Einshell Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Witam ! Chociaż ze ''słodyczy'' najbardziej lubię boczek :grin: , to ostatnio dużo piekłam dla rodzinki . Może nie mam takiej ''ręki'' do ciast jak Nasza Mistrzyni HALUSIA , ale...nie jest zle... :blush: :grin: Pozwólcie więc (żeby nie było bałaganu :rolleyes: ), że tutaj będę zamieszczać moje poczynania...ze słodkościami . [ Dodano: Pon 28 Sty, 2013 13:01 ]A więc może najpierw ,,Biszkoptowy keks z budyniem''... Przepis ''autorski'' jeszcze do dopracowania , ale zjeść się dało. zamiast kakao do ciemnego ciasta użyłam kawy rozpuszczalnej...Natomiast budyń waniliowy ugotowałam z połowy mleka podanej na opakowaniu. Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Stycznia 2013 czekamy na Twoje :thumbsup: przepisy i fotorelacje :smile: Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Stycznia 2013 einshel, NA zdjeciu widac, zeciasto jest rowne. Prosze,jesli mozesz Daj przepis. Takie rowniutkie . :clap: Napewno tez smaczne. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 28 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Stycznia 2013 :blush: Aniu ... Tak , jak zwykły biszkopt...( bo jak dotąd tylko to mi wychodziło... :lol: ) czyli - 4 duże jajka , 200g cukru , 180g mąki 'tortowej' , 50g ziemniaczanej , 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 30 ml gorącej wody, 15 ml oleju. Białka +szczypta soli - ubijam na 'sztywno' , dodaję cukier i mixuję do rozpuszczenia. dodaje stopniowo mąki z proszkiem oraz żółtka , wlewam wodę i olej . Do 2 małych keksówek wysmarowanych i wysypanych bułka tartą wlewam ciasto ( po równo w każdej ) , ale zostawiam 1/3 i dokładam ok.3 łyżek kawy rozpuszczalnej ( sypię ) . Wlewam cienkim strumyczkiem , ciemne ciasto na białe. Wcześniej ugotowany budyń nakładałam łyżką ( dlatego takie 'nie kształtne... :blush: ) Piekłam w 180*C przez 60 minut. Pozdrawiam ! [ Dodano: Pon 28 Sty, 2013 14:20 ]To było tak sobie w tygodniu... :wink: Następnie ''na warsztat'' poszedł ,,weekendowy sernik na kruchym spodzie''... :grin: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Chociaż ze ''słodyczy'' najbardziej lubię boczekczysta słodycz einshel, chociaż ja nie ciasteczkowy to pomarzyć można :grin: :grin: Bardzo fajnie wygląda to ciasto z budyniem.. taki normalny budyń (dosyć gęsty?) ugotowałaś i nałozyłaś na ciasto? czy 'utopiłaś' go w nim? budyń przy nakładaniu ma być wystudzony czy bezpośrednio ugotowany i gorący? Fajnie widzieć kolejny temacik autorski z pewnością będzie się go czytało (i oglądało) z przyjemnością :clap: smakowite ciasta robisz :thumbsup: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 28 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Stycznia 2013 pomarzyć można :grin: :mrgreen: :grin: ''Ja wiedział'em' ,że tak będzie...'' :grin: Taki ( gęsty , wystudzony ) budyń , nałożyłam na surowe ciasto i podczas pieczenia ''sam''się tak utopił... :wink: Następnym razem wleję budyń do jakiegoś naczynia , tak żeby wykroić odpowiedni paseczek i wsadzić w ciasto...może będzie lepszy ''efekt wizualny''...ale smakowo było OK. :grin: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Witam ! Chociaż ze ''słodyczy'' najbardziej lubię boczek :grin: , to ostatnio dużo piekłam dla rodzinki . Może nie mam takiej ''ręki'' do ciast jak Nasza Mistrzyni HALUSIA :blush: :smile: Oj tam oj tam Aniu ... troszkę praktyki i Ty również będziesz Mistrzynią . :wink: Póki co .. dajesz radę :thumbsup: ... rób wypieki i dziel się z nami przepisami. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 28 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Stycznia 2013 :grin: Dziękuję Halinko , że mnie podbudowujesz :blush: Czasami trzeba by było się 'troszkie ' postarać , a ja przeważnie to tak patrzę cóś na szybko ''upierniczyć''... :grin: :wink: :lol: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Stycznia 2013 ''na warsztat'' poszedł ,,weekendowy sernik na kruchym spodzie''...uch Ty... "wiedźmo" jedna !!! Takie wspaniałości ??? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Wcale a wcale nie widać, ze to Twoje słodkie początki, bardzo apetyczne ciasta :clap: :clap: :clap: Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 8 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Lutego 2013 :blush: Dzięki... :grin: Jako , że wczoraj tłusty czwartek , to się troszkę nadreptałam :tongue: Oponki robiłam juz nie raz..., ale pączki po raz pierwszy ( oczywiście z przepisu ABRATKA :clap: ) Iiii.... :shock: jestem w szoku... :grin: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Lutego 2013 troszkę nadreptałamNo super o tatarku nie wspomnę Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Lutego 2013 pączusie 1-sz klasa, a ja muszę spróbować kiedyś machnąć oponki Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 8 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Lutego 2013 Polecam :grin: Oponki to góra 30 minut roboty...natomiast z pączkami sie trzeba ''napieścić''... :lol: Aha... jedyne co zmieniłam , to nadzienie... :rolleyes: Użyłam powideł śliwkowych :thumbsup: Ale to dlatego , że moja ŚP. Babcia takie robiła . Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 8 Lutego 2013 pączki po raz pierwszy ( oczywiście z przepisu ABRATKA :clap: ) Iiii.... :shock: jestem w szoku...To ja jestem w szoku !!! Pierwszy raz i od razu z obwódką ??? :mellow: To ja przy tobie cienki Bolek jestem... A ile czasu wyrastały od uformowania ? a tłuszczu dałaś jak w przepisie ? 200g ? Czy może mniej ? Użyłam powideł śliwkowych :thumbsup: Ale to dlatego , że moja ŚP. Babcia takie robiła .Moja babcia też robiła ze śliwkowymi... i z wiśniami... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 8 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 8 Lutego 2013 A ile czasu wyrastały od uformowania ? Yyyy...od razu na patelnię dałam... :blush: a tłuszczu dałaś jak w przepisie ? 200g ? około 2 paczki szmalcu... :grin: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 8 Lutego 2013 No dziewczyno takie pączki na pierwszy raz :shock: :clap: :clap: :clap: Czyli rozumiem, ze smażyłaś na patelni, tylko na 2 kostkach smalcu? Czyli nie pływały chyba za bardzo co? Dotykały dna? Tak pytam, bo wyszły Ci bardzo ładne a jak smażę we frytownicy i muszę dać 6 kostek smalcu, to mi generuje duże koszty. Wrzucisz przepis na oponki, bo powiem szczerze, że nie mam a chciałbym jakiś sprawdzony. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 8 Lutego 2013 einshel, ja tez wole poczki z powidlami .Ale robie rowniez z wisniami i makiem. Te ostatnie zawsze na wigilie. LAdnie wygladaja wypieki :clap: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 8 Lutego 2013 około 2 paczki szmalcu...to na patelni smażyłaś ??? to dlatego nie "nurkowały" :P mi chodziło o tłuszcz dodany do ciasta Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Lutego 2013 Czyli rozumiem, ze smażyłaś na patelni, tylko na 2 kostkach smalcu? Czyli nie pływały chyba za bardzo co? Dotykały dna? Tak , na dużej patelni smażyłam . No...Dotykały dna...ale to chyba nic istotnego ... :blush: :rolleyes: A oponki robie tak - 25 dkg twarogu ( rozdrabniam z 0,5 szkl. cukru - ubijaczką do ziemniaków :grin: nie chce mi sie mielić... :blush: ) dodaje łyżeczkę sody i octu , sypie 30-35 dkg mąki i zagniatam ciasto. Wałkuję na grubość ok. 1-1,5 cm. wykrawam i na patelnię. [ Dodano: Sro 13 Lut, 2013 18:24 ]Może i nie słodkie , ale też z ''ciasta'' pieczone :wink: Pizza - przepis własny , bułki ''Starej daty'' Mirek15 :clap: I to są prawdziwe bułki :thumbsup: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Lutego 2013 Dzięki za przepis.Te bułeczki są niesamowite, uwielbiam ten przepis Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 6 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 6 Czerwca 2013 :blush: Dano mnie tu nie było... Wykombinowałam ''Ryżowiec'' ... Do dyspozycji miałam ; 2 torebki ugotowanego ryżu , 3 jabłka , białka z 3 jajek (żółtka poszły na majonez :wink: ) i ok.szklanki sera białego (takiego na sernik - bez potrzeby mielenia ) . No to starłam jabłka na grubych oczkach ,dodałam 0,5 szkl. cukru i dużo cynamonu ( lubimy :thumbsup: ) ubiłam białka na pianę i wymieszałam z ryżem. Teraz warstwami do brytfanki - ryż , jabłka , ser ...itd... do piekarnika na 50 min. 180*C, i wyszło takie ''cóś''... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 6 Czerwca 2013 i wyszło takie ''cóś''...i takie coś bardzo fajnie wygląda, sam po niedzieli spróbuję, bo jabłka z cynamonem są baarrrdzzoo :thumbsup: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 8 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 8 Czerwca 2013 :blush: Ja ostatnio tylko biszkopcika ...takiego skromnego z bitą śmietaną... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 8 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 8 Czerwca 2013 Wykombinowałam ''Ryżowiec''aniu, my robimy bardzo często mniam Ja ostatnio tylko biszkopcika ...takiego skromnego z bitą śmietaną...Pycha To chyba na moje urodziny... :thumbsup: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.