Tomasz_65 Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 25 Lutego 2013 Witam Pulek, :grin: podwędzałem przed i po kilku dniach, tylko mała różnica w wyglądzie :grin: ważne podwędzana zimnym dymem 18 stopni :grin:20- 25g na 1kg jest to sprawdzona ilość, 30g na 1kg poczujesz tą różnicę wybór należy do Ciebie Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-270839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulek Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 25 Lutego 2013 Surowiec podzielę chyba na 2 części i każdą z nich inaczej zapekluję, żeby od razu móc porównać tę różnicę w słoności nooo i chyba podwędzę trochę już na samym początku. A co by się stało, gdybym podwędził dymem 35 stopni lub nawet cieplejszym? Jaki będzie to miało wpływ na dalszy przebieg "życia" palcówki? Cytuj Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-270849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 27 Lutego 2013 No to i ja pokusiłem się wyprodukowanie testowe palcówki. :grin: Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-271442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 27 Lutego 2013 Witam Todek, :grin: no to pierwsze koty za płoty :grin: :clap: :clap: :clap: Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-271445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 27 Lutego 2013 Pulek, dasz ciepły dym to kiełbasa nie będzie dojrzewała ,tylko schła , bo zabijesz temperaturą bakterie kwasu mlekowego , które powodują owe dojrzewanie. jak już chcesz wędzić to zrób tak jak pisze wiesław gil, temperatura max 18* Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-271446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulek Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 27 Lutego 2013 Tak też zrobiłem Podwędzałem przy otwartych drzwiach komory, więc było w niej nie więcej niż 10 stopni Przez godzinę wystarczająco się kiełbasa podwędziła rzadkim dymem. Tylko teraz widzę (po zdjęciach innych), że chyba źle odczytałem recepturę i dałem zbyt dużo podgardla, mimo że było ładnie przerośnięte. Mam nadzieję, że nie wpłynie to na proces dojrzewania... Cytuj Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-271453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 27 Lutego 2013 Witam Pulek, nie wpłynie to na proces dojrzewania :grin: będzie bardziej tłusta :grin: wstaw zdiecja jak możesz Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-271455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 27 Lutego 2013 Pulek, a poza wszystkim , to jak nie wędzisz , tylko palcówka wisi sobie przez 3-4 tygodnie , to 30 g/kg jest ok , natomiast jak zaczynasz traktować ciepłem , to ilość soli ulega redukcji do dawek zalecanych do normalnego wędzenia (18 - 20 g max ) Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-271533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 28 Lutego 2013 pis67, napisałem woła - miało być że "należy zredukować ilość dodawanej soli do dawek" sorki za pomyłkę i dzięki za zwrócenie uwagi Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-271581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 28 Lutego 2013 a powiedzcie czy można palcówkę zrobić tylko na samej soli ?? na zdrowy chłopski rozum można, bo przecież kiedyś dawno, dawno temu nie było soli peklującej tylko zwykła, mam zamiar w ten weekend zrobić "na próbę" z kilo... albo może lepiej ze 2 kilo i poczekac do świąt ze 4 tygodnie, bo jak patrzę na te wasze wyroby to ślinotoku dostaję takiego że nie moge się opanować tylko czy wytrzymam tykle czasu ? no a jeśli można to na jakiej (kamionka, niejodowana) i czy dawkować tak jak piszecie 25-30 gr./kg. ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-271586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 28 Lutego 2013 Witam jumbo, z tego co napisałeś wnioskuję że nie wędziłeś zimnym dymem nigdy,18 st C nie wpływa na mięso termicznie ,wędzenie zimne daje walory smakowe,wizualne i konserwuje produkt, do kiełbas surowych dojrzewających zawartość soli 20g na 1kg to minimum a optymalna zawartośc to 25g na 1kg niezależnie czy będzie wędzona czy nie :grin: pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-271590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 28 Lutego 2013 wiesław gil, tak też to ująłem - może inaczej zrozumiałeś , ale właśnie to samo chciałem przekazać - no trochę chaotycznie :grin: osid, w pierwszym poscie w temacie jest ujęta sama sól , i ewentualnie saletra , więc można Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-271591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 1 Marca 2013 Moja palcóweczka pięknie podsycha. :grin: Tak wygląda dzisiaj. :grin: Kolor jak dla mnie OK, zapach też. :grin: Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-271981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 2 Marca 2013 Moja palcóweczka pięknie podsycha.no to jeszcze z miesiąc dwa i będzie w sam raz Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-272094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 3 Marca 2013 Dzisiaj przeniosłem palcówkę do pomiesczenia o niższej temp. i wyższej wilgotności. Podczas przenoszenia zauważyłem, że robi się ona mocno wyschnieta i taka jakby btwarda. Kolor ma bardzo ładny, odkroiłem plasterek dla sprawdzenia. Moje pytanie jest takie. Czy jak ona powisi jeszcze ze dwa, trzy tygodnie to czy nie zrobi sie tak sucha, że będzie można za jej pomocą wbijać gwoździe? Czy po prostu ona ma taka być? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-272401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dymny Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 3 Marca 2013 Fajna nazwa tej wędlinki Ostatnio jadłem doskonałe wyroby litewskie, przywiozłem je z Kowna. Niektóre były bardzo twarde i tak miało być. Cytuj "Bardziej miłuj tego, kto wytyka ci błędy, niż tego, kto cię wciąż chwali". Aforyzm arabski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-272402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 10 Marca 2013 A tak moja palcówka wygląda dzisiaj./wyprodukowano 27.02.13 r./ :grin: W smaku i zapachu, jak dla mnie, jest OK. :grin: Szkoda, że nie mam porównania do innych palcówek. :sad: Jedna uwaga, to taka, że robi się co raz bardziej sucha i twarda. Pytanie do bardziej doświadczonych w temacie. Tak ma być, czy coś jest źle? :question: Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-273823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 11 Marca 2013 witam no i namówiliście mnie !! wczoraj zrobiłem moją pierwszą palcówkę :devil: kilo mięska pocięte ręcznie i ręcznie nabite w jelito przez lejek. Kiełbaska na samej soli niejodowanej tylko dałem 40gr. na kilo bo wyczytałem że do kiełbas dojrzewających daje się 3-5% czyli wyśrodkowałem i dałem 40gr. mam nadzieję że da się ją zjeść jak podeschnie !? wisi sobie przy rozszczelnionym oknie w kuchni, zobaczymy co z tego wyjdzie, w święta planuję pierwsze cięcie (jak wytrzymam) http://img259.imageshack.us/img259/2167/dscf2158m.jpg http://img209.imageshack.us/img209/5551/dscf2160nj.jpg http://img850.imageshack.us/img850/9859/dscf2162x.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-274020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 11 Marca 2013 no i namówiliście mnieSoli dałbym mniej i nadział w odwrócone jelita :wink: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-274097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 11 Marca 2013 no fakt z solą troszkę poszalałem ale lubię słone, a kiełbaska ma powisieć dłuuuugo i potem będę ją rozbijał młotkiem i ssał jak cukierki :tongue: a tak poważnie to zastanawiam się czy nie rozciąć tej kiełbaski, dołożyć mięska i nabić w nowe jelito ?! w sumie na błędach się człowiek uczy najwyżej coty sąsiada będą miały co jeść , do kiełbaski dodałem na kg farszu.: wspomniana sól niejodowana 40gr.pieprz kolorowy 3grczownek staropolski 2gr.majeranek 1,5gr.oraz 75 ml wody w temp.pokojowej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-274101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 11 Marca 2013 Kostek61 a dlaczego w odwrócone jelita. Mógł byś to wytłumaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-274103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 11 Marca 2013 w sumie na błędach się człowiek uczyZostaw tak jak jest a następnym razem zmień przepis ,będziesz miał porównanie.Do palcówki nie dodaje się wody,co do jelita to trzeba je odwrócić żeby te kosmyki były od strony farszu. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-274104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 11 Marca 2013 co do jelita to trzeba je odwrócić żeby te kosmyki były od strony farszu. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-274105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 11 Marca 2013 :grin:Bużkę ładną wstawiłeś,jeszcze byś mógł to rozwinąć o jakiś opis jak Ci coś nie pasi.Chodzi ci zapewne o komski ,ja napisałem kosmyki. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-274106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 12 Marca 2013 Kiełbaska na samej soli niejodowanej tylko dałem 40gr. na kiloOj... za dużo !!! Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/8/#findComment-274247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.