Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby menzur'a


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
67 odpowiedzi w tym temacie

#41 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 25 sty 2014 - 23:56

Jest i kiełbaska w przekroju.

 

 

Załączony plik  CAM00647.jpg   62,71 KB   12 Ilość pobrań

 

 

Niestety kabanosom nie zdążyłem zrobić fotki. :D



#42 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 19 wrz 2014 - 23:42

Przedstawiam kilka fotek z drugiego wędzenia.

 

Kiełbasa Pobiedziska

2/3 wg przepisu, 1/3 z dodatkiem ostrej papryki

 

Załączony plik  k1.jpg   76,52 KB   9 Ilość pobrań

 

serki ala oscypki w przygotowaniu (robią furorę)

 

Załączony plik  k2.jpg   80,28 KB   10 Ilość pobrań

 

wędzenie

 

Załączony plik  k3.jpg   90,2 KB   10 Ilość pobrań

 

filet z indyka mniam mniam

 

Załączony plik  k4.jpg   50,7 KB   9 Ilość pobrań

 

kiełbasa "pradziada" super przepis

 

Załączony plik  k5.jpg   74,41 KB   9 Ilość pobrań

 

kiełbasa po wędzeniu

 

Załączony plik  k6.jpg   48,39 KB   9 Ilość pobrań

 

niedługo relacja z trzeciego wędzenia

 

 

 

 



#43 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 22 wrz 2014 - 22:18

Czas na następną relację z kolejnego mojego wędzenia.

Poniżej fotki jak pierwszy raz wędziłem ryby:

 

W wędzarni :D

 

Załączony plik  k7.jpg   57,27 KB   11 Ilość pobrań

 

i po uwędzeniu :thumbsup:

 

Załączony plik  k8.jpg   77,3 KB   11 Ilość pobrań

 

i serki z foremek ala oscypki

 

Załączony plik  k9.jpg   49,79 KB   11 Ilość pobrań

 

mam nadzieję że Wam się podoba...

 

...... bo mi również smakowało. :tongue:



#44 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 16 lut 2016 - 08:42

Heyka S i B

 

Dawno nic nie wstawiałem a było tego trochę,

Zacznę od pieca,
po wielkim obżarstwie pizzowym postanowiłem wykorzystać ciepło pieca i wstawiłem chlebek (oczywiście wcześniej przygotowany) 

 

Załączony plik  20150823_183257.jpg   58,96 KB   12 Ilość pobrań

 

dobra temperatura utrzymywała się dość długo

Załączony plik  20150823_183724.jpg   48,28 KB   12 Ilość pobrań

 

niestery po wyrobieniu chleba nie dałem mu wyrosnąć i wystrzelił bokiem

Załączony plik  20150824_065530.jpg   48,18 KB   12 Ilość pobrań

 

ale smak ................... :cool:



#45 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 19 lut 2016 - 10:13

Naszło mnie kiedyś na pasztet słoikowy.

 

Pierwszy czysty klasyczny:

 

Załączony plik  K13.jpg   58,85 KB   11 Ilość pobrań

 

Drugi z papryką:

 

Załączony plik  K14.jpg   70,36 KB   11 Ilość pobrań

 

A później wędzone śliwki węgierki:

 

Załączony plik  K15.jpg   225,5 KB   11 Ilość pobrań

 

i sucha wołowo-indycza:

 

Załączony plik  K16.jpg   191,66 KB   11 Ilość pobrań

 

 

 



#46 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 23 lut 2016 - 09:42

I przyszedł czas na "Lisiecką" (taka mała próba), przyznam że smak tej kiełbasy jest powalający.

 

Załączony plik  K17.jpg   64,91 KB   10 Ilość pobrań

 

he, he trochę niekształtna bo miałem problem z zawiązywaniem, ale mam nadzieję że się nauczę.

 

 



#47 Tsosna

Tsosna

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 449 postów

Napisano 23 lut 2016 - 10:26

kurcze, a ja myślałem że to takie duże parówkowe :)



#48 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 23 lut 2016 - 11:44

tu są jelita wołowe i są takie duże :rolleyes:  



#49 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 04 mar 2016 - 13:36

Stanąłem sobie niedawno przed szafką patrzę - szynkowar.

Nie no tak stać nie może, sam, pusty, nikt się nim nie interesuje.

Pomyślałem, zajmę się nim.

Było w lodówce trochę piersi z kurczaka, pokroiłem w kawałki i zapeklowałem (24h),

a obok leżało udo z indyka, też zapeklowałem, potem przepuściłem przez sitko 4mm.

Całość wymieszałem i do szynkowara, parzyłem 110 min w temp. 78 `C.

 

A oto efekty mojej szynki mozaikowej.

 

Załączony plik  K18.jpg   295,48 KB   10 Ilość pobrań



#50 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 07 mar 2016 - 01:05

Tak myślałem że nikomu się nie spodoba moja drobiowa.



#51 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13849 postów

Napisano 07 mar 2016 - 01:15

Puknij się w czoło! :tongue:  ......Super wygląda!!!  :thumbsup:  :clap:



#52 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1206 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 07 mar 2016 - 09:02

Apetycznie wygląda ta mozaika.  :clap:



#53 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 07 mar 2016 - 09:45

Puknij się w czoło! :tongue:  ......Super wygląda!!!  :thumbsup:  :clap:

Puknąłem się ..... faktycznie super  :rolleyes: . Dzięki. :hug:



#54 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26571 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 07 mar 2016 - 09:59

Pewnie smaczna? ;)



#55 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 07 mar 2016 - 10:18

Pewnie smaczna? ;)

Trudno powiedzieć, nie doszukałem się smaku, bo ~900 g poszło w 1 wieczór / 4 osoby.



#56 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26571 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 07 mar 2016 - 10:24

Menzur, jakby nie patrzył, to cichaczem, cichaczem "idziesz" na mistrza. :D  :clap:



#57 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 07 mar 2016 - 10:47

Menzur, jakby nie patrzył, to cichaczem, cichaczem "idziesz" na mistrza. :D  :clap:

Przecież uczę się od NAJLEPSZYCH!!! 

Ale długa droga przede mną.  :)



#58 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26571 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 07 mar 2016 - 10:50

Ale długa droga przede mną.

Tego bym nie powiedział. :D



#59 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 07 mar 2016 - 11:04

Staram się nie odbiegać od poziomu WB. ;)



#60 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8797 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 07 mar 2016 - 22:35

oto efekty mojej szynki mozaikowej.

Mniam, jak apetycznie wygląda; ślinka sama leci.

A o tej porze, to już post nocny obowiązuje :(  






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych