Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam

dziekuje wszystkim za zainteresowanie i ta cala burze muzgow

jaka wywolalem na forum.

 

odp. dla Pana Bagno:

pytanie:

Dla mniej wtajemniczonych oraz mieszkających w innych rejonach Polski

pragnę dodać, że czepiecjest właściwą nazwą jednego z przedżołądków wołowych,

z których wytwarza się danie typu flaki wołowe.

 

odp.

zgadzam sie z Panem jak najbardziej,lecz przytoczylem tu nazwe taka

jaka wszyscy w okolicach Bielska az do Cieszyna znaja i ja tez tak

to nazywam mimo ze technologi sie uczylem,mieszkajac na slasku

wszyscy uzywaja gwary.inna gwara jest w Chorzowie a inna na ziemi

Cieszynskiej.Panie Bagno pracujac na produkcji w Cieszynie mowiono na

nadziewanie "filowanie",a w Bielsku nadziewanie chodzi o to aby

podtrzymywac gware,ktora i tak starzy masarze juz zabrali do grobow

razem z recepturami.

 

 

Pytanie:skąd się bierze czerwony kolor polędwiczki skoro nie

było mowy o azotanach i azotynach?

 

odp.kolor wychodzil wtedy jezeli przyprawiony Zajac polezal dluzej

w lodowce np. dobe, farsz pieknie przechodzi sola z przyprawami co

daje efekt lekkiego kolorku czerwonego poledwiczki i farszu.

zaznaczam nie zawsze tak jest ,lecz dosc czesto tak wychodzi.

 

moze robil ktos kotlety mielone czy schabowe to zauwazyl ze jak sie

dzien wczesniej zasolone postawi do lodowki to tez wychodzi kolorek?

 

mozna uzyc tez tluszczu z rozbioru jelit pod warunkiem ze jest dobrze

wyplukany,lecz nie bedzie juz tego efektu pajeczynki.popieram

 

odp. dla Pana Miro

Mireczku nie pisalem nic o peklowaniu miesa ,sama sol,vegeta + przyprawy

dziekuje ci za sprostowanie;-)dziekuje za zdjecie dla tych ktorzy nie

widzieli tluszczu otokowego

 

 

odp. Bon Air

moze Pan wogole nie dawac otoki.farsz z poledwiczka mozna wlozyc do

foremki,pamietajac boki foremki posmarowac np. smalcem i opruszyc

bulka tarta,co pozniej ulatwi wyciagniecie bloku miesnego,na gore mozna

polozyc plastry wedzonej sloninki ktora sie ladnie zatopi,dla mnie bomba

jak bys mial jakies pytania prosze pisac.acha mozesz oczywiscie sloninke

opruszyc przyprawa od Mira polecam lub sama papryka wg smaku.

 

To nie mozna calosci owinąć "flakami" dostępnymi w garmażu i całość wsadzić

np. do siatki wędliniarskiej odpornej na pieczenie ?

odp.

mozesz zrobic jak chcesz ,lecz ja nie biore odpowiedzialnosci za to.

farsz do siatki wedliniarskiej?po co kombinowac zrob jak napisalem

powyzej w foremce wyjdzie super.

 

odp. dla Pana Dziadka

sprawe opisalem dosc jasno na chlopski rozum, ze kazdy zrozumie przy

wykonaniu o co chodzi ,a ja o wolowym nic nie pisalem aby ktos robil

wlasnie tak.tez uczylem sie technologi i znam nazwy wlasciwe,lecz pragne

dodac ze forum jest dla ludzi, ktorzy nie wiedzieli by o co chodzi.

takze mam szacunek zawsze do starych WYG bo to oni mnie uczyli zawodu.

A obserwuje juz to forum od ponad roku i uwazam ze TY Dziadku przekazales

wszystko to z czym stare wygi odeszly na tamten swiat.

zycze Ci przy okazji duzo zdrowia i mam cicha nadzieje ze na zlocie poznam

mistrza osobiscie i przechylimy kielicha :-)

 

 

p.s.poczucie humoru widze nie opuszcza Cie o ile nie jest to zlosliwosc?

 

odp. dla Pana Smorodina i pozostalych uczestnikow

dziekuje za rozwianie niesnasek,w koncu chcialem ludziom pomoc i tyle.

emocje sa tu juz naprawde zbedne,niech to bedzie forum przyjazne nie

odpychajace dla nowych czlonkow,zlosliwosci dogadywanie nie jest na

plus kazdego forum,czasami lepiej dac sobie troche pokory dla innych.

 

odp.dla Pana Miro

nazwa czepiec krazy caly czas w okolicach:Wapienica,Jasienica,Rudzica

az po Skoczow i Cieszyn.tak juz Miro u nas jest ze niektorzy mowia

na pol litra wodki halba czy poloweczka i wszyscy wiedza o co chodzi.

napisalem celowo tak jak u nas to okreslaja

 

slonecznie pozdrawiam wszystkich,ktorzy zajeli miejsce w temacie

"Necowka" - "Zajac" zyczac im jak i innym czytajacym duzo fajnie

upieczonych Zajacow.

 

p.s.rozmawialem dzis ze znajomym co byl ostatnio na weselu w Pogorzu

kolo Skoczowa,pytalem go czy byl Zajac powiedzial jednoznacznie ze

byl obowiazkowo.

 

pisze to co uslyszalem:jak nie bylo nic na obiad w domu a byl Zajac

kroilo sie go w grube plastry ,dorabialo sos chrzanowy badz koperkowy

i obiadek byl jak ta lala.

 

pozdrawiam Marek

Amen

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/815-nec%C3%B3wka/page/2/#findComment-13462
Udostępnij na innych stronach

Cieszę się ze wszystko się wyjaśniło u mnie w domu na Podlasiu gdy jeszcze z fajerką ganiałem po wsi pieczono coś takiego w blaszce w piecu do pieczenia chleba bez tłuszczu siatkowego z żołądka wp. i polędwiczek wp w środku ,ale za to z słoninką powtykaną na wierzch i nazywano to ,,siekanka'.' Nazwy gwarowe ,potoczne mają swój urok i możemy ich używać ale pierwszeństwo przed nimi powinny mieć nazwy które są określone w technologi przetwórstwa mięsnego właściwe, ogólnopolskie dla każdego elementu lub narządu itd. Uważam że na tym forum powinniśmy o to dbać, a kto to zrobi jak nie stare dziadki i wszyscy zawodowo związani z tym przemysłem . I proszę nie doszukujcie się w tym złośliwości lub przemądrzania się .Serdecznie pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/815-nec%C3%B3wka/page/2/#findComment-13464
Udostępnij na innych stronach

U mnie często robię takiego zająca. Robię go w foremkach aluminiowych, a "pasożyty" (córa z mężem) tylko czekają na hasło "zając" lub "kurak faszerowany". Bardzo smaczna potrawa i robię tak jak opisano wyżej.

 

Dawno temu polonistka o gwarze mówiła tak " gwara jest jak stary talerz, jest piękny, ale z nowego przyjemniej się je". Nie należy zapominać gwary i ją pielęgnować, ale wypowiadać się w gonie ludzi nie związanych z regionem jednak w literackim języku. Można pisać gwarą, ale w nawiasie podać prawidłową nazwę. Chciałbym widzieć "gorola" który miałby czytać i zrozumieć np. Kaszubów.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/815-nec%C3%B3wka/page/2/#findComment-13465
Udostępnij na innych stronach

no no niespodziewalem sie Panie Papciu ze Zajac jest znany w

Raciborzu,jest mi milo :-)nastepny moj wyrob po jutrzejszym

(mam troche do wedzenia) bedzie zajac.

 

Dziadku moze pomozesz odtworzyc produkt ,ktory jadalem

u dziadkow bedac malym chlopcem. nazywalo sie to palcowka,

produkt ten pochodzi z podlasia z bielska podlaskiego.dziadkowie

juz niezyja a rodzina wyjechala do belgi za praca jak wiekszosc z

tych okolic.

palcowka pamietam byla to wedlina-kielbasa ktora nazwe zawdziecza

tym ze nadziewano jelito recznie kawalkami miesa recznie krojonego

,mocno wedzona,lecz szara

byla na przekroju tyle tylko pamietam.chcialbym odtworzyc ta kielbase

jezeli ktos pochodzi ze stron podlasia prosze niech napisze cos chetnie

odtworze sobie dla przypomnienia smak.

 

slonecznie pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/815-nec%C3%B3wka/page/2/#findComment-13466
Udostępnij na innych stronach

Cieszę się ze wszystko się wyjaśniło u mnie w domu na Podlasiu gdy jeszcze z fajerką ganiałem po wsi pieczono coś takiego w blaszce w piecu do pieczenia chleba bez tłuszczu siatkowego z żołądka wp. i polędwiczek wp w środku ,ale za to z słoninką powtykaną na wierzch i nazywano to ,,siekanka'.' Nazwy gwarowe ,potoczne mają swój urok i możemy ich używać ale pierwszeństwo przed nimi powinny mieć nazwy które są określone w technologi przetwórstwa mięsnego właściwe, ogólnopolskie dla każdego elementu lub narządu itd. Uważam że na tym forum powinniśmy o to dbać, a kto to zrobi jak nie stare dziadki i wszyscy zawodowo związani z tym przemysłem . I proszę nie doszukujcie się w tym złośliwości lub przemądrzania się .Serdecznie pozdrawiam

Też jestem za używaniem poprawnych nazw ale z drugiej strony skąd mam wiedzieć że czepiec to nie czepiec skoro dla nas to właśnie czepiec ?.

Pytam kolegi z Czechowic czy poczestuje się kaszanką a on mi mówi że nigdy czegoś takiego nie jadł a kiedy mu owe danie serwuje to wybucha śmiechem i pyta dlaczego nie powiedzialem że to krupniok ?.

 

Dlatego uważam że jeśli występuje taka sytuacja że jedna i ta sama rzecz ma inne nazywnicto w różnych rejonach kraju to o ile się o tym wie to powinno się to napisać co też uczyniłem.

 

Dodać mogę tylko tyle że otoka może mieć różne nazwy np: nycówka, firanka, otoka itp

No i tyle.

Pozdrawiam

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/815-nec%C3%B3wka/page/2/#findComment-13472
Udostępnij na innych stronach

Ja tylko mieszkam w tym pięknym mieście, a zająca w wersji uboższej czyli bez polędwiczki w środku, ale owinięty w to coś o co się rozbija ten temat to można w wielu sklepach mięsnych u nas kupić! I ma nazwę "zając" :) Mięso jest dość grubo mielone, porcja jest wielkości tak na oko z pół kilo.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/815-nec%C3%B3wka/page/2/#findComment-13475
Udostępnij na innych stronach

No to może i ja wtrącę swoje trzy grosze.

W okolicach Cieszyna na necówkę mówi się również "świeczka". Przy jednym świniobiciu robi się przeciętnie ok. 6 - 8 "świeczek" Polędniczki przecina się wzdłuż aby starczyło do wszystkich świeczek. Dobry masarz z "necu" jednej świnki zrobi 5 -6 świeczek (mam na myśli te właśnie "firanki"). Obecnie nie ma większego problemu, aby o "nec vel firankę" poprosić w masarni, gdzie można je dostać za darmo. Gdy braknie polędwiczek, a zostanie farszu do środka można dać jajka ugotowane na twardo :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/815-nec%C3%B3wka/page/2/#findComment-13478
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.