miro Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Nie peklowałem dłużej niż dwa tygodnie, ale skromnym doświadczeniem napisze, że mięso jest inne po paru dniach peklowania, a inne w smaku po nastudniach.Jeśli peklujesz w odpowiedniej temperaturze o mięso nie musisz się bać.Co innego jak temperatura skacze bo .... mięso jest w piwnicy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/4/#findComment-328087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donpicolo Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Miro dziekuje,ja to wiem dzieki Wam i waszym radom,ale meczy mnie to peklowanie w nieskonczoną ilosć dni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/4/#findComment-328088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zdaje się, że w którymś dziale technologii wkleiłem kiedyś bardzo dobry artykuł na temat badań w zakresie zmian jakości mięsa w stosunku do czasu peklowania. Z tego co pamiętam, mięso peklowane ponad trzy miesiące zachowało bardzo dobre parametry. Musisz go odszukać i przeczytać. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/4/#findComment-328092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 19 Stycznia 2014 (edytowane) Takie peklowanie nie ma sensu, ponieważ jak pisałem wcześniej jest to proces który ma swój początek i koniec. Edytowane 19 Stycznia 2014 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/4/#findComment-328093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 19 Stycznia 2014 No to kiedy jest ten koniec Miro? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/4/#findComment-328094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Peklowanie i jego szybkość zależy od temperatury. Masz całkowitą rację Mirku.Peklowanie i jego szybkość zależy również od temperatury.Zależy od kilku parametrów.Jeżeli solanka nie dotrze do środka mięśnia to i temperatura nie pomoże.Swoje rozważania przeprowadziłam dla temperatury oraz ilości nitrytu w peklosoli constans=standardowych, jedynie w aspekcie różnych stężeń solanki.Przepraszam, że nie podałam wcześniej warunków brzegowych.Wzrost stężenia solanki to w istocie wzrost ilości soli i nitrytu w jednostce objętości gotowej solanki. Jednak to roztwór soli jest nośnikiem nitrytu w tkance mięsnej poddawanej peklowaniu.Jak by nie rozważać, nastrzyk jest ze wszech miar pożytecznym wynalazkiem; redukuje silną zależność od czasu peklowania oraz stężenia solanki.Obecnie nastrzykuję wszystkie większe elementy nawet przy dłuższym peklowaniu.Tak mi wyszło z praktyki Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/4/#findComment-328095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donpicolo Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Dobra już nie drążę.....Maxell wykończył mnie tymi 3 miesiącami Będę peklował w/g kalkulatora w przedziale od 5-10 dni jak mi czas pozwoli bo jest smaczne ,a 3 miesiące toczasami można nie dozyć i kto to uwędzi :D Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/4/#findComment-328096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Na mój głupi rozum przy mokrym peklowaniu .... 14 dni.Przy 8-smym odwraca się osmoza i daję mięsu jeszcze parę dni na zassanie resztek z solanki.Potem jedynie wegetacja i dopeklowanie niedopeklowanego. Ale to tylko moja czysta dywagacja. Trzeba by dla całkowitej jasności zatrudnić jakieś laboratorium w celu zbadania czasu procesów. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/4/#findComment-328098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Maxell wykończył mnie tymi 3 miesiącami Nie wykończył, tylko poinformował. Czasem warto wiedzieć takie rzeczy. Zresztą, jak już pisałem, na naszym forum znajduje się bardzo dużo wartościowych materiałów nie tylko z zakresu peklowania. Warto poświęcić trochę wolnego czasu, by się z nimi zapoznać. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/4/#findComment-328101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 19 Stycznia 2014 (edytowane) Dobra już nie drążę.....Maxell wykończył mnie tymi 3 miesiącami Hej, uśmiechnij się Wielokrotnie peklowałam 4 tygodnie, niekoniecznie się tym chwaląc.W czasie tak długiego peklowania cały czas zachodzą w mięsie procesy fizyko-chemiczne.Ono po prostu dojrzewa. Jest bardziej miękkie, włókna kolagenowe rozluźniają się. Wzbogaca się też aromat.Mnie takie wędliny bardzo pasują.Trzeba jednak zachować reżym sanitarny i pilnować temperatury. Przekładanie mięsa też jest niezbędne. Edytowane 19 Stycznia 2014 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/4/#findComment-328103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Ale to tylko moja czysta dywagacja. To są za poważne sprawy, by opierać się jedynie na własnej intuicji. Trzeba by dla całkowitej jasności zatrudnić jakieś laboratorium w celu zbadania czasu procesów. Wszystkie procesy technologiczne związane z peklowaniem, zostały już bardzo dokładnie zbadane i wciąż trwają nad nimi prace.Wyniki sa na naszym forum. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/4/#findComment-328105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Jeżeli solanka nie dotrze do środka mięśnia to i temperatura nie pomoże. Swoje rozważania przeprowadziłam dla temperatury oraz ilości nitrytu w peklosoli constans=standardowych, jedynie w aspekcie różnych stężeń solanki. Przepraszam, że nie podałam wcześniej warunków brzegowych. Wzrost stężenia solanki to w istocie wzrost ilości soli i nitrytu w jednostce objętości gotowej solanki. Jednak to roztwór soli jest nośnikiem nitrytu w tkance mięsnej poddawanej peklowaniu. No i tu zgoda.Ale jeśli ktoś nie chce nastrzykiwać, to nawet mocna solanka mu nie pomoże. Sol zaciąga z sobą azotyn, a ten robi resztę, jednak peklowanie samo w sobie wymaga czasu.Przy saletrze było to znacznie dłużej, przy czystym azotynie jest szybciej.Można peklować duże kawałki mięsa nawet i 20 dni, ale bez nastrzyku ryzykujemy ...... zepsuciem się mięsa wewnątrz, z braku akcji azotynu.Niby mięso jest w zalewie, ale środek mięsa jest jak to powiedzieć .... bezradny... nic na niego nie działa i zaczyna się psuć. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/4/#findComment-328107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Przy saletrze było to znacznie dłużej, przy czystym azotynie jest szybciej. Miro pisz precyzyjnie. Nigdy nie używaliśmy, nie używamy i nie będziemy używali do peklowania czystego azotynu! Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/4/#findComment-328108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 19 Stycznia 2014 No dobra, azotyn zawarty w peklosoli ... myślałem że to jasna sprawa. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/4/#findComment-328109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Przecież tłumaczysz forumowiczowi, który zaczyna peklowanie. Oczywiście, jak już tutaj pisano, można dodatkowo wykonać nastrzyk mięsa również przy peklowaniu dwutygodniowym. Pytanie jednak dotyczyło peklowania bez nastrzyku kawałków mięsa o wadze 1-2 kg.Moja propozycja (wiem, że zaraz będzie: tylko odsyłają do czytania) jest taka, by jednak poświęcić trochę czasu na przygotowanie się teoretyczne przed przystąpieniem do produkcji. Mamy tutaj naprawdę dobre i unikalne materiały. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/4/#findComment-328115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Pytanie jednak dotyczyło peklowania bez nastrzyku kawałków mięsa o wadze 1-2 kg. Trochę napisałem, ale ... na sucho można, tylko że peklujący ryzykuje stratą mięsa ... to po co tak się bawić ? Można też odpalić petardę skierowaną na twarz .... tylko po co to robić jak piszą, że .... nie warto... bo będzie boleć ? Ale co tam, jak ktoś lubi ...... kto mu zabroni ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/4/#findComment-328117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Dajmy juz temu spokój, zwłaszcza, że sam zainteresowany wycofał się w pełni usatysfakcjonowany. Jesteśmy aktualnie na petardach,a zaraz znajdziemy się w wieży działowej na Bismarck"u. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/4/#findComment-328121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 19 Stycznia 2014 (edytowane) Cokolwiek to oznacza .... i za to Maxellku dostajesz i głosowałbym na Ciebie w rankingu rocznym, ale Ty nie możesz ... Dobrze że tylko tak Edytowane 19 Stycznia 2014 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/4/#findComment-328123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Ale ja przecież mogę zagłosować na Ciebie i na pewno to uczynię. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/4/#findComment-328127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Wielokrotnie peklowałam 4 tygodnie, Mogę też napisać że dłuższe peklowanie mięsa bardzo mi smakowo odpowiada . Mogę zjeść nawet na surowo . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/4/#findComment-328259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz1415 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Witam nie chce robic nowego tematu bo mam jedno pytanie,mianowicie z jakiej wody zrobic solanke?kranowka czy przegotowana? Cytuj człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/4/#findComment-328438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 21 Stycznia 2014 ja od lat robię z kranówki i żyję Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/4/#findComment-328442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donpicolo Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zależy jaką masz kranówke Ja robię tylko z kranówki,a dodam ,że zrezygnowałem z wody butelkowej niegazowanej-moja jest bardziej wartościowa jak syf z niewiadomego żródła Gazowaną kupuje bonie mam jak nabąbelkować i pije nie wiem co,ale gazowane Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/4/#findComment-328468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 21 Stycznia 2014 szczęściarze z wasu mnie kranówa to taki syf, że nawet do parzenia biorę z filtra RO Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/4/#findComment-328470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zawsze kranówka, nigdy przegotowania, peklowanie 10 do 28 dni, nigdy nie zgniło nic od środka, nigdy nie przewracam, mięso pływa w solance 0,6-0,8l na kilogram mięsa. Pamiętam w pewnej masarni w zamierzchłych czasach peklowało się polędwice z kością ponad miesiąc, by zgromadzić odpowiednią ilość materiału na wędzonki krotoszyńskie na święta BN. Żadnych nastrzyków i wszystko było ok. Fakt, mięso było inne, solanki były sporządzone z soli i saletry potasowej i przestrzegano skrupulatnie reżimu temperaturowego. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/4/#findComment-328518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.