tusiaczek Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 jakoś tak ostatnio mi się nudziło więc stwierdziłem że warto by pomyśleć o czymś do łatwego parzenia wyrobów z szynkowaru, o parzeniu już po zapakowaniu w woreczki próżniowe oraz o czymś o wdzięczniej nazwie sous vide Podobno golonka wychodzi boska :thumbsup: Czasem nie chce mi się wsadzać jednej szyneczki czy co tam do gara i ciągle pilnować więc trzeba było pomyśleć o czymś akurat na taką jedną szyneczkę czy ze dwie goloneczki :grin: Nabyłem więc na Alledrogo spora frytownicę z uszkodzoną elektroniką ale sprawną grzałką i trzeba będzie poeksperymentować troszkę z użyciem sterownika :grin: Kupiłem coś takiego http://img7.imageshack.us/img7/5868/frytkit.jpg Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8093-autoparzenie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Grzałka bezpośrednio w wodzie to nie jest dobry pomysł do tego zastosowania Sławek ja używam Bemara 30l z pokrywą od GN 1/1 do tego sterowanie PID Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8093-autoparzenie/#findComment-280869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Roberto ale przecież to jest właśnie grzałka zanurzeniowa. Na 99% jest z kwasówki więc moim skromnym zdaniem powinno być bardziej niż OK. Zresztą czas pokaże A co do Bemara to z założenia miało to być małe do parzenia małych rzeczy :wink: Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8093-autoparzenie/#findComment-280880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 tusiaczek, Robert troszkę niejasno sie chyba wyraził :rolleyes: - chodziło mu chyba o "rozkład temperatur" w otoczeniu grzałki Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8093-autoparzenie/#findComment-280883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Domyśliłem się ze o to równiez chodzi ale czy parząc w garnku masz inaczej? Wstawiasz wyrób do już nagrzanej wody więc grzałka de facto tylko utrzymuje stałą temp a jak wiesz mój sterownik (bo to sterowane będzie sterownikiem a nie termostatem czy co tam jest) nie grzeje na zasadzie włącz na maxa, podgrzej wyłącz tylko grzeje stale z odpowiednią mocą. Dalej uważam że powinno być OK Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8093-autoparzenie/#findComment-280885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 tusiaczek, oczywiście nie jest tak źle ale lepsze zawsze jest wrogiem dobrego :lol: :wink: tutaj dużo nie udoskonalisz bo i urządzenie malutkie - ale zawsze można jakiś "cyrkulatorek" wstawić PS ja noszę się już od jakiegoś czasu z pomysłem na gar zacierno parzelniczy :grin: z tym że grzanie byłoby "na zewnatrz" przy pomocy grzałki ze zmywarki (przepływowa w postaci rury z opaską grzejną) tylko myślę na pompą cyrkulacyjną.... :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8093-autoparzenie/#findComment-280887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Miałem Sławku na myśli "czynną powierzchnię" grzejącą medium którym w tym przypadku jest woda. Grzałka zanurzona bezpośrednio w wodzie w której parzysz siłą rzeczy będzie miała fizyczny kontakt z parzonymi wyrobami a ponieważ powierzchnia grzejna jest relatywnie mała to jej temperatura będzie zdecydowanie wyższa od temperatury wody w momencie pracy. Bemary mają grzalkę zamontowaną pod dnem do tego uzolowaną od dołu i podczas pracy grzana jest praktycznie cała powierzchnia nierdzewnego gara przez co rozkład temperatury jest zdecydowanie korzystniejszy Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8093-autoparzenie/#findComment-280889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie :grin: W imię nauki i własnej wygody mogę te dwie dyszki jakie za frytownicę dałem zainwestować :grin: W sumie to bardziej niż parzenie interesowała mnie idea sous vide, trzeba wypróbować wolne gotowanie w niskich temperaturach potraw pakowanych próżniowo Na pierwszy ogień pójdzie golonka po laz-cośtam bo mi nazwa wyleciała :grin: Lazdijajska :blush: Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8093-autoparzenie/#findComment-280891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Nabyłem więc na Alledrogo spora frytownicęA jak to wnętrze chcesz myć? W czasie parzenia różne rzeczy się dzieją. Jeżeli planujesz parzenie produktów zapakowanych w worki to zaponij. Kontakt z grzałką uszkodzi każdy woreczek. Sprawdź sobie temperatury mięknięcia tworzyw dopuszczonych do kontaktu z żywnością (PE i PP). Chyba, że to wszystko będziesz parzył w tym koszu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8093-autoparzenie/#findComment-280898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Nie sądzę żeby Tusiaczek był na tyle "nierozsądny" aby parzyć bez kosza lub przynajmniej podkładki....poza tym - jak zwrócił uwagę - będzie używał sterownika mocy ze sterowaniem PID...dla utrzymania temperatury na tak niskim poziomie moc ciągła grzałek będzie niewielka a co za tym idzie ich powierzchnia niewiele cieplejsza od wody..... [ Dodano: Wto 16 Kwi, 2013 11:23 ]A jak to wnętrze chcesz myć?te urządzenia są tak skonstruowane że zespół grzejny oraz pojemnik są wyjmowane Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8093-autoparzenie/#findComment-280900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 A jak to wnętrze chcesz myć? W czasie parzenia różne rzeczy się dzieją. Jeżeli planujesz parzenie produktów zapakowanych w worki to zaponij. Kontakt z grzałką uszkodzi każdy woreczek. Sprawdź sobie temperatury mięknięcia tworzyw dopuszczonych do kontaktu z żywnością (PE i PP). Chyba, że to wszystko będziesz parzył w tym koszu.Tomek dobrze kombinuje :grin: Całość do mycia jest bezproblemowa, można wyjąć grzałki, umyć wannę itp. A co do parzenia to oczywista oczywistość że parzył będę w tym koszu więc nie ma możliwości żeby folia dotykała gdziekolwiek do grzałki. I tak się własnie zastanawiam czy nie dać na grzałki kawałka blachy z kwasówki który to będzie po pierwsze takim buforem a po drugie będzie absorbował ciepło grzałki i oddawał je do góry większą powierzchnią Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8093-autoparzenie/#findComment-280953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Dobrze kombinujesz wytnij z 2-i blachy ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8093-autoparzenie/#findComment-280955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 No i nawet mam taki kawałek blachy 2 mm bo się ostał z robienia najnowszego puzona Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8093-autoparzenie/#findComment-280956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cichy Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Jeśli mogę coś zaproponować to moim zdaniem jeśli już nie może grzałka być bezpośrednio w wodzie to zamiast kosza można użyć pojemnika GN odpowiedniej wielkości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8093-autoparzenie/#findComment-281934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 ta grzałka musi być zanurzona w cieczy . Inaczej nastąpi bum :grin: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8093-autoparzenie/#findComment-281935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 I pojemnik frytownicy to coś na kształt pojemnika GN :grin: Patent wypróbowany, działa jak marzenie. Wystarczyło wypiąć z elektroniki dwa przewody grzałki i podłączyć je bezpośrednio do kabla zasilającego frytownicę. Po podłączeniu do sterownika działa ekstra. Żeby utrzymac 75` grzałka chodzi na 12% mocy, temperatura stabilna, odchylenia max 1-2` Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8093-autoparzenie/#findComment-281937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 tusiaczek, możesz napisać coś więcej o tym sterowniku? mam taką frytkownicę, nieużywaną z powodu wysokiej ceny oleju, ale ze zwykłym termostatem Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8093-autoparzenie/#findComment-281944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 To ten sam sterownik którego używa do wędzenia i "pędziwiatra" - Pamel Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8093-autoparzenie/#findComment-281963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Dokładnie jak pisze roger, sterownik Pamela PRD 4WZ czy jakoś tak ale nada się każdy inny byle nie sterowany na zasadzie włącz/wyłącz. Podłączenie na krótko jest banalnie proste i zawsze mozna wrócić do podłączenia fabrycznego. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8093-autoparzenie/#findComment-281972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norwegia2000 Opublikowano 16 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 16 Marca 2020 Grzałka bezpośrednio w wodzie to nie jest dobry pomysł do tego zastosowania Sławek ja używam Bemara 30l z pokrywą od GN 1/1 do tego sterowanie PID `Dziadek możesz udostepnić zdjęcie jak zamontowałeś do tego bemara sterownik PID /Z góry dziękujęJacek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8093-autoparzenie/#findComment-660285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.