tusiaczkowe-sery-i-inne-bajery/#findComment-262346
Udostępnij na innych stronach

Po śmietanowym przyszedł czas na mezofilny.

Robiony dokładnie z Biotitowymi wskazówkami i opisem:

Ser robiony z 15-16 litrów mleka.

 

Skrzep pokrojony

http://img443.imageshack.us/img443/5436/img1193e.jpg

 

Tutaj ładnie opada na dno

http://img571.imageshack.us/img571/4021/img1198eh.jpg

 

Prasowanie ściśle wg wskazań Biotitowego przepisu od obciążeniem do 20 kg

http://img51.imageshack.us/img51/7215/img1204as.jpg

 

A tutaj moja własna PGE Arena :grin: (podobieństwo uderzające)

Ogólnie następnym razem użyłbym jednak małej formy - ser będzie wyższy.

Po drugie nie wiem dlaczego ale dodane papryka i kurkuma rozłożyły się trochę nierównomiernie pomimo że były wcześniej uwodnione i dobrze rozmieszane. Ale widac taka będzie jego uroda :grin: Waga 1547 gr (myślałem ze będzie coś koło 1900 ale widac tak musiało być :cool: )

Teraz solenie i do witrynki do towarzystwa koledze.

http://img594.imageshack.us/img594/9904/img1218s.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7734-tusiaczkowe-sery-i-inne-bajery/#findComment-262519
Udostępnij na innych stronach

Zazdrość mnie ogarnia wszechobecna, gdy na takie wyroby patrzę.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7734-tusiaczkowe-sery-i-inne-bajery/#findComment-262521
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o wiaderka to najlepiej podejść do najbliższej piekarni lub ciastkarni i zapytać się o wiaderka bo oni teraz wszystko robią z półproduktów ja ostatnio dostałam 5 litrowe wiaderka po marmoladzie, śmietanie, serniku , masie kakaowej bo oni to wszystko wyrzucają jedynie niektóre firmy żądają pojemniki na śmietanę na wymianę ale reszta idzie do śmietnika a są to bardzo fajne wiaderka z pokrywkami bo nadają się do peklowania mięsa i do przechowywania mleka

pozdrawiam

wiolka1966

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7734-tusiaczkowe-sery-i-inne-bajery/#findComment-262522
Udostępnij na innych stronach

Tusiaczku!

Mam 2 wolne wiaderka po 15kg miodzie.

Czy potrzebujesz jeszcze?

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7734-tusiaczkowe-sery-i-inne-bajery/#findComment-262624
Udostępnij na innych stronach

Alltid, bardzo pięknie dziękuję za pamięć ale mam tych wiaderek już tyle że mi wystarczy nawet na zapas :lol: Wujek ma dostęp więc ofiarny był bardzo :grin:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7734-tusiaczkowe-sery-i-inne-bajery/#findComment-262638
Udostępnij na innych stronach

Tusiaczku!

Mam 2 wolne wiaderka po 15kg miodzie.

Czy potrzebujesz jeszcze?

Elu jeśli masz na zbyciu takie wiaderka to ja byłabym chętna.

Zabrałabyś mi na kulig.. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7734-tusiaczkowe-sery-i-inne-bajery/#findComment-262640
Udostępnij na innych stronach

Gość tusiaczkowa

I to mój mąż popełnił takie cuda!!!

 

Tylko to czekanie - krakowska suszy się - jeść nie wolno :wink: , ser dojrzewa poddawany dokładnemu codziennemu nacieraniu - jeść nie wolno :wink: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7734-tusiaczkowe-sery-i-inne-bajery/#findComment-262704
Udostępnij na innych stronach

Elu jeśli masz na zbyciu takie wiaderka to ja byłabym chętna.

Zabrałabyś mi na kulig.. :wink:

 

Halusiu! Zabiorę na kulig!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7734-tusiaczkowe-sery-i-inne-bajery/#findComment-262869
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Przejeżdżając wczoraj przez zaprzyjaźnioną "mleczną" wioskę podjechałem po kolejne 30 literków mleka.

Dzisiaj było smietanobranie i tutaj o dziwo zebrałem coś koło 4 litrów śmietany (ostatnio jakieś 3 z tej samej ilości) ale może ręka mi się wyrobiła i dokładniej zebrałem? Teraz właśnie się pasteryzuje a jutro zrobimy sobie masełko :thumbsup:

Z pozostałego mleka wieczorkiem popełnię kolejny mezofilny a jutro następny śmietanowy.

Komunia młodego blisko więc trzeba zagęszczać ruchy :grin:

 

http://img259.imageshack.us/img259/1307/20130206101506hdr.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7734-tusiaczkowe-sery-i-inne-bajery/#findComment-266495
Udostępnij na innych stronach

Ale cudne witrynki ! Zazdraszczam miejsca na nie :smile:

Nie wiem jak to robicie, że Wam wychodzi tyle śmietany ? :grin:

Witrynki nabyte fuksem z likwidowanego sklepu stoją sobie w piwnicy.

Może bierzesz mleko od ludzi którzy już odciągają część śmietany? Tam skąd ja biorę tego nie robią bo dostają wtedy niższą cenę w skupie.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7734-tusiaczkowe-sery-i-inne-bajery/#findComment-266503
Udostępnij na innych stronach

Może mleko wiejskie, a nie "podmiejskie" :devil:

A tak ogólnie to o co ci kaman bo nie bardzo kumam ??

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7734-tusiaczkowe-sery-i-inne-bajery/#findComment-266504
Udostępnij na innych stronach

Julian Chłodziarka jest tylko jedna moja, druga jest kolegi który ma niejakie kłopoty z przetransportowaniem jej do siebie bo koszty zabójcze więc na razie wykorzystuję ją niecnie do zbożnych celów. A to mleczko postoi, a to kiełbaska się podsuszy itp :grin:

Paprykarz zaznaczaj na przyszłość komu odpisujesz bo łatwo o pomyłkę i wypacza się sens wypowiedzi :rolleyes:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7734-tusiaczkowe-sery-i-inne-bajery/#findComment-266509
Udostępnij na innych stronach

Teraz właśnie się pasteryzuje a jutro zrobimy sobie masełko

Robisz masło z pasteryzowanej śmietanki?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7734-tusiaczkowe-sery-i-inne-bajery/#findComment-266567
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.