Skocz do zawartości

Wędlinowanie prymitywistyczne czyli miło spędzamy czas... :)

Rekomendowane odpowiedzi

Szalejesz Karolku oj szalejesz.... jadę... :D:facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

@halusia@, dnia 12 Gru 2016 - 19:24, napisał: Szalejesz Karolku oj szalejesz.... jadę... może jedziemy?

Jedziemy ... jedziemy Waldku , tylko co na to zieziezieloniutki :D:facepalm:

Pozdrawiam Halusia

jedziemy Waldku , tylko co na to zieziezieloniutki
Halusia- powiem że jesteś osobą towarzyszącą a ja przyjechałem odwiedzić siostrę bliżniaczkę -wałówkę weżmiemy ze sobą (nalewki też) a co tam Zazieloniutki  pare godzin wytrzyma .......... :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

• 2 tygodnie później...

:) Halusia, Andrzejka nie zapomnij :)

:) Muski....

pare godzin wytrzyma

z rzadko spotykaną rozkoszą :thumbsup:

ZiezieŻona, rymujac, perspektywą zachwycona :D

-----

Z czasem ostatnio kiepsko, słabo tu zerkałem... Wczoraj wędzonko świąteczne kanwą spotkania śledczego było....

Skład: Kriba, Kruma, Manjan, Jacyg, Vonz, zzy- było Git, jak to w Macicy, lusseirossss okazały.. :thumbsup:

Świateczne Jołjołjoł SiBy :)

Wiele perturbacji, przeszkód, splotów niekorzystnych... prawie dobrnięto- warto było się katować :thumbsup:

Większość gna, sens goniąc, końca nie widząc w coraz większym oddaleniu od meritum - znakiem tego, Boże Narodzenie za pasem :yes:

Na prędkości SiBy...

Zamówienie specjalne było na Leeleepootki, w wolnej chwili rębnięte...

Jako okraska do wieczorku śledczego....

post-52358-0-66000800-1482399499_thumb.jpg

...się blatowalimśmy, jakby sumując, to społem mamy ponad 250 lat, ważymy grubo ponad pół tony i mamy prawie 11mb :facepalm:

post-52358-0-59271100-1482399709_thumb.jpg

W tym sezonie świątecznym, jako pierwszy Macicznik rozpocząłem i zakończyłem figle kiełbasofilskie...

Klubowicze coś tam bełkotali, głównie postękiwali i okraszali sutymi wulgarymami swoje spostrzeżenia nt wędzonek.

Jakoś tak jesteśmy przyzwyczajeni, za dużo to nie ma co jebdolić, zresztą większość to już wiemy to i o czym niby ? :laugh:

Wędzenie jak wszak wiecie to niegromka trudność, polewa się i się pije, do uzyskania wzorcowego koloru :laugh:

Coś się potem odparza, studzi i woruje :thumbsup:

Wykon teraźniejszy, na jakiś czas starczyć powinno, apetyty spore pośród Konsumentów przybocznych....

post-52358-0-51557900-1482401031_thumb.jpg

post-52358-0-19222400-1482402242_thumb.jpg

SiBy przyjmijcie serde(l)czne życzenia Zdrowia i Radości z okazji Świąt Bożego Narodzenia

Zazieloniutki - dużo tego nie jest .......musisz chyba zacząć zaciskać pasa.... ;)  :thumbsup:  :clap: 

Muskie - to ryba 🙃

• 1 miesiąc temu...

Jołjołjoł SiBy :)

Mamy 2017, luty już... po świątecznym apogeum śladu w pamięci nie ma....

Dość dawno uporałem się z zasobami owoców kiełbasofilskich niw i sadów, czas pozwoić nad jakąś produkcją...

Na obrzeżach świadomości jakaś grzybowa się jawi, kilka batonów kwadratowej z orzechami i bez i pewnie Ze'Szynko'wa... Również z zaciekawieniem program startowy na orzeszki piniowe uwięzione w mięchu z peklosolą i wtłoczone w białkową 65 :thumbsup:

Zobaczymy, zobaczymy...

Żeby nie było, że wątki zima zamroziła a osnowy śnieg zasypał, zaprezentuję owoc mojego kolejnego Yebtza- ustrojstwo niezbędne, niezastąpione i nad wyraz uproszczające czynności winniczkowe i nie tylko...

Z nudów jakoś tak wybrzmiał plan, w pierwotnej koncepcji siermiężny, stabilny, trwały- Prymitywistyczny nurt znaczy się obowiązuje wciąż. Wykorzystałem wszystko co trafiłem w garażu, blat tylko kupiłem, stówa niecała i kilka drobiazgów, patronem prac był Pierre Dolin przecież to tylko Serdolnik :laugh:

Dodatkowo doposażyłem ściany w konieczne, wg mnie, półki i wieszaki- bo desek wynalazłem trochę...

Malowałem gorącym olejem spożywczym- świetnie się sprawdza i budżetowa metoda...

post-52358-0-36334500-1486461657_thumb.jpg   post-52358-0-81278700-1486461766_thumb.jpg

post-52358-0-97066600-1486461935_thumb.jpg

Testowany blacior już był w sobotę, gwoździ nikt czołem nie wbijał, ani bąbli nosem nie było, również żadnych refluksów, zwieracze też pod kontrolą, krwią nie broczył nikt :thumbsup:

:angel: Było tak optymalnie, winiawka czporzeczkowo wiśniowa zakąszana serem, takim se roczniaczkiem i kwadratową dojrzewającą bez zeskrobanej uprzednio pleszki :tongue:

Nawet wory po kakao z Afryki równikowej w dyspozycji mam.... :yes:

Znakomicie mi pasują i przydatne są, multifunkcyjne...

post-52358-0-72142200-1486462071_thumb.jpg

...się jaram :thumbsup:

...się jaram
wory kapitalne - kapitalistyczne nawet - wystrój pomocny wszem i wobec  :thumbsup:  :clap:  - pewnikiem bym Ci jeden zabombił :facepalm:  

Muskie - to ryba 🙃

Nie blat ważny, tylko to co na blacie :D

:) QbQ na blacie eksponuję to co nie zmieściło się "pod" :w00t::frantics::yes:

pewnikiem bym Ci jeden zabombił :facepalm:

Muski nie trza się obciążać ni forsować- ja łagodniś jestem i jakieś rozwiązanie (wora) wcześniej lub później sprokuruję/śmy :frantics:

Wietrzę sute nabombienie :yes::laugh: :laugh:

sute nabombienie
Nie wiem czy realne ;)  ;)  Zazieloniutki wysłał mnie na dietę :facepalm:  :cry: 

Muskie - to ryba 🙃

...się jaram

Gdy bym potrafił, to bym zazdrościł :D    A te liście zielone to do .............  użytku? 

Pozdrawiam cieplutko :D

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

:) Uff, podłoga na mokro sterta, kilka korekt ergonomicznych...

Fotki zrobiłem, jutro dorzucę, żeby tak jakby domknąć tę historię :thumbsup:

------

;) Zazieloniutki wysłał mnie na dietę

olać go :laugh:

te liście zielone to do ............. użytku?

AndrzejKu do użytku....niemedycznego :thumbsup:

W rzeczywistości są ziezielone :D

Oleandry to, nawet lubię, od kwietnia stoją na tarasie, niewymagające :frantics::yes:

post-52358-0-09368600-1486497976.jpg

... to niestety nie moje :facepalm:

to niestety nie moje :facepalm:

Szkoda .....  piękne są  :D

Pozdrowionka

:) Jak to się wszystko zlicza to blat zaraz przykrótki będzie :yes: .... trochę Ci Jac pozazdrościłem, masarynki :thumbsup: , ale standardy moje zdecydowanie niższe... :D

:) Suplementacji dokonam zgodnie z porządkiem...

Jarania się ciąg dalszy.... :thumbsup:

Jak mam kaprys dotknąć blaciora swoim zacnym...pęknięciem na plecach ;) to widzę...

post-52358-0-23008000-1486551808_thumb.jpg

...i półasie praktyczne dwie tuż obok przyczajone, mocowane na prętach, starałem się w konwencji siermiężnej pozostać...

post-52358-0-33673000-1486551915_thumb.jpg

... wieszor 2. oraz minipółaś przydaś... bo deska mi nalatywała, to żem se yębł, również na prętach :yes:

post-52358-0-72820100-1486552061_thumb.jpg

...moja kiełbasowa Alma Mater, RubikoŃ, wraz z akcesoriami :laugh: :laugh: :laugh:

post-52358-0-86938200-1486552215_thumb.jpg   post-52358-0-52757900-1486552535_thumb.jpg

SiBy ważne, że przybywa, że jest perspektywa... :thumbsup::D

SiBy ważne, że przybywa, że jest perspektywa... :thumbsup::D

To jest życie .................... :D   jest perspektywa i jest zapał do .........  tego :D

Pozdrowionka ślę

:) Michał, jak jeszcze przykości ostrzej, że mróz, to może spadnie w Serdolniku do 11/10 *C... spoko :thumbsup:

W okresie dramatycznie gorącego lata było chyba max 17 gał... spoko..też

Temperatura nie zmienia się gwałtownie- moim zdaniem to jest ważniejsze...

Na produkcji/technologi/magazynowaniu znam się słabo- robię na co mam ochotę i możliwie dokładnie- w warunkach zastanych.

Parę wtop miałem i znam granicę na niektórych Rubikoniach :laugh:

Istotą sprawy jest korzystanie z potencjału dostępnego "już i tu" - zapewniam, że w takich warunkach dojrzewane sery są.... zajekypbabiste :thumbsup:

Winiawki to nie wiem czy uda się dowieźć, przez ten cykl choćby roczny :D

----------

The Wiza... :thumbsup:

Wszystko wykonywaliśmy w warunkach garażowo/piwnicznych, dysponując wspólnymi doświadczeniami, pokładami dobrego humoru, prymitywnymi narzędziami i metodami. Zachowana podstawowa higiena, restrykcje temperaturowe i Zdrowy Rozsądek :)
Polecam Wszystkim taki rodzaj spędzania czasu :)

------

To jest życie

AndrzejKu, bekiem nietoperza po komarze tu jestem- lecz radośnie inspiruję się Waszymi doświadczeniami a Szlachetnych Wzorców tu bez liku :thumbsup::D

Jarania się ciąg dalszy.... :thumbsup:

Karolku takie jaranie jest bardzo zdrowe.

Podziwiam Twoje zdolności i zapał :):clap: :clap:

Pozdrawiam Halusia

po komarze tu jestem- lecz radośnie inspiruję się Waszymi doświadczeniami

Ło boziu.. jakiż to skromniś się nam tutaj zapodaje :D  :thumbsup: ​Serdolnik Mistrzówka - bo my tu to amatory pszepana :D  a hobbypraca duszę wzbogaca ;) ​byle do wiosny, byle do..... :clap:  co byś Zazieloniutki jeszcze jakoweś cudo wstawił w miejsce duszka  bo tak z duszkiem mniej raźnie ;)  ;)  ;)  :facepalm:  (widzisz jaki jestem roz ;) marzony)

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Mi raczej chodziło o czas jak rozpalisz tą wędzarnie. Zdaje sobie sprawę że to nie piec ale jednak zawsze temperaturę podnosi.
Dobre, bo Polskie.

:) Rozumiem Michał... Raczej mi chodziło o przekaz, że wśród niezupełnie dokładnych parametrów, również można uzyskiwać zadowalające ( :frantics: ) wyniki :yes::thumbsup:

----

:) Halusio, :) Muski

Waldek, dziękuję, że pamiętałeś :yes: