Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę następnym razem zrobić wieprzową mortadelę bo tak jak w przypadku parówkowej najbardziej smakuje mi wyłącznie Wp, robiłem parówki wołowo -wieprzowe, wieprzowo-drobiowe ale i tak na 1 miejscu są z samej wieprzowiny. Zobaczymy co wyjdzie, choć dziś jak już jest końcówka tej mortadeli to żałuje że nie zrobiłem więcej:)

Dzięki. Myślałem, że może z jakiś powodów technologicznych.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-318159
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 781
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Metka Brunszwicka

 

Skład:

Wołowina II - 0,4kg 

Wp II - 0,2 kg

Polędwiczka Wp - 0,3 kg

 

Przyprawy:

Cukier 3g

Pieprz czarny 3g

Papryka słodka 4g

 

 

Mięso peklowane 21g PS/kg, rozdrobnione raz na sitku 2mm, wędzona zimnym dymem.

 

post-45290-0-67575800-1386234646_thumb.jpg

 

post-45290-0-56999000-1386234661_thumb.jpg

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-318644
Udostępnij na innych stronach

Pachwina Wędzona zimnym dymem.

 

Zawsze jak robię kiełbasę polską która wędzę 2 dni po 5h w zimnym dymie dokładam parę ładnych kawałków pachwiny peklowanej na sucho, następnie po uwędzeniu obsypuję ją solą zawijam w bawełniana ściereczkę i tak sobie dojrzewa 2-3 tygodnie wtedy jest najlepsza.

 

Wyjęta z wędzarni.

 

post-45290-0-41581800-1386250684_thumb.jpg

 

post-45290-0-40697200-1386250723_thumb.jpg

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-318721
Udostępnij na innych stronach

Szynka konserwowa z szynkowaru.

 

Skład:

Szynka 1,25 - mięsień czworogłowy ( następnym razem użyje mięsa z mięśnia pólbłoniastego) 

PK 17g/kg

Pieprz czarny młotkowany, czosnek granulowany.

 

Mięso peklowane 24h, wycięte wszystkie ścięgna i tłuszcz, kawałki rozbite tłuczkiem. 15% wsadu zostało kutrowane na jednolita masę z dodatkiem lodowatej wody. Parzyłem w temp. 75 stopni do osiągnięcia wewnątrz batonu 68 stopni.

 

A tak się prezentuje:

 

post-45290-0-81930300-1386673272_thumb.jpg

 

post-45290-0-84491100-1386673293_thumb.jpg

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-319700
Udostępnij na innych stronach

Bułki pszenne 

 

Skład:

Mąka pszenna typ 650 - 500g

Woda letnia 265ml

Drożdże świeże - 20g

Sól - 5-8g

Cukier - 4g

 

Wyrabiamy ciasto, odstawiamy na 40min, następnie ponownie wyrabiamy i formujemy małe bułeczki, zostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni 15-20min. Moje bułeczki troszkę opadły. Wygląd 6/10 smak 7/10. Muszę popracować jeszcze nad składem.

 

post-45290-0-02893500-1386678799_thumb.jpg

 

post-45290-0-95801100-1386678882_thumb.jpg

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-319732
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa Polska surowa wędzona.

 

Skład:

 

Wp peklowana I - 1,5kg

Wp peklowana II - 2,0 kg

 

Przyprawy:

 

Pieprz czarny młotkowany 2g/kg

Majeranek 1,5g/kg

Czosnek - 5 średnich ząbków

Cukier 10g/kg

 

Wp peklowana 2 dni 24gr PK/kg.

 

Rozdrabnianie: Wp klasy I rozdrobniłem na sitku 13, Wp II na sitku 10mm. Napełniane w kiełbaśnice 26/28, osadzanie 12h.

Wędzona dwa dni po 5h zimnym dymem.

 

post-45290-0-90183400-1386760557_thumb.jpg

 

post-45290-0-04300100-1386760574_thumb.jpg

 

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-319898
Udostępnij na innych stronach

Cukier 10g/kg

Z tym cukrem to nie pomyłka,czy tyle faktycznie dajesz ?.Kiełbasa fajna,bardzo ją lubie :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-319902
Udostępnij na innych stronach

Ja też za nią przepadam, pierwszy raz zrobiłem z taką ilością cukru wg przepisu z jakiejś starej książki. Po uwędzeniu od razu degustacja i porażka, ręce mi opadły po prostu słodka kiełbasa. Myślę sobie ponad 3 kg polskiej do kosza, rodzinka jadła świeżą i mówi ale fajna, inna ale smaczna, ja nie mogłem po prostu. Po 3 dniach próbuję hmm coraz lepiej ale to jeszcze nie to, odłożyłem 5szt żeby przetrwała i wczoraj na kolację miałem zamiar zjeść jedną mniejśzą no i zjadłem a potem kolejną i kolejną:) Dojrzała sobie i jest wyśmienita tylko trzeba czekać i czekać :mad:

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-319910
Udostępnij na innych stronach

Dojrzała sobie i jest wyśmienita tylko trzeba czekać i czekać

Ja bym jednak ilośc cukru zmiejszył do 2g na kg i wydłużył osadzanie do 48 godz i zamierzony efekt byś miał wcześniej,to tylko moja sugestia,Twoje kiełbasy wyglądają świetnie.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-319912
Udostępnij na innych stronach

Tak robiłem zawsze jak piszesz, nie wiem co mnie podkusiło bo nie lubię długo czekać od produkcji do konsumpcji:). Może dlatego jeszcze nie robiłem salami, chorizo czy innych długo dojrzewających produktów choć bardzo przepadam za nimi. 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-319917
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa bez końca czyli Głogowska.

 

Skład:

Mięso z łopatki WP

Wp. I - 1,0kg

Wp II - 1,5kg

Wp III - 0,5kg

 

Przyprawy:

Pieprz czarny 2g/kg

Czosnek 3g/kg

 

Mięso peklowane 24h na sucho 18g/kg. Wp I rozdrobniona na sitku 10mm, Wp II dwa razy na sitku 8mm, Wp III 2 razy na sitku 2mm. Wędzona ciepłym dymem 3h, na koniec podpiekana przez 40min w temp 80 stopni.

 

post-45290-0-76497000-1387274964_thumb.jpg

 

post-45290-0-59226700-1387274979_thumb.jpg

 

post-45290-0-61424900-1387274994_thumb.jpg

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-321155
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa bez końca czyli Głogowska.

 

 

A jak to sklejasz?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-321176
Udostępnij na innych stronach

Paweł ten myk pokazał mi kolega Papla w SDM w Zrębicach, a tu to opisuje z fotkami: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3342-kielbasa-glogowska-i-photoshop/?do=findComment&comment=90629 . Co prawda moje batony są za długie, efekt o niebo lepszy gdy robi się krótkie okrągłe kiełbaski.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-321180
Udostępnij na innych stronach

Na stronie głównej jest przepis ale do myśliwskiej "na okrągło" :

http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=3&Itemid=4

Edytowane przez Małgoś

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-321194
Udostępnij na innych stronach

Paweł ten myk pokazał mi kolega Papla w SDM w Zrębicach, a tu to opisuje z fotkami: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3342-kielbasa-glogowska-i-photoshop/?do=findComment&comment=90629 . Co prawda moje batony są za długie, efekt o niebo lepszy gdy robi się krótkie okrągłe kiełbaski.

Tak podejrzewałem, dzięki.

Na stronie głównej jest przepis ale do myśliwskiej "na okrągło" :

http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=3&Itemid=4

Na pewno spróbuję, dziękuję.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-321204
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa Cytrynowa - pierwsza produkcja.

 

Skład:

Wp peklowana 17g/kg

Wp I - 0,75kg 

Wp II - 0,75kg

Wp III - 0,3kg

 

Przyprawy: pieprz czarny- 2g, gałka muszkatołowa 2g, otarta skórka z jednej małej cytryny, sok z małej cytryny.

Wp I krojona w kawałki, Wp II zmielona na sitku 8mm ( w oryginale też powinna być krojona), Wp III kutrowana z dodatkiem lodu. Osłonki 100mm, wędzone ciepłym dymem 3h, parzone w temp 75 do 68 stopni wewnątrz batonu.

 

W smaku bardzo dobra, wyczuwalna nuta cytryny. Farsz za słabo wyrobiony co widać w przekroju, za mało kleju:) Widoczne podcieki w pustych miejscach.

 

post-45290-0-81309300-1387373070_thumb.jpg

 

post-45290-0-73595100-1387373083_thumb.jpg

 

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-321427
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ciekawa kompozycja smaków. No i prezencja niezgorsza.  :thumbsup:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-321428
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa Jałowcowa wędzona pieczona.

 

Zdecydowany faworyt jeżeli chodzi o kiełbasy podsuszane w cienkich jelitach. Zwykle jałowcową robię z łopatki WP z niewielkim dodatkiem golonki.

 

Skład na 5kg:

Wp I - 2,0kg

Wp II 2,5kg 

Wp III 0,5kg (mięso od golonki)

 

Przyprawy na 5kg:

Peklosól - 45g

Sól niejodowana - 45g

Pieprz czarny - 12g

Owoc jałowca - 9g (lekko prażony, następnie drobno zmielony - ilość dla tych co lubią wyraźny posmak jałowca)

 

Wp I zmielona na sitku 13mm, Wp II na sitku 8mm, Wp III dwa razy na sitku 2mm. Kiełbasę nadziewamy w jelita w odcinki 50-60cm i końce związujemy. Wędzona ciepłym dymem przez 3h, następnie podpiekana w tepm 90 stopni przez 45 minut. Kiełbasa powinna podsychać kilka dni w chłodnym pomieszczeniu.

 

A tak się prezentuje moja Jałowcowa:

 

post-45290-0-77089800-1387446323_thumb.jpg

 

post-45290-0-44098200-1387446342_thumb.jpg

 

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-321629
Udostępnij na innych stronach

 

 

A tak się prezentuje moja Jałowcowa:

SIVON piękna kiełbaska :clap:  czekam na Twoje dalsze poczynania, masz talent Chłopie :):facepalm:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-321631
Udostępnij na innych stronach

Mielonka wieprzowa - eksperymentalna.

 

Tym razem wykonałem mielonkę w szynkowarze z zamiarem osiągnięcia mielonki bardzo miękkiej bez galaretki.

 

Skład na 1,4kg

 

Wp II 50% - 0,7kg (niepeklowana)

Wp III 20% - 0,3kg (peklowana 6g peklosoli)

Woda 28% -  ok 400ml

Mąka ziemniaczana 2% - 30g

 

Przyprawy: Sól 18g, pieprz czarny 2g, czosnek suszony 2g.

 

Wp II zmielona na sitku 8mm, Wp III dwa razy na sitku 8mm. Wszystkie składniki wymieszane z dodatkiem wody i przypraw, wyrobiona masa przełożona do szynkowaru, odstawiłem na noc do lodówki. Następnego dnia parzenie, w niskiej temperaturze 60stopni przez 1,5h, nastepnie podniosłem temp wody do 75stopni i parzyłem do momentu osiągnięcia 68stopni wewnątrz batonu. Po wystudzeniu, mielonka bardzo miękka, łatwo się kroi i pomimo że tylko 20% wsadu było peklowane widać lekkie wybarwienie. Sami ocencie.

 

post-45290-0-59569400-1387536062_thumb.jpg

 

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-321846
Udostępnij na innych stronach

 

 

. Po wystudzeniu, mielonka bardzo miękka, łatwo się kroi i pomimo że tylko 20% wsadu było peklowane widać lekkie wybarwienie. Sami ocencie.

nie widzę tych przebarwień :)

wyrób jak zawsze wizualnie super  :clap: a  komentarz jest zbędny :):clap:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-321852
Udostępnij na innych stronach

Następny wodolejca :D:laugh::tongue:;)

 

@SIVON, ilość wody oraz mąki podajemy w recepturach w stosunku do wagi surowca mięsnego a nie jako procentowy udział w masie.... :cool: - u Ciebie  wyszedł zatem dodatek 40% wody oraz 3% mąki ;) ....

 

 

 

 

Wszystkie składniki wymieszane ....odstawiłem na noc do lodówki.
- odradzam takie postępowanie! - mąka może zacząć "nowe życie" :no: ... mieszamy, nadziewamy i obróbka, smaki i tak przejdą przy takim rozdrobnieniu
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-321862
Udostępnij na innych stronach

 

 

Woda 28% - ok 400ml Mąka ziemniaczana 2% - 30g

 

Ja swoją ostatnia mielonkę wykonałam z podobnym składem mąki i wody ,z tym,że tej dałam 30 % :D .

Wyrób wyszedł bardzo dobry :thumbsup:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/5/#findComment-321866
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.