Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam zielonego pojecia jak zlozyc zyczenia dla wszystkich Forumowiczow jednoczesnie .... ale mam tutaj swoj kącik, na ktorym moge napisac do WSZYSTKICH Z okazji tak WIELKICH swiat WIELKIEJ NOCY zycze Wam wszystkim radosnych swiat zmartwychwstania Panskiego, przepelnionych radoscia, miloscia i szczesciem z faktu ze Jezus zmartwychwstal - to najwspanialsza wiadomosc w naszym zyciu. ALLELUJA !!!!

 

 

 

Adamie!

Dla Ciebie i Twoich najbliższych  z okazji  się Świąt Wielkanocnych

składam wiosenne życzenia, 

 

aby w czas Święta Paschy w Waszych sercach,

 

rodzinach i domach zagościła radość, spokój

 

i wielka nadzieja odradzającego się życia.

Edytowane przez abratek

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/9/#findComment-347912
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 330
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Adamie- jesteś kolejnym przykładem, że nawet w wędzarni niezgodnej z "wytycznymi' wielu "znafców" można uwędzić dobre jedzonko.

 

Serdecznie pozdrawiam, życzę bardzo udanych i bardzo wesołych Świąt Wielkanocnych

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/9/#findComment-347917
Udostępnij na innych stronach

Adam, dla Ciebie i calej rodziny  zyczenia  wszystkiego co najlepsze z okazji Swiat.

http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,02_BU_orig.gif

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/9/#findComment-347931
Udostępnij na innych stronach

Adamie .  Najlepsze  życzenia Świąteczne śmigają do Afryki dla całej Twojej rodzinki . :)

 

 

 Pozdrawiam świątecznie .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/9/#findComment-347940
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Tak długo mnie tu nie bylo, że aż spadłem na koniec listy :)

 

Witam Was wszystkich po dluuuugich ( 6-cio tygodniowych ) wakacjach w Polsce :)

 

Dziękuję wszystkim, których poznałem w Chłapowie za niesamowite przyjęcie I miłą atmosferę.

 

Rozmawialilśmy m.in. o tutejszej ( południowoafrykańskiej ) kiełbasie, którą nazywają BOEREWORS.

 

Doszedłem dzisiaj do przepisu jak ją zrobić - spróbuję zająć się tym w weekend I dam Wam znac jak wyszła.

 

Oczywiście przepis I fotorelacja również będzie.

 

Pozdrawiam Wszystkich

 

Adam

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/9/#findComment-363103
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziękuję wszystkim, których poznałem w Chłapowie za niesamowite przyjęcie I miłą atmosferę.

 

Ja też pozdrowionka ślę dla całej Twojej rodzinki :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/9/#findComment-363108
Udostępnij na innych stronach

Witam Szanownych Forumowiczow.

 

Jak obiecalem podczas spotkanie w Chlapowie - znalazlem przepis na poludniowoafrykanska BOEREWORS.

Wczoraj byla proba generalna, zeby zobaczyc jak wychodzi - zrobilismy wersje probna z 1,5 kg mieska.

 

Kilka slow - odnosnie tej kielbaski.

BOEREWORS jest w Poludniowej Afryce kielbasa tradycyjna. Zaczeli ja robic Burowie - pierwsi bialy osadnicy. Przepisy sie zmienialy z mijajacymi wiekami, aczkolwiek nie za bardzo.

Jest to kielbasa gdzie kazdy ( bialy ) poludniowoafrykanczyk musi miec na swoim BRAII'u ( tak mowia na tutejszy grill ). Bez tej kielbasy BRAII sie nie liczy.

BOEREWORS nie jest kielbasa, ktora sie parzy I gotuje - jest to kielbasa, ktora musi byc robiona na grillu.

Ponizej zdjecia ( fotorelacja ) z wczorajszej proby.

 

Nieskromnie pochwale sie, ze zebrala NAJWYZSZE noty I naprawde bardzo pochlebne opinie od tubylcow :) :) :)  od przyjaciol, ktorzy tutaj sie urodzili I sami sa potomkami Burow.

Wychwalali smak, soczystosc, zapach I co najbardziej ich zdziwilo - prostote wykonania.

 

No to zaczynamy od poczatku do konca :)


na poczatek przygotowanie przypraw


miesko


miesko mielimy na grubym sitku - ja mialem najgrubsze 8 mm


kwiatki na zdjeciu to PROTEA - narodowy kwiat ( symbol ) Poludniowej Afryki


powiadam Wam - przesmaczna kielbaska

post-57693-0-06145300-1406484048_thumb.jpg

post-57693-0-42935200-1406484098_thumb.jpg

post-57693-0-47072700-1406484165_thumb.jpg

post-57693-0-49803100-1406484184_thumb.jpg

post-57693-0-91439900-1406484322_thumb.jpg

post-57693-0-58990700-1406484328_thumb.jpg

post-57693-0-34509000-1406484333_thumb.jpg

post-57693-0-52988100-1406484425_thumb.jpg

post-57693-0-99292600-1406484431_thumb.jpg

post-57693-0-08190800-1406484439_thumb.jpg

post-57693-0-57235100-1406484507_thumb.jpg

post-57693-0-01660900-1406484513_thumb.jpg

post-57693-0-37832900-1406484519_thumb.jpg

post-57693-0-01000600-1406484526_thumb.jpg

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/9/#findComment-363607
Udostępnij na innych stronach

Adamie jak miło ze powróciłeś do swojej prodkcji...nie wiem czy Ci to mówiłam ale z wielka przyjemnością zagladam do Twojego tematu .

Na fotce widać ze pomaga Ci Monika ... zresztą tak jak wspominała.

Pozdrawiam cieplutko Ciebie i Monikę. Miło było Was poznać  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/9/#findComment-363622
Udostępnij na innych stronach

Gregtom - to kolendra z goździkami - nadaje jej unikalny zapach I smak.

Sól oczywiście jest - ale nie peklowana - dałem normalną tylko że niejodowaną.

 

Przepis umieszczę w najbliższych dniach jak tylko lepsza połowa go przetłumaczy.


@halusia@ - witam serdecznie.

Monika, ze tak powiem - sama wszystko przygotowala :) 

Ja pomagalem tylko w nadziewaniu I oczywiscie robilem grilla.

 

Rowniez dla nas to byla przzyjemnosc, ze moglismy Cie poznac - to byl naprawde fantastyczny dzien.

 

Dzisiaj wyjezdzam do innego portu ( 200km stad ) na jakies 2 - 3 dni, zeby zaladowac statek.

Po powrocie zamieszcze tutaj przepis jak tylko Monia go przetlumaczy.

 

Pozdrawiamy serdecznie :)

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/9/#findComment-363666
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam Was wszystkich baaaardzo serdecznie.  Tak jak obiecalem - ponizej przepis na tradycyjna poludniowoafrykanska kielbasa na grilla. Ciekaw bardzo jestem Waszych recenzji co do smaku - jezeli ktos sprobuje - to prosze - dajcie znac.

 

South African Boerewors:

 

Skladniki :

- 2kg srednio tlustej wolowiny ( przepis mowi o wolowinie " przelezanej " - takiej, ktora byla lezakowana przez conajmniej 5 dni. Mozna jednak uzyc normalnej, swiezej wolowiny )

- 1kg tlustej karkowki

- 25ml kolendry

- 5ml gozdzikow

- 33ml soli niejodowanej

- 15ml czarnego pieprzy rozdrobnionego

- 2ml galki muszkatalowej

- 10ml brazowego cukru

- 10ml ziela angielskiego

- 125ml czerwonego wytrawnego wina

- jelita jak do koelbas

- 1 cytryna

 

Przygotowanie:

- Nalezy pociac mieso na male kawalki. Powycinac sciegna I grubsze wlokna, aby konsystencja miesa byla delikatna. Aby ulatwic mielenie, nalezy wlozyc pokrojone mieso do woreczkow I wlozyc na 30min do zamrazarki

- Zmielic mieso na duzym sitku ( 8mm to minimum ). Nie nalzey miesa mocnopopychac przez maszynke - lepiej niech samo przejdzie

- Na suchej patelni nalezy podpiec kolendre i gozdziki,

Następnie wszystkie przyprawy trzeba zmielic i wymieszać w winie.

 

- Dodac wino z przyprawami do miesa I troche pomieszac - nie za dlugo - oby tylko wino I przyprawy " weszly " w mieso.

Napelnic jelita miesem. Nie nalezy mocno napychac jelit, poniewaz mieso bedzie pecznialo I puszczalo soki podczas grilowania. Boerewors jest dosc dluga kielbasa, ktora sie zwija w slimaka

 

 

 

Tak przygotowane kielbasy kladziemy na grilla na niezbyt goracym zarze. Kielbase przecinamy dopiero po sciagnieciu z rusztu, gdy juz jest upieczona - nie przekluwamy podczas grilowania.

Najlepsza jest zaraz po upieczeniu, pozniej robi sie nieco sucha. Warto przygotowac jedynie tyle ile sie zje danego dnia.

Dla lepszego smaku mozna pokropic sokiem z cytryny. Ja zawsze robie domowy sos z jogurtu naturalnego, majonezu I cienkiego szczypiorku

 

Boerewors to tradycyjny przysmak mieszkancow Poludniowej Afryki. Trzeba zaufac gustowi smakowemu Afrykanerow - bialych mieszkancow RPA, ktorzy tak upodobali sobie grillowanie, ze chyba jako jedyni na swiecie maja BRAII DAY - Dzien Grilla - jako dzien wolny od pracy. Kielbasa jest naprawde smaczna I wyjatkowa w smaku.

 

Pozdrawiam

Monika I Adam

Edytowane przez abratek
If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/9/#findComment-369377
Udostępnij na innych stronach

Adam dziekuje za przepis. U mnie zaczyna sie sezon grillowania ( Wiosna panie Sierzancie  :D ) wiec zrobie ktoregos dnia, zeby chociaz sprobowac smaku Afryki  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/9/#findComment-369463
Udostępnij na innych stronach

Adas.. napewno wyprobuje ale niewiem jak z tymi "ml" w skladnikach..Chodzi o gramy albo mililitry.?

Annam prosze wyprostuj przepis bo naprawde jest bardzo ciekawy a niewiadomo kiedy kolega znowu zawita na forum..

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/9/#findComment-369464
Udostępnij na innych stronach

 

 

Adas.. napewno wyprobuje ale niewiem jak z tymi "ml" w skladnikach..Chodzi o gramy albo mililitry.? Annam prosze wyprostuj przepis bo naprawde jest bardzo ciekawy a niewiadomo kiedy kolega znowu zawita na forum.
 

 

Grzesiu kochanie, w miarce z mililitrami wsypujesz rowniez suche produkty i Adam taka jednostke podal.   Musisz miec tylko taki kubek ,ktory na ilosc szklanek z jednej strony a drugiej w mililitrach jednostki :)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/9/#findComment-369465
Udostępnij na innych stronach

Mozesz u zyc kileiszków , mały ma z reguły 125 ml , wiekszy 40 ml ( do wódki ) kieliszki do wina zaczynają sie od 100-125 ml  , taki sprzet masz pewenie w domu. :) Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/9/#findComment-369466
Udostępnij na innych stronach

Wojtek - mały 125 ? - oj - toż to flaszka na 4 jeno starczy

 

A poważnie - używam kieliszka 50ml do odmierzania gorczycy, i równa się to 20gramom owej.

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/9/#findComment-369473
Udostępnij na innych stronach

Widać, Wojtek z takich pije. Może po drodze się trochę ulewa, że takich pomiernych używa. Ważne, że nie zapomni wypić. ;)

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/9/#findComment-369474
Udostępnij na innych stronach

Odmierzanie materiałów sypkich w miarach objętościowych zawsze będzie skutkowało błędem ... - przyczyna jest prosta: gęstość nasypowa, która w tym przypadku będzie zależała od "ułożenia" się poszczególnych ziaren, ale i od ich wielkości....

Oczywiście możemy przyjąć że tu nie apteka i te drobne różnice będą niewyczuwalne, ale jednak..... :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/9/#findComment-369475
Udostępnij na innych stronach

Przepis ten znalazlem na stronie internetowej i podane bylo w ml - wiec kuchenna wage zmienilem z gr na ml i poszlo :)

Annan - tutaj tez juz wiosna sie zaczyna - jedyne czego sie mozna bac ro lato :)

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/9/#findComment-369478
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przepis ten znalazlem na stronie internetowej i podane bylo w ml - wiec kuchenna wage zmienilem z gr na ml i poszlo :)
Ja w takich przypadkach od razu staram się przeliczać owe mililitry czy łyżeczki na gramy ;) - to takie "zboczenie", poniekąd zawodowe.... - otóż wielokrotnie dostosowywałem przepisy "domowe" do zakładowych....

tam przy zwielokrotnieniu skali produkcji wymagana jest stała powtarzalność produktu zgodna z opracowaną recepturą, a tego nie zapewnią "szklanki" czy "łyżeczki"....... :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/9/#findComment-369479
Udostępnij na innych stronach

Abratek - na pewno masz racje ze waga powinna byc w gr - zgadzam sie z Toba.

Jak bede robil boerewors to nasypie na wage wedlu ml i przelacze ja na gramy - wtedy poprawie przepus

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/9/#findComment-369508
Udostępnij na innych stronach

DObry wieczor - mam wazne pytanie - jutro zamawiamy mieso na parowki.

W przepisie jest napisane - TLUSZCZ WIEPRZOWY TWARDY ( PODGARDLE OSKOROWANE ) ..... nie za bardzo wiem jak to przetlumaczyc na angielski .....

Czy to moze jest slonina ???

Dajcie znac, prosze

 

Adam

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/9/#findComment-369764
Udostępnij na innych stronach

No... niestety nie  jest podgardle słoniną...

 

http://pl.wikipedia.org/wiki/Podgardle_%28mi%C4%99so%29

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/9/#findComment-369766
Udostępnij na innych stronach

nie wiem czym to mozna w takim razie zastapic ..... tlusty boczek?

Jak im powiem ze chce podgardle - to nie beda wiedziec co zrobic I gdzie ciac ...

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/9/#findComment-369773
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.