Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

I ja postanowiłam założyć osobny temat z moimi wyrobami .

Będę tu zamieszczać przepisy na potrawy regionalne i inne wszelkie wykonane przeze mnie .

Kaszuby to region dość rozległy i różnorodny . Tu zacytuję legendę kaszubską :

Kiedy Pan Bóg postanowił stworzyć świat, zaczął od uformowania kuli ziemskiej. W swym kształcie doskonała, była całkiem pusta. Wówczas wziął wielki worek, w którym pełno było gór, dolin i lasów, pól i rzek, mórz i innych rzeczy. Pochyliwszy się nad Ziemią, tworzył różne krainy. Tak powstały wielkie oceany i wysokie góry, ogromne lasy, zielone równiny i nagie pustynie...

Kiedy wszystko już było gotowe, Pan Bóg, nieco zmęczony, spoczął na swym niebieskim tronie i naprawdę był zadowolony. Wtedy dostrzegł, że w kącie stoi ktoś smutny. Był to anioł, który miał się opiekować Kaszubami.

– Co się stało? Dlaczego nie cieszysz się razem z nami? – spytał Bóg.

– Ojcze, popatrz na ten biedny kaszubski kraj. Ludzie są smutni. Zostawiłeś tam tylko jałowe, piaszczyste pola. Czy nie mogłeś dać im nic więcej? Nie szkoda Ci tego ludu? – zapytał anioł.

Te słowa głęboko poruszyły Boga. Chwilę się zastanawiał, po czym rzekł: – Nie martw się, chodź ze mną. Zobaczymy, chyba coś tam się jeszcze znajdzie.

Chwilę później Stwórca wytrząsał swój worek nad Kaszubami. Okazało się, że na dnie pozostały jeszcze różne okruchy: pagórki, rzeki, strumienie, jeziora, lasy, pola i łąki. Spadały one teraz na kaszubskie piaski, tworząc przepiękną mozaikę.

Bóg był zaskoczony. Nie spodziewał się, że z resztek może powstać tak piękna kraina. Wszyscy pochylili się nad Kaszubami i z zachwytem spoglądali na te śliczne oczka wodne, na szachownice pół, łąk i lasów, na kręte rzeki i strumienie, obfitość zwierzyny, grzybów, jagód i innych leśnych owoców, na bogactwo ryb w jeziorach i na cudowne pagórki. A Pan Bóg znów zwrócił się do anioła Kaszub: – Teraz masz pod swoją opieką kraj piękniejszy od innych...

Zaczerpnięto z „Legend kaszubskich" Janusza Mamelskiego

 

Położenie geograficzne wywarło wpływ na sposób odżywiania się ludności zamieszkującej tereny Kaszub. Ludność zamieszkująca wsie położone bliżej morza i nad morzem żywiła się głównie rybami i zajmowała się ich przetwarzaniem w czasie, „kiedy morze skąpiło darów”, ale też kiedy nie wypływało się w morze z powodu sztormów lub w okresie zimowym. Ludność mieszkająca z dala od morza zajmowała się rolnictwem, chowem trzody chlewnej, łowiectwem i rybołówstwem jeziornym. Mięso spożywano rzadko, z okazji świąt, szczególnie Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy. Świniobicie było okazją do spotkań rodzinnych i sąsiedzkich. Zamawiano wprawnego rzeźnika tzw. fliszra (mój dziadek był takim rzeźnikiem ). Przed świętami , weselami , często na szybko przed pogrzebem bito świnie, a mięso przetwarzano. Prosiaka przed biciem należało przegłodzić, dając mu przez jeden dzień tylko wodę do picia. Mięso przeznaczało się do dalszej obróbki: do gotowania, do zasolenia, do wędzenia i na wyrób kiełbas, które robiono zwłaszcza z mięsa z uboju jesiennego. Tusza była dzielona na części i odpowiednio zagospodarowywana. Mięso trzymano w roztworze – tzw. lace – który przygotowywano w następujący sposób: mieszano wodę z dużą ilością soli kuchennej (najlepszą była nieoczyszczona sól), dodawano przyprawy takie jak: pieprz, majeranek, listek bobkowy, trochę saletry. W beczkach układano mięso, przesypywano je jeszcze raz solą i przyprawami lub niekiedy dodawano ziół polnych, które posiadała każda gospodyni. Mięsiwa układano w kamiennych garncach dość ciasno. Były to czasy kiedy nie było lodówek .Zalane roztworem leżały nieraz kilka tygodni. Mięso do bieżącego spożycia wyjmowano po kilku dniach, myto, osuszano i wędzono lub gotowano na nim zupy. U mnie w domu świeże nie solone mięso było smażone – duszone w dużym żeliwnym garze, a następnie wekowane . Z części mięsa robiono kiszkę wątrobianą zwaną - léberką oraz krwawą kiszkę, zwany obecnie salcesonem czarnym który był nadziewany w grube jelita bądź też cienkie w zależności co uzyskało się ze świnki . Resztę farszu wkładano w weki i gotowano . Robiono też wędzonki i kiełbasę czyli wòrszta .

 

Jednym z wyrobów który był przygotowywany po uboju ze świeżego o mięsa i spożywany na zimno jako zakąska, dodatek do piwa lub wódki był zylc . Ta zakąska, czy też zagryzka jest sposobem na wykorzystanie głowizny, nóżek, podgardla. Zylc jest daniem prostym, w ten sposób dawniej się żywiono. Gotowano więc głowę , golonki , skrawki mięsa , nóżki z przyprawami .

Studzono , mięso obierano , mielono maszynką dodawano do wywaru ( często tych wywarów było przy świniobiciu więcej po mięsie gotowanym na wątrobiankę i kiszkę krwawą , te też dolewano ).

Wszystko razem gotowano doprawiono solą , octem i innymi przyprawami .

 

Mój przepis na „ZYLC”

 

1/2 głowy wieprzowej

4-5 stópek wieprzowych

szyje z indyka (2 szt)

ćwiartki z kurczaka (2 szt )

można też dodać skórki

włoszczyzna

cebula

sól

liść laurowy

ziele angielskie

To wszystko gotuję do miękkości , wody tyle aby wszystko było dokładnie przykryte .

Gotuję dzień wcześniej ,aby łatwiej było zebrać nadmiar tłuszczu .

Mięso obrać , zmielić razem z cebulą i marchewką, dodać wszystko do przecedzonego wywaru , zagotować , dodać sól, pieprz mielony , majeranek na końcu ocet , tego octu tyle aby było lekko kwaśne .

Gotowy zylc rozlać do miseczek i zostawić do ostudzenia i stężenia .

Na miseczki wylewam na bieżące spożycie , reszta na gorąco w słoiki , a następnie gotuję je jeszcze około godziny . Ponieważ mam dość ciepło w piwnicy trzymam te słoje w lodówce.

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7766-smaki-i-tradycje-wg-kaszubki/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 76
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Wielkie brawa Kaszubko za założenie tematu. :clap: :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7766-smaki-i-tradycje-wg-kaszubki/#findComment-263693
Udostępnij na innych stronach

Haniu, już się doczekać nie mogę co to za czary będą się odprawiały :grin:

Bardzo piękny wstęp :) przyjemnie się czytało ;)

Taki zylc dam głowę sobie uciąć, że gdzieś na wsi u rodziny jadłem.. za młody byłem, żeby spytać co to a tym bardziej jak się robi :) wygląda smakowicie :clap: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7766-smaki-i-tradycje-wg-kaszubki/#findComment-263694
Udostępnij na innych stronach

Kaszubka33 bardzo piękny zrobiłaś wstęp do swojego tematu :clap: :clap: :clap: A twój zylc :thumbsup: :thumbsup: aż ślinka cieknie Czekam z niecierpliwością na kolejne dania kaszubskie i nie tylko w twoim wykonaniu

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7766-smaki-i-tradycje-wg-kaszubki/#findComment-263696
Udostępnij na innych stronach

W dzisiejszym nazewnictwie ciężko się połapać . a więc co to jest

4-5 stópek wieprzowych

Czy to są całe nóżki wp., czy tylko część nóżek,

Z młodości pamiętam coś podobnego tylko bez octu w środku- tzw. zimnina

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7766-smaki-i-tradycje-wg-kaszubki/#findComment-263699
Udostępnij na innych stronach

Kaszubko fajny temat,prosimy o więcej :clap:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7766-smaki-i-tradycje-wg-kaszubki/#findComment-263701
Udostępnij na innych stronach

kaszubka33, gratuluję podjęcia takiego ciekawego tematu. :clap: :clap: :clap: :lol:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7766-smaki-i-tradycje-wg-kaszubki/#findComment-263710
Udostępnij na innych stronach

Ooooo, ja poprosze więcej Haniowego pisania :grin:

A zylc gości na naszym stole od święta. Babcia (93 lata na karku) robi i pilnuje żeby tradycyjne smaki w narodzie nie zagineły .......

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7766-smaki-i-tradycje-wg-kaszubki/#findComment-263712
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ mam dość ciepło w piwnicy trzymam te słoje w lodówce.

Już małam okazję zajadać się "kuchnią" Hani :!: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Mam nawet jeszcze 1-słoik pełny.

Na zlotach i spotkaniach mam okazję wycyganić :grin:

:grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7766-smaki-i-tradycje-wg-kaszubki/#findComment-263727
Udostępnij na innych stronach

A zylc gości na naszym stole od święta

No to i w Pażęcach będzie święto :lol:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7766-smaki-i-tradycje-wg-kaszubki/#findComment-263728
Udostępnij na innych stronach

Oj na to bym Kruszyna nie liczył. Nie miałbym sumienia babci molestować, wystarczy że na Wielkanoc i Boże Narodzenie robi za co chwała jej wielka bo w jej wieku to naprawde szacun :clap:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7766-smaki-i-tradycje-wg-kaszubki/#findComment-263735
Udostępnij na innych stronach

“Na niedzielę z zasady musi być placek drożdżowy, niechby nawet dosyć postny, ale za to ze słodką, grubą warstwą kruszonki na wierzchu.”

Róża Ostrowska „Bedekier Kaszubski „

Tradycyjnym Kaszubskim ciastem jest „młodzowy kuch „ - drożdżówka z kruszonką .

Jednak u mnie dziś coś innego , a konkretnie „KARPATKA „

ciasto :

1 szklanka wody

1 szklanka mąki

125 gram margaryny

szczypta soli

5 jaj

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia .

Wodę zagotować z margaryną i solą , dodać mąkę wyrabiać jednolite ciasto łyżką drewnianą . Wystudzić , ubijać mikserem dodając po jednym jajku na gładką masę , na końcu dodać proszek do pieczenia.

Z ciasta upiec dwa placki . Piec 10 min w temperaturze 230 st a następnie jeszcze 20 min w 200 st.

 

krem:

1/2litra mleka

budyń duży

3/4 szklanki cukru

kostka masła lub margaryny .

Budyń ugotować , wystudzić , tłuszcz utrzeć ,a następnie dodawać porcjami zimny budyń .

Masą przełożyć placki ciasta .

Można użyć gotowego kremu do karpatki .

Smacznego !

 

[ Dodano: Pią 25 Sty, 2013 20:56 ]

ja zamawiam przepis na smarowidło

Henio, czyli na co ? :smile:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7766-smaki-i-tradycje-wg-kaszubki/#findComment-263859
Udostępnij na innych stronach

Henio, czyli na co ? :smile:

Jadłem coś takiego , co kolega z Brodnicy Górnej przywoził sobie do pracy . Był to pewnie surowy tłuszcz z gęsiny lub wieprzowiny z przyprawami , przypuszczam że mielony na średnim sitku , bo wyczuwało się kawałki tłuszczu podczas jedzenia . Mnie to tak smakowało , że zamienialiśmy się kanapkami. On zawsze żartował , że receptury nie powie , bo to robi mama , a on to musi jeść , bo akurat nic innego w domu nie było.

A może to nazywało się okrasa ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7766-smaki-i-tradycje-wg-kaszubki/#findComment-263878
Udostępnij na innych stronach

Henio, Kaszubki jedli dość prosto , smalec też był bardzo popularny i bardzo często spożywany . Może był to smalec doprawiony jakimiś przyprawami . Chociaż piszesz , że mógł to być surowy tłuszcz . Będę szukać , pytać , może coś znajdę .

A może to nazywało się okrasa ?

Być może , ale ten specjał znam tylko z opowieści .

My gęsi nie hodowaliśmy , zawsze jakaś świnka , kaczki i kurki.

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7766-smaki-i-tradycje-wg-kaszubki/#findComment-263882
Udostępnij na innych stronach

to nazywało się okrasa ?

Zapewne okrasa z gęsi :wink:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7766-smaki-i-tradycje-wg-kaszubki/#findComment-263883
Udostępnij na innych stronach

Zapewne okrasa z gęsi

Po kaszubsku - obona.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7766-smaki-i-tradycje-wg-kaszubki/#findComment-263909
Udostępnij na innych stronach

I ja postanowiłam założyć osobny temat z moimi wyrobami .

Haniu no w końcu... :clap:

Bardzo się cieszę że będę mogła poznać smaki kuchni Kaszubskiej :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7766-smaki-i-tradycje-wg-kaszubki/#findComment-263941
Udostępnij na innych stronach

Na blogu " o-pysznym-jedzeniu" znalazłam przepis na fajny chlebek .

Zrobiłam z połowy porcji i taki przepis podaję .

 

Chleb włoski z suszonymi pomidorami .

 

3 szklanki mąki pszennej 650

szklanka ciepłego mleka

12 g drożdży

łyżeczka soli

łyżka cukru

3 łyżki oliwy z zalewy suszonych pomidorów

2 łyżki oliwy z oliwek

łyżeczka przecieru pomidorowego

3 pomidory suszone odsączone z zalewy .

kilka oliwek pokrojonych ( taka moja innowacja )

połowa cebuli ( posiekać )

 

Mąkę wsypać do miski dodać sól, cukier , drożdże , oliwy oraz mleko w którym rozmieszałam przecier pomidorowy . Wyrobić ciasto i odstawić na dwie godziny .

W ciasto wgnieść pomidory , oliwki i cebulę a następnie uformować dwa chlebki .

Odstawić w ciepłe miejsce aby urosły .

Piec około godziny w 190 st C.

Chlebek wyszedł bardzo aromatyczny , miąższ w przekroju koloru pomarańczowego .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7766-smaki-i-tradycje-wg-kaszubki/#findComment-265838
Udostępnij na innych stronach

Moje dzisiejsze pączki , oczywiście w/g przepisu Abratka :grin:

Zrobiłam takie mniejsze , wyszło 48 szt . , jednak na jutro nie wiele już zostało .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7766-smaki-i-tradycje-wg-kaszubki/#findComment-266560
Udostępnij na innych stronach

Moje dzisiejsze pączki

O dziękuję!Jakie smaczne!!! :thumbsup:

Poproszę do Chłapowa :thumbsup: :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7766-smaki-i-tradycje-wg-kaszubki/#findComment-266566
Udostępnij na innych stronach

Haniu - ja zamawiam przepis na smarowidło .

A może to nazywało się okrasa ?

U mnie smarowidłem nazywano zarówno okrasę (czyli taką "metkę" surową z piersi gęsi lub czasami z braku gęsi z kaczki) jak i bardzo drobno pomielony boczek (surowy lub wędzony) z taki samymi przyprawami jak do okrasy.

i jest elegancko...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7766-smaki-i-tradycje-wg-kaszubki/#findComment-266582
Udostępnij na innych stronach

z taki samymi przyprawami jak do okrasy.

Z jakimi ,jeśli wolno spytać ?.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7766-smaki-i-tradycje-wg-kaszubki/#findComment-266595
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.