Skocz do zawartości

rozprawka o przygotowaniu jajecznicy


Rekomendowane odpowiedzi

Jak robicie taką rzadką jajecznicę ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/
Udostępnij na innych stronach

Jak robicie taką rzadką jajecznicę ?

 

Mleka się dolewa do rozmieszanych jajek , co niektórzy wody .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267755
Udostępnij na innych stronach

A śmietana może być ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267757
Udostępnij na innych stronach

Mleka się dolewa do rozmieszanych jajek , co niektórzy wody .

a fuj wody?... "jak zwierzęta panie wodę piją" :grin:

 

no i polecam zmniejszyć ilość białek :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267758
Udostępnij na innych stronach

 

Jak robicie taką rzadką jajecznicę ?

 

Mleka się dolewa do rozmieszanych jajek , co niektórzy wody .

No i w odpowiednim momencie zdjąć patelnię z gazu.Patelnia jeszcze rozgrzana, jajecznica dojdzie :cool: Nie zapominamy o mieszaniu :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267759
Udostępnij na innych stronach

no i polecam zmniejszyć ilość białek :cool:

 

 

Jestem za ...... :grin:

 

 

abratku , woda jest dla zwierząt to fakt . :grin: Ale nie wszyscy tolerują mleko :smile:

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267764
Udostępnij na innych stronach

abratku , woda jest dla zwierząt to fakt . :grin: Ale nie wszyscy tolerują mleko :smile:

to prawda....

jako ciekawostkę podam że mój domowy alergik co nawet nie powinien koło mleka stać żłopie je co rano z płatkami, wędlinę jada swojską i nawet czasem śpi z "antyalergicznym" psem :lol: ... i.... całkiem nieźle się trzyma bez leków :tongue:

 

drugi egzemplarz który na sam widok jajka na "odruchy", ze smakiem zjada jajecznicę jeśli jest mniej białek :cool:

 

a ostatnio zmuszam towarzystwo przed snem :tongue: na szklaneczkę kefirku z grzybka tybetańskiego :grin: w ciągu dnia woda ale z alg morskich :lol: a w odwodzie czeka napój z kombuchy :grin:

 

sadysta abratek :tongue:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267769
Udostępnij na innych stronach

Pamiętam,że moda na dodanie mleka z mąką ,aby zwiększyć masę jajecznicy powstała w latach 70-tych ,kiedy cena jajek szła w górę od 1,50 zł. w zwyż.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267790
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem teraz jajecznicę z mlekiem, ale to jeszcze nie to co jadłem w Istebnej.

Ciężko opisać jej konsystencję, ale była prawie płynna z wyczuwalnymi kawałkami ściętego jajka.

Umiem robić lekko ściętą jajecznicę, ale nie o to mi chodzi.

Tamta była niby ścięta, a pomimo tego "rzadka"

 

Może problem tkwi w jakości mleka ?

Przypuszczam, że kucharki nie używały sklepowego tylko swojskiego gdzie tłuszczu jest znacznie więcej.

 

Ps. Prośba do modów o przeniesienie wątku o jajecznicy do nowego tematu ....

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267791
Udostępnij na innych stronach

A ja rozdzielam białka od żółtek, najpierw ścinam białka aby nie było glutów a potem żółteczka i nimi kontroluje gęstość w zależności od ochoty. Można zrobić bardzo rzadką ale ostatnio lubię taką kremową. Ach piękna ta jajeczniczka i jeszcze szczypiorek :thumbsup:

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267794
Udostępnij na innych stronach

miro, duże znaczenie ma też intensywność podgrzewania.....
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267801
Udostępnij na innych stronach

To jest jakaś nowość, muszę spróbować, ale już nie dziś .... nie przyjmę więcej jajecznicy :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267802
Udostępnij na innych stronach

a bo widzisz Mirku... z jajami to tzreba troszkę się popieścić a nie na łapu capu :grin:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267803
Udostępnij na innych stronach

Podziękować koledze ..... :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267804
Udostępnij na innych stronach

Też pamiętam jajecznicę o dosyć rzadkiej konsystencji i specyficznym smaku. Najbardziej zbliżona wyszła mi kiedy wlałem na tłuszczyk, wytopiony z boczku, rozkłócone jajka, i podlewałem je mlekiem z łyżką mąki, weszła mniej więcej szklanka mleka na 5 jajek, smak był bardzo podobny do tego który pamiętam, ale nie był identyczny. Myślę że dzisiaj nawet na swojskich jajkach i mleku ten sam smak jest nieosiągalny, może same kury nie są takie same, i jajka nie smakują tak jak kiedyś, a może człowiek przyzwyczaił się do wszechobecnej chemii, glutaminianu itd, i nie ma już tego samego smaku.

Ostatnio rozmawiałem na podobny temat z sąsiadami, i okazuje się że żadna z sąsiadek nie potrafi ugotować rosołu bez dodatku kostek rosołowych, vegety itp, więc chyba przyzwyczajenie do chemii robi swoje, i bez niej nawet jajecznica nie smakuje jak kiedyś (a w sumie to dziwne, bo przecież kury na fermach karmione są tylko chemią :grin: ).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267818
Udostępnij na innych stronach

szklanka mleka na 5 jajek,

Ups, ja dałem żeby nie przesadzić może 1/3 szklanki mleka.

 

Ps. Co do rosołu, to napiszę że ostatnio parę razy robiłem rosół w szybkowarze.

Żona pukała się po głowie, że nie ma szans żeby wyszedł klarowny :grin:

Nie dałem kostki rosołowej ani maggi, same mięsko czyli: trzy nóżki z kurczaka, kawałek wołowego, marchewkę, pietruszkę, seler, kawałek kapusty pekińskiej, podpiekaną cebulę oraz sól i pieprz do smaku.

Rosół przerósł oczekiwania mojej LP .... :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267822
Udostępnij na innych stronach

podlewałem je mlekiem z łyżką mąki,

ale powiedz po co ta mąka? :rolleyes: - przecież ona zagęszcza
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267824
Udostępnij na innych stronach

miro, wczoraj Feedermanowi było podpowiadane w temacie jajecznica - może tam jest coś co Cię zadowoli.

jajecznica

 

Spotkałem się też z jajecznicą jak z malaksera - tak wybełtana przed wlaniem na patelnie, że tworzyła jednolitą masę i smażona na bardzo małym ogniu aby ścinała się równiutko i wolniutko - nie jadłem bo u mnie muszą być części białki i żółtka widoczne w kawałkach

 

 

Edytowano

 

przepraszam błędnie musiałem wkleić linka

poprawione

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267825
Udostępnij na innych stronach

A ja najbardziej lubię jajecznice na pomidorach :) Pomidory bez skórek kroje w kawałki, wrzucam na rozgrzana patelnię z oliwą, jak z pomidorów zrobi sie taka "paćka", zmniejszam ogień na min co by nie odparowały i wrzucam rozbełtane jajka :) Jajeczniczka wychodzi własnie taka fajna, delikatna i "luźna" ale białko jest sciete, bo glutów nie lubię :) Oj głodny sie zrobiłem... :shock:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267829
Udostępnij na innych stronach

Z pomidorami mam oblataną.

Teraz patrzyłem ponownie na fotkę jajecznicy Feedermana i prawie jakby to taka była :grin:

Może zdradzi przepis ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267833
Udostępnij na innych stronach

Oj kolego Miro, wieczorek i lenistwo się zakrada :tongue:

 

Znalazł przepis. Super. Google :grin:

http://wedlinydomowe.pl/f...2793547bd7514ee

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267834
Udostępnij na innych stronach

Może i lenistwo ale po kliknięciu w link mam błąd 404 ?

Znalazł i zrozumiał ... :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267836
Udostępnij na innych stronach

Oj kolego Miro, wieczorek i lenistwo się zakrada :tongue:

 

Znalazł przepis. Super. Google :grin:

http://wedlinydomowe.pl/f...2793547bd7514ee

No i dokładnie tak jak pisałem, tylko ja robię z pięciu jajek.

ale powiedz po co ta mąka? :rolleyes: - przecież ona zagęszcza

Bez mąki też wyjdzie rzadka jajecznica, ale w smaku czegoś brakuje, dopiero po dodaniu łyżki mąki smak był taki jakiego szukałem, a nawet wydaje mi się że dałem jej troszkę za mało. Mąka trochę zagęszcza jajecznicę, ale pozwala na dolanie większej ilości mleka, co też ma wpływ na smak.

Rosół przerósł oczekiwania mojej LP .... :grin:

Jak ja niedawno zrobiłem rosół w szybkowarze to chyba przerósł oczekiwania każdego, po 25 min nawet kości były miękkie :grin: , od tej pory nie gotuje kurczaka w szybkowarze. Jak dla mnie, rosół z szybkowara ma bardzo intensywny smak, ale nazwał bym to smakiem "brutalnie wyciśniętego mięsa", nie ma to jak rosół gotowany naturalną metodą, mam piecyk opalany węglem/drewnem, i na nim gotuję rosół, niby to tylko inny sposób dostarczenia ciepła do garnka, a smak różni się bardzo.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267838
Udostępnij na innych stronach

Miro.. Wspaniały temat..!! :clap: :clap: :clap:

Do fajnej pulchnej jajecznicy dodaję słodką śmietanę i masę (lekko rozbełtaną), smaże na maśle. Na smalcu nie bo ma za wysoką temp. przy smażeniu jajecznicy, ale żeby podkreślić smak smalczyku, to dodaję cebulę prażoną (suszkę) i na sam koniec szczypiorek albo natkę pietruszki.

A żeby jeszcze więcej jajeczniczka była luźna to dodaj (już na talerzu), wiórki schłodzonego masła.. :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267859
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.