Skocz do zawartości

Wędlinowanie prymitywistyczne czyli miło spędzamy czas... :)

Rekomendowane odpowiedzi

Maad w tym czekaniu to jakiś mistycyzm jest... :)

....bo kiełbasowanie to stan wewnętrzny :)

przy spotkaniu oblicze vs oblicze browar wychylony być musi niemożebnie

niechybnie Bwie :)

----

Miło, że się Wam powiodło :):thumbsup:

• 4 tygodnie później...

jołjołjoł... :)

W sezon wdrożeni już mkniemy koleinami kiełbaśnikowania 2014/2015…

06/08 lis 2014…Akcja z Manjanem…. Industriawa nam ciężko zgrać bo on kiedyś to był tubylec lecz teraz to już nie….Kurpiu na lansie… lussseirosssowym

Motywujemy się przyjemnością pracy na pozyskanych sprzęcikach… tak to się można bawić. :)

Również nie bez znaczenia jest ustalanie Macicowych Rekordów Wyczynowych..to nakręca…

Konkurencje:

1. Kiełbasy Ogółem
  2. Kiełbasy Cienkie
  3. Kiełbasy Grube
  4. Wędzonki
  5. Dwubój Kiełbasy plus Wędzonki
  6. Drużynowo Kiełbasy
  7. Drużynowo Dwubój

Jeszcze sobie coś tam dozwoimy, żeby to nasze spożywanie nabrało głębii i pożyteczności

Jasna sprawa, że serowarstwo w perspektywie mamy i coś się na potrzebę chwili wymyśli

Nastąpił atak na rekord kiełbasowy.

Nie jakoś sergiejowobubkowo po 117 gr…. Konkretnie uderzone- przewyższenie ponad 4000 gr!

Rezerwy jeszcze są.... :)

Drużynowo Kiełbasowo- z Manjanem również niekiepsko.

Wykonik oraz podczas dymówy

post-52358-0-18365800-1416047067_thumb.jpg  post-52358-0-68668500-1416047456_thumb.jpg

Z nowości…

Siostry dwie PPPPP i CCCC - Chłodna Cytrynowa Cyzelowana Cudacznie

post-52358-0-66676200-1416047759_thumb.jpg  post-52358-0-65824800-1416048536_thumb.jpg

Rozbabrałem projekt PPPPP

Pancówa Paprykowa Pasjonująca Pieszczotliwie Pielęgnowalna

To taki rodzaj kiełby co trzeba się naczekać, żeby ona się zrobiła Pocztówkowa...Planowo Perfekcyjna Powabnie Pociagajaca....

Działać się staram zgodnie ze wskazówkami SiBów- dzięki bo jak na razie to nieźle idzie :)

post-52358-0-00073800-1416048739_thumb.jpg  post-52358-0-96134500-1416048868_thumb.jpg

PPPPP na 12 godz uciskam na 6 batonów około 60 kg

następne 12 godz wiszą...nabierają kwadratury te koła :)

Jojo wrzucił temat z kiełbasą z orzechami.

Nie za bardzo wiedziałem jak się do tego przybrać...

Postawiłem na kiełbassę NNNN....

Należycie Nastrojowo Nęcąca... Nieniebieska :)

Plus orzechy włoskie "ze skórką" prażone na smalcu - ze słonizny wędzonej.....

Bumeluje się trzybatonowo delikatnie w 10*C trzeba przekładkę zrobić na 12*C.

Będę obserwować i śledzić czujnie

i Lusseoirosss..

-------------

Tak to właśnie się plecie i wiedzie :)

post-52358-0-58036000-1416049074_thumb.jpg  post-52358-0-52321800-1416049194_thumb.jpg

post-52358-0-83482200-1416049331_thumb.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=KK5YGWS5H84

Wszystko wykonywaliśmy w warunkach garażowo/piwnicznych, dysponując wspólnymi doświadczeniami, pokładami dobrego humoru, prymitywnymi narzędziami i metodami. Zachowana podstawowa higiena, restrykcje temperaturowe i Zdrowy Rozsądek
Polecam Wszystkim taki rodzaj spędzania czasu... :)

...ziezielony - czytanie Ciebie poszerza Wszechświat i granice poznania.... :clap:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

...ziezielony - czytanie Ciebie poszerza Wszechświat i granice poznania.... :clap:

czytanie wątku ziezielonego to jak podążanie za przewodnikiem=tubylcem przez dżunglę, który toruje nam drogę meczetą i ukazuje piękno tej dżungli ;)

Gracias ZieZielony Me Respeto  :clap:

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

Wyroby przecudne,opis jeszcze lepszy,ale mnie bardzo interesuje Twoja wędzarnia  a zwłaszcza palenisko.Na fotkach widać[zbyt mało]że wędzarnia stoi na butli gazowej[chyba].Jak masz dokładniejsze zdjęcia to bardzo proszę.

wędzarnia stoi na butli gazowej[chyba]

Masz rację, tak jest. Nasz Kolega ziezielony uważa, ja zrezsztą tak samo, nie że  obok niej, ale nawet w niej można ogień napalić. :)

Wędziłem w tej wędzarni, potwierdzam - palenisko to przerobiona na te potrzeby butla gazowa. Może być taka jak przy kuchniach, może być taka jak butle gazowe do aut. Wycinasz w takiej drzwiczki kątówką, wymyślasz i spawasz zawiasy, poszerzasz otwór od góry, mocujesz spawem (lub na kołnierz i śruby) do metalowej płyty na której stawiasz drewnianą wędzarnię. Prosto i prymitywistycznie :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

:) Jumbo , Morfeusz, Kurpiu, Pools....SiBy, bo Droga jest sprawą zasadniczą.

Praca też jest ważna.... :)

https://www.youtube.com/watch?v=66N26mdpmBg

Gruby7074 tu masz lepiej roztłumaczone:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8272-butla-gazowa-wedzarnia-z-butli-gazowej/

Palenisko jest "nad" trawą :)

Proszę, jeżeli będziesz cokolwiek z tymi butlami kombinował to się 3x upewnij, że możesz użyć kątówki. Zgaś fajka, wykręć zawór, nalej wody, poturlaj butlę, wylej wodę...

Zgaś fajka, wykręć zawór, nalej wody, poturlaj butlę, wylej wodę..

No oprócz tego ostatniego wszystko się zgadza ... wszelkie roboty typu spawanie, cięcie szlifierką etc wykonuje się na zalanym wodą zbiorniku i nie jest ważne czy jest rozszczelniony czy nie ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Wybaczcie mój żenujący, żelazowaty tumanizm, niestety nie znam się ani nie umiem...

Ja tak zrobiłem... :blush:

...Swoją drogą :)

Edytowane przez ziezielony

:) Jumbo , Morfeusz, Kurpiu, Pools....SiBy, bo Droga jest sprawą zasadniczą.

Praca też jest ważna.... :)

https://www.youtube.com/watch?v=66N26mdpmBg

Gruby7074 tu masz lepiej roztłumaczone:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8272-butla-gazowa-wedzarnia-z-butli-gazowej/

Palenisko jest "nad" trawą :)

Proszę, jeżeli będziesz cokolwiek z tymi butlami kombinował to się 3x upewnij, że możesz użyć kątówki. Zgaś fajka, wykręć zawór, nalej wody, poturlaj butlę, wylej wodę...

Kontynuując Bareję:

https://www.youtube.com/watch?v=c1Hb9ABpyts

Podczas kontroli wewnętrznej ujawniono niedoróbki technologiczne...

To raczej pochodne lenistwa i głupoty, uwypuklające amatorszczyznę nadzorcy :)

Ciągle mam problem z właściwym osuszeniem kiełbas zgrubniejszych...

Postanawiam notować wagę wyrobów w poszczególnych cyklach.

Ciężko mi trafić na "ten właściwy moment". :)

Jakoś to postaram się ogarnąć...

10 dni wałkoniłem kiełbasy, początkowo temp 10*C...spadła do 8*C, wilgotność nieznana – garażowa. Później przeniosłem do piwnicy- 12*C, wilg 60/65 %- to sprawdziłem higrometrem za 14 zł...

Doszedłem do wniosku, że należy dalszy proces prowadzić we worach profikuką umkniętych. W garażu- 5*C.....

Ta gwałtowna zmiana dała mi pretekst ku rozpoczątkowaniu wykonów.

Szczególnie interesowała mnie Należycie Nastrojowo Nęcąca... Nieniebieska z dokładem orzechów .

Jeszcze RRR- Resztkowa Rubaszna Raźna zawierająca sporą dozę pieprzu ziezielonego 5gr/kg.

O GGG to spokojny jestem... coś jakby „powtarzalność zaistniała”.... lussseiros

Przypadkowo trafiło się słoniznę podwędzić- w systemie „na podrzutka”- dzięki Kurpiu :)

post-52358-0-50056700-1416748427_thumb.jpg

Ona jest taka.......że już oddech ją zmiękcza...tak na prawdę to nie wiadomo co jest refrenem.... słonizna czy wódka :)

----
GGG... wyszedła ponownie :)

post-52358-0-40567800-1416748541_thumb.jpg

-----

NNNN....Należycie Nastrojowo Nęcąca... Nieniebieska z dokładem orzechów...jest nieźle!.... 100% najpierw nic nie mówi a potem..... łaaaał.

Nawet zlecenie mam... zrób cienką z orzechami laskowymi się podsuszy i do szkoły będzie na przerwy :) czyli uznaję wstępnie za zajebiotyczną  :)

post-52358-0-90468200-1416748718_thumb.jpg   post-52358-0-30530900-1416748799_thumb.jpg

-----

RRR- Resztkowa Rubaszna Raźna.... fajnie ten pieprz wygląda w onym delikatesie jednak mocna, za mocna nawet.... Jak zmniejszyć moc pieprzu SiBy?

post-52358-0-99982300-1416749026_thumb.jpg  post-52358-0-78178500-1416749259_thumb.jpg

---------

Kolektywnie bytujące przed zaworowaniem :) Jakże zachęcające....Lussseirosowe

post-52358-0-53725500-1416749511_thumb.jpg  post-52358-0-87764700-1416749582_thumb.jpg

----

W ub roku omarkowałem świąteczne wyroby..... czymś.... grafikami wg autora - ......świątecznymi :)

Zachęcony przez konsumentów zawartości będę, gdy czas pozwoli, kontynuował ten zwyczaj "pisanek bożonarodzeniowych" :)

post-52358-0-73145300-1416749984_thumb.jpg  post-52358-0-76173800-1416750090_thumb.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=J1c8oP_yUrA

Wszystko wykonywaliśmy w warunkach garażowo/piwnicznych, dysponując wspólnymi doświadczeniami, pokładami dobrego humoru, prymitywnymi narzędziami i metodami. Zachowana podstawowa higiena, restrykcje temperaturowe i Zdrowy Rozsądek
Polecam Wszystkim taki rodzaj spędzania czasu...

Zaraz się wybieram na spacer  w Twoje rejony, skuszony obrazkami chyba zajdę na degustację ;)

Ziezielony kiełbasy super wyglądają. Widzę, że uwinąłeś się szybciej z kiełbasą z orzechami niż ja.

Wpisz proszę do odpowiedniego tematu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10282-kie%C5%82basy-z-orzechami/page-2  przepis na tą kiełbasę ( bo po jakimś czasie zagubi się w Twoim temacie, a szkoda by było). Wygląda dobrze, więc może być jako pierwszy, wzorcowy przepis. Opisz cały proces przygotowania orzechów, bo były różne propozycje, a jestem ciekawy jak to Ty dokładnie robiłeś.

Edytowane przez Jojo

Wszystko wykonywaliśmy w warunkach garażowo/piwnicznych, dysponując wspólnymi doświadczeniami, pokładami dobrego humoru, prymitywnymi narzędziami i metodami. Zachowana podstawowa higiena, restrykcje temperaturowe i Zdrowy Rozsądek Polecam Wszystkim taki rodzaj spędzania czasu...

Można....  :cool:

RRR- Resztkowa Rubaszna Raźna.... fajnie ten pieprz wygląda w onym delikatesie jednak mocna, za mocna nawet.... Jak zmniejszyć moc pieprzu SiBy?

Jest prosta metoda - dawać mniej lub użyć zwietrzałego....  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
  • 3 tygodnie później...

Eloł SiBy….

Jakoś tak trybimy się z okołomiesięczną periodyką…

Klubbowanie Macicowe 04/06 gru 2014-12-10

W Masturbatorium zakieł(b)kował plan wyzwojenia potrzeby „przykiełbasowania przedświątecznego”, takie żeby no… mniej roboty było później…taki lusseirossik...

Ćwiartek- przygotówka..

Spiętek- spinka i jazda...

Sobota- kończenie wędzenia, laury i peany :)

W kabarecie wystąpili: Manjan, Kurpiu, ziezielony. Jeszcze Kruma w roli czasowego spożywanta czyli stałocieplnego pojemnika na alko.

Fazowanie jest oraz nacisk na „dojrzewalne w warunkach zastanych”. Wiąże się to z sukcesem PPPPP, Pancówa Paprykowa Pasjonująca Pieszczotliwie Pielęgnowalna, która to rzeczywiście stała się Pocztówkową...Planowo Perfekcyjną Powabnie Pociagajacą….Prawie

post-52358-0-43616800-1418374146_thumb.jpg  post-52358-0-29114200-1418374264_thumb.jpg

post-52358-0-68791700-1418374387_thumb.jpg  post-52358-0-56765800-1418374586_thumb.jpg

Matką jej Macica… Ojcem Forum WB….. Siostrą GGG....

No dobra.. ma trochę obwódki zarzut to poważny, proszę jednak przymknąć oko...pierwiastka taka...

Wada skompensowana smakiem, kształtem, zapachem, dotykiem… Okolice jedności konstrukcji, formy i funkcji

---

Nowymi odczynami poszliśmy w kierunku orzechowym, trendy zarówno włoskie jak i laskowe. Bazuna praktycznie bez zmian, plus dodatki- orzechy prażone (piekarnikiem) jak również zmienne kalibry….

Po kilkuset metrach kiełbas znaleźliśmy w końcu miejsce dla kiełbasy Chłopskiej Szczepana :)

Nie wykonaliśmy symetrycznie z recepturą. Wykon Chłopnej to sprawa czysto sportowa- dysponując jakimkolwiek sprzętem to przyjemność, uśmiech i radość…

Nowym lotem- komicznym, zupełnie przypadkowym- było zatytułowanie pewnej objętości kiełbasy- „10 kilo”. Nic szczególnego niby ale rozmowy i spojrzenia… polewa niezła :) . „10 kilo” podzieliliśmy na 2 części… wszystkie na/z „o”.

10 kilo pierwsza oczywista trywialna druga z orzechami… Tekst: Dobra teraz daj podgardle na „10kg”, tylko dobrze podziel bo mam nie 5 tylko 6kg „10kg”z orzechami a później będzie 4kg „10kg” bez… :)

Moim zdaniem „10kg” lepsza niż Chłopna…

Wypajacowaliśmy lusseirossowo:

Asortymenta tęższe:

PPPPP vol2 = vol2.1. vol2.2

GGG...w wersji z G i na łyso

NNNN...Należycie Nastrojowo Nęcąca...Nieniebieska

Pośród szczupławyszych:

Biała"wa

Chłopna...Chłopskopodobna

"10kg" dwuwątkowo

w sumie "6" z przodu

Wszystko zostało słusznie pomiarkowane i rozdzielone/ łeb

Jębłnięto… Kurpiu i zzy…. Wsamraśnie plus… Kurpiu miał gorzej bo później zaczął.

O Manjanie to można tylko powiedzieć… że był. Pośród ładu i kultury to się mówi „dał plamę”…

w Macicy to był ordynarny kleks po kapuście kiszonej bez zdjętych gaci. Manjan wrócił autem...

Kommando Kiełbasowe misji sprostało, choć lot zawiły był. Wiadomo… potknięcia, konieczne błędy nieuniknione lecz na tym polega przyjemność :)

Efekty są raczej Zadowalające :)

Trochę wędzonek doprodukowano oraz serów- tak poza konkursem, lussseiross :)

Wnioski….

-Nie można się zbyt parcelować z rodzajami/gatunkami kiełbas, powoduje to zwężki i spowolnienia.

-Ważną rolę odgrywa usprzętowienie- Kurpiu w kieszeniach przywiózł mieszałkę elektryczną oraz maszynkę Kenwooda „10”… bez tego ciężej być mogło- Dzięki Sylwek :)

-Od następnego razu już będę wiedział, że jest różnica między osłonką fi65 a fi55; do tej pory rodziło to niedomówienia i problemy komunikacyjne;

-W kiełbasie cienkiej powinny być zawarte frakcje „kl 1” z szarpaka lub krojonej w kostkę- to ornamentacja... jakoś podbija gatunkowość w każdym wymiarze- na gorąco, na chłodno, na suszono;

https://www.youtube.com/watch?v=jTu8yx5zstM

post-52358-0-21167300-1418374767_thumb.jpg  post-52358-0-05318200-1418374857_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...

Z serii drugie i kolejne życie rzeczy...wątek można by założyć (?)... np Wtórne Rzeczy Życie :)

Na Gwiazdkę od Manjana dostałem prasę, nie że gazety z golizną albo szmatławce opiniodawcze z czerwonym czworokątem w logo i tożsamą kolorystycznie treścią...

Prasę na 5/6 stanowisk kiełbasowych....

post-52358-0-05148300-1419168084_thumb.jpg

To se wrzucam ku pamięci...

Sprawa czyni się w NP-D - Norze Przechowalniczo- Dojrzewalniczej- obecnie między innymi wykorzystanej do kiełb i jeszcze innych cności i nie.

Nora jest chyba niezła lecz jej przydatność pod kątem kiełbasowym potwierdzi się już wkrótce :)

----

Nora jest pod około 1.6 m pod poziomem terenu...

Nora jest nawet czysta ma jeszcze kilka zalet- niestety nie ma kibla :(

Nora obdarza mnie w miarę stałymi warunkami....

Zespół kontroli parametrów podstawowych...

post-52358-0-92603200-1419168323_thumb.jpg  post-52358-0-07532100-1419168544_thumb.jpg

Pierwsze wiadomo co to, to drugie to też "termometr" tylko do wilgotności- mokrości powietrza... Handlowa nazwa higrometr, łatwo dostępny w sklepach z żywymi rybkami i robakami co w nich śmierdzi. Kosztuje 14 pln a daje sporo informacji. To jest wersja zabawkowa...

Teraz "dojrzewalnik" w "dojrzewalni"....

Widoczna beczka służyła i służy tylko i wyłącznie do płynów i roślin

post-52358-0-86922000-1419169253_thumb.jpg  post-52358-0-02937300-1419169519_thumb.jpg

Kiełby w trakcie procesu... chociaż niektóre jak "po" :)

post-52358-0-25976900-1419169858_thumb.jpg  post-52358-0-46796700-1419169991_thumb.jpg

To zbędny lecz zastosowany poziomatyzer... kiełba i tak będzie bumelować się pionowo

post-52358-0-99903300-1419170213_thumb.jpg

Bezalkoholowy zespół narządów mokronośnych, pozornie tylko skomplikowany w obsłudze... powinien działać na wodę...

post-52358-0-29318800-1419170437_thumb.jpg

Konieczna, obowiązkowa sekcja Gier i Zabaw...wraz z półką na różności

Akcesorium do gry np. "noga mnie boli" z zabawką dla cierpliwych w wersji mini, lewel easy...

post-52358-0-17727400-1419171108_thumb.jpg

Krąg przygotowań świątecznych powoli acz systematycznie się domyka...

W zasadzie to większość zadań i zakresów na 90 gał..... znaczy procent.. dokonane :)

Jeszcze jakieś "śledziki"... cokolwiek to znaczy :) pewnie jakieś procenty również wezmą udział.....

Strona kiełbasowa już dochodzi do 120% :)

I ja taki sprzęcik sobie szykuję (praskę)a wózek z jakiego marketu pożyczyłeś;)))pozdrawiam..

:) Polomarket...M. nie pożyczony...wynaleziony... :)

Bytuję "na szlaku" sklep z wózkami / nadrzeczne zarośla...

Często tak kawalerka z fantazją z takimi wózkami się szlaja.

Kiedyś jeden porzucony odwiozłem samochodem - to się na mnie tak ludzie patrzyli, że z drugim postanowiłem się nie wstydzić :)