bastisz Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 16 Lutego 2009 Chcę zrobić na próbę kiełbasę krakowską co lepiej - mięso pokroić czy zrobić to na szarpaku. Cytuj POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-56595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 16 Lutego 2009 Chcę zrobić na próbę kiełbasę krakowską co lepiej - mięso pokroić czy zrobić to na szarpaku.jeżeli robisz małą ilość ok 3kg to pokrój nożem,sama przyjemność pomichać sobie nożem,a jak masz mało czasu to na szarpak,pamietaj że jak bedziesz kroił nożem to jeszcze wyłapiesz jakieś grube ścięgna bądź żyły z mięśnia które wykroisz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-56600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 18 Marca 2009 Dziś skrojona i stłuczona a jutro do kątnić i do wędzarki i piekarnika Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-61580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 19 Marca 2009 Dzisiaj, my szlachetnie urodzeni( tzn. Tomuś i fentel ) popełniliśmy "Kiełbasę Szlachty z Radomska " a teraz wędzimy : Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-61707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 19 Marca 2009 a teraz wędzimy : http://www.fotosik.pl/pok...6e38dbfba6.htmlA co to leży na tym ruszcie? Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-61711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 19 Marca 2009 Pod kiełbaską ziemniaczki,a w lodówce napewno browarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-61713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 19 Marca 2009 Pod kiełbaską ziemniaczki,BINGO :devil: Odwieczny atrybut każdego wędzenia - pychotka :wink: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-61714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 19 Marca 2009 Daj znać, czy nie wybuchła :wink:Właśnie Tomuś wziął jedną do pieczenia :devil: Czekam z niecierpliwością na efekty . :shock: .... Straż Pożarna w pogotowiu !!! Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-61725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 19 Marca 2009 Właśnie minęło 1,5 godziny w piekarniku w temp. 180 stopni i cała , chyba przydało się doświadczenie z salsesonów , nakłułem kątniczkę w 4-5 miejscach i zrobiły się"zawory bezpieczeństwa" jedno mnie martwi bardzo słony jest ten "soczek " kapiący z kiełbaski :devil: a trzymaliśmy sie receptury. Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-61746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 19 Marca 2009 Dzisiaj, my szlachetnie urodzeni( tzn. Tomuś i fentel ) popełniliśmy "Kiełbasę Szlachty z Radomska Dobrze wygląda to cudo, liczę na fotę zawartości. Gratulacje! :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-61754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 19 Marca 2009 Właśnie minęło 1,5 godziny w piekarniku w temp. 180 stopni i cała ,Sygnałów Straży nie słyszałem :rolleyes: No to moja Efcia odpala piekarnik :grin: ... Niech żyje Szlachta !!! :wink: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-61775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 19 Marca 2009 Sygnałów Straży nie słyszałem :rolleyes: No to moja Efcia odpala piekarnik :grin: ... Niech żyje Szlachta !!! :wink: Vivat wszystkie stany! Ja odpalam w sobotę :grin: Tylko Tomuś kątnicę miał zważyć. Nie waży, nie pisze..... :lol: :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-61800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 20 Marca 2009 Tylko Tomuś kątnicę miał zważyć. Nie waży, nie pisze....ważył, ważył, sam widziałem - nawet zapisał.... ale kartkę wcięło :blush: włożył do kieszeni ( lewa tylna ), ale jak poleciał w kosmos z wybuchową " Szlachecką " to amba - fatima ... było i nima :sad: moja Efcia odpala piekarnik Efcia jednak stwierdziła, że nie będzie narażać życia dla moich szlacheckich zachcianek, spakowała manatki i pojechała do rodziców . ( moich teściów kochanych :devil: ). Jak posprzątam wszystkie terrorystyczne bomby z chałupy to mam zadzwonić. ....taki los ostatnich szlachciców P.S. Jutro w południe pakuję kiełbasę szlachty do piekarnika . O efektach zamelduję ! :grin: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-61813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 20 Marca 2009 Kochani Po pierwsze primo : obawy o słoność były bezpodstawne i przedwczesne. Po drugie primo : smak rewelka ale nie mogę go porównać do niczego bo takiej kompozycji przypraw i jajo nie robiłem , w przekroju widać "oczko" bo robiona na "krupnej morskiej soli " ,kroi się dobrze nie "rozlata" się. Po trzecie primo: tak to jest żurawinówka konweniuje z kiełbaską wspaniale. Po czwarte primo: :shock: :wink: :lol: :grin: Kątniczki ważyłem 5 szt waga od 13 do 15 dkg /wszystkie były wilgotne/ Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-61815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 20 Marca 2009 Tomuś, "Kiełbasa Szlachty z Radomska" wygląda iście szlachetnie, można tylko pozazdrościć :grin: Te kwiatki w doniczce na pewno zaraz zakwitną przebywając w takim towarzystwie :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-61818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 20 Marca 2009 Mam kolejne przemyślenia i doświadczenia w związku z wykonaniem "kiełbasy szlachty", kiełbasa ta nie nadaje się do produkcji w małych ilościach , znika z lodówki w zatrważającym tempie :wink: .Weżcie tą uwagę przy planowaniu ilości :lol: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-61837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 20 Marca 2009 Jest ryzyko jest zabawa : Kiełbasa Szlachty Radomszczańskiej już w piekarniku Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-61841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 20 Marca 2009 już upieczona :grin: i nie wybuchła :wink: kiedy toto można spróbować ? :tongue: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-61917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 20 Marca 2009 Tomuś i Fentel napiszcie proszę czy te jelita to były wołowe? i gdzie je zakupiliście i po ile?Kiełbasa wygląda rewelka muszę ją zrobić. Jesteście zdolni nie ma co :rolleyes: .Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-61937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 20 Marca 2009 wosiu, to są raczej kątnice wieprzowe. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-61939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 20 Marca 2009 Tak masz rację to chyba są kątnice wieprzowe.Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-61949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 20 Marca 2009 Witam. Wreszcie się doczekałem, aż ostygnie i poleży trochę w lodówce :grin: oto efekt końcowy : powiem szczerze, że efekt przerósł moje oczekiwania :shock: po prostu poezja smaku. Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-62032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 20 Marca 2009 No pieknie Fentelku, pieknie. Pewnie Efcia nosi Cię na rękach. :grin:Wreszcie robisz coś dobrego, zamiast napędzać roboty modom. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-62034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 20 Marca 2009 Pewnie Efcia nosi Cię na rękach.Efcia miała przyjemność piec do cudo , ja tylko powiesiłem w piekarniku, udzieliłem instrukcji i czmychnąłem do biura gdzie mam dobry widok na okno kuchni :tongue: ( nie lubię wybuchów ) Wreszcie robisz coś dobrego, zamiast napędzać roboty modomstaram się utrzymać równowagę w obu kwestiach :wink: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-62036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 20 Marca 2009 Ponieważ nie było potrzeby wzywania anatopatologa do osób próbujących naszej "szlachcianki" podzielimy się z Wami przepisem: Mięso z szynki 3 kg Mięso z łopatki 2,6 Sól morska 12 dkg Pieprz 5 dkg Oregano 2 dkg Bazylia 2 dkg Czosnek 7,5 dkg Miód 18 dkg Jaja 2 szt /małe/ Mięsko krojone w wąskie paski i mocno potraktowane młotkiem do "schabowych" dodane wszystkie przyprawy oprócz jajek ,dobrze wymieszane i zostawione na całą noc. Rano po dodaniu jajek i mocnym wymieszaniu napełniane kątnice 4 szt /starajcie się wypchnąć powietrze/,srednia waga ok 1,35 do 1,50 kg ,powieszone do "osadzania"? na 4 godzinki ,następnie do osuszenia ok 1 godz. i dymienie ok 5 godzin po wyjęciu z wędzarki do piekarnika w "pozycji wiszącej " 1, 5 godz. w temperaturze 180 stopni /uwaga ! batony nakłute w kilku miejscach/ wyciek b.mały.Po upieczeniu pozostawione do całkowitego wystygnęcia , kosztuje troszkę pracy ,ale warto. POLECAMY i ŻYCZYMY SMACZNEGO Fentel i Tomuś Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/5/#findComment-62038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.