Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

co prawda trzech warstw można się doszukać tylko z lupą.. być może jak najbardziej a nawet zaistniało prawdopodobieństwo, że ponieważ :grin: nieco przepis zmieniłem

myślę, że to nie wina zmiany przepisu a sposobu pieczenia(temperatura,funkcja i poziom piekarnika)

 

Ps

Też myslałem o zmianie smaku,ale bardziej na czerwony color-malina truskawka

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274435
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 202
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Przyznam że Arkadiusz mnie zaskoczył tym, że cukier puder jest lżejszy od zwykłego cukru.

Jednak wystarczy to sprawdzić i okazuje się, że tak dokładnie jest !

Szklanka normalnego cukru waży ok. 200 g, a pudru 140g.

 

Nie jest do końca prawdą, że mniejsza waga cukru pudru wynika z zawartego w nim powietrza.

Cukier kryształ jest zbity, ściśnięty bardziej niż mielony i ubijanie nie zwiększy jego wagi aby dorównała kryształom.

 

Tak więc kolego quartz czasami trzeba sprawdzić zanim się czyjeś słowa podważy.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274436
Udostępnij na innych stronach

Wiecie co, może skończmy te bezproduktywne dyskusje w tym akurat wątku. Bo szkoda go psuć. Może ma ktoś ochotę założyć wątek z porównaniem cukru typu kryształ z cukrem typu puder. Uwzględniając aspekty objętościowe, wagowe, ewentualne dodatki przemycane przez producentów, walory smakowe czy inne organoleptyczne/fizyczne/chemiczne. Wyszło fajne ciasto ale się zrobił niezły zakalec w tym momencie z tego wątku. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274443
Udostępnij na innych stronach

Oj oj ojjj ! Ależ się dzieje :lol: :shock:.

A czy ktos wie, cytując klasyka, ile jest cukru w cukrze ? :grin:

 

Miro, mleko sklepowe podgrzewam w mikrofali.

 

PanieBoczku, super ciacho Ci wyszło. Uwielbiam własną inwencję przy przepisach :clap:. Własnie widze, że Mabel wrzuciła na bloga ten sam przepis, ale z kakao zamiast części mąki.

 

Ja tam jestem prosta kobita i szczerze powiedziawszy nie zastanawiałam się nad prawie naukowym podejściem do cukru pudru :smile:, przetłumaczyłam tylko co napisała Mabel na swoim blogu o zamiennikach w jej przepisie.

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274444
Udostępnij na innych stronach

myślę, że to nie wina zmiany przepisu a sposobu pieczenia(temperatura,funkcja i poziom piekarnika)

 

Ps

Też myslałem o zmianie smaku,ale bardziej na czerwony color-malina truskawka

bardzo możliwe.. użyłem opcji termoobieg, blachę wstawiłem na 1/4 wysokości piekarnika (tak bardziej przy dnie).. 160*C i czas zostały zachowane..

dodatki smakowe w postaci kawy i melasy super - polecam :) więcej aromatu migdałowego by się tylko przydało..

btw. jak byś zrobił z użyciem malin czy truskawek? dodatek owoców miałby już chyba spory wpływ na odpowiednie rozwarstwianie..

PanieBoczku, super ciacho Ci wyszło. Uwielbiam własną inwencję przy przepisach . Własnie widze, że Mabel wrzuciła na bloga ten sam przepis, ale z kakao zamiast części mąki.

dla Ciebie ogromne :clap: :clap: :clap: za taki przepis :D zrobił wielką rewolucję piekarniczą :lol: wręcz mam wrażenie, że na wyścigi Bracia i Siostry pieką na potęgę :D Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274445
Udostępnij na innych stronach

Wiecie co, może skończmy te bezproduktywne dyskusje w tym akurat wątku. Bo szkoda go psuć. Może ma ktoś ochotę założyć wątek z porównaniem cukru typu kryształ z cukrem typu puder. Uwzględniając aspekty objętościowe, wagowe, ewentualne dodatki przemycane przez producentów, walory smakowe czy inne organoleptyczne/fizyczne/chemiczne. Wyszło fajne ciasto ale się zrobił niezły zakalec w tym momencie z tego wątku.

Wymiana zdań dotyczy przepisu i użytych składników, tak więc dyskusja czy należy użyć zwykłego cukru czy cukru pudru nie jest jak piszesz "bezproduktywna".

Zmiana składnika wiąże się ze zmianą wyrobu końcowego, a to wiele wnosi do tematu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274446
Udostępnij na innych stronach

termoobieg na to do siebie że nie dopieka za bardzo z dołu, a jak jest jeszcze blacha za nisko to już na pewno z doły jest słabiej dopieczone. A warstwa dolna jest uzyskiwana przez spieczona warstwę środkowa, gdyby dłużej piec to warstwę srodkowa mozliwe że byśmy wyeliminowali- tak mi się wydaje.

 

 

btw. jak byś zrobił z użyciem malin czy truskawek?

myślałem o aromacie lub soku z owoców

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274447
Udostępnij na innych stronach

Zmiksowane maliny do środka... :thumbsup: Ciekawe jak by się zachowało ciasto ?

Mabel podsuwa różne pomysły: dodatek wiórek kokosowych zagotowanych w mleku, mleczka kokosowego zamiast części mleka, rozpuszczoną kawę...

Kto da więcej ? :grin:

 

Miro, piekę od paru ładnych lat :wink: i szczerze powiedziawszy nie widzę większej różnicy jeśli chodzi o zmianę wyrobu końcowego, poza tym, że np. przy ucieraniu żółtek puder rozpuszcza się szybciej niż zwykły cukier.

 

bendetto, coś jest w tym co mówisz. Jak widać w zaprezentowanych ciastach najbardziej róznią się spody.

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274449
Udostępnij na innych stronach

Todek, a dlaczego nie? :cool: - skoro autorka w odniesieniu do surowców przekazuje pewną informację to należy ją uściślić.....

wyobraź sobie drogi kolego że koleżanka sugerując inną ilość cukru opiera się na informacjach /doświadczeniu z cukrem fałszowanym a Ty dajmy na to sam sobie taki puder przygotujesz... i co? - ano będziecie używali innej ilości rzeczywistego cukru :tongue:

 

quartz, niestety odnoszę wrażenie że to Ty w tym wątku robisz "zakalec".... :rolleyes: mniemam że jest to skutek Twojej urazy do mnie (za co to już chyba wiadomo....) ot takie piętno ....... :rolleyes:

 

[ Dodano: Wto 12 Mar, 2013 22:02 ]

szczerze powiedziawszy nie zastanawiałam się nad prawie naukowym podejściem do cukru pudru :smile: , przetłumaczyłam tylko co napisała Mabel na swoim blogu o zamiennikach w jej przepisie.

a szkoda bo ta dyskusja wbrew pozorom ma istotne znaczenie - dla tego ciasta również....

proszę sobie ubić białka raz z użyciem cukru kryształu a drugi z cukrem pudrem....

pomijam tu poziom "słodkości" proszę tylko w tym doświadczeniu zaobserwować jaki bedzie efekt i jak może on wpłynąć na końcowy wyrób............ :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274452
Udostępnij na innych stronach

dodając cukru pudru do białek może nie wyjść nam sztywna piana natomiast po dodaniu cukru kryształu uzyskamy sztywną pianę którą można będzie nożem kroić

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274457
Udostępnij na innych stronach

[ Dodano: Wto 12 Mar, 2013 22:02 ]

szczerze powiedziawszy nie zastanawiałam się nad prawie naukowym podejściem do cukru pudru :smile: , przetłumaczyłam tylko co napisała Mabel na swoim blogu o zamiennikach w jej przepisie.

a szkoda bo ta dyskusja wbrew pozorom ma istotne znaczenie - dla tego ciasta również....

proszę sobie ubić białka raz z użyciem cukru kryształu a drugi z cukrem pudrem....

pomijam tu poziom "słodkości" proszę tylko w tym doświadczeniu zaobserwować jaki bedzie efekt i jak może on wpłynąć na końcowy wyrób............ :cool:

Hmmm... dla tego ciast chyba nie ma znaczenia, bo nie wiem czy przeczytałeś dokładnie ten przepis o którym mówisz, ale tu białka ubija się z... octem :grin:.
Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274458
Udostępnij na innych stronach

nie wiem czy przeczytałeś dokładnie ten przepis o którym mówisz, ale tu białka ubija się z... octem :grin:

a to fakt.... :blush: w tym przypadku nie ma....
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274460
Udostępnij na innych stronach

Quartz, Abratek napisał dość istotną rzecz jeśli chodzi o dodanie cukru do białek jaki on powinien być i nie chodziło tu konkretnie o to ciasto Przepis czytałam mało tego ciasto upiekłam :wink:

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274467
Udostępnij na innych stronach

Potwierdziłam u źródła, że najlepiej 3 warstwy wychodzą w szklanych formach, blacha jest za cienka i za szybko się nagrzewa.

 

I znalazłam jeszcze świeżutko dodaną wersję czekoladową http://decoraciondemabel.blogspot.com.es/2013/03/tarta-magica-de-chocolate-e-ideas-de.html.

Kolejne magiczne będzie w takim wydaniu, jedyna zmiana to dodatek gorzkiego kakao, czyli będzie 65 g mąki i 50 g kakao.

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274570
Udostępnij na innych stronach

Dobrze rozumiem, że w przepisie nie używamy żadnych spulchniaczy typu proszek do pieczenia itp.?

dobrze rozumujesz

 

[ Dodano: Sro 13 Mar, 2013 15:48 ]

I znalazłam jeszcze świeżutko dodaną wersję czekoladową http://decoraciondemabel....-ideas-de.html.

W tym przykładzie widać e wyszły 4 warstwy, zapewne temperatura za mocno z góry szła a za mało z dołu, czyli raczej bym powiedział że ciasto powinno krócej siedzieć w metalowej blaszce co by od dołu równomiernie dochodziło. Wszystko zależy na której warstwie nam zależy. W moim przekonaniu warstwa tzw "zakalcowata"nie powinna byc pod ciastem tylko na dole.

 

http://decoraciondemabel.blogspot.com/2013/03/tarta-magica-de-chocolate-e-ideas-de.html?utm_source=BP_recent

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274574
Udostępnij na innych stronach

Magiczne ciasto szybkie w wykonaniu i tak samo szybko znika ja swoje magiczne posypałam z wierzchu wiórkami kokosowymi i dodałam olejek arakowy

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274596
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj wykonałem to ciasto jest bardzo smaczne trzy warstwy widoczne miałem nieco większą formę jak w przepisie.Jedno co mniie zastanawia dlaczego pierwsza warstwa oddziela się od drugiej???Druga z trzecią trzyma się super .Jeszcze muszę popracować nad tym Ale ciasto bardzo smaczne:

 

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274598
Udostępnij na innych stronach

karolszymczak,

fotki wyszły obłędnie.

Prawie przed godzina wstawiłem do piekarnika moją produkcję. Za chwilę wyjmuję. Ciekawość mnie pali.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274599
Udostępnij na innych stronach

mniie zastanawia dlaczego pierwsza warstwa oddziela się od drugiej???Druga z trzecią trzyma się super

Karolu, środkowa i dolna warstwa zakalca ma podobną konsystencję, bardziej ścisłą... górna czyli "biszkopt" jest delikatniejsza w strukturze...

podczas studzenia dochodzi do kurczenia się biszkoptu i dlatego może on oddzielać sie od reszty :cool:

dodatkowo dość mocno zapiekłeś górę potęgując efekt obkurczania biszkoptu

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274617
Udostępnij na innych stronach

Reniu, fotka fotka... gdzie jest ? :smile:.

 

Karol, fotki smakowite :thumbsup:. U mnie żadna warstwa się nie oddzielała od drugiej... Może u Ciebie za bardzo się spiekło od góry ?

Ja piekłam koło południa i o 18-tej już pokroiłam, nie mogłam wytrzymać :blush:. Uprzednio chłodziłam na tarasie :smile:.

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274643
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Ci gatita, bo poznałem sposób na produkcję zakalca i co robić by tego uniknąć .

Zawsze małżon mnie goniła z kuchni , gdy było ciasto w piekarniku ( bo opadnie ), a teraz Jej udowodniłem że "lanie wody" do foremki jest tego przyczyną .

Swoją drogą pewnie straciłem ciacha wyprodukowane tylko dla mnie , bo teraz zakalców nie będzie :rolleyes: :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/4/#findComment-274649
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.