_Krzysztof_ Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 12 Marca 2013 co prawda trzech warstw można się doszukać tylko z lupą.. być może jak najbardziej a nawet zaistniało prawdopodobieństwo, że ponieważ :grin: nieco przepis zmieniłem myślę, że to nie wina zmiany przepisu a sposobu pieczenia(temperatura,funkcja i poziom piekarnika) Ps Też myslałem o zmianie smaku,ale bardziej na czerwony color-malina truskawka Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 12 Marca 2013 Przyznam że Arkadiusz mnie zaskoczył tym, że cukier puder jest lżejszy od zwykłego cukru.Jednak wystarczy to sprawdzić i okazuje się, że tak dokładnie jest !Szklanka normalnego cukru waży ok. 200 g, a pudru 140g. Nie jest do końca prawdą, że mniejsza waga cukru pudru wynika z zawartego w nim powietrza.Cukier kryształ jest zbity, ściśnięty bardziej niż mielony i ubijanie nie zwiększy jego wagi aby dorównała kryształom. Tak więc kolego quartz czasami trzeba sprawdzić zanim się czyjeś słowa podważy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 12 Marca 2013 Wiecie co, może skończmy te bezproduktywne dyskusje w tym akurat wątku. Bo szkoda go psuć. Może ma ktoś ochotę założyć wątek z porównaniem cukru typu kryształ z cukrem typu puder. Uwzględniając aspekty objętościowe, wagowe, ewentualne dodatki przemycane przez producentów, walory smakowe czy inne organoleptyczne/fizyczne/chemiczne. Wyszło fajne ciasto ale się zrobił niezły zakalec w tym momencie z tego wątku. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 12 Marca 2013 Oj oj ojjj ! Ależ się dzieje :lol: :shock:. A czy ktos wie, cytując klasyka, ile jest cukru w cukrze ? :grin: Miro, mleko sklepowe podgrzewam w mikrofali. PanieBoczku, super ciacho Ci wyszło. Uwielbiam własną inwencję przy przepisach :clap:. Własnie widze, że Mabel wrzuciła na bloga ten sam przepis, ale z kakao zamiast części mąki. Ja tam jestem prosta kobita i szczerze powiedziawszy nie zastanawiałam się nad prawie naukowym podejściem do cukru pudru :smile:, przetłumaczyłam tylko co napisała Mabel na swoim blogu o zamiennikach w jej przepisie. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 12 Marca 2013 myślę, że to nie wina zmiany przepisu a sposobu pieczenia(temperatura,funkcja i poziom piekarnika) Ps Też myslałem o zmianie smaku,ale bardziej na czerwony color-malina truskawkabardzo możliwe.. użyłem opcji termoobieg, blachę wstawiłem na 1/4 wysokości piekarnika (tak bardziej przy dnie).. 160*C i czas zostały zachowane.. dodatki smakowe w postaci kawy i melasy super - polecam więcej aromatu migdałowego by się tylko przydało.. btw. jak byś zrobił z użyciem malin czy truskawek? dodatek owoców miałby już chyba spory wpływ na odpowiednie rozwarstwianie.. PanieBoczku, super ciacho Ci wyszło. Uwielbiam własną inwencję przy przepisach . Własnie widze, że Mabel wrzuciła na bloga ten sam przepis, ale z kakao zamiast części mąki.dla Ciebie ogromne :clap: :clap: :clap: za taki przepis zrobił wielką rewolucję piekarniczą :lol: wręcz mam wrażenie, że na wyścigi Bracia i Siostry pieką na potęgę Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 12 Marca 2013 Wiecie co, może skończmy te bezproduktywne dyskusje w tym akurat wątku. Bo szkoda go psuć. Może ma ktoś ochotę założyć wątek z porównaniem cukru typu kryształ z cukrem typu puder. Uwzględniając aspekty objętościowe, wagowe, ewentualne dodatki przemycane przez producentów, walory smakowe czy inne organoleptyczne/fizyczne/chemiczne. Wyszło fajne ciasto ale się zrobił niezły zakalec w tym momencie z tego wątku. Wymiana zdań dotyczy przepisu i użytych składników, tak więc dyskusja czy należy użyć zwykłego cukru czy cukru pudru nie jest jak piszesz "bezproduktywna". Zmiana składnika wiąże się ze zmianą wyrobu końcowego, a to wiele wnosi do tematu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 12 Marca 2013 termoobieg na to do siebie że nie dopieka za bardzo z dołu, a jak jest jeszcze blacha za nisko to już na pewno z doły jest słabiej dopieczone. A warstwa dolna jest uzyskiwana przez spieczona warstwę środkowa, gdyby dłużej piec to warstwę srodkowa mozliwe że byśmy wyeliminowali- tak mi się wydaje. btw. jak byś zrobił z użyciem malin czy truskawek? myślałem o aromacie lub soku z owoców Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 12 Marca 2013 Zmiksowane maliny do środka... :thumbsup: Ciekawe jak by się zachowało ciasto ? Mabel podsuwa różne pomysły: dodatek wiórek kokosowych zagotowanych w mleku, mleczka kokosowego zamiast części mleka, rozpuszczoną kawę... Kto da więcej ? :grin: Miro, piekę od paru ładnych lat :wink: i szczerze powiedziawszy nie widzę większej różnicy jeśli chodzi o zmianę wyrobu końcowego, poza tym, że np. przy ucieraniu żółtek puder rozpuszcza się szybciej niż zwykły cukier. bendetto, coś jest w tym co mówisz. Jak widać w zaprezentowanych ciastach najbardziej róznią się spody. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 12 Marca 2013 Todek, a dlaczego nie? - skoro autorka w odniesieniu do surowców przekazuje pewną informację to należy ją uściślić.....wyobraź sobie drogi kolego że koleżanka sugerując inną ilość cukru opiera się na informacjach /doświadczeniu z cukrem fałszowanym a Ty dajmy na to sam sobie taki puder przygotujesz... i co? - ano będziecie używali innej ilości rzeczywistego cukru :tongue: quartz, niestety odnoszę wrażenie że to Ty w tym wątku robisz "zakalec".... :rolleyes: mniemam że jest to skutek Twojej urazy do mnie (za co to już chyba wiadomo....) ot takie piętno ....... :rolleyes: [ Dodano: Wto 12 Mar, 2013 22:02 ]szczerze powiedziawszy nie zastanawiałam się nad prawie naukowym podejściem do cukru pudru :smile: , przetłumaczyłam tylko co napisała Mabel na swoim blogu o zamiennikach w jej przepisie.a szkoda bo ta dyskusja wbrew pozorom ma istotne znaczenie - dla tego ciasta również....proszę sobie ubić białka raz z użyciem cukru kryształu a drugi z cukrem pudrem....pomijam tu poziom "słodkości" proszę tylko w tym doświadczeniu zaobserwować jaki bedzie efekt i jak może on wpłynąć na końcowy wyrób............ Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 12 Marca 2013 dodając cukru pudru do białek może nie wyjść nam sztywna piana natomiast po dodaniu cukru kryształu uzyskamy sztywną pianę którą można będzie nożem kroić Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 12 Marca 2013 [ Dodano: Wto 12 Mar, 2013 22:02 ]szczerze powiedziawszy nie zastanawiałam się nad prawie naukowym podejściem do cukru pudru :smile: , przetłumaczyłam tylko co napisała Mabel na swoim blogu o zamiennikach w jej przepisie.a szkoda bo ta dyskusja wbrew pozorom ma istotne znaczenie - dla tego ciasta również....proszę sobie ubić białka raz z użyciem cukru kryształu a drugi z cukrem pudrem....pomijam tu poziom "słodkości" proszę tylko w tym doświadczeniu zaobserwować jaki bedzie efekt i jak może on wpłynąć na końcowy wyrób............ Hmmm... dla tego ciast chyba nie ma znaczenia, bo nie wiem czy przeczytałeś dokładnie ten przepis o którym mówisz, ale tu białka ubija się z... octem :grin:. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 12 Marca 2013 nie wiem czy przeczytałeś dokładnie ten przepis o którym mówisz, ale tu białka ubija się z... octem :grin:a to fakt.... :blush: w tym przypadku nie ma.... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 12 Marca 2013 Quartz, Abratek napisał dość istotną rzecz jeśli chodzi o dodanie cukru do białek jaki on powinien być i nie chodziło tu konkretnie o to ciasto Przepis czytałam mało tego ciasto upiekłam :wink: Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 13 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 13 Marca 2013 Potwierdziłam u źródła, że najlepiej 3 warstwy wychodzą w szklanych formach, blacha jest za cienka i za szybko się nagrzewa. I znalazłam jeszcze świeżutko dodaną wersję czekoladową http://decoraciondemabel.blogspot.com.es/2013/03/tarta-magica-de-chocolate-e-ideas-de.html.Kolejne magiczne będzie w takim wydaniu, jedyna zmiana to dodatek gorzkiego kakao, czyli będzie 65 g mąki i 50 g kakao. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harapug Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 13 Marca 2013 Dobrze rozumiem, że w przepisie nie używamy żadnych spulchniaczy typu proszek do pieczenia itp.? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 13 Marca 2013 Dobrze rozumiem, że w przepisie nie używamy żadnych spulchniaczy typu proszek do pieczenia itp.?dobrze rozumujesz [ Dodano: Sro 13 Mar, 2013 15:48 ]I znalazłam jeszcze świeżutko dodaną wersję czekoladową http://decoraciondemabel....-ideas-de.html.W tym przykładzie widać e wyszły 4 warstwy, zapewne temperatura za mocno z góry szła a za mało z dołu, czyli raczej bym powiedział że ciasto powinno krócej siedzieć w metalowej blaszce co by od dołu równomiernie dochodziło. Wszystko zależy na której warstwie nam zależy. W moim przekonaniu warstwa tzw "zakalcowata"nie powinna byc pod ciastem tylko na dole. http://decoraciondemabel.blogspot.com/2013/03/tarta-magica-de-chocolate-e-ideas-de.html?utm_source=BP_recent Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 13 Marca 2013 Magiczne ciasto szybkie w wykonaniu i tak samo szybko znika ja swoje magiczne posypałam z wierzchu wiórkami kokosowymi i dodałam olejek arakowy Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 13 Marca 2013 Wczoraj wykonałem to ciasto jest bardzo smaczne trzy warstwy widoczne miałem nieco większą formę jak w przepisie.Jedno co mniie zastanawia dlaczego pierwsza warstwa oddziela się od drugiej???Druga z trzecią trzyma się super .Jeszcze muszę popracować nad tym Ale ciasto bardzo smaczne: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 13 Marca 2013 karolszymczak, fotki wyszły obłędnie. Prawie przed godzina wstawiłem do piekarnika moją produkcję. Za chwilę wyjmuję. Ciekawość mnie pali. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 13 Marca 2013 dyzio, ja nie wyjmowałem do rana tak jak w przepisie Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 13 Marca 2013 mniie zastanawia dlaczego pierwsza warstwa oddziela się od drugiej???Druga z trzecią trzyma się superKarolu, środkowa i dolna warstwa zakalca ma podobną konsystencję, bardziej ścisłą... górna czyli "biszkopt" jest delikatniejsza w strukturze... podczas studzenia dochodzi do kurczenia się biszkoptu i dlatego może on oddzielać sie od reszty dodatkowo dość mocno zapiekłeś górę potęgując efekt obkurczania biszkoptu Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 13 Marca 2013 Poszło do piekarnika a co wyjdzie zobaczymy :rolleyes: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 13 Marca 2013 abratek, dziękuję za wskazówkę Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 13 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 13 Marca 2013 Reniu, fotka fotka... gdzie jest ? :smile:. Karol, fotki smakowite :thumbsup:. U mnie żadna warstwa się nie oddzielała od drugiej... Może u Ciebie za bardzo się spiekło od góry ? Ja piekłam koło południa i o 18-tej już pokroiłam, nie mogłam wytrzymać :blush:. Uprzednio chłodziłam na tarasie :smile:. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 13 Marca 2013 Dzięki Ci gatita, bo poznałem sposób na produkcję zakalca i co robić by tego uniknąć . Zawsze małżon mnie goniła z kuchni , gdy było ciasto w piekarniku ( bo opadnie ), a teraz Jej udowodniłem że "lanie wody" do foremki jest tego przyczyną . Swoją drogą pewnie straciłem ciacha wyprodukowane tylko dla mnie , bo teraz zakalców nie będzie :rolleyes: :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.