Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Pulek, :grin: podwędzałem przed i po kilku dniach, tylko mała różnica w wyglądzie :grin: ważne podwędzana zimnym dymem 18 stopni :grin:20- 25g na 1kg jest to sprawdzona ilość, 30g na 1kg poczujesz tą różnicę wybór należy do Ciebie

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-270839
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 399
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Surowiec podzielę chyba na 2 części i każdą z nich inaczej zapekluję, żeby od razu móc porównać tę różnicę w słoności :) nooo i chyba podwędzę trochę już na samym początku. A co by się stało, gdybym podwędził dymem 35 stopni lub nawet cieplejszym? Jaki będzie to miało wpływ na dalszy przebieg "życia" palcówki?
Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-270849
Udostępnij na innych stronach

Witam Todek, :grin: no to pierwsze koty za płoty :grin: :clap: :clap: :clap:

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-271445
Udostępnij na innych stronach

Pulek, dasz ciepły dym to kiełbasa nie będzie dojrzewała ,tylko schła , bo zabijesz temperaturą bakterie kwasu mlekowego , które powodują owe dojrzewanie.

jak już chcesz wędzić to zrób tak jak pisze wiesław gil, temperatura max 18*

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-271446
Udostępnij na innych stronach

Tak też zrobiłem :D Podwędzałem przy otwartych drzwiach komory, więc było w niej nie więcej niż 10 stopni ;) Przez godzinę wystarczająco się kiełbasa podwędziła rzadkim dymem. Tylko teraz widzę (po zdjęciach innych), że chyba źle odczytałem recepturę i dałem zbyt dużo podgardla, mimo że było ładnie przerośnięte. Mam nadzieję, że nie wpłynie to na proces dojrzewania...
Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-271453
Udostępnij na innych stronach

Witam Pulek, nie wpłynie to na proces dojrzewania :grin: będzie bardziej tłusta :grin: wstaw zdiecja jak możesz

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-271455
Udostępnij na innych stronach

Pulek, a poza wszystkim , to jak nie wędzisz , tylko palcówka wisi sobie przez 3-4 tygodnie , to 30 g/kg jest ok , natomiast jak zaczynasz traktować ciepłem , to ilość soli ulega redukcji do dawek zalecanych do normalnego wędzenia (18 - 20 g max )

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-271533
Udostępnij na innych stronach

pis67, napisałem woła - miało być że "należy zredukować ilość dodawanej soli do dawek"

sorki za pomyłkę

i dzięki za zwrócenie uwagi

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-271581
Udostępnij na innych stronach

a powiedzcie czy można palcówkę zrobić tylko na samej soli ?? na zdrowy chłopski rozum można, bo przecież kiedyś dawno, dawno temu nie było soli peklującej tylko zwykła, mam zamiar w ten weekend zrobić "na próbę" z kilo... albo może lepiej ze 2 kilo :) i poczekac do świąt ze 4 tygodnie, bo jak patrzę na te wasze wyroby to ślinotoku dostaję takiego że nie moge się opanować :) tylko czy wytrzymam tykle czasu ?

 

no a jeśli można to na jakiej (kamionka, niejodowana) i czy dawkować tak jak piszecie 25-30 gr./kg. ??

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-271586
Udostępnij na innych stronach

Witam jumbo, z tego co napisałeś wnioskuję że nie wędziłeś zimnym dymem nigdy,18 st C nie wpływa na mięso termicznie ,wędzenie zimne daje walory smakowe,wizualne i konserwuje produkt, do kiełbas surowych dojrzewających zawartość soli 20g na 1kg to minimum a optymalna zawartośc to 25g na 1kg niezależnie czy będzie wędzona czy nie :grin: pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-271590
Udostępnij na innych stronach

wiesław gil, tak też to ująłem - może inaczej zrozumiałeś , ale właśnie to samo chciałem przekazać - no trochę chaotycznie :grin:

 

osid, w pierwszym poscie w temacie jest ujęta sama sól , i ewentualnie saletra , więc można

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-271591
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj przeniosłem palcówkę do pomiesczenia o niższej temp. i wyższej wilgotności. Podczas przenoszenia zauważyłem, że robi się ona mocno wyschnieta i taka jakby btwarda. Kolor ma bardzo ładny, odkroiłem plasterek dla sprawdzenia. Moje pytanie jest takie. Czy jak ona powisi jeszcze ze dwa, trzy tygodnie to czy nie zrobi sie tak sucha, że będzie można za jej pomocą wbijać gwoździe? Czy po prostu ona ma taka być?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-272401
Udostępnij na innych stronach

Fajna nazwa tej wędlinki :)

Ostatnio jadłem doskonałe wyroby litewskie, przywiozłem je z Kowna. Niektóre były bardzo twarde i tak miało być.

"Bardziej miłuj tego, kto wytyka ci błędy, niż tego, kto cię wciąż chwali".

Aforyzm arabski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-272402
Udostępnij na innych stronach

A tak moja palcówka wygląda dzisiaj./wyprodukowano 27.02.13 r./ :grin:

W smaku i zapachu, jak dla mnie, jest OK. :grin: Szkoda, że nie mam porównania do innych palcówek. :sad:

Jedna uwaga, to taka, że robi się co raz bardziej sucha i twarda.

Pytanie do bardziej doświadczonych w temacie. Tak ma być, czy coś jest źle? :question:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-273823
Udostępnij na innych stronach

witam

no i namówiliście mnie !! :) wczoraj zrobiłem moją pierwszą palcówkę :devil: kilo mięska pocięte ręcznie i ręcznie nabite w jelito przez lejek. Kiełbaska na samej soli niejodowanej tylko dałem 40gr. na kilo bo wyczytałem że do kiełbas dojrzewających daje się 3-5% czyli wyśrodkowałem i dałem 40gr. mam nadzieję że da się ją zjeść jak podeschnie !? wisi sobie przy rozszczelnionym oknie w kuchni, zobaczymy co z tego wyjdzie, w święta planuję pierwsze cięcie (jak wytrzymam)

 

http://img259.imageshack.us/img259/2167/dscf2158m.jpg

http://img209.imageshack.us/img209/5551/dscf2160nj.jpg

http://img850.imageshack.us/img850/9859/dscf2162x.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-274020
Udostępnij na innych stronach

no i namówiliście mnie

Soli dałbym mniej i nadział w odwrócone jelita :wink:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-274097
Udostępnij na innych stronach

no fakt z solą troszkę poszalałem :) ale lubię słone, a kiełbaska ma powisieć dłuuuugo i potem będę ją rozbijał młotkiem i ssał jak cukierki :tongue: a tak poważnie to zastanawiam się czy nie rozciąć tej kiełbaski, dołożyć mięska i nabić w nowe jelito ?!

w sumie na błędach się człowiek uczy ;) najwyżej coty sąsiada będą miały co jeść :), do kiełbaski dodałem na kg farszu.:

 

wspomniana sól niejodowana 40gr.

pieprz kolorowy 3gr

czownek staropolski 2gr.

majeranek 1,5gr.

oraz 75 ml wody w temp.pokojowej

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-274101
Udostępnij na innych stronach

w sumie na błędach się człowiek uczy

Zostaw tak jak jest a następnym razem zmień przepis ,będziesz miał porównanie.Do palcówki nie dodaje się wody,co do jelita to trzeba je odwrócić żeby te kosmyki były od strony farszu.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-274104
Udostępnij na innych stronach

:grin:

Bużkę ładną wstawiłeś,jeszcze byś mógł to rozwinąć o jakiś opis jak Ci coś nie pasi.Chodzi ci zapewne o komski ,ja napisałem kosmyki.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-274106
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.