Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wklejam kiełbaski po parzeniu..

A jak odchodzi jelito?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/page/2/#findComment-270461
Udostępnij na innych stronach

 

A jak odchodzi jelito?

Nawet nie sprawdzałem :)

 

Ale nie jest twarde :)

 

Edit:

 

Właśnie sprawdziłem i odchodzi bez problemu ale trzeba uważać bo jest bardzo cieniutkie , może dla tego nie jest twarde :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/page/2/#findComment-270467
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Na początek rób tak jak przepis przewiduje.Powodzenia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=556&start=0

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/page/2/#findComment-275023
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaska w smaku super już jej nie ma i w poniedziałek robiłem następną..

A wody to minimalnie 150 - 200 ml..

 

Ale z łopatki z ogonówką i kiełbaska jeszcze lepsza bo tłuściejsza i do tej dałem na 10kg surowca 880ml wody..(specjalnie napisałem z ogonówką bo w sklepach ciężko kupić łopatkę bez kości z ogonówką..)

 

Łopatkę podzieliłem na 1 wp, 2 wp i 3wp..

Mielenie 1wp i 2wp na 10 a 3wp na 2,5..

 

Wyrabianie najpierw 3 wp z dodatkiem wody i przypraw i potem z resztą..

Pieprz 2 g kg, czosnek 1,5 g (suszony)kg, 0,5g kg ziele angielskie, dwie płaskie łyżeczki kolendry(moja waga kuchenna nie chciała zważyć mimo dokładności 1 g)

 

Niestety nie mam zdjęć ale kiełbasa rewelka i lepsza od tej na fotkach..

 

Teraz uważam że do składników z pierwszej kiełbasa powinienem dodać podgardle w ilości minimum 1 kg..

 

Pytanie do Łodziaków gdzie w Łodzi jest polecana ubojnia i jak z cenami mięsa?

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/page/2/#findComment-275099
Udostępnij na innych stronach

kupić łopatkę bez kości z ogonówką..

Nie pomylił Ci się przód z tyłem? :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/page/2/#findComment-275116
Udostępnij na innych stronach

kupić łopatkę bez kości z ogonówką..

Nie pomylił Ci się przód z tyłem? :grin:

Chyba nie pomylił, trzeba by dziadka zapytać jak to jest, bo bardzo wielu producentów używa nazwy "ogonówka", właśnie do jednego z mięśni wykrojonych z łopatki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/page/2/#findComment-275128
Udostępnij na innych stronach

do jednego z mięśni wykrojonych z łopatki.

Istne cuda :rolleyes: chyba że to nazwa regionalna.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/page/2/#findComment-275131
Udostępnij na innych stronach

do jednego z mięśni wykrojonych z łopatki.

Istne cuda :rolleyes: chyba że to nazwa regionalna.
Nie jest to nazwa regionalna, ta "ogonówka" jest zrobiona dokładnie z mięśnia trójgłowego ramienia.

http://sokolow.pl/pl/oferta/produkty,23,Ogon%C3%B3wka%20biesiadna.html

http://www.mieso.gzellakorp.pl/themes/wieprzowina/content/pdf/ogonowka_z_lopatki.pdf

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/page/2/#findComment-275135
Udostępnij na innych stronach

bo bardzo wielu producentów używa nazwy "ogonówka", właśnie do jednego z mięśni wykrojonych z łopatki.

To złej nazwy używają.Jedno z drugim nie ma nic wspólnego

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/page/2/#findComment-275138
Udostępnij na innych stronach

Chyba nie pomylił, trzeba by dziadka zapytać jak to jest, bo bardzo wielu producentów używa nazwy "ogonówka", właśnie do jednego z mięśni wykrojonych z łopatki.

Jak już jest to nazwa używana przez nie których producentów co do wyrobu gotowego i to z normy zakładowej,nie mającą z właściwą ogonówką nic wspólnego,poza nazwą oczywiście.Teraz wychodzi na to że do zrobienia tej kiełbasy użył mięsa z łopatki i tej nieszczęsnej ogonówki już jako wyrobu gotowego. :wink:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/page/2/#findComment-275139
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.