Skocz do zawartości

Wędlinowanie prymitywistyczne czyli miło spędzamy czas... :)


Rekomendowane odpowiedzi

 

:) eloł SiBaski...

...tentegotenten...

....kiełbę nową se wymyśliłem... taka dla wałkoni, nierobów i leni..

Przy okazji całkiem niezła...

Robocza nazwa "Pierre Dollin" miało być "Pierre Dollish" ale jednak w pierwszej osobie jakoś ...finezyjniej tak..

 

Trochę mi mało kiełbasy na BN24 wyszło...
Zmuszon zostałem do dorobienia, chciało mi się jak psu kija gryźć...
Robić lubię, nawet bardzo tylko te jebdolone sprzątanie/mycie....
Wykminiłem SiBaski jak obejść maszynkę mielącą i mieszałkę mieszającą...
W użyciu jeno nadziewarynka...zdecydowałem się na #3...bo najmniej mycia...
Poprosiłem Panią ze sklepu mięsowego żeby mi karkówkę i szynkę (płaską/białą) pocięła na plastry i przepuściła via "kotleciarkę"....trochę to trwało ale nic myć nie musiałem...
20231212_082301.thumb.jpg.09cbd7d4f310bbd7db158921480bb3f3.jpg
Boczku trochę dla "dotłuszczenia" i dosmakowania...
Mięso pokroiłem w paski
Cheddar.. Ser w kostki, ser dodałem do połowy farszu...
Zapeklosolowałem 18gr/kg
Przygotowałem komponenty przyprawiennicze i osłonki
 
20231212_173324.thumb.jpg.67ab30be0431e82350c9a63de4cc5f05.jpg
Peklowanie 48h
20231212_151153.thumb.jpg.7b3f5099322a009f559594c6085aa6fb.jpg

 

Boczka odparzyłem we worach...

 

20231213_180858.thumb.jpg.e03d4746022ca527957e795cef2487e3.jpg

 

20231213_181252.thumb.jpg.5229d95600e0cb1e6e0b12b985e161ca.jpg

 
Nabiłem fi 55 białkowe
Nie osadzałem
Podciepliłem 1h
Wędzarynka kilka h
Piekarnik/termoobieg 90*C do uzyskania 68*C wewnątrz batonu
Studzenie powietrzem kurpiowskim...Macica
Błędy:
1. za dużo giloretki boczkowej- początkowo się rozpadała i za słona była- do regulacji...
2. za dużo przypraw- poskupiały się w takie stadka- do obgarnięcia...
3. cheddar- część zetrzeć na wiórki- lussseirosss
4. za mało zrobiłem.... :D
Pod pierwsza kiją czy kijem...
IMG_20231218_170820.thumb.jpg.143d706df0d2eeac433d969c8dcb0ce0.jpg
 
Ostatnio....
IMG_20240107_150055.thumb.jpg.14de8da5402366e821bbed629a2544a9.jpg
 
Tabelek zwyczajowy...
 
20240114_153355.thumb.jpg.92f8a720e1a4b56ed90439cdccf5858e.jpg
 

Regułek....

Wszystko wykonywaliśmy w warunkach garażowo/piwnicznych, dysponując wspólnymi doświadczeniami, pokładami dobrego humoru, prymitywnymi narzędziami i metodami. Zachowana podstawowa higiena, restrykcje temperaturowe i Zdrowy Rozsądek :)
Polecam Wszystkim taki rodzaj spędzania czasu :thumbsup:

Edytowane przez ziezielony
3 godziny temu, ziezielony napisał(a):

. za mało zrobiłem.... :D

O taaak . to zwykle błąd podstawowy :thumbsup:

Muskie - to ryba 🙃

Fakt ziezielony wałkoń jesteś 😂. Na lenia poleciałeś, ale opis już mogłeś zrobić Wielki.

Np. po dogłebnej analizie zaistniałej nagłej sytuacji niedoboru kiełby  która mogła doprowadzić do kosmicznych napiec w otoczeniu oraz mega dyskomfortu mych doznań kulinarnych . Podjąłem decyzję o wszczęciu badań nad nowatorska technologią produkcji kiełby. Badania  były poprzedzone analizą LITERATURY i szeroki KONSULTACJAMI z uznanymi wiodącymi autorytetami kiełbasofilstwa. Po pracach analitycznych przystąpiłem do części praktycznej. ............................. Itd...........itp.....

 

 

 

W wyniku tego otrzymałem mega fantastyczą zjawiskowa kiełbe wieprzowa . Pod nazwą "Boska kiełba ziezielonego". Receptura miała być opatentowana , ale nie mogę takiego dobra trzymać dla siebie dlatego na prośbę udostępniam do wykorzystania .

 

A Ty nasz drogi ziezielony co 

22 godziny temu, ziezielony napisał(a):

kiełbę nową se wymyśliłem... taka dla wałkoni, nierobów i leni..

Przy okazji całkiem niezła...

Robocza nazwa "Pierre Dollin

No tak my krainy kiełbosofilskiej szczęśliwości nie zbudujemy.😂

 

 

Ukłaniam 😁

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
5 minut temu, Maciekzbrzegu napisał(a):

 

No tak my krainy kiełbosofilskiej szczeßliwosci nie zbudujemy.😂

 

 

😁

 Potwierdzam taki wywód.

wszystkiego smacznego
  • 10 miesięcy temu...

 

 

:) eloł SiBaski

Jakoś tak koleiny obowiązków uniemożliwiły realizacje figli kiełbasofilskich i okołokiełbasowych...

2024 r na pusto... niestety

właśnie pierwsza tegoroczne realizacja za mną/Macicą...

Postanowiłem, pełen obaw, na miękko, leciutko, bezstresowo przykiełbasić

Padło na "Pierre Dollin vol2"

Pozapominałem nieco.. upsss

Na szczęście mam możliwość kontaktu tel z Sensejami... pomogli jak zazwyczaj 👍

Dzięki M&M .... bez eMeMemsów stres byłby okropniasty...

Wiadomo zjebdoliłem trochę... sam się zastanawiam czy kiełba jest "za tłusta" , czy właściwie sklejona, po probunku wiem, że jest Sssssmaczliwa Plusssss...

Pierre Dollin ma tą zasadniczą przewagę, że mało absorbuje wykonawcę / wałkonia perfidnie leniwego...

Kupiłem karkówkę , szynki niestety nie było

Dokupiłem skwarek boćkowych 3x500 gr (błąd- nie skapowałem się, że będą z kawałkami skóry- musiałem "odławiać"- zonk}

Dokupiłem boczka w plastrach- 1560 gr-- parzyłem to we folii...

20241127_092104.thumb.jpg.be890faf3c8aee591421a1e9e4609558.jpg

 

20241127_102230.thumb.jpg.c1d9403bcdae5655a260bf93be6dc5bb.jpg

 

tote ziezielone to Giloretka, nieodzowny składnik Macicznych kiełbów... wicie/rozumicie/znacie... stosujecie???👅

 

20241127_095019.thumb.jpg.04fb7f95051b46cac2ed6823415b67df.jpg

 

składniki....

 

20241127_102412.thumb.jpg.52490f5d9f1fcdf58532112503fddbf6.jpg

 

20241127_102434.thumb.jpg.162ee0edf3f5c8734a0f0dfe3dd5b47a.jpg

 

notatki na produkcyjno....

 

20241127_110600.thumb.jpg.adfabba429f092afc29659d9e3aeaaa2.jpg

 

wspomniany Giloretek... rozgrzany treningowo...

 

20241127_112826.thumb.jpg.523218d7262b92f339c11e69da2d5fda.jpg

 

Farszunio...zeSerwowa...wersja 2.0, bo 2.1 ze srirachą była/jest

Mocno/długo wyrabiany M&Msy mię wystraszyli, że się nie sklei...

a się na moje wyobrażenie skleiło/skleiła ....

 

20241127_140009.thumb.jpg.49bd5c2937e4972206eb69619bdc1627.jpg

 

Tyle jest do mycia... lussseirosss

wałkonienie stratosferyczne....

 

20241129_101941.thumb.jpg.a45890ee7be878642bb52a8756f2c75f.jpg

 

Podpiekanie w pier...karniku

zeszło się bo kiełba nie była z wędzarynki tylko miała 4*C 

ale nie narzekam, czasu nie miałem wyszło OK

 

20241201_154929.thumb.jpg.920c08e6752699758664a584a16cd769.jpg

 

Tabelek zazwyczajowy...dla pamiątka...

 

Peklowanie... 24 godz- 17 gr/kg

Osadzanie...w wędzarynie- zaraz po nabiciu w obsłonki

Wędzenie 4 godz - 40/50*C

na noc zostawione w wędzarynie

rano do pier...karnika

odpieczone...

do garażu na 2/3 dni- 4-5*C

potem na kilak dni do piwnicy 12/14*C

znowu garaż...

końsumpcyja po kilka kawałków/plajsterków...

Znacie SiBaski te uniesienia....

 

Regułek....

Wszystko wykonywaliśmy w warunkach garażowo/piwnicznych, dysponując wspólnymi doświadczeniami, pokładami dobrego humoru, prymitywnymi narzędziami i metodami. Zachowana podstawowa higiena, restrykcje temperaturowe i Zdrowy Rozsądek :)
Polecam Wszystkim taki rodzaj spędzania czasu :thumbsup:

 

PS

Industriaw się wczoraj odnalazł... wczoraj 30 lis 2024 :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edytowane przez ziezielony

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.