Skocz do zawartości

Wędlinowanie prymitywistyczne czyli miło spędzamy czas... :)

Rekomendowane odpowiedzi

Jak nic lato tego roku zimne/mroźne  będzie . :)  Ludziska wszędzie drewno tną na opał , SiB zapasy robią  winiawkowo  kiełbasiane . Jak nic będzie zimno   :D

Zapewnia żelazne alibi,
  :thumbsup:
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Karolku, musiałbyś mi przetłumaczyć z polskiego na nasze :D:facepalm:

Co do wyrobów i wszelakiego trunku chylę czoła :clap: :clap: :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

• 2 tygodnie później...

:) SiBy dzięki za Dobre Słowo, ukłaniam uniżenie :thumbsup:

Czas mknie...

Słabo się obgarniam... na święta jakoś dałem radę :)

opóźnienia mam...

post-52358-0-36734900-1492854118_thumb.jpg

Jajka s-Qba-ne ;), tak do śwędzonki....

Takie improwizowane pisanki/skubanki

post-52358-0-60318400-1492854207_thumb.jpg   post-52358-0-77389600-1492854234_thumb.jpg

Dziwna  sytuacja, zaskoczony byłem, że jajka wędzone smakowały jak jajka wędzone, nawet poświęcone też wędzone- dziwne, choć oczywiste doświadczenie....

Wędzonki na dwie wędzarynki...

post-52358-0-57990900-1492854300_thumb.jpg

... poparzone z premedytacją :laugh:

post-52358-0-43594800-1492854382_thumb.jpg

...pierwsza tura w zwisie medytacyjno relaksacyjnym- przed worowankiem profikucznym :D

post-52358-0-66834600-1492854450_thumb.jpg

...oraz kiełby... moc kiełb.... w zeznaniach użytkowników, same superlatywy- to cieszy :yes:

Watro czasem przykiebasić... lub coś kiełbnąć tudzież kiełbc

post-52358-0-68244800-1492854538_thumb.jpg

post-52358-0-23593900-1492854617_thumb.jpg

Pozdro SiBaki :thumbsup:

• 2 tygodnie później...

:) Karol, tak tradycyjnie, po bożemu, po staropolsku- suto, namiętnie i radośnie :thumbsup:

------

SiBy, Masturbatorium zwojąc w różnych stanach świadomości, borykało się z poczęciem i powiciem nowego pomiotu Macicowego....

Sprawa właściwie trywialną się okazała. Warunki brzegowe se określiłem- skuteczna, tania, demontowalna- rzecz się bździ w temacie wędzarynki...

Z zasady nie dbam o poziom wysromienia rzeczy używanych przez się....

To może przejdę do fotuf....

Spalenisko...

post-52358-0-66305100-1493823759_thumb.jpg

Kilka cięć szlifaczkiem, małym 125, w okularach- wiadomo..

post-52358-0-35130100-1493823916_thumb.jpg

Jakoś wybitnie nie wczuwałem się w dokładne wypalenie beki....

Zestawiłem, rozjarałem w spalenisku i polazłem coś yębłnąć, znowu dołożyłem i znowu polazłem.... :thumbsup:

post-52358-0-24056900-1493824112_thumb.jpg

Wór jutowy po ziarnie kakao, aż z Afryki- ależ cap przeokrutny- ohydztwo SiBy... Dumałem czy to Afryka czy kakao....

Kije leszczynowe z puszcz północy, wspartych ścianą wschodnią- wiadomo twarde, sprężyste, zadaniowe, piękne w swej siermiężności i wieczne... oczy mi się pocą, wargi pierzchną a dłonie drżą... :laugh:

Obesychanie batonów...peklowanych we worach, bez nastrzyku, jeno 25gr peklosoli /kg batonu, 8-9 dni...

post-52358-0-80210200-1493824643_thumb.jpg

Se przypomniałem o kilku łezkach serków, majonych czochem granulowanym....

post-52358-0-19129000-1493824757_thumb.jpg

Pozwoliłem sobie na pewną frywolność, będącą jednocześnie esencją ulubienia, umysł spętany- zmierzyłem temperaturę wewnątrz batonu, w jego środku geometrycznym, no kypba tak mam bo mam nawet termometry... i batony. Tak około 40* było...

Aura sprzyjała, humory dopisywały, Sąsiady polewkę mieli z konstruktu kiełbasofilskiego, polewali też.... :laugh:

post-52358-0-19129000-1493824757_thumb.jpg

Serki wałkonią się na kratce pozyskanej z piekarnika...

post-52358-0-24191200-1493825231_thumb.jpg

Beczki kupiłem dwie, po 15 zł to śmiech. Połówka, pozornie zbyteczna okazała się kolejnym wspaniałym dosprzętowieniem Macicy. Idealnie pasuje jak podstawa do tataboretu gazowego- coś pięknego, wygoda, bezpieczeństwo... podbitka lussseirosssa :thumbsup::D

Wiadomo, okaż koleżko wykon...

Ujawniam natychmiast... okazując poparzeniowo

post-52358-0-77255500-1493825401_thumb.jpg

Czy się powiodło? Oczywiście- drewna mało poszło (temp 12*C), zwędziło się spoko, 4/5 h, smak jak coraz- zajebiotyczny :D

Później jeszcze "dowędzałem" bo trza było alkowstreczkę przedłużyć a to wszak najlepszy pretekst....

Nie mierzyłem decybeli jak Sąsiady mlaskali pałaszując na ciepło, jakby mieli protezy to bo się one im poodklejali :laugh:.... swoją przezornie wyjąłem..

Wędzarynka prototypowa się sprawdziła wiec prace będą kontynuowane... z zaangażowaniem i pieszczeniem czynności okołokiełbasowych- polecam SiBaki :yes:

Edytowane przez ziezielony

No No - wendzarynka ful wypas - nawet elektronika  :D  i co można??? --- MOŻNA  Pieknie pięknie.........Ta moja siostra bliźniaczka  to ma supermena Wędzarniczego  Brawo  :clap:  :thumbsup:

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Do malowania taras... od zaraz :thumbsup:

No tak .............  bo kiełbaski już są ślicznie pomalowane :thumbsup::clap:

Pozdrawiam serdecznie :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Wchodzę i zastanawiam się, co ten zieloniutki znowu nawydziwiał, a tu konstrukcja na cieplejszy sezon. Już bardziej kibelkopodobna od tej gazobutlowej ;) Na te drwa patyki dwa i można w spokojności afrykowy worek instalować nad kratkowymi frykasami :) Do zimy wymyślisz jakieś ocieplenie, co by energii nie marnotrawić i też będzie gitarra :D

• 2 miesiące temu...

:) jołjołjoł SiBy

Zaszczurzyłem ostatnio ów wąt, wiele przyczyn się pozbiegało.

Plany były na serdolenie wzniosłe i wybitne- skończyło się mizernie, kilka krążynek czyli... pięć :(

Nic to, dokonać dokonam jeno w czasie przesunę. Yebietz jest niewyleczalny :D

W związku z winy poczuciem utoczę winiawek parę wiaderek- sezon rozkwita... tscharna porzetschka...

Z lubością, korzystając z możliwości zapiątku, zmieniłem stan skupienia mleka, zwyczajowo stosując prymitywistykę użytkową... :yes:

Dwie sztuczki idealnie po 2500 gr, jednej, podszczuty przez Kurpia dokomponowałem kozieradki chociaż "myślałem" o czarnuszce, pojebdoliło mi się... :facepalm:

... 31 i 30...

post-52358-0-68458100-1499601256_thumb.jpg   post-52358-0-16437700-1499601396_thumb.jpg 

Rozformowane, przed solonkiem i uwikłaniem w maty...proces dojrzewania wzbudzony... :laugh:

Fajne wyszły, nawet spoko :thumbsup:

Yebietz jest niewyleczalny
Taaaaak jeden zastępujiiiisz  drugim, potem trzecim,,, i nagle okazuje się że masz ich 6 - może 7 - KUMULACJA krzykniesz  - i każdy yebietz - taaaaki kochany jest...... :facepalm:  :frantics: 

Muskie - to ryba 🙃

U nas kwiaty owocowych pomroziło i wina z nich nie będzie :( Serki pieguski szczególnej urody  :clap:

• 3 tygodnie później...

Jołjołjoł SiBy :)

Mknie czas... odliczam zapiątki parchawego lata, czasu mało roboty w pip...

Serdolenie wzięło w łeb, niestety.. może jeszcze coś się powiedzie z mlekiem....tumanię się skierką nadziei...

Odbija się to niestety na zapasach domoczynionych, nie jest jednak tragedii nie ma :thumbsup:

Utoczyłem se, tłocząc radośnie, z wydatną oczywiście pomocą Pani ZieZieŻony, sos z bamidorów...

Bez kombinacyj, nie awangardowo, zupełnie prostacko- bamidory, sól na smak, naparstek cukru i kapka octu....kolor stabilizująca...

Bamidory jajki, w cenie do przyjęcia 125 groszy/kg, na warsztat....

post-52358-0-20569800-1501244269_thumb.jpg

.... w pobliże muzeum Sera i Wina, w pakiety konfekcjonowane....

post-52358-0-12432200-1501244335_thumb.jpg   post-52358-0-02711000-1501244419_thumb.jpg

... i umieszczenie w konstelacji, bezpiecznie... :D

post-52358-0-58187600-1501244520_thumb.jpg

Równolegle prowadzone są dalsze prace badawcze w segmencie Bulbulatorium. Zachęciły mnie ubiegłoroczne, można powiedzieć, sukcesy. Robota całkiem przyjemna a wyniki dosłownie, bywają powalające..... się zdarza :laugh::thumbsup:

Klęska wiśni zmusiła mnie do wykorzystania potencjału czarnych porzeczek, śmigają na 4 gwizdki.

Nowością jest pilotażowe zastosowanie legendarnych bayanusów- zobaczymy, jeden nastaw "18"...

Jeszcze zbulczę śliwkę węgierkę. "2016" jakby zaczęła klarować- zapach, smak i kolor, wybitne...poszczekamy... :D

post-52358-0-37273200-1501245016_thumb.jpg   post-52358-0-58131200-1501245055_thumb.jpg

Masło drogie, mleko tanie... jak zrobić? 

Żeby się nie przemęczyć... :thumbsup::laugh:

Warto?

Jołjołjoł SiBy
  Nie powiem koloryt  :yes:  , pompidorowy  naprawdę wzorowy. U nas twardo tomaty po 400gr/kg :mad: . O tych białych cysternach nie wspomnę :facepalm:  :thumbsup:  kiedy będziesz ściągał ? wezmę z tydzień urlopu :blush:  :D  :facepalm:  Zawsze jakoś siostrze pomogę  :D 

Muskie - to ryba 🙃

:D Kolegowie.... jak się chce to zawsze się coś ujebdoli :thumbsup::laugh:

Działania pozornie nieskoordynowane.... :laugh:

kiedy będziesz ściągał ? wezmę z tydzień urlopu

:thumbsup: Muski, takie odciągnięte to już mam- poswawolić można zawsze.... alkowstreczka nieuchronną jest :yes::w00t::thumbsup:

:) .... Masło się trzasło :thumbsup:

SiBy robota banalna... koszt wiadomo.... "...Panie... się kypba nie spyla...bo we sklepie Taniej...."

2 śmietany, 400 ml, 30%, Piątnica...

Robot kuchenny/blender...taki co ma dwa noże rogalikowe....na noże założyłem kondona z koszulki termokurczliwej... żeby noże "nie cięły"...

około 840 sekund mielenia (trzymania guzika)... i jest :w00t::frantics::laugh:

Wiem, wiem, że to trzeba z mleka prostokrowowego, że dodatki, że pot na czole.... jebdolę.... penisolicy jestem :thumbsup:

Uzysk 296 gr... Pyyyszniunie :)

Kwestia ceny śmietany...poniżej 500 groszy buliłem/1 op.... uważam, że warto te graty umyć..

Kolejna sprawność na pagon doszyta....Maślak.... :laugh:

Rekomenduję oną wspaniałość... :thumbsup::yes:

post-52358-0-66532900-1501263665_thumb.jpg

To jakie masz poza tym sprawności Zielony? :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

:) Maxell, sam se je zdobywam i sam je se nadaję... :thumbsup:

Z zakresu np. Kiełbasofilstwa....

... za cienkie kiełby.... za grube.... za płaszczone...

Jeszcze...za mumie ("dojrzewające" w nomenklaturze tu obowiązującej) :laugh: ...za wędzonki i za wędzonków, wszak wiadomo, że dzielą się na męskie i żeńskie... :D

Plus....

... bulbulant....serdolec....zakiszant wszystkiego...

Dodatkowo...

....Ojciec na "Macicy".... szef sztabu Masturbatorium...organiaztor Serdolnika...

Partyzant skromny.... nie ruski jenerał :thumbsup:

Resztę opowiem Ci.... na balkonie... w B.Rytych... jak się nie będziesz brzydził przyjść :thumbsup::D

Dzięki Wam, SiBy te pagony obszerne...... :yes::w00t::laugh:

jak się nie będziesz brzydził przyjść

masz o mnie jakieś nieścisłe informacje. ;):D :D Nie jestem na pewno bucem. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

:) QbQu, to jest poza mną lecz mnie to jara, bo można :thumbsup::laugh:  sam wiesz.....

:) Maxell,wiem wiem, to chodzi o moją nieestetyczną aparycję, jak również o tryb niehigienicznego prowadzenia swego własnego cieliwa :thumbsup::laugh: :laugh: :laugh:

Serde(l)cznie zapraszam... :yes:

na Kytrynówkę (cytrynówkę) poniekąd "ałtorską"

Zielony, nie masz większych problemów? ;):D