marekgks Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Witam!Potrzebuję pilnej porady-zawsze robiąc kiełbasę ,po wędzeniu i parzeniu kilka pętwieszam na poddaszu żeby podeschła -po tygodniu jest fajna-po dwóch superDzisiaj zrobiłem pierwszy raz drobiową 100% z kurczaka -czy taką też mogę posuszyć? nic jej (ani konsumującym) nie będzie?Peklowałem peklosolą,wędziłem dość mocno ,parzyłem do 71 st w środku Cytuj mniamniam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7787-podsuszanie-kie%C5%82basy-drobiowej/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekgks Opublikowano 30 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Dzisiaj zrobiłem pierwszy raz drobiową 100% z kurczaka Powiem tak - odradzam. Odradzasz samo podsuszanie,czy w ogóle odradzasz robienie takiej kiełbasy? Wyszła smaczna zarówno biała jak i po uwędzeniu,właśnie stygnie Cytuj mniamniam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7787-podsuszanie-kie%C5%82basy-drobiowej/#findComment-265153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Powiem tak - odradzam.Czemu odradzasz ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7787-podsuszanie-kie%C5%82basy-drobiowej/#findComment-265176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Powiem tak - odradzam.Czemu odradzasz ? Bo z samej kury kiełbasa nie wyjdzie.I tak już jest za sucha. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7787-podsuszanie-kie%C5%82basy-drobiowej/#findComment-265180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekgks Opublikowano 30 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Bo z samej kury kiełbasa nie wyjdzie.I tak już jest za sucha.Kolego zapewniam Cię,że jest dobra i wcale nie sucha,chodziło mi tylko o podsuszanie-myślałem ,że ktoś podsuszał i podzieli się doświadczeniem Cytuj mniamniam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7787-podsuszanie-kie%C5%82basy-drobiowej/#findComment-265186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Stycznia 2013 że jest dobra i wcale nie sucha, Piszą Ci doświadczeni koledzy ,żebyś tego nie robił, ale Twoja wola Panie.Weź kawałek i podsusz to się przekonasz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7787-podsuszanie-kie%C5%82basy-drobiowej/#findComment-265187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekgks Opublikowano 30 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Dzięki za odpowiedź Cytuj mniamniam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7787-podsuszanie-kie%C5%82basy-drobiowej/#findComment-265188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Mogę prosić o zdjęcie kiełbasy w przekroju ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7787-podsuszanie-kie%C5%82basy-drobiowej/#findComment-265196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekgks Opublikowano 30 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Stycznia 2013 http://imageshack.us/photo/my-images/5/130130200504.jpg/sorry za jakość ,robione telefonem Cytuj mniamniam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7787-podsuszanie-kie%C5%82basy-drobiowej/#findComment-265206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Jak na 100% kurczaka wyszła ci pięknie, moje uznanie. :clap: Myślę, że spokojnie parę kawałków możesz przeznaczyć na podsuszanie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7787-podsuszanie-kie%C5%82basy-drobiowej/#findComment-265223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekgks Opublikowano 30 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Dzięki Miro za dobre słowo Cytuj mniamniam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7787-podsuszanie-kie%C5%82basy-drobiowej/#findComment-265259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Nie ma za co dziękować, to twój wyrób ! Mam nadzieję, że nie będziesz miał nic przeciwko jeśli wkleję fotkę przekroju: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7787-podsuszanie-kie%C5%82basy-drobiowej/#findComment-265271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tompi Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Pewnie daleko nie mamy do siebie - chętnie podejdę (nie podjadę :grin: ) potestujemy i pomyślimy czy należy podsuszać, czy nie podsuszać (motywator testowania zawezmę) P.S.Wygląda apetycznie :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7787-podsuszanie-kie%C5%82basy-drobiowej/#findComment-265300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Piekną masz kiełbaskę myślę że z podsuszonej nie bedziesz zadowolony ale próbuj może tobie jak raz będzie smakować Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7787-podsuszanie-kie%C5%82basy-drobiowej/#findComment-265301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 30 Stycznia 2013 marekgks to podziel się z nami przepisem na Twoją kiełbasę drobiową . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7787-podsuszanie-kie%C5%82basy-drobiowej/#findComment-265307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Bo z samej kury kiełbasa nie wyjdzie.I tak już jest za sucha.Jak niewyjdzie jak wyszla i to calkiem fajna ....a ze juz sucha to skroci czas dalszego podsuszania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7787-podsuszanie-kie%C5%82basy-drobiowej/#findComment-265313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kdor1 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Robiłam kiełbasę z kurczaka. dodawałam łopatki ok 20%. Podsusz tylko lekko. Niestety kiełbaska z kurczaka jest mniej trwała lepiej zamrozić ale to tylko wypowiedź nowicjusza Brawo kiełbasa w przekroju piękna :clap: Cytuj Dorota Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7787-podsuszanie-kie%C5%82basy-drobiowej/#findComment-265321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekgks Opublikowano 31 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zrezygnuję z tego podsuszania,bo się obawiam jakiś bakterii, zatruciaco do przepisu,to robię ją z "gulaszowego drobiowego"-blisko mnie jest firma ,która zajmuje się rozbiorem mięsa wieprzowego i drobiowego-na terenie firmy mają sklep firmowy i tam kupuję wszelkie mięsko.Z tego gulaszu drobiowego często robimy "schabowe"-pycha,ostatnio postanowiłem zrobić z tego kiełbaskę,poodcinałem tłuste kawałki ,odkrawając z tłuszczem tyle mięsa ile tłuszczu-to zmieliłem na 2-3mm,resztę chudych kawałków zmieliłem na 10-12mm(mam takie sitko otwory 10mm i 12mm)peklowałem 17gr/kg dwie duże główki czosnku na 9,5kg mięsa10 ziarenek ziela ang. dwie łyżeczki ziaren kolendry,15 gr pieprzu ziarnistego zmieliłem w elektrycznym młynku do kawy-mam taki stary tylko do przypraw i robię tak:Najpierw ziele angielskie i kilkakrotnie włączam na 2-3 sekundy,potem dodaję kolendrę i włączam tylko krótkim przyciśnięciem-ułamek sekundy-2-3 razy na koniec pieprz i też tylko 2-3 "pyknięcia" Wszystkie przyprawy do wody-dałem 0,7litra-czyli ok 7-8% Gdy będę robił tylko białą to użyję soli i sypnę majerankuJeśli chodzi o trwałość,to myślę,że wersja biała 3-4dni w lodówce może spokojnie leżeć,co? Cytuj mniamniam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7787-podsuszanie-kie%C5%82basy-drobiowej/#findComment-265364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 31 Stycznia 2013 To mięso gulaszowe to kurczak czy indyk. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7787-podsuszanie-kie%C5%82basy-drobiowej/#findComment-265413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Tylko nie róbcie kiełbasy z samego drobiu domowego chowu. Jadłem taką wyszła twarda i niezbyt smaczna. Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7787-podsuszanie-kie%C5%82basy-drobiowej/#findComment-265429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekgks Opublikowano 31 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 31 Stycznia 2013 To mięso gulaszowe to kurczak czy indyk. tego nie wiem-nie potrafię rozróżnić po wyglądzie, ale za 10zł/kg to chyba z kurczaka,musiałbym wrzucić foto jak kiedyś znów kupię [ Dodano: Czw 31 Sty, 2013 20:38 ]Tylko nie róbcie kiełbasy z samego drobiu domowego chowu. Jadłem taką wyszła twarda i niezbyt smaczna.może (jakby to powiedział Boguś Linda) to stara kura była.... Cytuj mniamniam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7787-podsuszanie-kie%C5%82basy-drobiowej/#findComment-265479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Mięso chowu domowego obojętnie czy drobiowe czy wieprzowina ma inne właściwości wpływ ma na to sposób żywienia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7787-podsuszanie-kie%C5%82basy-drobiowej/#findComment-265481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 31 Stycznia 2013 To prawda tylko że domowy drób ma dużo twardsze mięso niż chodowlany . W sklepie napewno będzie chodowlany- fermowy . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7787-podsuszanie-kie%C5%82basy-drobiowej/#findComment-265486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.