Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Księżycowy bo wyszedł tak jak Kurp pisze z kraterami i wulkanami na skórce, wyjątkowo szpetny:) Ale całkiem smaczny, polecam szczególnie amatorom chrupiącej skórki:)

 

Przepis na duży bochen.

 

Mąka pszenna typ 650 - 750g

Woda ciepła - 400ml + 50ml do zaczynu

Sól - 12g

Drożdże świeże 30-40g (ja dałem 40g być może dlatego powstał księżycowy)

Cukier 8g

Olej lniany lub oliwa 15-20ml

 

Mąkę przesiewamy do miski, zaczyn z drożdży robimy w miseczce z dodatkiem cukru, ciepłej wody ( 50ml ) oraz łyżki mąki, mieszamy. Czekamy aż zaczyn wystartuje. Do mąki wlewamy zaczyn, wodę, olej lub oliwę dodajemy sól i wszystko dokładnie wyrabiamy. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce przykryte sciereczką w ciepłym miejscu do pierwszego wyrastania. Po wyrośnięciu, ciasto wyrabiamy drugi raz a nastepnie formujemy bochenek. Uformowany bochenek przekładamy na blachę wyłożoną papierem i obsypaną mąką, wstawiamy do piekarnika o temp. 40-50 stopni na drugie wyrastanie. Gdy ciasto podwoi objętość podnosimy temperaturę w piecu na maxa po 15min zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 30min. Na dno piekarnika dobrze jest postawić metalową miskę z wodą. Po upieczeniu chleb należy wyjąć na kratkę celem wystudzenia.

Z tych proporcji wychodzi jeden duży bochen. Chleb prosty, szybki i smaczny.

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-371178
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 781
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ostatnio zrobiłem małe zapasy, w sumie przerobiłem prawie 15kg mięska:)

 

Kabanosy - przy których wykończyłem swoją nadziewarkę :(. Czas zakupić coś lepszego.

 

post-45290-0-71663600-1411411510_thumb.jpg

 

post-45290-0-42044000-1411411530_thumb.jpg

 

Kiełbasę z szynki ze słoniną pokrojoną w drobną kostkę. Kiełbasa wędzona podpiekana.

 

post-45290-0-99139000-1411411611_thumb.jpg

 

post-45290-0-67727800-1411411632_thumb.jpg

 

post-45290-0-84498400-1411411650_thumb.jpg

 

post-45290-0-69891100-1411411674_thumb.jpg

 

Troszkę na próbę kiełbasy ala palcówka:)

 

post-45290-0-11536700-1411411721_thumb.jpg

 

post-45290-0-78871600-1411411751_thumb.jpg

 

post-45290-0-28583100-1411411777_thumb.jpg

 

Oraz parę kilo kiełbasy której nie trzeba nikomu przedstawiać :)

 

post-45290-0-64607400-1411411826_thumb.jpg

 

post-45290-0-20659300-1411411844_thumb.jpg

 

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-372337
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kabanosy - przy których wykończyłem swoją nadziewarkę

Sebek..  Jakie oslonki uzyles oraz z jakiej recepty korzystales..

Zakupilem wlasnie sztuczne oslonki ale o kalibrze 26 i chcialem tez kabanosow narobic..

Slicznie pozdrawiam Bracie..  :)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-372344
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu Bracie witaj w moim wątku:). Użyłem białkowych ten sam kaliber. Receptura taka jakie składniki miałem :). Skład 40% Wp I z szynki i łopatki, 30% Wp II z łopatki reszta podgardle i pachwina. Tym razem dałem dużo kminku hmm naprawdę w smaku fajowe i jak głośno robią "pyk":) Nadziewarka poszła przy 5kg kabanosów:(

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-372348
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nadziewarka poszła przy 5kg kabanosów:(

Przeca miales fajna nadziewarke..

Co w nie strzelilo, uszczelki czy  tryby..?

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-372418
Udostępnij na innych stronach

Sam nadziewałem i chyba za dużo siły przyłożyłem albo ręce jeszcze nie tak sprawne po ostatniej mojej przypadłości i wyczucia brak, mechanizm padł, ułamało się. Zbieram na jakąś nową Hedni lub coś podobnego.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-372419
Udostępnij na innych stronach

 

 

albo ręce jeszcze nie tak sprawne po ostatniej mojej przypadłości i wyczucia brak
 

Przeciez Ty masz rece wiekrze niz moje plecy..!

Jak cos moge pomoc to wal smialo.. 

Na ten weekeend chce robic wlasnie kabanochy a te Twoje jakos sie usmiechaja do mnie..

Zdrowia Barcie i do nastepnego..  :)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-372420
Udostępnij na innych stronach

Weekendowa produkcja wędlin nie wędzonych. Tym razem zabawy z szynkowarem i parzonymi wyrobami.

 

Przysmak śniadaniowy z szynki w osłonce termokurczliwej.

 

post-45290-0-97038400-1412005450_thumb.jpg

 

post-45290-0-72169700-1412005485_thumb.jpg

 

Szynka peklowana parzona

 

post-45290-0-20575700-1412005524_thumb.jpg

 

post-45290-0-38251800-1412005545_thumb.jpg

 

Mielonka Tyrolska

 
post-45290-0-92823700-1412005572_thumb.jpg
 
Szynka peklowana z szynkowaru
 
post-45290-0-29569300-1412005659_thumb.jpg
 
Przekroje:
 
post-45290-0-87674000-1412005698_thumb.jpg
 
Polecam takie wyroby dla tych co nie posiadają wędzarni a chcą zrobić własne wędliny.
 
post-45290-0-44557000-1412005797_thumb.jpg
 
post-45290-0-98083100-1412005840_thumb.jpg
 
Smacznego :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-374056
Udostępnij na innych stronach

SIVON, wspaniałe wyroby.

Robię też dużo z szynkowara. Przy szynce parzonej zostawiam odrobine tłuszczowej otoczki. Skórę oczywiście odkrajam.

 

post-51023-0-33987200-1412047152_thumb.jpg

 

Mam nadzieję, że widać na fotce.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-374166
Udostępnij na innych stronach

Dawno nie robiłem wędzonego kurczaka więc postanowiłem uwędzić parę udek :) Do mojego Borniaka weszło tylko 30 sztuk.

 

Udka sprawione, nadmiar skóry i tłuszczyku odkroiłem, powędrowały do solanki na 24h. Następnie parzenie w wywarze z dodatkiem jarzyn, palonej cebuli, liści laurowych i ziela angielskiego. Po osuszeniu powędrowały do wędzarni. 

 

post-45290-0-85094900-1412593063_thumb.jpg

 

Przy okazji pozyskiwania Wp III z przednich golonek, kości poszły na zupę a skóry wykorzystałem faszerując je kawałkami szynki, opatulone w gazę oraz siatkę powędrowały do wędzarni a potem parzenie.

 

post-45290-0-06900200-1412593184_thumb.jpg

 

post-45290-0-72287700-1412593215_thumb.jpg

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-375446
Udostępnij na innych stronach

 

 

rzy okazji pozyskiwania Wp III z przednich golonek, kości poszły na zupę a skóry wykorzystałem faszerując je kawałkami szynki, opatulone w gazę oraz siatkę powędrowały do wędzarni a potem parzenie.
T

o taka a`la Rolada Lazdijajska. Ciekawy wyrób. Ile parzyłeś? Pewnie ze 3 godziny?

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-375681
Udostępnij na innych stronach

Michał parzyłem prawie 3h w temp 65-70 stopni, problem w tym, że szynka i skóra z golonek nie idą ze sobą w parze jeżeli chodzi o czas parzenia:) Takich "kokosów" zrobiłem 4 sztuki, bardziej jako eksperyment. Wyrób się udał, kawałki szynki posklejały się ze sobą oraz ze skórka, wyrób daje się kroić w plasterki. 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-375683
Udostępnij na innych stronach

Ja też parzyłem około 3 godziny i skóra z golonki była no powiedzmy twardawa. Następnym razem jak będę robił roladę to przedłużę parzenie do 4 godzin. Bardzo fajna wędzonka.

Sivon jak już jestem. Wędziłeś kiedyś tuszki śledzia? Kupowałem przed chwila mięso na krakowska w Selgrosie i widziałem taaaaakie piękne śledzie ze aż mnie naszło :)

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-375879
Udostępnij na innych stronach

Śledzia nie wędziłem jeszcze a te tuszki z selgrosa są super. Jak będe wędził makrele to dołoże też śledzie :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-375886
Udostępnij na innych stronach

Świeże makrele w poniedziałki i w piątki.

Edytowane przez chudziak

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-375992
Udostępnij na innych stronach

Półtusza już całkowicie przerobiona, lodówka przystosowana wyłącznie na moje wyroby powoli się wypełnia :).

 

post-45290-0-57758100-1413195843_thumb.jpg

 

Podczas rozbioru, dzielenia mięsa na wędzonki i klasyfikacji mięsa na kiełbasę zrobiłem Świężonkę w której znalazły się różne kawałki mięs z szynki, łopatki, karkówki, boczku, pachwiny, podgardla no i oczywiście wątroba. Wszystko razem usmażone z cebulą, przyprawione solą, pieprzem i majerankiem. Niebo w gębie. Po nabraniu sił na dalszą pracę zapeklowałem mięsa na wędzonki.

Wykonałem Kiszkę Kaszaną dwa rodzaje, z kaszą gryczaną oraz jęczmienna. Salcesony, leberkę podwędzaną oraz kiełbasę kruchą wędzoną. 

 

Kaszanka w smaku wyszła taka jak lubię, dobrze pieprzna z wyczuwalnym majerankiem :).

 

post-45290-0-63770300-1413196407_thumb.jpg

 

post-45290-0-51810200-1413196431_thumb.jpg

 

post-45290-0-77058800-1413196470_thumb.jpg

 

Salcesony z uchem w końcu :)

 

post-45290-0-28565400-1413196556_thumb.jpg

 

post-45290-0-05669800-1413196583_thumb.jpg

 

post-45290-0-67244200-1413196609_thumb.jpg

 

Niestety bez błędów się nie obyło, dużo pracy przy przerobie półtuszy jest i dlatego wsad na salceson zbyt długo parzyłem. Salceson zbyt miękki. W smaku wyborny lecz konsystencja nie taka jak powinna być.

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-376745
Udostępnij na innych stronach

 

 

Półtusza już całkowicie przerobiona,

 

 

 Za przerób półtuszy wielkie :clap::thumbsup:

 

 

 

lodówka przystosowana wyłącznie na moje wyroby

 

 Ja też się dorobiłem lodówki ja mam taką 300-400 l - tylko na moje potrzeby . Jest to super wygoda .

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-376748
Udostępnij na innych stronach

Andrzejku to fakt, duża wygoda. Do tego mam swoją zamrażarkę :)

 

Leberka podwędzana, surowiec parzony niesolony, w składzie tłustsze kawałki z szynki, boczku, pachwiny i podgardla mielone na sitku 2,5mm, wątroba parzona mielona na sitku 5mm. Leberka parzona, podwędzana ok. 1 godziny.

 

post-45290-0-63909600-1413200081_thumb.jpg

 

post-45290-0-73637600-1413200103_thumb.jpg

 

Kiełbasa bez konkretnego przepisu, w składzie szynka, łopatka, pachwina i podgardle. WpI mielona na 13mm, tłustsze kawałki na 8mm. Przyprawiana z "ręki" pieprzem, czosnkiem, gałką, kolendra mieloną i zielem angielskim. Wędzona ciepłym dymem 3h, potem na 40min podniosłem temp do 75 stopni. Kiełbasa nie parzona. Wyszła miękka, dobra do jedzenia z "ręki" urwać kawałek i zajadać się. :)

 

post-45290-0-90978000-1413200441_thumb.jpg

 

post-45290-0-53561500-1413200544_thumb.jpg

 

Pod koniec tygodnia wędzenie szynek, polędwicy, boczków i słoniny :)

 

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-376756
Udostępnij na innych stronach

SIVON :clap:   :clap:   :clap:

Pracuś jesteś.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-376765
Udostępnij na innych stronach

Półtusza już całkowicie przerobiona,

Gratulacje, napracowałeś się, też chętnie przerobiłbym taką ale warunki na razie nie pozwalają.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-376767
Udostępnij na innych stronach

Dyzio czasem trzeba, żeby z wprawy nie wyjść.

 

 

Gratulacje, napracowałeś się, też chętnie przerobiłbym taką ale warunki na razie nie pozwalają.

 

 

Roboty sporo jest, ale gdy się ma pomocnika jakoś idzie  :). Dobrze, że moja LP ze mną parę lat temu na kursie SDM była więc do roboty ją namówiłem :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-376769
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dobrze, że moja LP ze mną parę lat temu na kursie SDM była więc do roboty ją namówiłem :)

 

 

I słusznie  ja nie zabrałem i sam zapierdzielam .  No ale mycia garów się za to też nauczyłem :D 

 

 

 Pozdrowienia i dla Moniki też :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-376789
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.