Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 781
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Tym razem szybka mielonka z szynki z dodatkiem chili 
 

 

 

Świeże, jeszcze ciepłe a jakie chrupiące 
 

 

Sebastian... dość tych pochwał  :facepalm: ale muszę przyznać że zazdroszczę Ci tych pyszności... a te bułki.... och.... są przecudnej urody  :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/13/#findComment-381090
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sebastian... dość tych pochwał  ale muszę przyznać że zazdroszczę Ci tych pyszności... a te bułki.... och.... są przecudnej urody 

Hala już widze te twoje oczęta jak sie śmieją do tych Sivonowych pyszności :)

No nie pozostaje nam nic innego jak brać się do roboty.

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/13/#findComment-381100
Udostępnij na innych stronach

 

 

Hala już widze te twoje oczęta jak sie śmieją do tych Sivonowych pyszności
 

:yes:

 

 

No nie pozostaje nam nic innego jak brać się do roboty.
 

Michał!!.... koniecznie  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/13/#findComment-381113
Udostępnij na innych stronach

SIVON ... wssssszystko przecudnej urody :thumbsup: jak zawsze zresztą

 

 

Świeże, jeszcze ciepłe a jakie chrupiące

Bułeczki takiej jak dawniej ... hmmm ... wypieczone, zrumienione i chrupiące :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/13/#findComment-381114
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Coś mnie ostatnio na słodkie bierze :) Drożdżówki z musem jabłkowym oraz konfiturą z aronii.

 

Wyrośnięte bułeczki można pakować do pieca.

 

post-45290-0-00126000-1415715961_thumb.jpg

 

Ja jak zwykle za bardzo zarumieniłem :)

 

post-45290-0-04894000-1415716001_thumb.jpg

 

post-45290-0-43923600-1415716025_thumb.jpg

 

Smacznego :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/13/#findComment-382817
Udostępnij na innych stronach

 

 

Drożdżówki z musem jabłkowym oraz konfiturą z aronii.

SIVON ... bułeczki prima sort :thumbsup:

 

 

Ja jak zwykle za bardzo zarumieniłem

http://emoty.blox.pl/resource/th_0girl_cleanglasses1.gifuważnie się przyjrzałam i nic takiego nie zauważyłam

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/13/#findComment-382820
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Anuś :) ale żeby nie było, że zostałem cukiernikiem :) zrobiłem troszeczkę kiełbasy.

 

Miałem ochotę na Kiełbasę Polską Wędzoną. Wadą tej kiełbasy jest to, że trzeba czekać z konsumpcją aż podeschnie i dojrzeje smakowo. Więc zrobiłem dodatkowo kiełbasę drobiową oraz wieprzową na soli.

 

Kiełbasa drobiowa z fileta i udek, wędzona, parzona.

 

post-45290-0-13560300-1415718631_thumb.jpg

 

post-45290-0-64234300-1415718660_thumb.jpg

 

Kiełbasa wieprzowa, pieczona.

 

post-45290-0-22290000-1415718731_thumb.jpg

 

post-45290-0-49267600-1415718763_thumb.jpg

 

Kiełbasa Polska Wędzona

 

post-45290-0-24215900-1415718817_thumb.jpg

 

post-45290-0-69007200-1415718843_thumb.jpg

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/13/#findComment-382824
Udostępnij na innych stronach

:rolleyes:

Ja jak zwykle za bardzo zarumieniłem

 

 

 

Bułeczki fajne.. ale rzeczywiście za długo siedziały w piecu...   :)

 

Co do wędlin... bardzo podoba mi się ta drobiowa . :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/13/#findComment-382952
Udostępnij na innych stronach

Mnie do gustu przypadła polska wędzona. Ale podobają mnie się wszystkie, jak zawsze. W Twoim wykonaniu.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/13/#findComment-382955
Udostępnij na innych stronach

Halusia, drobiową tym razem robiłem w proporcjach 60% filet z piersi kurczaka oraz 40% mięso z udek. Zwykle te proporcje są 30/70 i mi bardziej smakuje w tej drugiej konfiguracji :) Ale i ta produkcja schodzi w błyskawicznym tempie.

 

Dyzio, polska wędzona to moja ulubiona kiełbasa, tym razem dodałem jogurt naturalny typu bałkańskiego. Chcę zobaczyć czy wpłynie to na smak gdy troszkę dojrzeje, mam obawy czy doczeka przynajmniej 10-14 dni bo rodzina nie słucha i wyjada jeszcze nie dojrzałą. Przez nich będę musiał powtórzyć eksperyment niedługo :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/13/#findComment-382995
Udostępnij na innych stronach

No to zdradź Twój przepis na tę polską.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/13/#findComment-382998
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dawno nic nie wstawiałem, na początek bułeczki drożdżowe z serem.

 

Przed pieczeniem

 

post-45290-0-95576500-1422909193_thumb.jpg

 

Po wypieku, jak zwykle przypalone:)

 

post-45290-0-82538600-1422909291_thumb.jpg

 

post-45290-0-74225100-1422909312_thumb.jpg

 

Był i paprykarz, z wędzonej makreli

 

post-45290-0-01108200-1422909364_thumb.jpg

 

post-45290-0-40408000-1422909382_thumb.jpg

 

Lisiecka z polędwicy Wp

 

post-45290-0-46214100-1422909422_thumb.jpg

 

post-45290-0-88688700-1422909443_thumb.jpg

 

Chłopska z samej karkówki wędzona, pieczona

 

post-45290-0-52127500-1422909520_thumb.jpg

 

post-45290-0-69712600-1422909541_thumb.jpg

 

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/13/#findComment-401880
Udostępnij na innych stronach

Sivon, ta lisiecka slicznie wyglada . Wszystko z reszta jak zawsze smaczne na pewno  :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/13/#findComment-401882
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dawno nic nie wstawiałem, na początek bułeczki drożdżowe z serem.

SIVON ... Ciebie jak nie ma to nie ma ... a później jak wpadasz to wszystko ... i słodko i słono :) lisiecka przykuwa wzrok na długo ... na bardzo długo :thumbsup:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/13/#findComment-401884
Udostępnij na innych stronach

Sivon a te 30/70 to mam rozumieć 30 filet, 70 z udek?. Mam dużo mięsa drobiowego (kurczak), i robiłem tylko parzoną, teraz chętnie bym zrobił sobie cienką wędzoną, podpowiedz jakie przyprawy (g/kg) i rozdrobnienie (sitka).

PS. również o przepis do tej polskiej bym się dołączył. (gdzieś go chyba widziałem ale nie mogę znaleźć

Edytowane przez filemonek
Filemonek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/13/#findComment-401926
Udostępnij na innych stronach

Sivon, ta lisiecka slicznie wyglada . Wszystko z reszta jak zawsze smaczne na pewno 

 

SIVON ... Ciebie jak nie ma to nie ma ... a później jak wpadasz to wszystko ... i słodko i słono lisiecka przykuwa wzrok na długo ... na bardzo długo

 
Tym razem robiłem wyłącznie z polędwicy, troszkę za sucha ale domownikom smakuje :)
 
 
filemonek, drobiową wędzoną parzona robię w kilku wariantach :) Mi najbardziej smakuje 30% filet z piersi, 70% mięso z udek, wszystko rozdrobnione na sitku 2mm. Czasami robię 70% filet z piersi - szarpak, 30% mięso z udek - 2mm. Co do przypraw polecam pieprz biały, czosnek, odrobinę gałki. Wg uznania.
 

Kiełbasa Polska surowa wędzona.

 

Skład:

 

Wp peklowana I - 1,5kg

Wp peklowana II - 2,0 kg

 

Przyprawy:

 

Pieprz czarny młotkowany 2g/kg

Majeranek 1,5g/kg

Czosnek - 5 średnich ząbków

Cukier 3-5g/kg

 

Wp peklowana 2 dni 24gr PK/kg.

 

Rozdrabnianie: Wp klasy I rozdrobniłem na sitku 13, Wp II na sitku 10mm. Napełniane w kiełbaśnice 26/28, osadzanie 12h.

Wędzona dwa dni po 5h zimnym dymem.

 
 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/13/#findComment-401959
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pieprz czarny młotkowany 2g/kg Majeranek 1,5g/kg Czosnek - 5 średnich ząbków Cukier 3-5g/kg

 

Gorczycy nie dajesz, czy umknęła ??

 

Za przepis dziękuję.


No i coś o jogurcie wspominałeś.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/13/#findComment-401991
Udostępnij na innych stronach

Gorczycy nie dajesz, czy umknęła

 

 

Zwykle daje i to sporo bo 2-3g na kg ale ostatnio mi umyka :)  Jak już mam nadzianą i odkręconą na kijach to mi się przypomina. Może przez ten jogurt który dodawałem do dwóch ostatnich produkcji :) Dodatek jogurtu naturalnego typu greckiego: nie zauważyłem zmiany w smaku ale jakby w konsystencji, po 10 dniach kiełbasa jest bardziej ( i tu brakuje mi odpowiedniego słowa :) ) jakby bardziej miększa, kremowa? :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/13/#findComment-401997
Udostępnij na innych stronach

Sebastian a podrzuć fotki tej kiełbaski. Co dałeś jako wp II? Tak pytam bo jak dla mnie to troszkę chudziutka.

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/13/#findComment-402422
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.