Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę zrobić na próbę kiełbasę krakowską co lepiej - mięso pokroić czy zrobić to na szarpaku.

POZDRAWIAM JASIU52

 

........................................

ważne to dobrze zadymić :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-56595
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 224
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Chcę zrobić na próbę kiełbasę krakowską co lepiej - mięso pokroić czy zrobić to na szarpaku.

jeżeli robisz małą ilość ok 3kg to pokrój nożem,sama przyjemność pomichać sobie nożem,a jak masz mało czasu to na szarpak,pamietaj że jak bedziesz kroił nożem

to jeszcze wyłapiesz jakieś grube ścięgna bądź żyły z mięśnia które wykroisz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-56600
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dzisiaj, my szlachetnie urodzeni( tzn. Tomuś i fentel ) popełniliśmy "Kiełbasę Szlachty z Radomska " :cool:

 

a teraz wędzimy :

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-61707
Udostępnij na innych stronach

Pod kiełbaską ziemniaczki,

BINGO :devil:

Odwieczny atrybut każdego wędzenia - pychotka :wink:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-61714
Udostępnij na innych stronach

Daj znać, czy nie wybuchła :wink:

Właśnie Tomuś wziął jedną do pieczenia :devil:

Czekam z niecierpliwością na efekty . :shock:

.... Straż Pożarna w pogotowiu !!! :cool:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-61725
Udostępnij na innych stronach

Właśnie minęło 1,5 godziny w piekarniku w temp. 180 stopni i cała , chyba przydało się doświadczenie z salsesonów , nakłułem kątniczkę w 4-5 miejscach i zrobiły się"zawory bezpieczeństwa" jedno mnie martwi bardzo słony jest ten "soczek " kapiący z kiełbaski :devil: a trzymaliśmy sie receptury.

 

 

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-61746
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj, my szlachetnie urodzeni( tzn. Tomuś i fentel ) popełniliśmy "Kiełbasę Szlachty z Radomska

Dobrze wygląda to cudo, liczę na fotę zawartości. Gratulacje! :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-61754
Udostępnij na innych stronach

Właśnie minęło 1,5 godziny w piekarniku w temp. 180 stopni i cała ,

Sygnałów Straży nie słyszałem :rolleyes:

No to moja Efcia odpala piekarnik :grin:

... Niech żyje Szlachta !!! :wink:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-61775
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Sygnałów Straży nie słyszałem :rolleyes:

No to moja Efcia odpala piekarnik :grin:

... Niech żyje Szlachta !!! :wink:

Vivat wszystkie stany!

Ja odpalam w sobotę :grin: Tylko Tomuś kątnicę miał zważyć. Nie waży, nie pisze..... :lol: :lol: :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-61800
Udostępnij na innych stronach

Tylko Tomuś kątnicę miał zważyć. Nie waży, nie pisze..

..ważył, ważył, sam widziałem - nawet zapisał.... ale kartkę wcięło :blush:

włożył do kieszeni ( lewa tylna ), ale jak poleciał w kosmos z wybuchową " Szlachecką " to amba - fatima ... było i nima :sad:

 

moja Efcia odpala piekarnik

Efcia jednak stwierdziła, że nie będzie narażać życia dla moich szlacheckich zachcianek, spakowała manatki i pojechała do rodziców . ( moich teściów kochanych :devil: ). Jak posprzątam wszystkie terrorystyczne bomby z chałupy to mam zadzwonić. :cool:

....taki los ostatnich szlachciców :cry:

P.S.

Jutro w południe pakuję kiełbasę szlachty do piekarnika .

O efektach zamelduję ! :grin:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-61813
Udostępnij na innych stronach

Kochani

Po pierwsze primo : obawy o słoność były bezpodstawne i przedwczesne.

Po drugie primo : smak rewelka ale nie mogę go porównać do niczego bo takiej kompozycji przypraw i jajo nie robiłem , w przekroju widać "oczko" bo robiona na "krupnej morskiej soli " ,kroi się dobrze nie "rozlata" się.

Po trzecie primo: tak to jest żurawinówka konweniuje z kiełbaską wspaniale.

Po czwarte primo: :shock: :wink: :lol: :grin:

 

 

 

 

Kątniczki ważyłem 5 szt waga od 13 do 15 dkg /wszystkie były wilgotne/

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-61815
Udostępnij na innych stronach

Tomuś, "Kiełbasa Szlachty z Radomska" wygląda iście szlachetnie, można tylko pozazdrościć :grin: Te kwiatki w doniczce na pewno zaraz zakwitną przebywając w takim towarzystwie :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-61818
Udostępnij na innych stronach

Mam kolejne przemyślenia i doświadczenia w związku z wykonaniem "kiełbasy szlachty", kiełbasa ta nie nadaje się do produkcji w małych ilościach ,

znika z lodówki w zatrważającym tempie :wink: .

Weżcie tą uwagę przy planowaniu ilości :lol:

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-61837
Udostępnij na innych stronach

Jest ryzyko jest zabawa :

Kiełbasa Szlachty Radomszczańskiej już w piekarniku :cool:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-61841
Udostępnij na innych stronach

już upieczona :grin:

 

 

i nie wybuchła :wink:

kiedy toto można spróbować ? :tongue:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-61917
Udostępnij na innych stronach

Tomuś i Fentel napiszcie proszę czy te jelita to były wołowe? i gdzie je zakupiliście i po ile?

Kiełbasa wygląda rewelka muszę ją zrobić. Jesteście zdolni nie ma co :rolleyes: .

Pzdr.Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-61937
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Wreszcie się doczekałem, aż ostygnie i poleży trochę w lodówce :grin:

oto efekt końcowy :

 

 

 

 

powiem szczerze, że efekt przerósł moje oczekiwania :shock:

po prostu poezja smaku.

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-62032
Udostępnij na innych stronach

No pieknie Fentelku, pieknie. Pewnie Efcia nosi Cię na rękach. :grin:

Wreszcie robisz coś dobrego, zamiast napędzać roboty modom. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-62034
Udostępnij na innych stronach

Pewnie Efcia nosi Cię na rękach.

Efcia miała przyjemność piec do cudo :cool: , ja tylko powiesiłem w piekarniku, udzieliłem instrukcji i czmychnąłem do biura gdzie mam dobry widok na okno kuchni :tongue: ( nie lubię wybuchów )

Wreszcie robisz coś dobrego, zamiast napędzać roboty modom

staram się utrzymać równowagę w obu kwestiach :wink:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-62036
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ nie było potrzeby wzywania anatopatologa do osób próbujących naszej "szlachcianki" podzielimy się z Wami przepisem:

Mięso z szynki 3 kg

Mięso z łopatki 2,6

Sól morska 12 dkg

Pieprz 5 dkg

Oregano 2 dkg

Bazylia 2 dkg

Czosnek 7,5 dkg

Miód 18 dkg

Jaja 2 szt /małe/

Mięsko krojone w wąskie paski i mocno potraktowane młotkiem do "schabowych" dodane wszystkie przyprawy oprócz jajek ,dobrze wymieszane i zostawione na całą noc. Rano po dodaniu jajek i mocnym wymieszaniu napełniane kątnice 4 szt /starajcie się wypchnąć powietrze/,srednia waga ok 1,35 do 1,50 kg ,powieszone do "osadzania"? na 4 godzinki ,następnie do osuszenia ok 1 godz. i dymienie ok 5 godzin po wyjęciu z wędzarki do piekarnika w "pozycji wiszącej " 1, 5 godz. w temperaturze 180 stopni /uwaga ! batony nakłute w kilku miejscach/ wyciek b.mały.Po upieczeniu pozostawione do całkowitego wystygnęcia , kosztuje troszkę pracy ,ale warto.

POLECAMY i ŻYCZYMY SMACZNEGO

Fentel i Tomuś

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-62038
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.