madlinka Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Marca 2013 Brakuje mi jednego, ogólnego tematu, w którym zebralibyśmy wszystkie nasze przepisy na pasztet. Jako, że zbliżają się pasztetowe święta wklejam ciekawy artykuł, który przeczytam w Twoim Stylu, owszem gazeta mało kulinarna, ale chciałam z Wami podyskutować, jest tam przepis na pasztet wiejski, ale po pierwsze nie ma dokładnej receptury, może jakieś proporcje razem ustalimy? Po drugie mięso prze pieczeniem nie jest ani gotowane ani duszone, tylko zmielone surowe i czy to nadal jest pasztet? Kolejna rzecz na te święta marzy mi się pasztet w cieście, podzielicie się ze mą swoimi przepisami? I śmiało wklejajcie tu swoje przepisy bądź linki do przepisów, tak aby były zebrane w jednym miejscu. A że lubię porządek, to może by inne pasztetowe tematy scalić? No dość gadania, artykuł: http://images10.fotosik.pl/3672/1ae5de2263e10083m.jpg http://images10.fotosik.pl/3672/231b0977f8622437m.jpg Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7972-przepis-pasztet/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 14 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Marca 2013 ja nie mogę już edytować, można prosić moderatora o poprawę, może podzielenie zdjęc i zmniejszenie tego jednego? Po kliknięciu na miniaturkę powinna się otworzyć w pełnym formacie. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7972-przepis-pasztet/#findComment-274722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biascun Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Marca 2013 Przepis mojej Mamy(pochodzi z zajęć KGW, ok. 1960 roku). Pasztet - biascun eM Małe przodki zająca, 1/2 kg podgardla, 5 dużych cebul, liść bobkowy zalać małą ilością wody i dusić pod przykryciem, aż kostki odejdą od mięsa, osolić, odstawić do lekkiego wystudzenia. Obrać i namoczyć w tym rosole pół francuskiej bułki obkrojonej z twardej skóry. Osobno kroić w paseczki 1/2 kg wątróbki cielęcej lub wieprzowej, sparzyć ją wrzątkiem tak długo, aż nie będzie śladu krwi. Wszystko zemleść razem przez drobne sito, dodać 5 jaj, odrobinę utartego czosnku, łyżkę masła, sól, pieprz, ziele angielskie i gałkę muszkatołową. Wyrabiamy dość dobrze i wkładamy do formy wysmarowanej smalcem i posypaną tartą bułką wyłożoną słonina pokrojoną w paseczki. Piec w gorącym piecu. Przepis przytoczony dosłownie. To się robi na czuja. Moja towarzyszka życia robi go z dziczyzny na każde święta i nie tylko. Ja lubię grubo mielony więc farsz jest przepuszczany jeden raz na siatce nr 4,5. Teraz będzie na Wielkanoc to postaram się monitorować proces wytwarzania i zważyć oraz zmierzyć wszystkie składniki. Cytuj My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7972-przepis-pasztet/#findComment-274727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 14 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Marca 2013 madlinka, a po co tak "posiepałaś" ten artykuł? - spokojnie wystarczy zrobić dobre zdjęcie całej strony i będzie ono czytelne nawet w fotosikuno chciałam żeby było dobrze widać to było na 2 stronach. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7972-przepis-pasztet/#findComment-274736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Marca 2013 Odkopałem moją ulubioną książeczkę o pasztetach 111 przepisów "Pasztety nie tylko z mięsa" Hanny Szymanderskiej.. wiele ciekawych przepisów, których jeszcze nie testowałem :P to apropos tematu do dyskusji.. Obfotografowałem całość.. nie wiem czy wrzucać miniaturami, plik rar czy po prostu tak jak to zrobię Okładka, spis treści - jeżeli jakiś przepis kogoś zaciekawi wkleję odpowiednią stronkę z książki.. http://img208.imageshack.us/img208/7207/img1825iq.jpg http://img62.imageshack.us/img62/9647/img1910z.jpg http://img19.imageshack.us/img19/7767/img1911ex.jpg Kolejna rzecz na te święta marzy mi się pasztet w cieście http://img706.imageshack.us/img706/5342/img1869j.jpg Ja osobiście uwielbiam pobawić się we freestyle przy robieniu pasztetu i zobaczyć co ciekawego wyjdzie co jeden to ciekawszy hehe jedyną żelazną pozycją w tym temacie jest dla mnie Pasztet Halusi Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7972-przepis-pasztet/#findComment-274739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Marca 2013 Uwielbiam wszelakie pasztety ! Mam żelazny jeden przepis, który zawiera wołowinę, wieprzowinę i drób. Czasami robię wariacje, np. jak mam dziczyznę. Pasztet mieszany z mięsem z dzika Składniki (podaję oryginalny przepisz którego zawsze robię pasztet, tutaj tylko mięso wołowe i wieprzowe zastąpiliśmy dziczyzną i dodaliśmy jeszcze ziarna jałowca do gotowania): 50 dag wieprzowej łopatki 50 dag pręgi lub łopatki wołowej 50 dag cielęciny lub drobiu 50 dag tłustego boczku lub podgardla 50 dag wątróbki 3 kajzerki 2 duże cebule 2 marchewki pietruszka suszone grzyby 3-4 jajka Przyprawy: liśc laurowy, ziele angileskie, pieprz, gałka muszkatułowa, imbir, sól. Mięso ugotować z warzywami, na koniec zaparzyć wątróbkę, zmielić razem z namoczonymu bułkami. Ja dodaję ugotowane warzywa oprócz pietruszki. Wymieszać z jajkami i doprawić do smaku. Piec w piekarniku ok. godziny najpierw w 180 stopniach, potem zmniejszyć do 150-160 stopni. Do 2 pasztetów dodałam pokrojoną suszoną śliwkę. http://img231.imageshack.us/img231/373/dsc06511k.jpg http://img90.imageshack.us/img90/7246/dsc06532y.jpg PanieBoczku, gdzieś miałam tę książkę, ale chyba dostała nóg :grin:. Oprócz pasztetów uwielbiam wszelkiego rozdaju terriny. Robiłam też pasztet z kurczaka, który nie był pieczony tylko było miksowane ugotowane mięso z kurczaka z olejem, a potem do lodówy. Poszukam przepisu. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7972-przepis-pasztet/#findComment-274744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 14 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Marca 2013 PanieBoczku, Jakbyś mógł wrzucić przepis na francuski wiejski, bo o nim też piszę w artykule z pierwszego postu, to bym była wdzięczna. Co do pasztetu w cieście, to mam w zamrażalniku mięso wp i jakoś chciałabym je użyć, więc ten z cielęciną odpada Co do mojego ulubionego jak do tej pory przepisu na pasztet to jest ten w wykonaniu Anerki: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4199&start=30 w wersji pieczonej. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7972-przepis-pasztet/#findComment-274800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Marca 2013 madlinka, Witam pomysł dobry :clap: tyle tego jest ,jestem że tak powiem pod wrażeniem Twoich dokonań,że tez o innych koleżankach i kolegach wspomnę sam popełniam to i owo ale wasze to mistrzostwo chylę czoła pozdrawiam :thumbsup: a to od oglądania Waszych fotek Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7972-przepis-pasztet/#findComment-274852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Marca 2013 PanieBoczku, Jakbyś mógł wrzucić przepis na francuski wiejski, bo o nim też piszę w artykule z pierwszego postu, to bym była wdzięczna.służę :grin: Pozdrawiam http://img805.imageshack.us/img805/2825/img1890jw.jpg http://img805.imageshack.us/img805/62/img1891mc.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7972-przepis-pasztet/#findComment-274854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 15 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Marca 2013 służę Pozdrawiambardzo dziękuję i to m pasuje, tyle ze zrobię go w cieście z tego poprzedniego przepisu baca 48, e, tam mistrzostwo ważne, ze wszystko jest pyszne i naturalne i wszystkiego nauczyłam się tutaj. Wszystko jest jasno wytłumaczone i zawsze ktoś służy pomocą, jeśli się czegoś nie rozumie. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7972-przepis-pasztet/#findComment-274863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klops Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Kwietnia 2013 jako, że jestem młodym użytkownikiem forum większość wykonanych wędlin to debiuty wczoraj padło na pasztet (nie było chętnego na mięsko z rosołu) PASZTET DROBIOWY 2 udka z kurczaka0.2 kg wątróbki drobiowejduża cebulagruba kromka chleba pszenno-żytniegojajo warzywa do ugotowania mięska (marchew, pietruszka, cebula) z udek i jarzyn ugotować rosół, wystudzić. Cebulę pokrojoną w kostkę podpiec na maśle, dodać wątróbkę dusić chwilkę (by nie było krwistego podcieku), wystudzić.chleb namoczyć w rosole. udka obrać z mięsa, następnie zmielić 3x razem z wątróbką cebulą i namoczonym chlebem.przyprawić do smaku(sól, pieprz biały i czarny, gałka). dodać jajo. wymieszaną masę przełożyć do foremek aluminiowych. piec ok 1h w 180st. Jak dla mnie idealny! :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7972-przepis-pasztet/#findComment-282493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martin293 Opublikowano 22 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Czerwca 2013 Witam, poszukuje przepisu na pasztet z królika i bażanta, jeżeli ktoś by miał, byłbym baaardzo wdzięczny! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7972-przepis-pasztet/#findComment-289530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Czerwca 2013 poszukuje przepisu na pasztet z królika i bażanta, jeżeli ktoś by miał, byłbym baaardzo wdzięczny! https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2689&highlight=pasztet++kr%F3lika Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7972-przepis-pasztet/#findComment-289613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz33 Opublikowano 10 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Maja 2014 Witam! Kilka dni temu zabrałem się za domowy wyrób pasztetów. Zrobiłem ten http://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/pasztety/1343-delikatny-pasztet-dla-milusinskich-bonair-aMam w związku z tym 2 pytania: 1) następnym razem chciałbym zamiast marchewki dodać papryki świeżej, np. czerwonej. I pytanie: ma ktoś pomysł jak ją oporządzić przed dodaniem do farszu: ugotować, pokroić ręcznie, mielić na maszynce? Chciałbym taki czerwony akcent w pasztecie właśnie z papryki. 2) co to znaczy "sparzyć" wątróbkę? Już w kilku przepisach znalazłem zapisek "sparzyć wątróbkę". Czy to znaczy zalać ją wrzątkiem czy parzyć tak jak parzy się szynki, kiełbasy? Przepraszam za moje pytanie, które mogą okazać się śmiesznymi dla osób zaawansowanych. Ja jestem zaledwie początkujący w tym tematach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7972-przepis-pasztet/#findComment-351187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 10 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Maja 2014 znalazłem zapisek "sparzyć wątróbkę". Czy to znaczy zalać ją wrzątkiem Dokładnie tak można zrobić,ja przesmażam z cebulą ,mielę i dodaję do pasztetu Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7972-przepis-pasztet/#findComment-351195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Maja 2014 (edytowane) Witam! Kilka dni temu zabrałem się za domowy wyrób pasztetów. Zrobiłem ten http://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/pasztety/1343-delikatny-pasztet-dla-milusinskich-bonair-aMam w związku z tym 2 pytania: 1) następnym razem chciałbym zamiast marchewki dodać papryki świeżej, np. czerwonej. I pytanie: ma ktoś pomysł jak ją oporządzić przed dodaniem do farszu: ugotować, pokroić ręcznie, mielić na maszynce? Chciałbym taki czerwony akcent w pasztecie właśnie z papryki. 2) co to znaczy "sparzyć" wątróbkę? Już w kilku przepisach znalazłem zapisek "sparzyć wątróbkę". Czy to znaczy zalać ją wrzątkiem czy parzyć tak jak parzy się szynki, kiełbasy? Przepraszam za moje pytanie, które mogą okazać się śmiesznymi dla osób zaawansowanych. Ja jestem zaledwie początkujący w tym tematach.Witaj papryke przelej wrzątkiem pokrój w kostke i wszystko, a wątrobe potraktuj wrzątkiem przez chwile i do mielenia . pozdrawiam. Edytowane 11 Maja 2014 przez ralf325 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7972-przepis-pasztet/#findComment-351258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Maja 2014 (edytowane) papryke przelej wrzątkiem pokrój w kostke i wszystko,@ralf325,Czy robiłeś pasztet z papryką w składzie?Moje doświadczenia nie są zachęcające Edytowane 11 Maja 2014 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7972-przepis-pasztet/#findComment-351337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz33 Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Maja 2014 (edytowane) Moje doświadczenia nie są zachęcające No ale są do kupienia pasztety z papryką, które mi smakują. To w jaki inny sposób dodać paprykę do pasztetów? Ma ktoś taki przepis? Edytowane 11 Maja 2014 przez Puchacz33 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7972-przepis-pasztet/#findComment-351379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Maja 2014 Ja dodaje suszona slodka papryke, jest ona w malych polamanych ( nie sproszkowana) kawaleczkach. Na kanapce smakuje jakby byla dodana swieza papryka.Robie tak z mielonka w sloiku i moze raz z paszteten w sloiku. Kiedys tez zrobilam kurczaka w szynkowarze ,rowniez z ta suszona papryka. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7972-przepis-pasztet/#findComment-351390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.