Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zainspirowana programem Michela Morana.. '' Doradca smaku" , dzisiaj wypróbowałam jeden z przepisu.http://blog.wojnanasmaki.pl/4350,doradca-smaku-filet-z-sandacza-na-parze-z-warzywami-julienne-odc-34/

 

Filet z sandacza na parze z warzywami julienne

 

W mim przypadku jest to filet z dorsza.

Przygotowane produkty..

 

 

http://img202.imageshack.us/img202/2189/p4200300.jpg

 

A tu już obiadek gotowy... zjadłam... :thumbsup:

 

 

http://img254.imageshack.us/img254/1360/p4200301.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8106-halusia-w-kuchni/
Udostępnij na innych stronach

Zainspirowana programem Michela Morana.. '' Doradca smaku"

:grin: też to lubię oglądać :P szczególnie ze względu na sposób w jaki mówi po polsku :lol: szybko, smacznie i można się rozweselić :)

pięknie pokrojone warzywka :) ja jakoś nigdy nie miałem cierpliwości.. z chęci zrobienia warzyw julienne wychodziła toporna kostka :grin: to na wierzchu to suszony pomidor czy może skwareczki? :thumbsup:

:clap: Halusiu :) kolejny fajny temacik do częstych odwiedzin :grin: Pozdrawiam

edit; doczytałem, że surowy pomidor :P a szkoda.. u Ciebie to wygląda jakoś tak ładnie jakby suszony w oliwie lub boczek z patelni ^^ oj to by pasowało fajnie.. :thumbsup:

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8106-halusia-w-kuchni/#findComment-281547
Udostępnij na innych stronach

A ja bym się tym niestety nie najadł. Sorry mi bardzo very.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8106-halusia-w-kuchni/#findComment-281550
Udostępnij na innych stronach

Znając Halinkę, to wiem, że to danie ma jedną "wadę" - DANIE ZNIKA w mig

Oj tak Julianie .. :smile: zniknęło bardzo szybko.

; doczytałem, że surowy pomidor

Robercie dobrze doczytałeś, pomidor troszkę zmienił kolor gdyż posiadałam tylko sos sojowy ciemny.. :wink:

A ja bym się tym niestety nie najadł. Sorry mi bardzo very.

Zgadzam się z Tobą dyzio.. ale to danie serwuje tylko dla siebie.. dla domowników coś bardziej treściwszego :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8106-halusia-w-kuchni/#findComment-281553
Udostępnij na innych stronach

Halinko :grin: oj drażnisz kubeczki smakowe , oj .... :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8106-halusia-w-kuchni/#findComment-281554
Udostępnij na innych stronach

dyzio, wyobraź sobie czas po świętach.. kiedy człowiek jest przeżarty i stęka przy wstawaniu :lol: takie danie wtedy to dar niebios :grin: od razu człowiek się lepiej czuje ;) pomijam już, że świetna propozycja na lekką kolację.. na sobie sprawdziłem - lepiej się po takim posiłku śpi! :D

pomidor troszkę zmienił kolor gdyż posiadałam tylko sos sojowy ciemny..

ahh :) w sumie ja też nie mam jasnego sosu sojowego.. za to 3 różne ciemne :D pychotka ^^ Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8106-halusia-w-kuchni/#findComment-281555
Udostępnij na innych stronach

witam @halusia@ jeżeli lubisz warzywa julienne to proponuje ugotować je na pół twardo i ułożyć w kostkę np. 5x5 każdy gatunek osobno . można polać masełkiem lub vinegretem , czasami symetria na talerzu też ciekawie wygląda
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8106-halusia-w-kuchni/#findComment-281560
Udostępnij na innych stronach

się mówi pimidorka :grin: :smile: :grin:

A skąd wiedziałeś Paolo... właśnie tak mówi moja Wnuczka :tongue: :wink:

 

witam @halusia@ jeżeli lubisz warzywa julienne to proponuje ugotować je na pół twardo i ułożyć w kostkę np. 5x5 każdy gatunek osobno . można polać masełkiem lub vinegretem , czasami symetria na talerzu też ciekawie wygląda

Dzięki za podsunięcie pomysłu.. kiedyś na pewno wypróbuję :smile:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8106-halusia-w-kuchni/#findComment-281565
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, Ciekawe są te Twoje ja bym je nazwał inspiracje kulinarne :shock:

A ja bym się tym niestety nie najadł. Sorry mi bardzo very.

A ja bym zapytał gdzie mięsko :lol: :thumbsup:Pozdrawiam

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8106-halusia-w-kuchni/#findComment-282330
Udostępnij na innych stronach

ROLADA ZE SZPINAKU Z ŁOSOSIEM

 

 

http://img841.imageshack.us/img841/130/20130502102713.jpg

 

Składniki :

 

paczka mrożonego szpinaku (450 g)

4 jajka

200 g wędzonego łososia

1 śmietankowy serek do smarowania (200 g)

3 ząbki czosnku

4 łyżki chrzanu

sól

 

Krótka fotorelacja:

 

1. Mrożony szpinak wrzucam na rozgrzaną patelnię teflonową, bez tłuszczu.

 

2. Rozmrażam go, a gdy woda już prawie odparuje wciskam do niego czosnek, doprawiam solą i smażę jeszcze kilka minut, aż woda całkowicie odparuje.

 

3. Następnie odstawiam go do wystygnięcia. Kiedy jest chłodny dodaję żółtka i blenduję na jednolitą masę.

 

4. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam je na sztywną pianę.

 

5. Przekładam ją do miski ze szpinakiem i delikatnie mieszam. Masę przelewam do formy o wymiarach 25 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie ją rozprowadzam.

 

6. Wkładam szpinak do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut.

 

 

http://img37.imageshack.us/img37/598/20130501103805.jpg

 

7. Na folii aluminiowej układam folię spożywczą. Wystudzony szpinak układam na foliach w taki sposób aby spód szpinaku był teraz u góry – będę zawijała go do wewnątrz rolady. Ze szpinaku ściągam oczywiście papier do pieczenia.

 

8. Szpinak smaruję równomiernie serkiem śmietankowym, z jednej strony pozostawiam margines ok. 2 cm. Na serku rozprowadzam warstwę chrzanu (chrzan powinien być raczej ostry w przeciwnym razie rolada będzie mdła).

 

 

http://img825.imageshack.us/img825/3104/20130501104136.jpg

 

 

http://img594.imageshack.us/img594/2204/20130501105338.jpg

 

9. Na wierzch kładę plastry wędzonego łososia...

 

 

http://img28.imageshack.us/img28/3099/20130501105710.jpg

 

10. Teraz rolowanie. Najpierw zawijam roladę w folię spożywczą, skręcam jej końcówki, a następnie zawijam ją w folię aluminiową. Tak zwiniętą roladę wkładam do lodówki na kilka godzin.

 

 

http://img96.imageshack.us/img96/7703/20130501105802.jpg

 

 

http://img46.imageshack.us/img46/1994/20130501105850.jpg

 

Roladę podaję z cząstkami cytryny. Po każdym jej przekrojeniu wycieram nóż papierowym ręcznikiem (serek i chrzan trochę się rozmazują i kolejny plaster brzydko wygląda).

 

Przepis znaleziony w sieci.. ...

http://www.talerzpokus.tv/przepis/rolada_ze_szpinaku_z_lososiem.html

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8106-halusia-w-kuchni/#findComment-283240
Udostępnij na innych stronach

Jakbyś tak Królowo Złota przywiozła takowe cudeńka w czerwcu do Maniów to szczęście moje byłoby szczęściem przeogromnym :grin:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8106-halusia-w-kuchni/#findComment-283241
Udostępnij na innych stronach

Jakbyś tak Królowo Złota przywiozła takowe cudeńka w czerwcu do Maniów to szczęście moje byłoby szczęściem przeogromnym :grin:

Sławku postaram się spełnić Twoje życzenie :wink: :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8106-halusia-w-kuchni/#findComment-283246
Udostępnij na innych stronach

:shock: No super Halinko :clap: :clap: :clap: Uwielbiam szpinak ! A tak pięknie wygląda , że może i ''mój'' się przekona... :rolleyes: :thumbsup:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8106-halusia-w-kuchni/#findComment-283255
Udostępnij na innych stronach

Kilka razy robiłem podobną. Z łososiem też, ale nam bardziej smakuje z szynką

 

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8106-halusia-w-kuchni/#findComment-283260
Udostępnij na innych stronach

Uwielbiam szpinak ! A tak pięknie wygląda , że może i ''mój'' się przekona... :rolleyes: :thumbsup:

Aniu.. szpinak nie jest aż tak wyczuwalny w cieście..

Co do łososia to porcja podana w przepisie jak dla mnie za mało.. nie starczyło by pokryć całość ciasta.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8106-halusia-w-kuchni/#findComment-283261
Udostępnij na innych stronach

Halinko dodaję do tej rolady tzn. do serka jeszcze suszone pomidorki, spróbuj jest wyśmienita

Choć pewnie moja nie dorównuje Twojej do ....pięt :blush: :blush:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8106-halusia-w-kuchni/#findComment-283269
Udostępnij na innych stronach

Halinko dodaję do tej rolady tzn. do serka jeszcze suszone pomidorki, spróbuj jest wyśmienita

Aniu... dlaczego dzisiaj mi dopiero o tym piszesz... :wink: :grin:

 

Choć pewnie moja nie dorównuje Twojej do ....pięt :blush: :oops:

Oj tam oj tam.. nie bądz taka skromna :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8106-halusia-w-kuchni/#findComment-283281
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

W sieci trafiłam na fajny przepis... a dzisiaj postanowiłam zaraz sama zrobić. ... tutaj jest przepis.. :

http://smak-zdrowia.blogspot.com/2013/10/koreczki-dyniowe-z-suszonymi-pomidorami.html

Koreczki dyniowe z suszonymi pomidorami

post-43626-0-04935100-1380997099_thumb.jpg

post-43626-0-31393200-1380997161.jpg

post-43626-0-09286200-1380997183_thumb.jpg

post-43626-0-16736500-1380997194_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8106-halusia-w-kuchni/#findComment-305165
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.