Skocz do zawartości

Wędlinowanie prymitywistyczne czyli miło spędzamy czas... :)


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Ponawiam ku "Zielonym" prośbę o odblokowanie wąta BazylWidzew...

Podaj linka, o który zablokowany wątek Ci chodzi.

Co do (ewentualnej :D :D :D ) zmiany koloru, to nie masz nic do gadania. ;)  

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

 

 

to nie masz nic do gadania.
:thumbsup: ​tak Karolu - kolor  w Twoim przypadku nic nie zmienia normalność przebija Twoją skromność  ;)  :D  :w00t: 

Muskie - to ryba 🙃

zmiany koloru,

 

Laudacja gotowa

 

Brat ziezielony Powiedzieć że za to że wprowadza humor, radość, i nieuczesany język w szarość dnia codziennego to mało . Brat ziezielony to uznany kiełbasofil , serowar , miłośnik domowych przetworów w tym winiawkowych . Dokonania Czcigodnego Brata ziezielonego są znane dzięki jego wątkowi https://wedlinydomow...ony#entry520257 Przymioty towarzyskie Drogiego Brata ziezielonego są jak mniemam powszechnie znane naszej społeczności a uczestnikom zlotów z Bratem w szczególności . Nasz Drogi Brat ziezielony udziela wskazówek, dzieli się wiedzą i podnosi na duchu początkujących i nie tylko adeptów naszego hobby naszej pasji. Nadmienić tu należy, iż obaj Bracia w wypowiedziach swych zachowują godny pochwały umiar i powściągliwość, wypowiedzi ich są stonowane skupiają się na meritum sprawy unikając uwag ad persona

 

Dodać należy Nkifor  Zadymiania .  Odkrywca :D Wielkiego Twierdzenia Zadymiacza  "Jak się chce to i w kartonie i na lodzie i w mrozie uwędzić można "  do twierdzenia tego doszedł metodą prób i błędów w tym zjarania  kartonu a twierdzenie ostatecznie udowodnił w Dzień Świętego Walentego  Roku Pańskiego 2018  :D     

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Nic dodać, nic ująć. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

:) eloł SiBy...

Obnażę eksperyment peklowniczy...

Dla takich co im się nie chce mieć pakowarynki "próżniowej"...

Koszt nikczemny, raptem 20cm siatki do szynki plus worek do żywności....

Można pożyczyć od Sąsiada, pewnikiem ma, bo wszyscy wędzą :thumbsup: ale to drogo wychodzi.... :D

Zupełnie przypadkowo zwiedzałem dziś sklep mięsowy... w twarz rzucił mi się bok ze skórą , piękny... bez kości...przeważyło "ze skórą" :laugh:

Kypba, droższy niż "schab" :facepalm:

Zew kiełbasofilny wymógł podświadomie niepohamowaną chęć posiadania, wykonania czynności technologicznych... i fizjologicznych... aż do przetrawienia .... znacie to :laugh:

Koncept, pakowarynka unplugget :thumbsup::laugh:

Finalnie to tak wygląda...

 

post-52358-0-08447700-1519154480_thumb.jpg

 

post-52358-0-56183300-1519154512_thumb.jpg

 

Datowane na dziś .. 20 lutego...

Zobaczymy gdzie zwędzimy :thumbsup:

Ale bez prądu można próżniować pakowo... czy jakoś tak...byle nie próżniaczyć :laugh:

Edytowane przez ziezielony

Przez te skóry, można obgryźć pazury, przy konsumpcji okołoonych :D 

 

 

czynności technologicznych... i fizjologicznych... aż do przetrawienia .... znacie to
oj tak.......... Ty Karolu jesteś Pomysłowy Dobromir - i móżdżenie ma przyszłość   :D  :thumbsup: 
[Dodano: 20 lut 2018 - 20:52]

 

 

można obgryźć pazury, przy konsumpcji okołoonych
  jak się toczy tekilę i oblizuje łapę solą alboli cynamonem :facepalm: jak to misie ;) można się pomylić :facepalm:  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

  • 2 tygodnie później...

 

:) jołjołjoł SiBy...

Wieści z frontu...

Tym razem Tałty...zdobyte przez Macicę... głębia mazurska zdominowana ponad 50m...

II Zlot Lodowy przeszedł do historii, nie obyło się bez spektakularnych aktów, frywolnych zabaw, turlanki zwyczajowo również miały miejsce :thumbsup:

Frekwencja nawet nawet, Kurpia niestety zabrakło, auto odmówiło posłuszeństwa...może innym razem się uda...

Lusia, Bazyl, Kruma, Wydar, ziezielony...

Było przepięknie, zizimno, słonecznie, wesoło...

Nawet auto na lód wjechało lecz bez szaleństw...

 

post-52358-0-39170100-1520074548_thumb.jpg   post-52358-0-82092200-1520074659_thumb.jpg

 

post-52358-0-00778200-1520074780_thumb.jpg   post-52358-0-53711400-1520074889_thumb.jpg

 

Na lodzie, śniegiem zapisaliśmy, podobno widoczne z księżyca... omarkowane..

"2 Lodowy, WB '18" :thumbsup:

 

post-52358-0-28941800-1520074990_thumb.jpg   post-52358-0-06612500-1520075112_thumb.jpg

 

Były również spacerki, milutko :laugh:

 

post-52358-0-81727600-1520076681_thumb.jpg

 

Nawet mieliśmy czas na twórcze działania... Kruma ulepił Bałwankę...

Bazyl przebił go kreatywnością i zrobił Bałwanka....tylko z tym nosem ... to chyba nie w tym miejscu...

Bazyla nie należy poprawiać.... :no:

Doskonały w poczynaniach

 

post-52358-0-90768700-1520076936_thumb.jpg   post-52358-0-96775400-1520077017_thumb.jpg

 

Macica odkryła nową potrawę, wersja robocza i bez udziwnień...

Nazywa się "Plemnicy z polędwicy", pilotażowo 4 sztuczki, ale poszło moment, cieplusie, z wędzarynki....

 

post-52358-0-01522400-1520076769_thumb.jpg   post-52358-0-85610600-1520076847_thumb.jpg

 

Prosta robota, fantazyjne jajko, kawałek sznurka..... i wędzarynka

 

post-52358-0-01660900-1520077101_thumb.jpg

 

Tu na talerzu się prezentuje nawet nieźle...

 

Maćku, specjalnie dla Ciebie.... miska Bazyla..... w użyciu!!!

 

post-52358-0-18228600-1520077186_thumb.jpg

 

Kultowe Grzybki wykonane przez Bazyla...

Nawet na komary żeśmy mieli, na wszelki wypadek, gdyby nam się dłużej zeszło z tym zlotem... :laugh:

 

post-52358-0-85861600-1520077317_thumb.jpg

 

Zwędzonki podczas dymaczki....

Drwem orzecha włoskiego głównie...

Jajka w misce się też podwędziły

 

post-52358-0-12054900-1520077427_thumb.jpg   post-52358-0-91576000-1520077517_thumb.jpg

 

Bym zapomniał....kibelek...męski... już lepszy niż na Ryńskim :thumbsup::laugh:

 

post-52358-0-28828600-1520077609_thumb.jpg

 

I tyle SiBy... typujemy następne cele :thumbsup:

Serde(l)czne Pozdro :D

 

 

 

 

 

 

Serde(l)czne Pozdro
Bo życie to się składa tylko z chwil - a te wyglądały na spełnione  :D  :thumbsup:  :frantics: 

Muskie - to ryba 🙃

głębia mazurska zdominowana ponad 50m.

nowy rekord Sibów w wędzeniu na głębi :thumbsup:

Tu na talerzu się prezentuje nawet nieźle...

tylko "nie źle"  tu się prezentuje wspaniale

miska Bazyla..... w użyciu

.Sławetna ta miska to jakby dopełnienie już  kultowego :) wędzenia na lodzie z Lusią

Nawet na komary

a wiesz czy w ramach ocieplenia klimatu nie będą atakować w zimie  :D

 

Za całokształt 5+ :clap: byłaby 6 ale w trzewiach  Lusi  nie widzę słynnej kiełbasy mazurskiej psiej :cry:

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

 

 

"Plemnicy z polędwicy"
Aż się ciepło na serduchu człowiekowi robi, nawet pomimo oglądania zamarzniętej tafli jeziora, spowitej białą, śniegową kołdrą. Szerzenie imienia Wędzarniczej Braci, nawet pośród zielonych ludków zahaczających o orbitę okołoziemską, godne uhonorowania zaszczytnym tytułem VIP-a  :thumbsup: Pozdrowienia dla przykartonowej ekipy ;) 

 

głębia mazurska zdominowana ponad 50m.

nowy rekord Sibów w wędzeniu na głębi :thumbsup:

Tu na talerzu się prezentuje nawet nieźle...

tylko "nie źle"  tu się prezentuje wspaniale

miska Bazyla..... w użyciu

.Sławetna ta miska to jakby dopełnienie już  kultowego :) wędzenia na lodzie z Lusią

Nawet na komary

a wiesz czy w ramach ocieplenia klimatu nie będą atakować w zimie  :D

 

Za całokształt 5+ :clap: byłaby 6 ale w trzewiach  Lusi  nie widzę słynnej kiełbasy mazurskiej psiej :cry:

 

można można i bez KUR-PIA

:w00t:  a Ktoś Ty ziezie i do tego niebieski  :D

 

można można

pewnie że można :thumbsup:

bez KUR-PIA

a kto zjadł

"Plemnicy z polędwicy", pilotażowo 4 sztuczki,

  4 sztuczkę . 

Ja nie mnie nie było mam alibi :laugh:. Okay nie odpowiadaj  co było w Vegas zostaje w Vegas :)

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
spełnione :D

 

:) pomimo, że tylko w 40%.... :laugh:

 

 

 

nie widzę słynnej kiełbasy mazurskiej psiej

 

 

:D  Maćku, poprzeczkę wysoko nam zamieszczasz.... dopracujemy harmonogramy.... obchodów :thumbsup:

 

 

 

Pozdrowienia dla przykartonowej ekipy

 

:D  Dzięki Serde(l)czne QbQ, były próby/chęć łączności ale się nie dało... zasięg, szczególnie termika... minus kilkanaście...

 

Maćku, onen "kolorysta" to Kruma...powiązany macicznie.... się zmaskował... drobinek  :thumbsup:

---------

Każda aktywna jednostka cenną jest na okolicznościowych, periodycznych wstreczkach...

Każdy z nas buduję Opinię no i Referencje cenne Zlotom  :laugh:

A nowe "pomysły" już wyzwojone... Mkniemy SiBy... :laugh::yes:

Edytowane przez ziezielony

 

jołjołjoł SiBy :)

....Dzień Kobiet- Paniom, Zdrówka, Najlepszości i chwil kilku, czasu tylko dla Siebie :flowers:

Klub Żywności Ekskluzywnej Macica nawet jest rodzaju żeńskiego...

Postanowiła, ten klub, uczcić ów Dzień... wiadomo jak zrzeszeni kiełbasofile, mniej lub bardziej, w jedyny i niekontrowersyjny sposób czyli "se dymnąć" :thumbsup:

Projekt dość zuchwały... polędwice peklowane we worze 34 dni, od 03. lutego... temp 0/4*C

Rozworowane, opłukane pod bieżącą zimną wodą, ręcznikiem osuszone, podcieplone i do wędzarynki...

Tak na kilka godzin poddane błogim smagnięciom dymku....łaskotane niejako :D

 

post-52358-0-48015400-1520598025_thumb.jpg

 

Następnie odparzanko, junaczo kontynuowany proces.... doskonałość strukturze niosący...

....jeszcze parujące...nieśmiało, subtelnie...

Jeden kawałek rozpoczątkowałem, z pewną rezerwą ale okazało się, że pyyyyszna... :thumbsup:

... zobaczymy jak z resztą będzie... :laugh:

 

post-52358-0-19314100-1520598331_thumb.jpg

 

... i ąfas...

 

post-52358-0-75649300-1520598460_thumb.jpg

 

Zaplecze sprzętowe konsekwentnie rozbudowywane....

Piękne, niepowtarzalne, wieczne, jałowcowe kije z puszcz północy...

Barwę zmieniać będą stopniowo, dyskretnie... od lekkich żółcieni, pomarańcze muskając, wsze brązy w rozwinięciu absolutnym ku czerni mroku... :laugh::thumbsup:

 

post-52358-0-70379900-1520598866_thumb.jpg

 

Również karkówka 34 dni peklowana we worze, potraktowałem jako etap pierwszy "dojrzewający" i w pończoszkę...

Żadnych podejrzanych zmian koloru, zapachu, smaku, gramy dalej... :thumbsup:

Na Wielkanoc nie zgubił.... :D

 

34 dni... Nie polecam takich zabaw z mięsem, trzeba być ostrożnym i trochę mięcha przewalić... w dziedzinie wędzonkowokiełbasowej...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

34 dni... Nie polecam takich zabaw z mięsem, trzeba być ostrożnym i trochę mięcha przewalić... w dziedzinie wędzonkowokiełbasowej...
Swięta prawda - acz experyment -experience  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

  • 2 tygodnie później...

:) Jołjołjoł SiBy...

 

 

Periodyka świąteczna niesie radość i daje możliwości upustu chuci kiełbasofilskich...

Najgorzej z czasem, ciągły niedostatek... cóż trzeba lawirować...

Rozkminka była sprytna rozłożona na dwa dni... lussseiross... :D

Polędwice... dzień pierwszy..

 

post-52358-0-56310600-1522153850_thumb.jpg   post-52358-0-42102300-1522153934_thumb.jpg

 

post-52358-0-77168200-1522153996_thumb.jpg   post-52358-0-77736400-1522154054_thumb.jpg

 

Masturbatorium wyzwoiło kiełbę grubą, flagówę "ZeSzynko'wą" fi 65... skromniunio kilka kilko..

Każdy permanentny kiałbasofil, płci obojga, wie, że farsz skulony to podstawa...

 

post-52358-0-06912600-1522154751_thumb.jpg

 

Batonizacja istotą procesu... w trakcie onego, kiełba wkracza w wiek prosięcy... :laugh:

 

post-52358-0-62336400-1522154819_thumb.jpg

 

Zwędzona, ulokowana w piekarniku, na 120 min, 90*C i termoobieg... do 68*C mierzona temperatura wewnątrz batonu (ulubiony zwrot).... prosta robota.... później można dalej.... dowędzać.... się :laugh:

 

post-52358-0-04540000-1522154898_thumb.jpg

 

Obocznie karkówka długoterminowa surowa... szlagier macicowy...

 

post-52358-0-91152400-1522155164_thumb.jpg

 

Gwóźdź programu... Błogie Boczusie... diamenty w koronie.... :yes:

Jeszcze serki dorzuciłem, te sławetne capri... niestety odbytu nie postrzępiły... :thumbsup:

 

post-52358-0-27156200-1522155263_thumb.jpg   post-52358-0-49241200-1522155316_thumb.jpg

 

post-52358-0-86976300-1522155510_thumb.jpg

 

post-52358-0-96324200-1522155588_thumb.jpg

 

Obgarnięte...... :laugh:

Wesołych Świąt i Zdrówka SiBy... :thumbsup:

Wielkanoc 2018

 

 

Wszystko wykonywaliśmy w warunkach garażowo/piwnicznych, dysponując wspólnymi doświadczeniami, pokładami dobrego humoru, prymitywnymi narzędziami i metodami. Zachowana podstawowa higiena, restrykcje temperaturowe i Zdrowy Rozsądek :)
Polecam Wszystkim taki rodzaj spędzania czasu
:)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Błogie Boczusie...
Oj TAAK .... :thumbsup: ​ 

 

nie postrzępiły...
nie widzę by były grubo obtoczone w CHILI  ;)  :cry: 

Muskie - to ryba 🙃

Z tymi serkami to poczekaj, jeszcze dzień się nie skończył :grin:.A reszte to klasyka w Twoim wykonaniu czyli super. Również wszystkiego najlepszego z okazji Świąt i obyś było dwa wiadra lepszy na smingus dyngus. :'(
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Fotorelacja, jak zwykle, czytana z zapartym tchem :) Zacznij wreszcie solankować sery ;) Wesołego jajca i zmocz niepostrzępiony przy poniedziałku ;) 

  • 2 tygodnie później...

:) Dzięki Panowie za Dobre Słowo... :thumbsup:

... i cenne wskazy...

 

Z tymi serkami to poczekaj, jeszcze dzień się nie skończył

 

Maćku, rzeczywiście smak się poprawił i to zauważalnie.... dzięki :thumbsup:

 

 

Zacznij wreszcie solankować sery ;)

 

:) QbQ, znów obiecuję...(peklo)solennie :blush::yes:

 

Uzupełnienie recepturalne,bo wcześniej zapomniałem albo nie zdążyłem...

Kiełba wyszła świetna...w zasadzie to nie wiem czy to można mienić "kiełbasą" dlatego,że pominąłem kawałek procesu potocznie zwany osadzaniem.

Mięcho peklowałem ze 4 dni, farsz zabatoniłem, podgrzałem ciepłym powietrzem (nad kuchenką) i do wędzarynki...

Zwędziłem i do piekarnika - 90*C z termoobiegiem, żeby dobiło do 68*C wałkoniło się około 120 min....

Może to ta relacja, świniowe/krowowe, 3/1.... da się powielić...  :D  :thumbsup:

 

post-52358-0-39135500-1523191539_thumb.jpg

Edytowane przez ziezielony

 

 

da się powielić...
najbardziej mnie rajcuje ten skośny zapisek po prawej stronie - jak coś takiego widzę to zaczynam czytać skład  ;)  :D 

Muskie - to ryba 🙃

  • 3 tygodnie później...

:) jołjołjoł SiBy...

Pamiętnik kiełbasofila wymaga jako takiej chronologii....

Z czasem ostatnio kiepo było ale cóż należy okazać...

Wodę konieczność podłączyć....ze sporą dozą premedytacji oraz niekłamaną lubością, zaplotłem epizod zwędzarniczy... :thumbsup:

.....Mazurrrry, bez lodu :w00t:

 

post-52358-0-79093900-1524750972_thumb.jpg

 

....se spalenisko żagwii, brzdżąc dymem...

 

post-52358-0-46604900-1524751115_thumb.jpg

 

....wsad niewielki, czysto hobbystyczny...

 

post-52358-0-74486700-1524751206_thumb.jpg   post-52358-0-20235800-1524751315_thumb.jpg

 

....poparzeniowe studzonko, parametr trwałości ma poszerzyć....

 

post-52358-0-65020400-1524751468_thumb.jpg

 

....zestaw frykaśny, plemnicy z polędwicy się przyjęły pośród nas :yes::thumbsup:

...choć ogonków tą razą nie widać... :laugh:

 

post-52358-0-68752900-1524751616_thumb.jpg

 

Spacerkiem... Wiosnę czającą się tropiąc....

 

post-52358-0-77158200-1524751736_thumb.jpg   post-52358-0-22680300-1524751861_thumb.jpg

 

Zjawisko takie mogłem widzieć po raz pierwszy...parujący lód...zajebioza....

 

post-52358-0-51306300-1524751965_thumb.jpg  

 

...Właśnie żurawie spłoszyliśmy, pierzchły klangorząc....

 

post-52358-0-97117000-1524752070_thumb.jpg   post-52358-0-85967600-1524752266_thumb.jpg

 

Coś się kojarzy z TTT.... pamięta ktoś???? :laugh:

 

post-52358-0-52482000-1524752397_thumb.jpg   post-52358-0-59250100-1524752481_thumb.jpg 

 

Serde(l)cznie Pozdrawiam SiBaki :thumbsup::D

Edytowane przez ziezielony

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.