Skocz do zawartości

Wędlinowanie prymitywistyczne czyli miło spędzamy czas... :)


Rekomendowane odpowiedzi

:) Panowie z podziękowaniem, kłaniam się nisko  :yes:  :thumbsup:

-----

:) Trochę na odwyrtkę, meldunek z wcześniejszej produkcji, czasu brak niestety...

Dzień się wydłuża, czas mknie a pęknięcie na plecach zawsze z tyłu.....

W Serdolniku chlew, przejść nie można, w Macicy podobnie, słaba koordynacja z Chronosem...

Konstrukt kiełbasowy...

 

post-52358-0-79678200-1490613398_thumb.jpg

 

Ze'Szynko'wa - fi 65-to standard- zawsze się powiedzie, jakkolwiek by nie dziwolążył :thumbsup:

Lekko chciałem odmienić przekrojowe oblicze Ze'Szynko'wej, obliczyłem wg potrzeby kiełbę DDDDD, Dogodna Donośnie Dęta Dotkliwie Dorodna, łatwość odnalezienia polega na zastosowaniu osłonki fi 55...

Kolejnym wykonem, jakby pozostałościowym okazała się TTTTT, znaczy Towarzyska Trafnie Tłustawa Trochę Temperamentna, postanowiłem uszczególnić ją ponadnormatywnym dodatkiem, wiadomo tłuszczu, czosnku i gorczycy... Miałem po jakiejś produkcji osłonkę fi 40- wspaniale się wkomponował weń ów farsz :laugh:

Dodatkowo jakieś wstążeczki, petelki.....

Kiełby, jakby to powiedzieć.... są spoko i trochę je za krótkie chyba robię bo szybko się skracają i w sztukach też przymało  :laugh::thumbsup:

 

post-52358-0-37987400-1490613491_thumb.jpg   post-52358-0-78552700-1490613567_thumb.jpg

 

Podczas jakiegoś etapu, jak pamiętam po podwędzaniu...

 

post-52358-0-38588900-1490613718_thumb.jpg   post-52358-0-96896700-1490613650_thumb.jpg

 

Przekroje z pestkami dyni i orzeszkami piniowymi... FFFF... Filuternie Fikuśna Faszerowana Festkami...

 

post-52358-0-25178100-1490613883_thumb.jpg   post-52358-0-13453100-1490613933_thumb.jpg

 

post-52358-0-57204300-1490613993_thumb.jpg   post-52358-0-52708900-1490614046_thumb.jpg

 

Onanistyczne portfolio... Lussseirosss SiBy :thumbsup:

 

post-52358-0-94357100-1490614238_thumb.jpg   post-52358-0-30408600-1490614380_thumb.jpg

 

post-52358-0-56012600-1490614581_thumb.jpg   post-52358-0-12677900-1490614974_thumb.jpg

 

 

 

 

Jedne z ostatnich to kiełbasowe loty w sezonie 16/17, coś się yębłnie na Wielkanoc jeszcze wraz ze zwędzonkami a następnie, zgodnie z rytmem pór roku... znowu ech... dzięki  :D

 

 

 

-------

Prośba...

Moderatorów proszę o usunięcie załączonej miniatury i prośby o powyższe...

Dziękuję

zzy

post-52358-0-60237000-1490614462_thumb.jpg

Edytowane przez ziezielony

ZAZIeloniutki- Tyś gigant wędlinofilski :thumbsup:  :clap:  :clap:  :clap:  :clap: piękne - a praska do wędlin - hicior :thumbsup:  :clap: 

Muskie - to ryba 🙃

Zieziezieloniutki... z wielką przyjemnością oglądam Twoje wyroby... :clap: . podziwiam a najchętniej bym spróbowała :D:facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Ziezielony że Ty zawsze do kiełby przysiądziesz wtedy gdy Śliwka nie ma ;) Normalnie żem głodny się zrobił ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

:) Halusio, trochę celowo zaworuję, jak Bozia da to rymsniem ąprezkę balkonówkę na jakimś wzlocie, będzie okazja....skonsumić i poswawolić  :frantics:  :thumbsup::yes:  :laugh:

Panowie, toż to kilka kilo mięsa w dodatku Macicowego pochodzenia.... :D  :thumbsup: 

Muski ad systemu uciskowego... to taniej się nie dało :laugh:  

  • 2 tygodnie później...

jołjołjoł SiBy :)

Miniony zapiątek, zbiegł wielopłaszczyznowo... 

Se zbiegłem na wizję lokalną do Serdolnika..W

sekcji winiawek postęp upływa a czas rzekomo doskonali :thumbsup:

 

post-52358-0-81332900-1491813536_thumb.jpg  post-52358-0-48134600-1491813652_thumb.jpg

 

Kiełbastyka dojrzewająca, praktyczna, zalazło plechą dość swobodnie :D

 

post-52358-0-47412300-1491813903_thumb.jpg

 

KIełbasowanie , jak to ono- zadaniowo, wg konstruktu- cos sie przykiełbasowało cos niecoś k'yełbło ukradkiem....

Wędzenie, jak wyżej, ze wskazaniem na lussseirossa wydatnego- pogoda kapitalnie współpracowała

 

post-52358-0-93744400-1491814213_thumb.jpg

 

Kąpiel studząca, poparzeniowa- krzepi farsz ku radości kiełbasofilskiej....

 

post-52358-0-63643700-1491814489_thumb.jpg

 

W zwisie batony, technologicznie niekoniecznym, ale zalecanym, by morale macicowe podnieść... bo można :laugh:

 

post-52358-0-71927800-1491814639_thumb.jpg   post-52358-0-53374700-1491814721_thumb.jpg

 

Do malowania taras... od zaraz :thumbsup:

:D Dowędzanie....., etap najmilejszy, szczególnie cenny alkokiałbasofilom. Zapewnia żelazne alibi, można rżnąc Fafachowca....

Terminologię zaś rzeźniczo-masarską stosując poderżnąć się bezstresowo, sugerowane grupowo i z wyczuciem :thumbsup:

Powisieli se w wędzarynie to trzeba przewis poczynić do Macicy, chłodno i bezpiecznie... Na białym dywaniku :facepalm: nieźle mię poyebdoliło- zdarza się....

 

post-52358-0-08416400-1491815503_thumb.jpg   post-52358-0-40222800-1491815568_thumb.jpg

 

Te mi się podobają...też :laugh:

 

post-52358-0-49641300-1491815693_thumb.jpg

 

Pozdro przedświąteczne Kiełbasofilskim, Rumianym Junakom oraz Radosnym Przodowniczkom

 

Ech.... jeszcze się kilka kropelek Smaganego Serka Solonego, spod QbQ :D

 

post-52358-0-67596200-1491815725_thumb.jpg

 

Wszystko wykonywaliśmy w warunkach garażowo/piwnicznych, dysponując wspólnymi doświadczeniami, pokładami dobrego humoru, prymitywnymi narzędziami i metodami. Zachowana podstawowa higiena, restrykcje temperaturowe i Zdrowy Rozsądek
Polecam Wszystkim taki rodzaj spędzania czasu...

 

 

 

 

 

 

i Zdrowy Rozsądek
wszystko widzę , same smaczki , ale szukałem rozsądku i nie mogłem znaleźć :D  ;)  :thumbsup: ilość lejków - powala  :D ​sposób przechowywania buteleczek - superpomysł -do opatentowania  ;)  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Tej złotowłosej panience serce roście :) Sądząc po uśmiechu, chyba po degustacji napitków, wyłaniających się zza jej pleców :D Odymiane wyroby oczywiście  :clap:

Jak nic lato tego roku zimne/mroźne  będzie . :)  Ludziska wszędzie drewno tną na opał , SiB zapasy robią  winiawkowo  kiełbasiane . Jak nic będzie zimno   :D

 

 

Zapewnia żelazne alibi,
  :thumbsup:
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Karolku, musiałbyś mi przetłumaczyć z polskiego na nasze :D:facepalm:

Co do wyrobów i wszelakiego trunku chylę czoła :clap: :clap: :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

  • 2 tygodnie później...

:) SiBy dzięki za Dobre Słowo, ukłaniam uniżenie :thumbsup:

 

Czas mknie...

Słabo się obgarniam... na święta jakoś dałem radę :)

opóźnienia mam...

 

post-52358-0-36734900-1492854118_thumb.jpg

 

Jajka s-Qba-ne ;), tak do śwędzonki....

Takie improwizowane pisanki/skubanki

 

post-52358-0-60318400-1492854207_thumb.jpg   post-52358-0-77389600-1492854234_thumb.jpg

 

Dziwna  sytuacja, zaskoczony byłem, że jajka wędzone smakowały jak jajka wędzone, nawet poświęcone też wędzone- dziwne, choć oczywiste doświadczenie....

 

Wędzonki na dwie wędzarynki...

 

post-52358-0-57990900-1492854300_thumb.jpg

 

... poparzone z premedytacją :laugh:

 

post-52358-0-43594800-1492854382_thumb.jpg

 

...pierwsza tura w zwisie medytacyjno relaksacyjnym- przed worowankiem profikucznym :D

 

post-52358-0-66834600-1492854450_thumb.jpg

 

...oraz kiełby... moc kiełb.... w zeznaniach użytkowników, same superlatywy- to cieszy :yes:

Watro czasem przykiebasić... lub coś kiełbnąć tudzież kiełbc

 

post-52358-0-68244800-1492854538_thumb.jpg

 

post-52358-0-23593900-1492854617_thumb.jpg

 

Pozdro SiBaki :thumbsup:

 

 

 

 

 

  • 2 tygodnie później...

:) Karol, tak tradycyjnie, po bożemu, po staropolsku- suto, namiętnie i radośnie :thumbsup:

------

 

 

 

SiBy, Masturbatorium zwojąc w różnych stanach świadomości, borykało się z poczęciem i powiciem nowego pomiotu Macicowego....

Sprawa właściwie trywialną się okazała. Warunki brzegowe se określiłem- skuteczna, tania, demontowalna- rzecz się bździ w temacie wędzarynki...

Z zasady nie dbam o poziom wysromienia rzeczy używanych przez się....

To może przejdę do fotuf....

Spalenisko...

 

post-52358-0-66305100-1493823759_thumb.jpg

 

Kilka cięć szlifaczkiem, małym 125, w okularach- wiadomo..

 

post-52358-0-35130100-1493823916_thumb.jpg

 

Jakoś wybitnie nie wczuwałem się w dokładne wypalenie beki....

Zestawiłem, rozjarałem w spalenisku i polazłem coś yębłnąć, znowu dołożyłem i znowu polazłem.... :thumbsup:

 

post-52358-0-24056900-1493824112_thumb.jpg

 

Wór jutowy po ziarnie kakao, aż z Afryki- ależ cap przeokrutny- ohydztwo SiBy... Dumałem czy to Afryka czy kakao....

Kije leszczynowe z puszcz północy, wspartych ścianą wschodnią- wiadomo twarde, sprężyste, zadaniowe, piękne w swej siermiężności i wieczne... oczy mi się pocą, wargi pierzchną a dłonie drżą... :laugh:

Obesychanie batonów...peklowanych we worach, bez nastrzyku, jeno 25gr peklosoli /kg batonu, 8-9 dni...

 

post-52358-0-80210200-1493824643_thumb.jpg

 

Se przypomniałem o kilku łezkach serków, majonych czochem granulowanym....

 

post-52358-0-19129000-1493824757_thumb.jpg

 

Pozwoliłem sobie na pewną frywolność, będącą jednocześnie esencją ulubienia, umysł spętany- zmierzyłem temperaturę wewnątrz batonu, w jego środku geometrycznym, no kypba tak mam bo mam nawet termometry... i batony. Tak około 40* było...

Aura sprzyjała, humory dopisywały, Sąsiady polewkę mieli z konstruktu kiełbasofilskiego, polewali też.... :laugh:

 

post-52358-0-19129000-1493824757_thumb.jpg

 

Serki wałkonią się na kratce pozyskanej z piekarnika...

 

post-52358-0-24191200-1493825231_thumb.jpg

 

Beczki kupiłem dwie, po 15 zł to śmiech. Połówka, pozornie zbyteczna okazała się kolejnym wspaniałym dosprzętowieniem Macicy. Idealnie pasuje jak podstawa do tataboretu gazowego- coś pięknego, wygoda, bezpieczeństwo... podbitka lussseirosssa :thumbsup::D

Wiadomo, okaż koleżko wykon...

Ujawniam natychmiast... okazując poparzeniowo

 

post-52358-0-77255500-1493825401_thumb.jpg

 

Czy się powiodło? Oczywiście- drewna mało poszło (temp 12*C), zwędziło się spoko, 4/5 h, smak jak coraz- zajebiotyczny :D

Później jeszcze "dowędzałem" bo trza było alkowstreczkę przedłużyć a to wszak najlepszy pretekst....

Nie mierzyłem decybeli jak Sąsiady mlaskali pałaszując na ciepło, jakby mieli protezy to bo się one im poodklejali :laugh:.... swoją przezornie wyjąłem..

 

Wędzarynka prototypowa się sprawdziła wiec prace będą kontynuowane... z zaangażowaniem i pieszczeniem czynności okołokiełbasowych- polecam SiBaki :yes:

Edytowane przez ziezielony

No No - wendzarynka ful wypas - nawet elektronika  :D  i co można??? --- MOŻNA  Pieknie pięknie.........Ta moja siostra bliźniaczka  to ma supermena Wędzarniczego  Brawo  :clap:  :thumbsup:

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

 

 

Do malowania taras... od zaraz :thumbsup:

 

 

No tak .............  bo kiełbaski już są ślicznie pomalowane :thumbsup::clap:

 

 

 Pozdrawiam serdecznie :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Wchodzę i zastanawiam się, co ten zieloniutki znowu nawydziwiał, a tu konstrukcja na cieplejszy sezon. Już bardziej kibelkopodobna od tej gazobutlowej ;) Na te drwa patyki dwa i można w spokojności afrykowy worek instalować nad kratkowymi frykasami :) Do zimy wymyślisz jakieś ocieplenie, co by energii nie marnotrawić i też będzie gitarra :D

  • 2 miesiące temu...

:) jołjołjoł SiBy

Zaszczurzyłem ostatnio ów wąt, wiele przyczyn się pozbiegało.

Plany były na serdolenie wzniosłe i wybitne- skończyło się mizernie, kilka krążynek czyli... pięć :(

Nic to, dokonać dokonam jeno w czasie przesunę. Yebietz jest niewyleczalny :D

W związku z winy poczuciem utoczę winiawek parę wiaderek- sezon rozkwita... tscharna porzetschka...

Z lubością, korzystając z możliwości zapiątku, zmieniłem stan skupienia mleka, zwyczajowo stosując prymitywistykę użytkową... :yes:

Dwie sztuczki idealnie po 2500 gr, jednej, podszczuty przez Kurpia dokomponowałem kozieradki chociaż "myślałem" o czarnuszce, pojebdoliło mi się... :facepalm:

... 31 i 30...

 

post-52358-0-68458100-1499601256_thumb.jpg   post-52358-0-16437700-1499601396_thumb.jpg 

 

Rozformowane, przed solonkiem i uwikłaniem w maty...proces dojrzewania wzbudzony... :laugh:

Fajne wyszły, nawet spoko :thumbsup:

 

 

 

 

 

Yebietz jest niewyleczalny
Taaaaak jeden zastępujiiiisz  drugim, potem trzecim,,, i nagle okazuje się że masz ich 6 - może 7 - KUMULACJA krzykniesz  - i każdy yebietz - taaaaki kochany jest...... :facepalm:  :frantics: 

Muskie - to ryba 🙃

U nas kwiaty owocowych pomroziło i wina z nich nie będzie :( Serki pieguski szczególnej urody  :clap:

  • 3 tygodnie później...

Jołjołjoł SiBy :)

Mknie czas... odliczam zapiątki parchawego lata, czasu mało roboty w pip...

Serdolenie wzięło w łeb, niestety.. może jeszcze coś się powiedzie z mlekiem....tumanię się skierką nadziei...

Odbija się to niestety na zapasach domoczynionych, nie jest jednak tragedii nie ma :thumbsup:

Utoczyłem se, tłocząc radośnie, z wydatną oczywiście pomocą Pani ZieZieŻony, sos z bamidorów...

Bez kombinacyj, nie awangardowo, zupełnie prostacko- bamidory, sól na smak, naparstek cukru i kapka octu....kolor stabilizująca...

Bamidory jajki, w cenie do przyjęcia 125 groszy/kg, na warsztat....

 

post-52358-0-20569800-1501244269_thumb.jpg

 

.... w pobliże muzeum Sera i Wina, w pakiety konfekcjonowane....

 

post-52358-0-12432200-1501244335_thumb.jpg   post-52358-0-02711000-1501244419_thumb.jpg

 

... i umieszczenie w konstelacji, bezpiecznie... :D

 

post-52358-0-58187600-1501244520_thumb.jpg

 

Równolegle prowadzone są dalsze prace badawcze w segmencie Bulbulatorium. Zachęciły mnie ubiegłoroczne, można powiedzieć, sukcesy. Robota całkiem przyjemna a wyniki dosłownie, bywają powalające..... się zdarza :laugh::thumbsup:

Klęska wiśni zmusiła mnie do wykorzystania potencjału czarnych porzeczek, śmigają na 4 gwizdki.

Nowością jest pilotażowe zastosowanie legendarnych bayanusów- zobaczymy, jeden nastaw "18"...

Jeszcze zbulczę śliwkę węgierkę. "2016" jakby zaczęła klarować- zapach, smak i kolor, wybitne...poszczekamy... :D

 

post-52358-0-37273200-1501245016_thumb.jpg   post-52358-0-58131200-1501245055_thumb.jpg

 

Masło drogie, mleko tanie... jak zrobić? 

Żeby się nie przemęczyć... :thumbsup::laugh:

Warto?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jołjołjoł SiBy
  Nie powiem koloryt  :yes:  , pompidorowy  naprawdę wzorowy. U nas twardo tomaty po 400gr/kg :mad: . O tych białych cysternach nie wspomnę :facepalm:  :thumbsup:  kiedy będziesz ściągał ? wezmę z tydzień urlopu :blush:  :D  :facepalm:  Zawsze jakoś siostrze pomogę  :D 

Muskie - to ryba 🙃

:D Kolegowie.... jak się chce to zawsze się coś ujebdoli :thumbsup::laugh:

Działania pozornie nieskoordynowane.... :laugh:

 

 

kiedy będziesz ściągał ? wezmę z tydzień urlopu

:thumbsup: Muski, takie odciągnięte to już mam- poswawolić można zawsze.... alkowstreczka nieuchronną jest :yes::w00t::thumbsup:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.