renesi Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 26 Listopada 2013 Te rybki aż u mnie pachną Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-316322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 26 Listopada 2013 Makrela ładnie uwędzone,sam proces wędzenia wzorowy Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-316324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 26 Listopada 2013 Widzę że tłuste preferujesz. Kabanosy aż białe od słoniny. Ja robię z 2 kg szynki i 3 II wp. Rybki piękne. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-316331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 26 Listopada 2013 Renesi, Kostek61, odkąd odkryłem że mają w selgrosie surowe makrele wędzę je teraz namiętnie:) Tak uwędzona smakuje nam najlepiej. W następnym tygodniu pierwszy raz będę wędził tuszki śledzia - zobaczymy co wyjdzie. Paweljack, a mnie krytykują że kabanosy za chude, Wp II u mnie dość chuda 70/30 a słoniny tylko 0,5kg następnym razem będzie więcej:) Zawsze przy produkcji kabanosów robię jedno pętko kiełbasy w kiełbaśnicy 28-30. Wędzona jak kabanosy tylko bez podpiekania, parzona 20min w temp 80stopni, zobacz przekrój tej kiełbaski - wsad jak na kabanosy. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-316340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 26 Listopada 2013 Tuszki śledzia najlepiej wędzi się nadziane na drut 2,5-3mm,zastosuj ten sam proces wędzenia i będzie dobrze Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-316344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 26 Listopada 2013 Niech Ci będzie. Ładna. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-316345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 26 Listopada 2013 Moja pierwsza Rolada Lazdijajska. Skład: Golonka Wp tylna 2szt - ja użyłem takich mniejszych.Szynka Wp niewielka ilość - tylko do uzupełnienia farszu po wycięciu kości z golonek Rolada wzorowana przepisem Beiota. Z golonki uważnie zdejmujemy skórę, następnie oddzielamy mięso od kości. Mięso z golonek oraz szynkę kroimy i peklujemy PS 17g/kg. Zapeklowany farsz doprawiamy pieprzem, czosnkiem oraz kolendrą, po dokładnym wymieszaniu napełniamy skórę dobrze ubijając. Owijamy w gazę i pakujemy w siatkę wędliniarska, wędzimy ciepłym dymek 4h. Parzymy minimum 3h. Prasujemy i wstawiamy w chłodne miejsce na noc. W smaku wyszła rewelacyjna, bardzo miękka lecz trochę za mało soczysta. Ta wędlina zagości u nas w menu na stałe. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-316356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 26 Listopada 2013 Sebastian!!! Ależ cudowne wyroby szczególnie ścinkową i przysmak z osłonki termokurczliwej chętnie bym wypróbował hehe ach te kiełbasy, wędlinki a wszystkie z pysznej, a nie sorki to reklama hehehe ale Twój temat takie właśnie emocje niesie ^^ chciałoby się od razu śpiewać i tańczyć z wędzonkami na kijach Rolada niesamowicie wygląda! Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-316374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 26 Listopada 2013 SIVON,w jakiej temperaturze parzyłeś ? No i co ze skórą ? Miękka, zjadliwa ??? Ja w swoich nie dodawałem innego mięsa. W zasadzie było go w sam raz po wykrojeniu kości. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-316392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 27 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 27 Listopada 2013 Dyzio, skórka bardzo miękka, parzyłem w temp 90 stopni właśnie dlatego że bałem się twardawej skórki, sama rolada troszkę jest przesuszona. No w moich roladach farszu było za dużo. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-316599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 27 Listopada 2013 Witaj SIVON!!! Wg. mnie to parzyłeś w zbyt wysokiej temp. i za długo, rolada to nie pasztetowa nie może być smarowna.Powinna być zwięzła i twardawa, aby móc ją pokroić w cieniutkie plastry. I to jest cały urok Rolady Lazdijajskiej. Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-316603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 27 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 27 Listopada 2013 Witaj PePe tak wiem że temp za wysoka i czas tez zbyt długi, dlatego mało soczysta. Ale zapewniam że jest zwięzła i daje się pokroić w cieniutkie plastry. Jeszcze nie raz będę ją robił więc dojdę do perfekcji, wszystko notuje i zapisuje aby następnym razem móc zmienić czas i temp parzenia. A tak na marginesie, jest nas kilku z Wrocławia może by się kiedyś spotkać założyć Spółdzielnie Wrocławską, co ty na to? Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-316605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 27 Listopada 2013 Jestem ZA. Myślałem już o tym i przy okazji o Zielonym Edenie, ale gość jakby wycofał się z forum, niestety. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-316608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 27 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 27 Listopada 2013 No właśnie w Zielonym Edenie było by super tam są fajne warunki a sprzęt zawsze można przywieźć. Trzeba by założyć nowy temat i zobaczyć jaki będzie odzew BiS z Wrocławia i okolic. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-316613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 27 Listopada 2013 Witaj SIVON!!! Wg. mnie to parzyłeś w zbyt wysokiej temp. i za długo, ja parzyłem 4 godziny ale w temp. 80* tak jak podaje oryginalny przepis i rolada wcale nie jest sucha i da się kroić w cieniutkie plasterki, a wędziłem 8h, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-316620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 27 Listopada 2013 osid, pozwól, że i Ciebie zapytam o miękkość skóry ??? Ja podobnie jak Ty parzyłem 4 godziny w temp. 80 °C i nie jest ona niestety miękka. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-316662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 2 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Mortadela Wołowa z dodatkami. Skład:Mięso wołowe gulaszowe - 1kgWp II - 0,5kgSłonina 0,25kg - niesolonaLodowata woda - 0,3l - ja używałem kostek lodu podczas kutrowania.Kasza manna 30g Przyprawy: Pieprz czarny 5gPapryka słodka 5gPapryka ostra 2gCukier 3gGałka 2gKolendra 2gSól 15g Dodatki : pieczarki konserwowe oraz oliwki. Mięso peklowane 24h dawką 18g/kg. Zmrożone kawałki mielimy raz na sitku 2mm (można mielić dwa razy) następniekutrujemy z dodatkiem lodu do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy przyprawy oraz pozostałe dodatki, mieszamy i napełniamy osłonki. Parzymy godzinę w temp 75 stopni. To jest pierwsza produkcja mortadeli, smak 7/10 a wygląd oceńcie sami. Następnym razem zrobię mortadelę tylko z wieprzowiny. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-317788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
animus Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Ach, patrząc na wyroby aż ślinka cieknie Cytuj Pozdrawiam Andrzej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-317797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 2 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Metka Cebulowa. Skład:Wp I - mięso z szynki 0,5kgWp II - 0,3kgPieprz czarny 3gCukier 3gCebula 35g Mięso Wp I i cebula mielone raz na sitku 2mm, WpII dwa razy. Proste i bardzo smaczne. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-317820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Witam.Czy to wyrób bez soli ??? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-317821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 2 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 2 Grudnia 2013 jasne że sól była ale sypana z ręki, metkę zawsze dosalam na koniec do smaku. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-317825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Mortadela Wołowa z dodatkami. Skład:Mięso wołowe gulaszowe - 1kgWp II - 0,5kgSłonina 0,25kg - niesolonaLodowata woda - 0,3l - ja używałem kostek lodu podczas kutrowania.Kasza manna 30g Przyprawy: Pieprz czarny 5gPapryka słodka 5gPapryka ostra 2gCukier 3gGałka 2gKolendra 2gSól 15g Dodatki : pieczarki konserwowe oraz oliwki. Mięso peklowane 24h dawką 18g/kg. Zmrożone kawałki mielimy raz na sitku 2mm (można mielić dwa razy) następniekutrujemy z dodatkiem lodu do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy przyprawy oraz pozostałe dodatki, mieszamy i napełniamy osłonki. Parzymy godzinę w temp 75 stopni. To jest pierwsza produkcja mortadeli, smak 7/10 a wygląd oceńcie sami. Następnym razem zrobię mortadelę tylko z wieprzowiny. mor01.jpg mor02.jpgMogłeś trochę ładniej poupychać te pieczarki i oliwki. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-317877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 3 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Mogłeś trochę ładniej poupychać te pieczarki i oliwki. Niby jak? Farsz napychany nadziewarką. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-318145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Mogłeś trochę ładniej poupychać te pieczarki i oliwki.Niby jak? Farsz napychany nadziewarką. Palcem wskazującym a tak na poważnie to dlaczego chcesz zrobić tylko z wieprzowiny? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-318149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 3 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Chcę następnym razem zrobić wieprzową mortadelę bo tak jak w przypadku parówkowej najbardziej smakuje mi wyłącznie Wp, robiłem parówki wołowo -wieprzowe, wieprzowo-drobiowe ale i tak na 1 miejscu są z samej wieprzowiny. Zobaczymy co wyjdzie, choć dziś jak już jest końcówka tej mortadeli to żałuje że nie zrobiłem więcej:) Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-318157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.