Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Te rybki aż u mnie pachną  :tongue:

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-316322
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 781
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Makrela
ładnie uwędzone,sam proces wędzenia wzorowy :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-316324
Udostępnij na innych stronach

Widzę że tłuste preferujesz. Kabanosy aż białe od słoniny. Ja robię z 2 kg szynki i 3 II wp. Rybki piękne.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-316331
Udostępnij na innych stronach

Renesi, Kostek61, odkąd odkryłem że mają w selgrosie surowe makrele wędzę je teraz namiętnie:) Tak uwędzona smakuje nam najlepiej. W następnym tygodniu pierwszy raz będę wędził tuszki śledzia - zobaczymy co wyjdzie.

 

Paweljack, a mnie krytykują że kabanosy za chude, Wp II u mnie dość chuda 70/30 a słoniny tylko 0,5kg następnym razem będzie więcej:)

 

Zawsze przy produkcji kabanosów robię jedno pętko kiełbasy w kiełbaśnicy 28-30. Wędzona jak kabanosy tylko bez podpiekania, parzona 20min w temp 80stopni, zobacz przekrój tej kiełbaski - wsad jak na kabanosy.

 

post-45290-0-71489300-1385461058_thumb.jpg

 

post-45290-0-44178700-1385461086_thumb.jpg

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-316340
Udostępnij na innych stronach

Tuszki śledzia najlepiej wędzi się nadziane na drut 2,5-3mm,zastosuj ten sam proces wędzenia i będzie dobrze :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-316344
Udostępnij na innych stronach

Niech Ci będzie. Ładna.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-316345
Udostępnij na innych stronach

Moja pierwsza Rolada Lazdijajska.

 

Skład:

 

Golonka Wp tylna 2szt - ja użyłem takich mniejszych.

Szynka Wp niewielka ilość - tylko do uzupełnienia farszu po wycięciu kości z golonek

 

Rolada wzorowana przepisem Beiota.

 

Z golonki uważnie zdejmujemy skórę, następnie oddzielamy mięso od kości. Mięso z golonek oraz szynkę kroimy i peklujemy PS 17g/kg. Zapeklowany farsz doprawiamy pieprzem, czosnkiem oraz kolendrą, po dokładnym wymieszaniu napełniamy skórę dobrze ubijając. Owijamy w gazę i pakujemy w siatkę wędliniarska, wędzimy ciepłym dymek 4h. Parzymy minimum 3h. Prasujemy i wstawiamy w chłodne miejsce na noc.

 

W smaku wyszła rewelacyjna, bardzo miękka lecz trochę za mało soczysta. Ta wędlina zagości u nas w menu na stałe.

 

post-45290-0-77026300-1385468300_thumb.jpg

 

post-45290-0-45795700-1385468319_thumb.jpg

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-316356
Udostępnij na innych stronach

Sebastian!!! Ależ cudowne wyroby :)  :clap:  :clap:  :clap:

szczególnie ścinkową i przysmak z osłonki termokurczliwej chętnie bym wypróbował hehe 

ach te kiełbasy, wędlinki a wszystkie z pysznej, a nie sorki to reklama hehehe ale Twój temat takie właśnie emocje niesie ^^ 

chciałoby się od razu śpiewać i tańczyć z wędzonkami na kijach :D  :clap:

Rolada niesamowicie wygląda! Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-316374
Udostępnij na innych stronach

SIVON,

w jakiej temperaturze parzyłeś ? No i co ze skórą ? Miękka, zjadliwa ???

 Ja w swoich nie dodawałem innego mięsa. W zasadzie było go w sam raz po wykrojeniu kości.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-316392
Udostępnij na innych stronach

Dyzio, skórka bardzo miękka, parzyłem w temp 90 stopni właśnie dlatego że bałem się twardawej skórki, sama rolada troszkę jest przesuszona. No w moich roladach farszu było za dużo.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-316599
Udostępnij na innych stronach

Witaj SIVON!!! Wg. mnie to parzyłeś w zbyt wysokiej temp. i za długo, rolada to nie pasztetowa nie może być smarowna.Powinna być zwięzła i twardawa, aby móc ją pokroić w cieniutkie plastry. I to jest cały urok Rolady Lazdijajskiej.

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-316603
Udostępnij na innych stronach

Witaj PePe tak wiem że temp za wysoka i czas tez zbyt długi, dlatego mało soczysta. Ale zapewniam że jest zwięzła i daje się pokroić w cieniutkie plastry. Jeszcze nie raz będę ją robił więc dojdę do perfekcji, wszystko notuje i zapisuje aby następnym razem móc zmienić czas i temp parzenia.

 

A tak na marginesie, jest nas kilku z Wrocławia może by się kiedyś spotkać założyć Spółdzielnie Wrocławską, co ty na to?

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-316605
Udostępnij na innych stronach

Jestem ZA. Myślałem już o tym i przy okazji o Zielonym Edenie, ale gość jakby wycofał się z forum, niestety.
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-316608
Udostępnij na innych stronach

No właśnie w Zielonym Edenie było by super tam są fajne warunki a sprzęt zawsze można przywieźć. Trzeba by założyć nowy temat i zobaczyć jaki będzie odzew BiS z Wrocławia i okolic.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-316613
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witaj SIVON!!! Wg. mnie to parzyłeś w zbyt wysokiej temp. i za długo,

ja parzyłem 4 godziny ale w temp. 80* tak jak podaje oryginalny przepis i rolada wcale nie jest sucha i da się kroić w cieniutkie plasterki, a wędziłem 8h,

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-316620
Udostępnij na innych stronach

osid, pozwól, że i Ciebie zapytam o miękkość skóry ??? Ja podobnie jak Ty parzyłem 4 godziny w temp. 80 °C i nie jest ona niestety miękka.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-316662
Udostępnij na innych stronach

Mortadela Wołowa z dodatkami.

 

Skład:

Mięso wołowe gulaszowe - 1kg

Wp II - 0,5kg

Słonina 0,25kg - niesolona

Lodowata woda - 0,3l - ja używałem kostek lodu podczas kutrowania.

Kasza manna 30g 

 

Przyprawy: 

Pieprz czarny 5g

Papryka słodka 5g

Papryka ostra 2g

Cukier 3g

Gałka 2g

Kolendra 2g

Sól 15g

 

Dodatki : pieczarki konserwowe oraz oliwki.

 

Mięso peklowane 24h dawką 18g/kg. Zmrożone kawałki mielimy raz na sitku 2mm (można mielić dwa razy) następnie

kutrujemy z dodatkiem lodu do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy przyprawy oraz pozostałe dodatki, mieszamy i napełniamy osłonki. Parzymy godzinę w temp 75 stopni.

 

To jest pierwsza produkcja mortadeli, smak 7/10 a wygląd oceńcie sami. Następnym razem zrobię mortadelę tylko z wieprzowiny.

 

post-45290-0-93149200-1385980244_thumb.jpg

 

post-45290-0-51549400-1385980259_thumb.jpg

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-317788
Udostępnij na innych stronach

Metka Cebulowa.

 

Skład:

Wp I - mięso z szynki 0,5kg

Wp II - 0,3kg

Pieprz czarny 3g

Cukier 3g

Cebula 35g 

 

Mięso Wp I i cebula mielone raz na sitku 2mm, WpII dwa razy. 

Proste i bardzo smaczne.

 

post-45290-0-42066200-1385988420_thumb.jpg

 

post-45290-0-31056300-1385988435_thumb.jpg

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-317820
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Czy to wyrób bez soli ???

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-317821
Udostępnij na innych stronach

:facepalm: jasne że sól była ale sypana z ręki, metkę zawsze dosalam na koniec do smaku.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-317825
Udostępnij na innych stronach

Mortadela Wołowa z dodatkami.

 

Skład:

Mięso wołowe gulaszowe - 1kg

Wp II - 0,5kg

Słonina 0,25kg - niesolona

Lodowata woda - 0,3l - ja używałem kostek lodu podczas kutrowania.

Kasza manna 30g 

 

Przyprawy: 

Pieprz czarny 5g

Papryka słodka 5g

Papryka ostra 2g

Cukier 3g

Gałka 2g

Kolendra 2g

Sól 15g

 

Dodatki : pieczarki konserwowe oraz oliwki.

 

Mięso peklowane 24h dawką 18g/kg. Zmrożone kawałki mielimy raz na sitku 2mm (można mielić dwa razy) następnie

kutrujemy z dodatkiem lodu do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy przyprawy oraz pozostałe dodatki, mieszamy i napełniamy osłonki. Parzymy godzinę w temp 75 stopni.

 

To jest pierwsza produkcja mortadeli, smak 7/10 a wygląd oceńcie sami. Następnym razem zrobię mortadelę tylko z wieprzowiny.

 

attachicon.gifmor01.jpg

 

attachicon.gifmor02.jpg

Mogłeś trochę ładniej poupychać te pieczarki i oliwki. :tongue:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-317877
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mogłeś trochę ładniej poupychać te pieczarki i oliwki.

Niby jak? Farsz napychany nadziewarką. 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-318145
Udostępnij na innych stronach

 

Mogłeś trochę ładniej poupychać te pieczarki i oliwki.

Niby jak? Farsz napychany nadziewarką. 

 

Palcem wskazującym  :D  a tak na poważnie to dlaczego chcesz zrobić tylko z wieprzowiny?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-318149
Udostępnij na innych stronach

Chcę następnym razem zrobić wieprzową mortadelę bo tak jak w przypadku parówkowej najbardziej smakuje mi wyłącznie Wp, robiłem parówki wołowo -wieprzowe, wieprzowo-drobiowe ale i tak na 1 miejscu są z samej wieprzowiny. Zobaczymy co wyjdzie, choć dziś jak już jest końcówka tej mortadeli to żałuje że nie zrobiłem więcej:)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/4/#findComment-318157
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.