Gregtom Opublikowano 22 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 22 Września 2014 Kabanosy - przy których wykończyłem swoją nadziewarkę Sebek.. Jakie oslonki uzyles oraz z jakiej recepty korzystales..Zakupilem wlasnie sztuczne oslonki ale o kalibrze 26 i chcialem tez kabanosow narobic..Slicznie pozdrawiam Bracie.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-372344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 22 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 22 Września 2014 Grzesiu Bracie witaj w moim wątku:). Użyłem białkowych ten sam kaliber. Receptura taka jakie składniki miałem . Skład 40% Wp I z szynki i łopatki, 30% Wp II z łopatki reszta podgardle i pachwina. Tym razem dałem dużo kminku hmm naprawdę w smaku fajowe i jak głośno robią "pyk":) Nadziewarka poszła przy 5kg kabanosów:( Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-372348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 22 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 22 Września 2014 Nadziewarka poszła przy 5kg kabanosów:( Przeca miales fajna nadziewarke..Co w nie strzelilo, uszczelki czy tryby..? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-372418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 22 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 22 Września 2014 Sam nadziewałem i chyba za dużo siły przyłożyłem albo ręce jeszcze nie tak sprawne po ostatniej mojej przypadłości i wyczucia brak, mechanizm padł, ułamało się. Zbieram na jakąś nową Hedni lub coś podobnego. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-372419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 22 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 22 Września 2014 albo ręce jeszcze nie tak sprawne po ostatniej mojej przypadłości i wyczucia brak Przeciez Ty masz rece wiekrze niz moje plecy..!Jak cos moge pomoc to wal smialo.. Na ten weekeend chce robic wlasnie kabanochy a te Twoje jakos sie usmiechaja do mnie..Zdrowia Barcie i do nastepnego.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-372420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 23 Września 2014 :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-372421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 29 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 29 Września 2014 Weekendowa produkcja wędlin nie wędzonych. Tym razem zabawy z szynkowarem i parzonymi wyrobami. Przysmak śniadaniowy z szynki w osłonce termokurczliwej. Szynka peklowana parzona Mielonka Tyrolska Szynka peklowana z szynkowaru Przekroje: Polecam takie wyroby dla tych co nie posiadają wędzarni a chcą zrobić własne wędliny. Smacznego Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-374056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 29 Września 2014 Sivonpięknie na prawdę pięknie. Tyrolska robiłeś z 19 - stki? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-374104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 30 Września 2014 SIVON, wspaniałe wyroby.Robię też dużo z szynkowara. Przy szynce parzonej zostawiam odrobine tłuszczowej otoczki. Skórę oczywiście odkrajam. Mam nadzieję, że widać na fotce. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-374166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 6 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 6 Października 2014 Dawno nie robiłem wędzonego kurczaka więc postanowiłem uwędzić parę udek Do mojego Borniaka weszło tylko 30 sztuk. Udka sprawione, nadmiar skóry i tłuszczyku odkroiłem, powędrowały do solanki na 24h. Następnie parzenie w wywarze z dodatkiem jarzyn, palonej cebuli, liści laurowych i ziela angielskiego. Po osuszeniu powędrowały do wędzarni. Przy okazji pozyskiwania Wp III z przednich golonek, kości poszły na zupę a skóry wykorzystałem faszerując je kawałkami szynki, opatulone w gazę oraz siatkę powędrowały do wędzarni a potem parzenie. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-375446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 6 Października 2014 Sebek.. Takiej szynki to az szkoda zjesc..Mistrzostwo.. Super pomysl na fajny prezent.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-375454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 7 Października 2014 rzy okazji pozyskiwania Wp III z przednich golonek, kości poszły na zupę a skóry wykorzystałem faszerując je kawałkami szynki, opatulone w gazę oraz siatkę powędrowały do wędzarni a potem parzenie. To taka a`la Rolada Lazdijajska. Ciekawy wyrób. Ile parzyłeś? Pewnie ze 3 godziny? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-375681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 7 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 7 Października 2014 Michał parzyłem prawie 3h w temp 65-70 stopni, problem w tym, że szynka i skóra z golonek nie idą ze sobą w parze jeżeli chodzi o czas parzenia:) Takich "kokosów" zrobiłem 4 sztuki, bardziej jako eksperyment. Wyrób się udał, kawałki szynki posklejały się ze sobą oraz ze skórka, wyrób daje się kroić w plasterki. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-375683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 8 Października 2014 Ja też parzyłem około 3 godziny i skóra z golonki była no powiedzmy twardawa. Następnym razem jak będę robił roladę to przedłużę parzenie do 4 godzin. Bardzo fajna wędzonka.Sivon jak już jestem. Wędziłeś kiedyś tuszki śledzia? Kupowałem przed chwila mięso na krakowska w Selgrosie i widziałem taaaaakie piękne śledzie ze aż mnie naszło Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-375879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 8 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 8 Października 2014 Śledzia nie wędziłem jeszcze a te tuszki z selgrosa są super. Jak będe wędził makrele to dołoże też śledzie Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-375886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 9 Października 2014 (edytowane) Świeże makrele w poniedziałki i w piątki. Edytowane 9 Października 2014 przez chudziak Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-375992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 13 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 13 Października 2014 Półtusza już całkowicie przerobiona, lodówka przystosowana wyłącznie na moje wyroby powoli się wypełnia . Podczas rozbioru, dzielenia mięsa na wędzonki i klasyfikacji mięsa na kiełbasę zrobiłem Świężonkę w której znalazły się różne kawałki mięs z szynki, łopatki, karkówki, boczku, pachwiny, podgardla no i oczywiście wątroba. Wszystko razem usmażone z cebulą, przyprawione solą, pieprzem i majerankiem. Niebo w gębie. Po nabraniu sił na dalszą pracę zapeklowałem mięsa na wędzonki.Wykonałem Kiszkę Kaszaną dwa rodzaje, z kaszą gryczaną oraz jęczmienna. Salcesony, leberkę podwędzaną oraz kiełbasę kruchą wędzoną. Kaszanka w smaku wyszła taka jak lubię, dobrze pieprzna z wyczuwalnym majerankiem . Salcesony z uchem w końcu Niestety bez błędów się nie obyło, dużo pracy przy przerobie półtuszy jest i dlatego wsad na salceson zbyt długo parzyłem. Salceson zbyt miękki. W smaku wyborny lecz konsystencja nie taka jak powinna być. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-376745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 13 Października 2014 Półtusza już całkowicie przerobiona, Za przerób półtuszy wielkie lodówka przystosowana wyłącznie na moje wyroby Ja też się dorobiłem lodówki ja mam taką 300-400 l - tylko na moje potrzeby . Jest to super wygoda . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-376748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 13 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 13 Października 2014 Andrzejku to fakt, duża wygoda. Do tego mam swoją zamrażarkę Leberka podwędzana, surowiec parzony niesolony, w składzie tłustsze kawałki z szynki, boczku, pachwiny i podgardla mielone na sitku 2,5mm, wątroba parzona mielona na sitku 5mm. Leberka parzona, podwędzana ok. 1 godziny. Kiełbasa bez konkretnego przepisu, w składzie szynka, łopatka, pachwina i podgardle. WpI mielona na 13mm, tłustsze kawałki na 8mm. Przyprawiana z "ręki" pieprzem, czosnkiem, gałką, kolendra mieloną i zielem angielskim. Wędzona ciepłym dymem 3h, potem na 40min podniosłem temp do 75 stopni. Kiełbasa nie parzona. Wyszła miękka, dobra do jedzenia z "ręki" urwać kawałek i zajadać się. Pod koniec tygodnia wędzenie szynek, polędwicy, boczków i słoniny Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-376756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 13 Października 2014 SIVON Pracuś jesteś. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-376765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 13 Października 2014 Półtusza już całkowicie przerobiona,Gratulacje, napracowałeś się, też chętnie przerobiłbym taką ale warunki na razie nie pozwalają. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-376767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 13 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 13 Października 2014 Dyzio czasem trzeba, żeby z wprawy nie wyjść. Gratulacje, napracowałeś się, też chętnie przerobiłbym taką ale warunki na razie nie pozwalają. Roboty sporo jest, ale gdy się ma pomocnika jakoś idzie . Dobrze, że moja LP ze mną parę lat temu na kursie SDM była więc do roboty ją namówiłem Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-376769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 13 Października 2014 Dobrze, że moja LP ze mną parę lat temu na kursie SDM była więc do roboty ją namówiłem I słusznie ja nie zabrałem i sam zapierdzielam . No ale mycia garów się za to też nauczyłem Pozdrowienia i dla Moniki też Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-376789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 14 Października 2014 Jeśli idzie o klasyfikację to ja na razie oglądam w kółko płytkę Andrzeja Bagno. Za każdym razem coś więcej mi w głowie zostaje. Myślę że jestem coraz bliżej podjęcia decyzji o zakupie półtuszy. Ale jeszcze nie teraz. Sivon cieszę się, że wam to wszystko tak fajnie wyszło. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-376976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 14 Października 2014 Jeśli idzie o klasyfikację to ja na razie oglądam w kółko płytkę Andrzeja Bagno. Są pewne dziedziny, w których bez praktyki ani rusz .Najlepiej byłoby, gdyby ktoś pokazał Ci w praktyce klasyfikację mięsa.Sama nauczyłam się tego na kursie a wiedzę utrwaliłam w grupie technologicznej na Ogólnopolskim Zjeździe W.B. w Napoleonowie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-376999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.