miro Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Lutego 2013 Jak robicie taką rzadką jajecznicę ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Lutego 2013 Jak robicie taką rzadką jajecznicę ? Mleka się dolewa do rozmieszanych jajek , co niektórzy wody . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Lutego 2013 A śmietana może być ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Lutego 2013 Mleka się dolewa do rozmieszanych jajek , co niektórzy wody .a fuj wody?... "jak zwierzęta panie wodę piją" :grin: no i polecam zmniejszyć ilość białek Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Lutego 2013 Jak robicie taką rzadką jajecznicę ? Mleka się dolewa do rozmieszanych jajek , co niektórzy wody . No i w odpowiednim momencie zdjąć patelnię z gazu.Patelnia jeszcze rozgrzana, jajecznica dojdzie Nie zapominamy o mieszaniu :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Lutego 2013 no i polecam zmniejszyć ilość białek Jestem za ...... :grin: abratku , woda jest dla zwierząt to fakt . :grin: Ale nie wszyscy tolerują mleko :smile: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Lutego 2013 abratku , woda jest dla zwierząt to fakt . :grin: Ale nie wszyscy tolerują mleko :smile:to prawda.... jako ciekawostkę podam że mój domowy alergik co nawet nie powinien koło mleka stać żłopie je co rano z płatkami, wędlinę jada swojską i nawet czasem śpi z "antyalergicznym" psem :lol: ... i.... całkiem nieźle się trzyma bez leków :tongue: drugi egzemplarz który na sam widok jajka na "odruchy", ze smakiem zjada jajecznicę jeśli jest mniej białek a ostatnio zmuszam towarzystwo przed snem :tongue: na szklaneczkę kefirku z grzybka tybetańskiego :grin: w ciągu dnia woda ale z alg morskich :lol: a w odwodzie czeka napój z kombuchy :grin: sadysta abratek :tongue: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Lutego 2013 Pamiętam,że moda na dodanie mleka z mąką ,aby zwiększyć masę jajecznicy powstała w latach 70-tych ,kiedy cena jajek szła w górę od 1,50 zł. w zwyż. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Lutego 2013 Zrobiłem teraz jajecznicę z mlekiem, ale to jeszcze nie to co jadłem w Istebnej.Ciężko opisać jej konsystencję, ale była prawie płynna z wyczuwalnymi kawałkami ściętego jajka.Umiem robić lekko ściętą jajecznicę, ale nie o to mi chodzi.Tamta była niby ścięta, a pomimo tego "rzadka" Może problem tkwi w jakości mleka ?Przypuszczam, że kucharki nie używały sklepowego tylko swojskiego gdzie tłuszczu jest znacznie więcej. Ps. Prośba do modów o przeniesienie wątku o jajecznicy do nowego tematu .... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Lutego 2013 A ja rozdzielam białka od żółtek, najpierw ścinam białka aby nie było glutów a potem żółteczka i nimi kontroluje gęstość w zależności od ochoty. Można zrobić bardzo rzadką ale ostatnio lubię taką kremową. Ach piękna ta jajeczniczka i jeszcze szczypiorek :thumbsup: Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Lutego 2013 miro, duże znaczenie ma też intensywność podgrzewania..... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Lutego 2013 To jest jakaś nowość, muszę spróbować, ale już nie dziś .... nie przyjmę więcej jajecznicy Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Lutego 2013 a bo widzisz Mirku... z jajami to tzreba troszkę się popieścić a nie na łapu capu :grin: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Lutego 2013 Podziękować koledze ..... :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszcz Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Lutego 2013 Też pamiętam jajecznicę o dosyć rzadkiej konsystencji i specyficznym smaku. Najbardziej zbliżona wyszła mi kiedy wlałem na tłuszczyk, wytopiony z boczku, rozkłócone jajka, i podlewałem je mlekiem z łyżką mąki, weszła mniej więcej szklanka mleka na 5 jajek, smak był bardzo podobny do tego który pamiętam, ale nie był identyczny. Myślę że dzisiaj nawet na swojskich jajkach i mleku ten sam smak jest nieosiągalny, może same kury nie są takie same, i jajka nie smakują tak jak kiedyś, a może człowiek przyzwyczaił się do wszechobecnej chemii, glutaminianu itd, i nie ma już tego samego smaku.Ostatnio rozmawiałem na podobny temat z sąsiadami, i okazuje się że żadna z sąsiadek nie potrafi ugotować rosołu bez dodatku kostek rosołowych, vegety itp, więc chyba przyzwyczajenie do chemii robi swoje, i bez niej nawet jajecznica nie smakuje jak kiedyś (a w sumie to dziwne, bo przecież kury na fermach karmione są tylko chemią :grin: ). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Lutego 2013 szklanka mleka na 5 jajek,Ups, ja dałem żeby nie przesadzić może 1/3 szklanki mleka. Ps. Co do rosołu, to napiszę że ostatnio parę razy robiłem rosół w szybkowarze. Żona pukała się po głowie, że nie ma szans żeby wyszedł klarowny :grin: Nie dałem kostki rosołowej ani maggi, same mięsko czyli: trzy nóżki z kurczaka, kawałek wołowego, marchewkę, pietruszkę, seler, kawałek kapusty pekińskiej, podpiekaną cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Rosół przerósł oczekiwania mojej LP .... :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Lutego 2013 podlewałem je mlekiem z łyżką mąki,ale powiedz po co ta mąka? :rolleyes: - przecież ona zagęszcza Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 12 Lutego 2013 miro, wczoraj Feedermanowi było podpowiadane w temacie jajecznica - może tam jest coś co Cię zadowoli. jajecznica Spotkałem się też z jajecznicą jak z malaksera - tak wybełtana przed wlaniem na patelnie, że tworzyła jednolitą masę i smażona na bardzo małym ogniu aby ścinała się równiutko i wolniutko - nie jadłem bo u mnie muszą być części białki i żółtka widoczne w kawałkach Edytowano przepraszam błędnie musiałem wkleić linka poprawione Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 12 Lutego 2013 A ja najbardziej lubię jajecznice na pomidorach Pomidory bez skórek kroje w kawałki, wrzucam na rozgrzana patelnię z oliwą, jak z pomidorów zrobi sie taka "paćka", zmniejszam ogień na min co by nie odparowały i wrzucam rozbełtane jajka Jajeczniczka wychodzi własnie taka fajna, delikatna i "luźna" ale białko jest sciete, bo glutów nie lubię Oj głodny sie zrobiłem... :shock: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 12 Lutego 2013 Z pomidorami mam oblataną.Teraz patrzyłem ponownie na fotkę jajecznicy Feedermana i prawie jakby to taka była :grin: Może zdradzi przepis ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 12 Lutego 2013 Oj kolego Miro, wieczorek i lenistwo się zakrada :tongue: Znalazł przepis. Super. Google :grin: http://wedlinydomowe.pl/f...2793547bd7514ee Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 12 Lutego 2013 Może i lenistwo ale po kliknięciu w link mam błąd 404 ?Znalazł i zrozumiał ... :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszcz Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 12 Lutego 2013 Oj kolego Miro, wieczorek i lenistwo się zakrada :tongue: Znalazł przepis. Super. Google :grin: http://wedlinydomowe.pl/f...2793547bd7514eeNo i dokładnie tak jak pisałem, tylko ja robię z pięciu jajek. ale powiedz po co ta mąka? :rolleyes: - przecież ona zagęszczaBez mąki też wyjdzie rzadka jajecznica, ale w smaku czegoś brakuje, dopiero po dodaniu łyżki mąki smak był taki jakiego szukałem, a nawet wydaje mi się że dałem jej troszkę za mało. Mąka trochę zagęszcza jajecznicę, ale pozwala na dolanie większej ilości mleka, co też ma wpływ na smak. Rosół przerósł oczekiwania mojej LP .... :grin:Jak ja niedawno zrobiłem rosół w szybkowarze to chyba przerósł oczekiwania każdego, po 25 min nawet kości były miękkie :grin: , od tej pory nie gotuje kurczaka w szybkowarze. Jak dla mnie, rosół z szybkowara ma bardzo intensywny smak, ale nazwał bym to smakiem "brutalnie wyciśniętego mięsa", nie ma to jak rosół gotowany naturalną metodą, mam piecyk opalany węglem/drewnem, i na nim gotuję rosół, niby to tylko inny sposób dostarczenia ciepła do garnka, a smak różni się bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 12 Lutego 2013 :grin: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=195328&highlight=#195328 Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 12 Lutego 2013 Miro.. Wspaniały temat..!! :clap: :clap: :clap: Do fajnej pulchnej jajecznicy dodaję słodką śmietanę i masę (lekko rozbełtaną), smaże na maśle. Na smalcu nie bo ma za wysoką temp. przy smażeniu jajecznicy, ale żeby podkreślić smak smalczyku, to dodaję cebulę prażoną (suszkę) i na sam koniec szczypiorek albo natkę pietruszki. A żeby jeszcze więcej jajeczniczka była luźna to dodaj (już na talerzu), wiórki schłodzonego masła.. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/#findComment-267859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.