paweljack Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Chcę następnym razem zrobić wieprzową mortadelę bo tak jak w przypadku parówkowej najbardziej smakuje mi wyłącznie Wp, robiłem parówki wołowo -wieprzowe, wieprzowo-drobiowe ale i tak na 1 miejscu są z samej wieprzowiny. Zobaczymy co wyjdzie, choć dziś jak już jest końcówka tej mortadeli to żałuje że nie zrobiłem więcej:)Dzięki. Myślałem, że może z jakiś powodów technologicznych. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-318159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 5 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Metka Brunszwicka Skład:Wołowina II - 0,4kg Wp II - 0,2 kgPolędwiczka Wp - 0,3 kg Przyprawy:Cukier 3gPieprz czarny 3gPapryka słodka 4g Mięso peklowane 21g PS/kg, rozdrobnione raz na sitku 2mm, wędzona zimnym dymem. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-318644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 5 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Pachwina Wędzona zimnym dymem. Zawsze jak robię kiełbasę polską która wędzę 2 dni po 5h w zimnym dymie dokładam parę ładnych kawałków pachwiny peklowanej na sucho, następnie po uwędzeniu obsypuję ją solą zawijam w bawełniana ściereczkę i tak sobie dojrzewa 2-3 tygodnie wtedy jest najlepsza. Wyjęta z wędzarni. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-318721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Szynka konserwowa z szynkowaru. Skład:Szynka 1,25 - mięsień czworogłowy ( następnym razem użyje mięsa z mięśnia pólbłoniastego) PK 17g/kgPieprz czarny młotkowany, czosnek granulowany. Mięso peklowane 24h, wycięte wszystkie ścięgna i tłuszcz, kawałki rozbite tłuczkiem. 15% wsadu zostało kutrowane na jednolita masę z dodatkiem lodowatej wody. Parzyłem w temp. 75 stopni do osiągnięcia wewnątrz batonu 68 stopni. A tak się prezentuje: Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-319700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Bułki pszenne Skład:Mąka pszenna typ 650 - 500gWoda letnia 265mlDrożdże świeże - 20gSól - 5-8gCukier - 4g Wyrabiamy ciasto, odstawiamy na 40min, następnie ponownie wyrabiamy i formujemy małe bułeczki, zostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni 15-20min. Moje bułeczki troszkę opadły. Wygląd 6/10 smak 7/10. Muszę popracować jeszcze nad składem. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-319732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 11 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 11 Grudnia 2013 Kiełbasa Polska surowa wędzona. Skład: Wp peklowana I - 1,5kgWp peklowana II - 2,0 kg Przyprawy: Pieprz czarny młotkowany 2g/kgMajeranek 1,5g/kgCzosnek - 5 średnich ząbkówCukier 10g/kg Wp peklowana 2 dni 24gr PK/kg. Rozdrabnianie: Wp klasy I rozdrobniłem na sitku 13, Wp II na sitku 10mm. Napełniane w kiełbaśnice 26/28, osadzanie 12h.Wędzona dwa dni po 5h zimnym dymem. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-319898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 11 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 11 Grudnia 2013 Cukier 10g/kgZ tym cukrem to nie pomyłka,czy tyle faktycznie dajesz ?.Kiełbasa fajna,bardzo ją lubie Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-319902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 11 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 11 Grudnia 2013 Ja też za nią przepadam, pierwszy raz zrobiłem z taką ilością cukru wg przepisu z jakiejś starej książki. Po uwędzeniu od razu degustacja i porażka, ręce mi opadły po prostu słodka kiełbasa. Myślę sobie ponad 3 kg polskiej do kosza, rodzinka jadła świeżą i mówi ale fajna, inna ale smaczna, ja nie mogłem po prostu. Po 3 dniach próbuję hmm coraz lepiej ale to jeszcze nie to, odłożyłem 5szt żeby przetrwała i wczoraj na kolację miałem zamiar zjeść jedną mniejśzą no i zjadłem a potem kolejną i kolejną Dojrzała sobie i jest wyśmienita tylko trzeba czekać i czekać Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-319910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 11 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 11 Grudnia 2013 Dojrzała sobie i jest wyśmienita tylko trzeba czekać i czekaćJa bym jednak ilośc cukru zmiejszył do 2g na kg i wydłużył osadzanie do 48 godz i zamierzony efekt byś miał wcześniej,to tylko moja sugestia,Twoje kiełbasy wyglądają świetnie. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-319912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 11 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 11 Grudnia 2013 Tak robiłem zawsze jak piszesz, nie wiem co mnie podkusiło bo nie lubię długo czekać od produkcji do konsumpcji:). Może dlatego jeszcze nie robiłem salami, chorizo czy innych długo dojrzewających produktów choć bardzo przepadam za nimi. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-319917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Pyszne te twoje wyroby, pozdrawiam, :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-320199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 17 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Kiełbasa bez końca czyli Głogowska. Skład:Mięso z łopatki WPWp. I - 1,0kgWp II - 1,5kgWp III - 0,5kg Przyprawy:Pieprz czarny 2g/kgCzosnek 3g/kg Mięso peklowane 24h na sucho 18g/kg. Wp I rozdrobniona na sitku 10mm, Wp II dwa razy na sitku 8mm, Wp III 2 razy na sitku 2mm. Wędzona ciepłym dymem 3h, na koniec podpiekana przez 40min w temp 80 stopni. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-321155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Kiełbasa bez końca czyli Głogowska. A jak to sklejasz? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-321176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 17 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Paweł ten myk pokazał mi kolega Papla w SDM w Zrębicach, a tu to opisuje z fotkami: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3342-kielbasa-glogowska-i-photoshop/?do=findComment&comment=90629 . Co prawda moje batony są za długie, efekt o niebo lepszy gdy robi się krótkie okrągłe kiełbaski. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-321180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 17 Grudnia 2013 (edytowane) Na stronie głównej jest przepis ale do myśliwskiej "na okrągło" :http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=3&Itemid=4 Edytowane 17 Grudnia 2013 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-321194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Paweł ten myk pokazał mi kolega Papla w SDM w Zrębicach, a tu to opisuje z fotkami: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3342-kielbasa-glogowska-i-photoshop/?do=findComment&comment=90629 . Co prawda moje batony są za długie, efekt o niebo lepszy gdy robi się krótkie okrągłe kiełbaski.Tak podejrzewałem, dzięki.Na stronie głównej jest przepis ale do myśliwskiej "na okrągło" :http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=3&Itemid=4Na pewno spróbuję, dziękuję. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-321204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 18 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Kiełbasa Cytrynowa - pierwsza produkcja. Skład:Wp peklowana 17g/kgWp I - 0,75kg Wp II - 0,75kgWp III - 0,3kg Przyprawy: pieprz czarny- 2g, gałka muszkatołowa 2g, otarta skórka z jednej małej cytryny, sok z małej cytryny.Wp I krojona w kawałki, Wp II zmielona na sitku 8mm ( w oryginale też powinna być krojona), Wp III kutrowana z dodatkiem lodu. Osłonki 100mm, wędzone ciepłym dymem 3h, parzone w temp 75 do 68 stopni wewnątrz batonu. W smaku bardzo dobra, wyczuwalna nuta cytryny. Farsz za słabo wyrobiony co widać w przekroju, za mało kleju:) Widoczne podcieki w pustych miejscach. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-321427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Bardzo ciekawa kompozycja smaków. No i prezencja niezgorsza. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-321428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 19 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Kiełbasa Jałowcowa wędzona pieczona. Zdecydowany faworyt jeżeli chodzi o kiełbasy podsuszane w cienkich jelitach. Zwykle jałowcową robię z łopatki WP z niewielkim dodatkiem golonki. Skład na 5kg:Wp I - 2,0kgWp II 2,5kg Wp III 0,5kg (mięso od golonki) Przyprawy na 5kg:Peklosól - 45gSól niejodowana - 45gPieprz czarny - 12gOwoc jałowca - 9g (lekko prażony, następnie drobno zmielony - ilość dla tych co lubią wyraźny posmak jałowca) Wp I zmielona na sitku 13mm, Wp II na sitku 8mm, Wp III dwa razy na sitku 2mm. Kiełbasę nadziewamy w jelita w odcinki 50-60cm i końce związujemy. Wędzona ciepłym dymem przez 3h, następnie podpiekana w tepm 90 stopni przez 45 minut. Kiełbasa powinna podsychać kilka dni w chłodnym pomieszczeniu. A tak się prezentuje moja Jałowcowa: Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-321629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 19 Grudnia 2013 A tak się prezentuje moja Jałowcowa: SIVON piękna kiełbaska czekam na Twoje dalsze poczynania, masz talent Chłopie Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-321631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
animus Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Piękne wyroby Cytuj Pozdrawiam Andrzej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-321634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 20 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Mielonka wieprzowa - eksperymentalna. Tym razem wykonałem mielonkę w szynkowarze z zamiarem osiągnięcia mielonki bardzo miękkiej bez galaretki. Skład na 1,4kg Wp II 50% - 0,7kg (niepeklowana)Wp III 20% - 0,3kg (peklowana 6g peklosoli)Woda 28% - ok 400mlMąka ziemniaczana 2% - 30g Przyprawy: Sól 18g, pieprz czarny 2g, czosnek suszony 2g. Wp II zmielona na sitku 8mm, Wp III dwa razy na sitku 8mm. Wszystkie składniki wymieszane z dodatkiem wody i przypraw, wyrobiona masa przełożona do szynkowaru, odstawiłem na noc do lodówki. Następnego dnia parzenie, w niskiej temperaturze 60stopni przez 1,5h, nastepnie podniosłem temp wody do 75stopni i parzyłem do momentu osiągnięcia 68stopni wewnątrz batonu. Po wystudzeniu, mielonka bardzo miękka, łatwo się kroi i pomimo że tylko 20% wsadu było peklowane widać lekkie wybarwienie. Sami ocencie. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-321846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 20 Grudnia 2013 . Po wystudzeniu, mielonka bardzo miękka, łatwo się kroi i pomimo że tylko 20% wsadu było peklowane widać lekkie wybarwienie. Sami ocencie. nie widzę tych przebarwień wyrób jak zawsze wizualnie super a komentarz jest zbędny Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-321852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Następny wodolejca @SIVON, ilość wody oraz mąki podajemy w recepturach w stosunku do wagi surowca mięsnego a nie jako procentowy udział w masie.... - u Ciebie wyszedł zatem dodatek 40% wody oraz 3% mąki .... Wszystkie składniki wymieszane ....odstawiłem na noc do lodówki. - odradzam takie postępowanie! - mąka może zacząć "nowe życie" ... mieszamy, nadziewamy i obróbka, smaki i tak przejdą przy takim rozdrobnieniu Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-321862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Woda 28% - ok 400ml Mąka ziemniaczana 2% - 30g Ja swoją ostatnia mielonkę wykonałam z podobnym składem mąki i wody ,z tym,że tej dałam 30 % .Wyrób wyszedł bardzo dobry Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-321866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.