Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Potrzebuję pilnej porady-

zawsze robiąc kiełbasę ,po wędzeniu i parzeniu kilka pęt

wieszam na poddaszu żeby podeschła -po tygodniu jest fajna-po dwóch super

Dzisiaj zrobiłem pierwszy raz drobiową 100% z kurczaka -czy taką też mogę posuszyć? nic jej (ani konsumującym) nie będzie?

Peklowałem peklosolą,wędziłem dość mocno ,parzyłem do 71 st w środku

mniamniam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7787-podsuszanie-kie%C5%82basy-drobiowej/
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj zrobiłem pierwszy raz drobiową 100% z kurczaka

Powiem tak - odradzam. :cool:

Odradzasz samo podsuszanie,czy w ogóle odradzasz robienie takiej kiełbasy?

Wyszła smaczna zarówno biała jak i po uwędzeniu,właśnie stygnie :)

mniamniam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7787-podsuszanie-kie%C5%82basy-drobiowej/#findComment-265153
Udostępnij na innych stronach

Powiem tak - odradzam.

Czemu odradzasz ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7787-podsuszanie-kie%C5%82basy-drobiowej/#findComment-265176
Udostępnij na innych stronach

Bo z samej kury kiełbasa nie wyjdzie.I tak już jest za sucha.

Kolego zapewniam Cię,że jest dobra i wcale nie sucha,chodziło mi tylko o podsuszanie-myślałem ,że ktoś podsuszał i podzieli się doświadczeniem
mniamniam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7787-podsuszanie-kie%C5%82basy-drobiowej/#findComment-265186
Udostępnij na innych stronach

że jest dobra i wcale nie sucha,

Piszą Ci doświadczeni koledzy ,żebyś tego nie robił, ale Twoja wola Panie.Weź kawałek i podsusz to się przekonasz.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7787-podsuszanie-kie%C5%82basy-drobiowej/#findComment-265187
Udostępnij na innych stronach

Mogę prosić o zdjęcie kiełbasy w przekroju ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7787-podsuszanie-kie%C5%82basy-drobiowej/#findComment-265196
Udostępnij na innych stronach

Jak na 100% kurczaka wyszła ci pięknie, moje uznanie. :clap:

Myślę, że spokojnie parę kawałków możesz przeznaczyć na podsuszanie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7787-podsuszanie-kie%C5%82basy-drobiowej/#findComment-265223
Udostępnij na innych stronach

Nie ma za co dziękować, to twój wyrób !

Mam nadzieję, że nie będziesz miał nic przeciwko jeśli wkleję fotkę przekroju:

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7787-podsuszanie-kie%C5%82basy-drobiowej/#findComment-265271
Udostępnij na innych stronach

Pewnie daleko nie mamy do siebie - chętnie podejdę (nie podjadę :grin: ) potestujemy i pomyślimy czy należy podsuszać, czy nie podsuszać (motywator testowania zawezmę)

 

P.S.

Wygląda apetycznie :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7787-podsuszanie-kie%C5%82basy-drobiowej/#findComment-265300
Udostępnij na innych stronach

Piekną masz kiełbaskę myślę że z podsuszonej nie bedziesz zadowolony ale próbuj może tobie jak raz będzie smakować

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7787-podsuszanie-kie%C5%82basy-drobiowej/#findComment-265301
Udostępnij na innych stronach

marekgks to podziel się z nami przepisem na Twoją kiełbasę drobiową .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7787-podsuszanie-kie%C5%82basy-drobiowej/#findComment-265307
Udostępnij na innych stronach

Bo z samej kury kiełbasa nie wyjdzie.I tak już jest za sucha.

Jak niewyjdzie jak wyszla i to calkiem fajna ....a ze juz sucha to skroci czas dalszego podsuszania. :cool:

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7787-podsuszanie-kie%C5%82basy-drobiowej/#findComment-265313
Udostępnij na innych stronach

Robiłam kiełbasę z kurczaka. dodawałam łopatki ok 20%. Podsusz tylko lekko. Niestety kiełbaska z kurczaka jest mniej trwała lepiej zamrozić :) ale to tylko wypowiedź nowicjusza :) Brawo kiełbasa w przekroju piękna :clap:
Dorota
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7787-podsuszanie-kie%C5%82basy-drobiowej/#findComment-265321
Udostępnij na innych stronach

Zrezygnuję z tego podsuszania,bo się obawiam jakiś bakterii, zatrucia

co do przepisu,to robię ją z "gulaszowego drobiowego"-blisko mnie jest firma ,która zajmuje się rozbiorem mięsa wieprzowego i drobiowego-na terenie firmy mają sklep firmowy i tam kupuję wszelkie mięsko.Z tego gulaszu drobiowego często robimy "schabowe"-pycha,ostatnio postanowiłem zrobić z tego kiełbaskę,poodcinałem tłuste kawałki ,odkrawając z tłuszczem tyle mięsa ile tłuszczu-to zmieliłem na 2-3mm,resztę chudych kawałków zmieliłem na 10-12mm

(mam takie sitko otwory 10mm i 12mm)

peklowałem 17gr/kg dwie duże główki czosnku na 9,5kg mięsa

10 ziarenek ziela ang. dwie łyżeczki ziaren kolendry,15 gr pieprzu ziarnistego zmieliłem w elektrycznym młynku do kawy-mam taki stary tylko do przypraw i robię tak:Najpierw ziele angielskie i kilkakrotnie włączam na 2-3 sekundy,potem dodaję kolendrę i włączam tylko krótkim przyciśnięciem-ułamek sekundy-2-3 razy na koniec pieprz i też tylko 2-3 "pyknięcia"

Wszystkie przyprawy do wody-dałem 0,7litra-czyli ok 7-8%

Gdy będę robił tylko białą to użyję soli i sypnę majeranku

Jeśli chodzi o trwałość,to myślę,że wersja biała 3-4dni w lodówce może spokojnie leżeć,co?

mniamniam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7787-podsuszanie-kie%C5%82basy-drobiowej/#findComment-265364
Udostępnij na innych stronach

Tylko nie róbcie kiełbasy z samego drobiu domowego chowu. Jadłem taką wyszła twarda i niezbyt smaczna.
Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7787-podsuszanie-kie%C5%82basy-drobiowej/#findComment-265429
Udostępnij na innych stronach

To mięso gulaszowe to kurczak czy indyk.

tego nie wiem-nie potrafię rozróżnić po wyglądzie, ale za 10zł/kg to chyba z kurczaka,musiałbym wrzucić foto jak kiedyś znów kupię

 

[ Dodano: Czw 31 Sty, 2013 20:38 ]

Tylko nie róbcie kiełbasy z samego drobiu domowego chowu. Jadłem taką wyszła twarda i niezbyt smaczna.

może (jakby to powiedział Boguś Linda) to stara kura była....
mniamniam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7787-podsuszanie-kie%C5%82basy-drobiowej/#findComment-265479
Udostępnij na innych stronach

To prawda tylko że domowy drób ma dużo twardsze mięso niż chodowlany . W sklepie napewno będzie chodowlany- fermowy .
Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7787-podsuszanie-kie%C5%82basy-drobiowej/#findComment-265486
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.