Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 88
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-264853
Udostępnij na innych stronach

myślę jakieś 5 kg.

Przypominam - metka cebulowa to produkt surowy, nietrwały, najlepiej spożyć do trzech dni, nie da się go dłużej przechowywać.

 

Dlatego podam Ci przepis na 1kg, taki prosty, z dyńki pisany, ale myślę, że dobry na początek.

 

Metka cebulowa

 

Surowiec:

 

- boczek - 1kg, stosunkowo tłusty, najlepiej ze starszego zwierza, mniej wody w mięsie , lepszy smak

1.boczek kroimy na kawałki, mieszamy z 20g peklosoli(nie mniej), pozostawiamy na 48godzin w lodówce.

 

Przyprawy:

pieprz biały - 2g

cukier-2g

cebula- 30g (ilość cebuli zależy od upodobań smakowych)

 

2.Cebulę mielimy 2x na sitku 4mm, następnie mielimy boczek. Dodajemy pieprz i cukier, dokładnie mieszamy kilka minut. Napełniamy osłonki poliamidowe lub wykładamy do porcelanowej miski i do lodówki na godzinkę. I gotowe.

 

Przepis na początek, jak wyjdzie(musi), przepis na następną cebulową będzie z wariacjami. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-265133
Udostępnij na innych stronach

boczek kroimy na kawałki, mieszamy z 20g peklosoli

pisu, ja bym jeszcze doradził koleżance zmniejszenie ilości peklosoli na rzecz soli... no przynajmniej 50/50 - tłusty boczek nie rozłoży całego azotynu... po co ma się "rozstroić"..... :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-265136
Udostępnij na innych stronach

ja bym jeszcze doradził koleżance zmniejszenie ilości peklosoli na rzecz soli... no przynajmniej 50/50

To jest słuszna uwaga w tym przypadku. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-265138
Udostępnij na innych stronach

Kilo boczku, 10g soli, 10g peklosoli, wymieszane i czeka do soboty, kiedy z tego metkę zrobię. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-265502
Udostępnij na innych stronach

Cebulę mielimy 2x na sitku 4mm, następnie mielimy boczek.

Mistrzu, a boczek mielimy raz ? Czy jak cebulę dwa razy ? A cebula surowa ?

moja LP lubi, to moze zrobię i ja ?

Pozdrawiam

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-265528
Udostępnij na innych stronach

czeka do soboty, kiedy z tego metkę zrobię.

Bardzo fajnie i taką fotorelację z produkcji bardzo proszę zamieścić na stronie. Pozdrawiam. :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-265544
Udostępnij na innych stronach

Czy można, a nawet trzeba taką metkę podwędzić ? Może nawet ciepłym dymem ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-265550
Udostępnij na innych stronach

Czy można, a nawet trzeba taką metkę podwędzić ?

No własnie czy wędzimy czy też dodajemy koncentrat dymu wędzarniczego, bo kiedyś w jakimś Twoim przepisie wyczytałem,że dajesz koncentrat dymu. :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-265551
Udostępnij na innych stronach

Robiłam ten rarytas z przepisu Pisa .

Czy można, a nawet trzeba taką metkę podwędzić ? Może nawet ciepłym dymem ?

Metka cebulowa jest wyrobem surowym , tak jak np tatar .

Zawsze można wprowadzić swoje modyfikacje .

Na szybko można zrobić metkę wędzoną , mieląc wędzony boczek i doprawiając do smaku .

Metkę cebulową surową miałam we wrześniu na spotkaniu dorszowym w Chłapowie , nawet jej w osłonki nie nadziewałam tylko w pojemniczku przywiozłam .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-265552
Udostępnij na innych stronach

Mistrzu, a boczek mielimy raz

Pokemon, mistrzów na forum mamy dostatek, ja ciągle w charakterze ucznia jestem, może na czeladnika jakiś egzamin zdam? :cool:

Mięso mielimy raz. :cool:

 

i taką fotorelację z produkcji

Będzie. :cool:

 

Czy można, a nawet trzeba taką metkę podwędzić ? Może nawet ciepłym dymem ?

Pakujemy farsz w osłonki poliamidowe, nie wędzimy, ciepły dym przy każdym innym rodzaju metki - zakazany. :cool:

 

czy też dodajemy koncentrat dymu wędzarniczego, bo kiedyś w jakimś Twoim przepisie wyczytałem,że dajesz koncentrat dymu.

Na ostatnim zlocie W-M do części farszu Daniel dodał koncentratu dymu, ja tego nie praktykuję. :cool:

 

Zawsze można wprowadzić swoje modyfikacje .

Przy metce cebulowej można trochę pokombinować, podkreślam trochę, ale o tym później praktycznie. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-265554
Udostępnij na innych stronach

Na ostatnim zlocie W-M do części farszu Daniel dodał koncentratu dymu, ja tego nie praktykuję.

No właśnie na zlocie W-M. Ale jak Ty uważasz, czy dodanie tego dymu poprawiło smak metki :question:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-265557
Udostępnij na innych stronach

czy dodanie tego dymu poprawiło smak metki

MOże nie poprawiło, ale zmieniło. Jatam smaka na takie płyny nie mam, dodać można wszystko - tylko po co? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-265589
Udostępnij na innych stronach

Czy dodawałeś do metki czosnku , czy jest wskazny , lub też mocno zmienia smak , oczywiscie w rozsadnych ilościa 2-3 ząbki ,chcę zrobic metkę lubię czosnek , niestety domownicy ograniczają sie w spozyciu czosnku,
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-265624
Udostępnij na innych stronach

Czy dodawałeś do metki czosnku ,

Nie, chyba nigdy do żadnej. :cool:

 

chcę zrobic metkę lubię czosnek

 

Zrób z czosnkiem zamiast cebuli lub też z cebulą, podejrzewam, że da się zjeść ze smakiem. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-265631
Udostępnij na innych stronach

Metka cebulowa nr 2 , przepis mniej energetyczny, dużo chudszy.

 

Surowiec:

 

-boczek - 0,5kg

-karkówka lub polędwiczka 0,5kg

1.Boczek i karkówkę(polędwiczkę) kroimy na kawałki, mieszamy z 10g peklosoli i 10g soli, pozostawiamy na 48godzin w lodówce.

 

Przyprawy:

pieprz biały - 2g

cukier-3g

cebula- 30g (ilość cebuli zależy od upodobań smakowych)

 

2.Cebulę mielimy 2x na sitku 4mm, następnie mielimy boczek i karkówkę(polędwiczkę) . Dodajemy pieprz i cukier, dokładnie mieszamy kilka minut. Napełniamy osłonki poliamidowe lub wykładamy do porcelanowej miski i do lodówki na godzinkę. Gotowe. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-266114
Udostępnij na innych stronach

No to już wiem co jutro będę robił :cool:

A tak niejako korzystając z okazji i tematyki wątku, wie ktoś może jak się robi metke o wdzięcznej nazwie Brunszwicka? Jest takowa u nas w sprzedaży i zawsze wyjątkowo mi podchodziła a wolałbym już nie kusić się na sklepowe nie wiadomo co .......

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-266118
Udostępnij na innych stronach

wie ktoś może jak się robi metke o wdzięcznej nazwie Brunszwicka?

Strona główna:

http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-i-poltrwale-wedzone/18-metka-brunszwicka

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-266124
Udostępnij na innych stronach

Hehehe, czyli coś z gatunku Pimp My metka :grin:

To ja bardzo uprzejmie proszę o zapodanie owej stuningowanej brunszwickiej :grin:

Jutro zrobię Twoją cebulową a następna byłaby bruszwicka.

Dzięki EAnna, tą też przerobię dla poznania gatunku :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-266125
Udostępnij na innych stronach

wie ktoś może jak się robi metke o wdzięcznej nazwie Brunszwicka

Wie... :cool:

Pisu ,

 

ale się krygujesz... no nie każ się prosić , zapodaj ów tajemny przepis.

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-266215
Udostępnij na innych stronach

i ja dzisiaj zakończyłam metkęi,boczusiu miałam 7kg bardzo chudy prawie bez tłuszczu wykroiłam 1kg + 80g cebuli zmielone w/g przepisu Pis67 pieprz 2 g ,cukier 2 gr.Ja tego nawet nie spróbowałam ale trafiło mi się dzisiaj kilku chłopa w odwiedzinach i po metce :grin:
Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-266256
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.