Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Kabanosy - przy których wykończyłem swoją nadziewarkę

Sebek..  Jakie oslonki uzyles oraz z jakiej recepty korzystales..

Zakupilem wlasnie sztuczne oslonki ale o kalibrze 26 i chcialem tez kabanosow narobic..

Slicznie pozdrawiam Bracie..  :)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-372344
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 778
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Grzesiu Bracie witaj w moim wątku:). Użyłem białkowych ten sam kaliber. Receptura taka jakie składniki miałem :). Skład 40% Wp I z szynki i łopatki, 30% Wp II z łopatki reszta podgardle i pachwina. Tym razem dałem dużo kminku hmm naprawdę w smaku fajowe i jak głośno robią "pyk":) Nadziewarka poszła przy 5kg kabanosów:(

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-372348
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nadziewarka poszła przy 5kg kabanosów:(

Przeca miales fajna nadziewarke..

Co w nie strzelilo, uszczelki czy  tryby..?

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-372418
Udostępnij na innych stronach

Sam nadziewałem i chyba za dużo siły przyłożyłem albo ręce jeszcze nie tak sprawne po ostatniej mojej przypadłości i wyczucia brak, mechanizm padł, ułamało się. Zbieram na jakąś nową Hedni lub coś podobnego.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-372419
Udostępnij na innych stronach

 

 

albo ręce jeszcze nie tak sprawne po ostatniej mojej przypadłości i wyczucia brak
 

Przeciez Ty masz rece wiekrze niz moje plecy..!

Jak cos moge pomoc to wal smialo.. 

Na ten weekeend chce robic wlasnie kabanochy a te Twoje jakos sie usmiechaja do mnie..

Zdrowia Barcie i do nastepnego..  :)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-372420
Udostępnij na innych stronach

Weekendowa produkcja wędlin nie wędzonych. Tym razem zabawy z szynkowarem i parzonymi wyrobami.

 

Przysmak śniadaniowy z szynki w osłonce termokurczliwej.

 

post-45290-0-97038400-1412005450_thumb.jpg

 

post-45290-0-72169700-1412005485_thumb.jpg

 

Szynka peklowana parzona

 

post-45290-0-20575700-1412005524_thumb.jpg

 

post-45290-0-38251800-1412005545_thumb.jpg

 

Mielonka Tyrolska

 
post-45290-0-92823700-1412005572_thumb.jpg
 
Szynka peklowana z szynkowaru
 
post-45290-0-29569300-1412005659_thumb.jpg
 
Przekroje:
 
post-45290-0-87674000-1412005698_thumb.jpg
 
Polecam takie wyroby dla tych co nie posiadają wędzarni a chcą zrobić własne wędliny.
 
post-45290-0-44557000-1412005797_thumb.jpg
 
post-45290-0-98083100-1412005840_thumb.jpg
 
Smacznego :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-374056
Udostępnij na innych stronach

SIVON, wspaniałe wyroby.

Robię też dużo z szynkowara. Przy szynce parzonej zostawiam odrobine tłuszczowej otoczki. Skórę oczywiście odkrajam.

 

post-51023-0-33987200-1412047152_thumb.jpg

 

Mam nadzieję, że widać na fotce.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-374166
Udostępnij na innych stronach

Dawno nie robiłem wędzonego kurczaka więc postanowiłem uwędzić parę udek :) Do mojego Borniaka weszło tylko 30 sztuk.

 

Udka sprawione, nadmiar skóry i tłuszczyku odkroiłem, powędrowały do solanki na 24h. Następnie parzenie w wywarze z dodatkiem jarzyn, palonej cebuli, liści laurowych i ziela angielskiego. Po osuszeniu powędrowały do wędzarni. 

 

post-45290-0-85094900-1412593063_thumb.jpg

 

Przy okazji pozyskiwania Wp III z przednich golonek, kości poszły na zupę a skóry wykorzystałem faszerując je kawałkami szynki, opatulone w gazę oraz siatkę powędrowały do wędzarni a potem parzenie.

 

post-45290-0-06900200-1412593184_thumb.jpg

 

post-45290-0-72287700-1412593215_thumb.jpg

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-375446
Udostępnij na innych stronach

 

 

rzy okazji pozyskiwania Wp III z przednich golonek, kości poszły na zupę a skóry wykorzystałem faszerując je kawałkami szynki, opatulone w gazę oraz siatkę powędrowały do wędzarni a potem parzenie.
T

o taka a`la Rolada Lazdijajska. Ciekawy wyrób. Ile parzyłeś? Pewnie ze 3 godziny?

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-375681
Udostępnij na innych stronach

Michał parzyłem prawie 3h w temp 65-70 stopni, problem w tym, że szynka i skóra z golonek nie idą ze sobą w parze jeżeli chodzi o czas parzenia:) Takich "kokosów" zrobiłem 4 sztuki, bardziej jako eksperyment. Wyrób się udał, kawałki szynki posklejały się ze sobą oraz ze skórka, wyrób daje się kroić w plasterki. 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-375683
Udostępnij na innych stronach

Ja też parzyłem około 3 godziny i skóra z golonki była no powiedzmy twardawa. Następnym razem jak będę robił roladę to przedłużę parzenie do 4 godzin. Bardzo fajna wędzonka.

Sivon jak już jestem. Wędziłeś kiedyś tuszki śledzia? Kupowałem przed chwila mięso na krakowska w Selgrosie i widziałem taaaaakie piękne śledzie ze aż mnie naszło :)

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-375879
Udostępnij na innych stronach

Śledzia nie wędziłem jeszcze a te tuszki z selgrosa są super. Jak będe wędził makrele to dołoże też śledzie :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-375886
Udostępnij na innych stronach

Świeże makrele w poniedziałki i w piątki.

Edytowane przez chudziak

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-375992
Udostępnij na innych stronach

Półtusza już całkowicie przerobiona, lodówka przystosowana wyłącznie na moje wyroby powoli się wypełnia :).

 

post-45290-0-57758100-1413195843_thumb.jpg

 

Podczas rozbioru, dzielenia mięsa na wędzonki i klasyfikacji mięsa na kiełbasę zrobiłem Świężonkę w której znalazły się różne kawałki mięs z szynki, łopatki, karkówki, boczku, pachwiny, podgardla no i oczywiście wątroba. Wszystko razem usmażone z cebulą, przyprawione solą, pieprzem i majerankiem. Niebo w gębie. Po nabraniu sił na dalszą pracę zapeklowałem mięsa na wędzonki.

Wykonałem Kiszkę Kaszaną dwa rodzaje, z kaszą gryczaną oraz jęczmienna. Salcesony, leberkę podwędzaną oraz kiełbasę kruchą wędzoną. 

 

Kaszanka w smaku wyszła taka jak lubię, dobrze pieprzna z wyczuwalnym majerankiem :).

 

post-45290-0-63770300-1413196407_thumb.jpg

 

post-45290-0-51810200-1413196431_thumb.jpg

 

post-45290-0-77058800-1413196470_thumb.jpg

 

Salcesony z uchem w końcu :)

 

post-45290-0-28565400-1413196556_thumb.jpg

 

post-45290-0-05669800-1413196583_thumb.jpg

 

post-45290-0-67244200-1413196609_thumb.jpg

 

Niestety bez błędów się nie obyło, dużo pracy przy przerobie półtuszy jest i dlatego wsad na salceson zbyt długo parzyłem. Salceson zbyt miękki. W smaku wyborny lecz konsystencja nie taka jak powinna być.

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-376745
Udostępnij na innych stronach

 

 

Półtusza już całkowicie przerobiona,

 

 

 Za przerób półtuszy wielkie :clap::thumbsup:

 

 

 

lodówka przystosowana wyłącznie na moje wyroby

 

 Ja też się dorobiłem lodówki ja mam taką 300-400 l - tylko na moje potrzeby . Jest to super wygoda .

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-376748
Udostępnij na innych stronach

Andrzejku to fakt, duża wygoda. Do tego mam swoją zamrażarkę :)

 

Leberka podwędzana, surowiec parzony niesolony, w składzie tłustsze kawałki z szynki, boczku, pachwiny i podgardla mielone na sitku 2,5mm, wątroba parzona mielona na sitku 5mm. Leberka parzona, podwędzana ok. 1 godziny.

 

post-45290-0-63909600-1413200081_thumb.jpg

 

post-45290-0-73637600-1413200103_thumb.jpg

 

Kiełbasa bez konkretnego przepisu, w składzie szynka, łopatka, pachwina i podgardle. WpI mielona na 13mm, tłustsze kawałki na 8mm. Przyprawiana z "ręki" pieprzem, czosnkiem, gałką, kolendra mieloną i zielem angielskim. Wędzona ciepłym dymem 3h, potem na 40min podniosłem temp do 75 stopni. Kiełbasa nie parzona. Wyszła miękka, dobra do jedzenia z "ręki" urwać kawałek i zajadać się. :)

 

post-45290-0-90978000-1413200441_thumb.jpg

 

post-45290-0-53561500-1413200544_thumb.jpg

 

Pod koniec tygodnia wędzenie szynek, polędwicy, boczków i słoniny :)

 

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-376756
Udostępnij na innych stronach

SIVON :clap:   :clap:   :clap:

Pracuś jesteś.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-376765
Udostępnij na innych stronach

Półtusza już całkowicie przerobiona,

Gratulacje, napracowałeś się, też chętnie przerobiłbym taką ale warunki na razie nie pozwalają.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-376767
Udostępnij na innych stronach

Dyzio czasem trzeba, żeby z wprawy nie wyjść.

 

 

Gratulacje, napracowałeś się, też chętnie przerobiłbym taką ale warunki na razie nie pozwalają.

 

 

Roboty sporo jest, ale gdy się ma pomocnika jakoś idzie  :). Dobrze, że moja LP ze mną parę lat temu na kursie SDM była więc do roboty ją namówiłem :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-376769
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dobrze, że moja LP ze mną parę lat temu na kursie SDM była więc do roboty ją namówiłem :)

 

 

I słusznie  ja nie zabrałem i sam zapierdzielam .  No ale mycia garów się za to też nauczyłem :D 

 

 

 Pozdrowienia i dla Moniki też :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-376789
Udostępnij na innych stronach

Jeśli idzie o klasyfikację to ja na razie oglądam w kółko płytkę Andrzeja Bagno. Za każdym razem coś więcej mi w głowie zostaje. Myślę że jestem coraz bliżej podjęcia decyzji o zakupie półtuszy. Ale jeszcze nie teraz.  :)

Sivon cieszę się, że wam to wszystko tak fajnie wyszło. 

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-376976
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeśli idzie o klasyfikację to ja na razie oglądam w kółko płytkę Andrzeja Bagno.

Są pewne dziedziny, w których bez praktyki ani rusz :D.

Najlepiej byłoby, gdyby ktoś pokazał Ci w praktyce klasyfikację mięsa.

Sama nauczyłam się tego na kursie a wiedzę utrwaliłam w grupie technologicznej na Ogólnopolskim Zjeździe W.B. w Napoleonowie. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/11/#findComment-376999
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.