gwiazdeczka83 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Witam wszystkich. Poszukuję przepisu na metkę cebulową. Z góry bardzo dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Gwiazdeczka poczytaj ten temat https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=976&highlight=metka+cebulowa Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-264853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwiazdeczka83 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Stycznia 2013 myślę jakieś 5 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-265112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Stycznia 2013 myślę jakieś 5 kg. Przypominam - metka cebulowa to produkt surowy, nietrwały, najlepiej spożyć do trzech dni, nie da się go dłużej przechowywać. Dlatego podam Ci przepis na 1kg, taki prosty, z dyńki pisany, ale myślę, że dobry na początek. Metka cebulowa Surowiec: - boczek - 1kg, stosunkowo tłusty, najlepiej ze starszego zwierza, mniej wody w mięsie , lepszy smak 1.boczek kroimy na kawałki, mieszamy z 20g peklosoli(nie mniej), pozostawiamy na 48godzin w lodówce. Przyprawy: pieprz biały - 2g cukier-2g cebula- 30g (ilość cebuli zależy od upodobań smakowych) 2.Cebulę mielimy 2x na sitku 4mm, następnie mielimy boczek. Dodajemy pieprz i cukier, dokładnie mieszamy kilka minut. Napełniamy osłonki poliamidowe lub wykładamy do porcelanowej miski i do lodówki na godzinkę. I gotowe. Przepis na początek, jak wyjdzie(musi), przepis na następną cebulową będzie z wariacjami. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-265133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Stycznia 2013 boczek kroimy na kawałki, mieszamy z 20g peklosolipisu, ja bym jeszcze doradził koleżance zmniejszenie ilości peklosoli na rzecz soli... no przynajmniej 50/50 - tłusty boczek nie rozłoży całego azotynu... po co ma się "rozstroić"..... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-265136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Stycznia 2013 ja bym jeszcze doradził koleżance zmniejszenie ilości peklosoli na rzecz soli... no przynajmniej 50/50 To jest słuszna uwaga w tym przypadku. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-265138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Metka cebulowaBardzo lubię metkę :thumbsup: Chyba sobie zrobię 1 Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-265139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Kilo boczku, 10g soli, 10g peklosoli, wymieszane i czeka do soboty, kiedy z tego metkę zrobię. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-265502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Cebulę mielimy 2x na sitku 4mm, następnie mielimy boczek.Mistrzu, a boczek mielimy raz ? Czy jak cebulę dwa razy ? A cebula surowa ? moja LP lubi, to moze zrobię i ja ? Pozdrawiam Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-265528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Lutego 2013 czeka do soboty, kiedy z tego metkę zrobię.Bardzo fajnie i taką fotorelację z produkcji bardzo proszę zamieścić na stronie. Pozdrawiam. :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-265544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Lutego 2013 Czy można, a nawet trzeba taką metkę podwędzić ? Może nawet ciepłym dymem ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-265550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Lutego 2013 Czy można, a nawet trzeba taką metkę podwędzić ?No własnie czy wędzimy czy też dodajemy koncentrat dymu wędzarniczego, bo kiedyś w jakimś Twoim przepisie wyczytałem,że dajesz koncentrat dymu. :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-265551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 1 Lutego 2013 Robiłam ten rarytas z przepisu Pisa . Czy można, a nawet trzeba taką metkę podwędzić ? Może nawet ciepłym dymem ? Metka cebulowa jest wyrobem surowym , tak jak np tatar . Zawsze można wprowadzić swoje modyfikacje . Na szybko można zrobić metkę wędzoną , mieląc wędzony boczek i doprawiając do smaku . Metkę cebulową surową miałam we wrześniu na spotkaniu dorszowym w Chłapowie , nawet jej w osłonki nie nadziewałam tylko w pojemniczku przywiozłam . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-265552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 1 Lutego 2013 Mistrzu, a boczek mielimy raz Pokemon, mistrzów na forum mamy dostatek, ja ciągle w charakterze ucznia jestem, może na czeladnika jakiś egzamin zdam? Mięso mielimy raz. i taką fotorelację z produkcji Będzie. Czy można, a nawet trzeba taką metkę podwędzić ? Może nawet ciepłym dymem ? Pakujemy farsz w osłonki poliamidowe, nie wędzimy, ciepły dym przy każdym innym rodzaju metki - zakazany. czy też dodajemy koncentrat dymu wędzarniczego, bo kiedyś w jakimś Twoim przepisie wyczytałem,że dajesz koncentrat dymu. Na ostatnim zlocie W-M do części farszu Daniel dodał koncentratu dymu, ja tego nie praktykuję. Zawsze można wprowadzić swoje modyfikacje . Przy metce cebulowej można trochę pokombinować, podkreślam trochę, ale o tym później praktycznie. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-265554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 1 Lutego 2013 Na ostatnim zlocie W-M do części farszu Daniel dodał koncentratu dymu, ja tego nie praktykuję.No właśnie na zlocie W-M. Ale jak Ty uważasz, czy dodanie tego dymu poprawiło smak metki :question: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-265557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 1 Lutego 2013 czy dodanie tego dymu poprawiło smak metki MOże nie poprawiło, ale zmieniło. Jatam smaka na takie płyny nie mam, dodać można wszystko - tylko po co? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-265589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 1 Lutego 2013 Czy dodawałeś do metki czosnku , czy jest wskazny , lub też mocno zmienia smak , oczywiscie w rozsadnych ilościa 2-3 ząbki ,chcę zrobic metkę lubię czosnek , niestety domownicy ograniczają sie w spozyciu czosnku, Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-265624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 1 Lutego 2013 Czy dodawałeś do metki czosnku ,Nie, chyba nigdy do żadnej. chcę zrobic metkę lubię czosnek Zrób z czosnkiem zamiast cebuli lub też z cebulą, podejrzewam, że da się zjeść ze smakiem. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-265631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wukaem Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Lutego 2013 Czy w przepisie jest tylko 30g cebuli Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-265991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Lutego 2013 Metka cebulowa nr 2 , przepis mniej energetyczny, dużo chudszy. Surowiec: -boczek - 0,5kg -karkówka lub polędwiczka 0,5kg1.Boczek i karkówkę(polędwiczkę) kroimy na kawałki, mieszamy z 10g peklosoli i 10g soli, pozostawiamy na 48godzin w lodówce. Przyprawy:pieprz biały - 2gcukier-3gcebula- 30g (ilość cebuli zależy od upodobań smakowych) 2.Cebulę mielimy 2x na sitku 4mm, następnie mielimy boczek i karkówkę(polędwiczkę) . Dodajemy pieprz i cukier, dokładnie mieszamy kilka minut. Napełniamy osłonki poliamidowe lub wykładamy do porcelanowej miski i do lodówki na godzinkę. Gotowe. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-266114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 3 Lutego 2013 No to już wiem co jutro będę robił A tak niejako korzystając z okazji i tematyki wątku, wie ktoś może jak się robi metke o wdzięcznej nazwie Brunszwicka? Jest takowa u nas w sprzedaży i zawsze wyjątkowo mi podchodziła a wolałbym już nie kusić się na sklepowe nie wiadomo co ....... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-266118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 3 Lutego 2013 wie ktoś może jak się robi metke o wdzięcznej nazwie Brunszwicka?Strona główna: http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-i-poltrwale-wedzone/18-metka-brunszwicka Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-266124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Lutego 2013 Hehehe, czyli coś z gatunku Pimp My metka :grin: To ja bardzo uprzejmie proszę o zapodanie owej stuningowanej brunszwickiej :grin: Jutro zrobię Twoją cebulową a następna byłaby bruszwicka.Dzięki EAnna, tą też przerobię dla poznania gatunku Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-266125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 4 Lutego 2013 wie ktoś może jak się robi metke o wdzięcznej nazwie Brunszwicka Wie... Pisu , ale się krygujesz... no nie każ się prosić , zapodaj ów tajemny przepis. Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-266215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 4 Lutego 2013 i ja dzisiaj zakończyłam metkęi,boczusiu miałam 7kg bardzo chudy prawie bez tłuszczu wykroiłam 1kg + 80g cebuli zmielone w/g przepisu Pis67 pieprz 2 g ,cukier 2 gr.Ja tego nawet nie spróbowałam ale trafiło mi się dzisiaj kilku chłopa w odwiedzinach i po metce :grin: Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/#findComment-266256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.