SIVON Opublikowano 15 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 15 Września 2014 Księżycowy bo wyszedł tak jak Kurp pisze z kraterami i wulkanami na skórce, wyjątkowo szpetny:) Ale całkiem smaczny, polecam szczególnie amatorom chrupiącej skórki:) Przepis na duży bochen. Mąka pszenna typ 650 - 750gWoda ciepła - 400ml + 50ml do zaczynuSól - 12gDrożdże świeże 30-40g (ja dałem 40g być może dlatego powstał księżycowy)Cukier 8gOlej lniany lub oliwa 15-20ml Mąkę przesiewamy do miski, zaczyn z drożdży robimy w miseczce z dodatkiem cukru, ciepłej wody ( 50ml ) oraz łyżki mąki, mieszamy. Czekamy aż zaczyn wystartuje. Do mąki wlewamy zaczyn, wodę, olej lub oliwę dodajemy sól i wszystko dokładnie wyrabiamy. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce przykryte sciereczką w ciepłym miejscu do pierwszego wyrastania. Po wyrośnięciu, ciasto wyrabiamy drugi raz a nastepnie formujemy bochenek. Uformowany bochenek przekładamy na blachę wyłożoną papierem i obsypaną mąką, wstawiamy do piekarnika o temp. 40-50 stopni na drugie wyrastanie. Gdy ciasto podwoi objętość podnosimy temperaturę w piecu na maxa po 15min zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 30min. Na dno piekarnika dobrze jest postawić metalową miskę z wodą. Po upieczeniu chleb należy wyjąć na kratkę celem wystudzenia.Z tych proporcji wychodzi jeden duży bochen. Chleb prosty, szybki i smaczny. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-371178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 22 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 22 Września 2014 Ostatnio zrobiłem małe zapasy, w sumie przerobiłem prawie 15kg mięska:) Kabanosy - przy których wykończyłem swoją nadziewarkę . Czas zakupić coś lepszego. Kiełbasę z szynki ze słoniną pokrojoną w drobną kostkę. Kiełbasa wędzona podpiekana. Troszkę na próbę kiełbasy ala palcówka:) Oraz parę kilo kiełbasy której nie trzeba nikomu przedstawiać Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-372337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 22 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 22 Września 2014 Kabanosy - przy których wykończyłem swoją nadziewarkę Sebek.. Jakie oslonki uzyles oraz z jakiej recepty korzystales..Zakupilem wlasnie sztuczne oslonki ale o kalibrze 26 i chcialem tez kabanosow narobic..Slicznie pozdrawiam Bracie.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-372344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 22 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 22 Września 2014 Grzesiu Bracie witaj w moim wątku:). Użyłem białkowych ten sam kaliber. Receptura taka jakie składniki miałem . Skład 40% Wp I z szynki i łopatki, 30% Wp II z łopatki reszta podgardle i pachwina. Tym razem dałem dużo kminku hmm naprawdę w smaku fajowe i jak głośno robią "pyk":) Nadziewarka poszła przy 5kg kabanosów:( Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-372348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 22 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 22 Września 2014 Nadziewarka poszła przy 5kg kabanosów:( Przeca miales fajna nadziewarke..Co w nie strzelilo, uszczelki czy tryby..? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-372418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 22 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 22 Września 2014 Sam nadziewałem i chyba za dużo siły przyłożyłem albo ręce jeszcze nie tak sprawne po ostatniej mojej przypadłości i wyczucia brak, mechanizm padł, ułamało się. Zbieram na jakąś nową Hedni lub coś podobnego. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-372419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 22 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 22 Września 2014 albo ręce jeszcze nie tak sprawne po ostatniej mojej przypadłości i wyczucia brak Przeciez Ty masz rece wiekrze niz moje plecy..!Jak cos moge pomoc to wal smialo.. Na ten weekeend chce robic wlasnie kabanochy a te Twoje jakos sie usmiechaja do mnie..Zdrowia Barcie i do nastepnego.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-372420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 23 Września 2014 :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-372421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 29 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 29 Września 2014 Weekendowa produkcja wędlin nie wędzonych. Tym razem zabawy z szynkowarem i parzonymi wyrobami. Przysmak śniadaniowy z szynki w osłonce termokurczliwej. Szynka peklowana parzona Mielonka Tyrolska Szynka peklowana z szynkowaru Przekroje: Polecam takie wyroby dla tych co nie posiadają wędzarni a chcą zrobić własne wędliny. Smacznego Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-374056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 29 Września 2014 Sivonpięknie na prawdę pięknie. Tyrolska robiłeś z 19 - stki? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-374104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 30 Września 2014 SIVON, wspaniałe wyroby.Robię też dużo z szynkowara. Przy szynce parzonej zostawiam odrobine tłuszczowej otoczki. Skórę oczywiście odkrajam. Mam nadzieję, że widać na fotce. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-374166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 6 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 6 Października 2014 Dawno nie robiłem wędzonego kurczaka więc postanowiłem uwędzić parę udek Do mojego Borniaka weszło tylko 30 sztuk. Udka sprawione, nadmiar skóry i tłuszczyku odkroiłem, powędrowały do solanki na 24h. Następnie parzenie w wywarze z dodatkiem jarzyn, palonej cebuli, liści laurowych i ziela angielskiego. Po osuszeniu powędrowały do wędzarni. Przy okazji pozyskiwania Wp III z przednich golonek, kości poszły na zupę a skóry wykorzystałem faszerując je kawałkami szynki, opatulone w gazę oraz siatkę powędrowały do wędzarni a potem parzenie. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-375446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 6 Października 2014 Sebek.. Takiej szynki to az szkoda zjesc..Mistrzostwo.. Super pomysl na fajny prezent.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-375454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 7 Października 2014 rzy okazji pozyskiwania Wp III z przednich golonek, kości poszły na zupę a skóry wykorzystałem faszerując je kawałkami szynki, opatulone w gazę oraz siatkę powędrowały do wędzarni a potem parzenie. To taka a`la Rolada Lazdijajska. Ciekawy wyrób. Ile parzyłeś? Pewnie ze 3 godziny? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-375681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 7 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 7 Października 2014 Michał parzyłem prawie 3h w temp 65-70 stopni, problem w tym, że szynka i skóra z golonek nie idą ze sobą w parze jeżeli chodzi o czas parzenia:) Takich "kokosów" zrobiłem 4 sztuki, bardziej jako eksperyment. Wyrób się udał, kawałki szynki posklejały się ze sobą oraz ze skórka, wyrób daje się kroić w plasterki. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-375683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 8 Października 2014 Ja też parzyłem około 3 godziny i skóra z golonki była no powiedzmy twardawa. Następnym razem jak będę robił roladę to przedłużę parzenie do 4 godzin. Bardzo fajna wędzonka.Sivon jak już jestem. Wędziłeś kiedyś tuszki śledzia? Kupowałem przed chwila mięso na krakowska w Selgrosie i widziałem taaaaakie piękne śledzie ze aż mnie naszło Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-375879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 8 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 8 Października 2014 Śledzia nie wędziłem jeszcze a te tuszki z selgrosa są super. Jak będe wędził makrele to dołoże też śledzie Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-375886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 9 Października 2014 (edytowane) Świeże makrele w poniedziałki i w piątki. Edytowane 9 Października 2014 przez chudziak Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-375992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 13 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 13 Października 2014 Półtusza już całkowicie przerobiona, lodówka przystosowana wyłącznie na moje wyroby powoli się wypełnia . Podczas rozbioru, dzielenia mięsa na wędzonki i klasyfikacji mięsa na kiełbasę zrobiłem Świężonkę w której znalazły się różne kawałki mięs z szynki, łopatki, karkówki, boczku, pachwiny, podgardla no i oczywiście wątroba. Wszystko razem usmażone z cebulą, przyprawione solą, pieprzem i majerankiem. Niebo w gębie. Po nabraniu sił na dalszą pracę zapeklowałem mięsa na wędzonki.Wykonałem Kiszkę Kaszaną dwa rodzaje, z kaszą gryczaną oraz jęczmienna. Salcesony, leberkę podwędzaną oraz kiełbasę kruchą wędzoną. Kaszanka w smaku wyszła taka jak lubię, dobrze pieprzna z wyczuwalnym majerankiem . Salcesony z uchem w końcu Niestety bez błędów się nie obyło, dużo pracy przy przerobie półtuszy jest i dlatego wsad na salceson zbyt długo parzyłem. Salceson zbyt miękki. W smaku wyborny lecz konsystencja nie taka jak powinna być. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-376745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 13 Października 2014 Półtusza już całkowicie przerobiona, Za przerób półtuszy wielkie lodówka przystosowana wyłącznie na moje wyroby Ja też się dorobiłem lodówki ja mam taką 300-400 l - tylko na moje potrzeby . Jest to super wygoda . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-376748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 13 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 13 Października 2014 Andrzejku to fakt, duża wygoda. Do tego mam swoją zamrażarkę Leberka podwędzana, surowiec parzony niesolony, w składzie tłustsze kawałki z szynki, boczku, pachwiny i podgardla mielone na sitku 2,5mm, wątroba parzona mielona na sitku 5mm. Leberka parzona, podwędzana ok. 1 godziny. Kiełbasa bez konkretnego przepisu, w składzie szynka, łopatka, pachwina i podgardle. WpI mielona na 13mm, tłustsze kawałki na 8mm. Przyprawiana z "ręki" pieprzem, czosnkiem, gałką, kolendra mieloną i zielem angielskim. Wędzona ciepłym dymem 3h, potem na 40min podniosłem temp do 75 stopni. Kiełbasa nie parzona. Wyszła miękka, dobra do jedzenia z "ręki" urwać kawałek i zajadać się. Pod koniec tygodnia wędzenie szynek, polędwicy, boczków i słoniny Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-376756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 13 Października 2014 SIVON Pracuś jesteś. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-376765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 13 Października 2014 Półtusza już całkowicie przerobiona,Gratulacje, napracowałeś się, też chętnie przerobiłbym taką ale warunki na razie nie pozwalają. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-376767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 13 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 13 Października 2014 Dyzio czasem trzeba, żeby z wprawy nie wyjść. Gratulacje, napracowałeś się, też chętnie przerobiłbym taką ale warunki na razie nie pozwalają. Roboty sporo jest, ale gdy się ma pomocnika jakoś idzie . Dobrze, że moja LP ze mną parę lat temu na kursie SDM była więc do roboty ją namówiłem Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-376769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 13 Października 2014 Dobrze, że moja LP ze mną parę lat temu na kursie SDM była więc do roboty ją namówiłem I słusznie ja nie zabrałem i sam zapierdzielam . No ale mycia garów się za to też nauczyłem Pozdrowienia i dla Moniki też Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-376789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.