EAnna Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 23 Lutego 2013 Wklejam kiełbaski po parzeniu..A jak odchodzi jelito? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/page/2/#findComment-270461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 23 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 23 Lutego 2013 A jak odchodzi jelito? Nawet nie sprawdzałem Ale nie jest twarde Edit: Właśnie sprawdziłem i odchodzi bez problemu ale trzeba uważać bo jest bardzo cieniutkie , może dla tego nie jest twarde Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/page/2/#findComment-270467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colathg Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 15 Marca 2013 piękne kiełbaski, gratuluję ile % wody dałeś do masy wszystkich mięs ? i wodę dodaje się do katIII czy do całości wyrabianej masy ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/page/2/#findComment-275022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 15 Marca 2013 Na początek rób tak jak przepis przewiduje.Powodzenia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=556&start=0 Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/page/2/#findComment-275023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 16 Marca 2013 Kiełbaska w smaku super już jej nie ma i w poniedziałek robiłem następną..A wody to minimalnie 150 - 200 ml.. Ale z łopatki z ogonówką i kiełbaska jeszcze lepsza bo tłuściejsza i do tej dałem na 10kg surowca 880ml wody..(specjalnie napisałem z ogonówką bo w sklepach ciężko kupić łopatkę bez kości z ogonówką..) Łopatkę podzieliłem na 1 wp, 2 wp i 3wp..Mielenie 1wp i 2wp na 10 a 3wp na 2,5.. Wyrabianie najpierw 3 wp z dodatkiem wody i przypraw i potem z resztą..Pieprz 2 g kg, czosnek 1,5 g (suszony)kg, 0,5g kg ziele angielskie, dwie płaskie łyżeczki kolendry(moja waga kuchenna nie chciała zważyć mimo dokładności 1 g) Niestety nie mam zdjęć ale kiełbasa rewelka i lepsza od tej na fotkach.. Teraz uważam że do składników z pierwszej kiełbasa powinienem dodać podgardle w ilości minimum 1 kg.. Pytanie do Łodziaków gdzie w Łodzi jest polecana ubojnia i jak z cenami mięsa?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/page/2/#findComment-275099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 16 Marca 2013 kupić łopatkę bez kości z ogonówką.. Nie pomylił Ci się przód z tyłem? :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/page/2/#findComment-275116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszcz Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 16 Marca 2013 kupić łopatkę bez kości z ogonówką.. Nie pomylił Ci się przód z tyłem? :grin:Chyba nie pomylił, trzeba by dziadka zapytać jak to jest, bo bardzo wielu producentów używa nazwy "ogonówka", właśnie do jednego z mięśni wykrojonych z łopatki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/page/2/#findComment-275128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 16 Marca 2013 do jednego z mięśni wykrojonych z łopatki.Istne cuda :rolleyes: chyba że to nazwa regionalna. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/page/2/#findComment-275131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszcz Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 16 Marca 2013 do jednego z mięśni wykrojonych z łopatki.Istne cuda :rolleyes: chyba że to nazwa regionalna.Nie jest to nazwa regionalna, ta "ogonówka" jest zrobiona dokładnie z mięśnia trójgłowego ramienia. http://sokolow.pl/pl/oferta/produkty,23,Ogon%C3%B3wka%20biesiadna.html http://www.mieso.gzellakorp.pl/themes/wieprzowina/content/pdf/ogonowka_z_lopatki.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/page/2/#findComment-275135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 16 Marca 2013 bo bardzo wielu producentów używa nazwy "ogonówka", właśnie do jednego z mięśni wykrojonych z łopatki. To złej nazwy używają.Jedno z drugim nie ma nic wspólnego Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/page/2/#findComment-275138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 16 Marca 2013 Chyba nie pomylił, trzeba by dziadka zapytać jak to jest, bo bardzo wielu producentów używa nazwy "ogonówka", właśnie do jednego z mięśni wykrojonych z łopatki.Jak już jest to nazwa używana przez nie których producentów co do wyrobu gotowego i to z normy zakładowej,nie mającą z właściwą ogonówką nic wspólnego,poza nazwą oczywiście.Teraz wychodzi na to że do zrobienia tej kiełbasy użył mięsa z łopatki i tej nieszczęsnej ogonówki już jako wyrobu gotowego. :wink: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/page/2/#findComment-275139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 16 Marca 2013 w Łodzi taka nazwa funkcjonuje ale faktycznie użyłem mięsień surowy ..Ogólnie całą łopatkę bez wykrojonego mięśnia na szynkę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/page/2/#findComment-275159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.