miro Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 15 Czerwca 2007 Do tego typu form nie jest potrzebny docisk.Formy stosuje sie w celu nadania wyrobowi innego kształtu niż może dać osłonka (koło).Osłonka sama w sobie zapewni odpowiednie skurczenie pod warunkiem dokładnego jej wypełnienia.Jak widać forma jest zamykana na zawiasie i po włożeniu napełnionej farszem osłonki zamykamy ją a tym samym nadajemy kształt kwadratu 8 x 8.Bez osłonki nie da sie zrobić w tych formach żadnego wyrobu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/820-co-my%C5%9Blicie-o-takich-formach-do-szynek/page/2/#findComment-13654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 15 Czerwca 2007 ...poszukam osłonek,...ano co tu szukać - od czego masz sklep Miro? http://www.wyroby-domowe.pl Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/820-co-my%C5%9Blicie-o-takich-formach-do-szynek/page/2/#findComment-13678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyzolda Opublikowano 16 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 16 Czerwca 2007 Dziękuję abratku i miro, teraz kupuję osłonki barierowe fi 100, napycham, zawiązuję mocno z dwóch stron, wsadzam do formy i parzę w brytfance, zgadza się? Bon Air, trzymam kciuki za Pocztę Polską :grin: Pozdrawiam Cytuj pyzolda Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/820-co-my%C5%9Blicie-o-takich-formach-do-szynek/page/2/#findComment-13680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 16 Czerwca 2007 teraz kupuję osłonki barierowe fi 100 A dokładnie osłonki barierowe o średnicy 95mm BonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/820-co-my%C5%9Blicie-o-takich-formach-do-szynek/page/2/#findComment-13681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 23 Czerwca 2007 Chciałbym przedstawić mój wyrób w prasce zakupionej od właściciela aukcji http://allegro.pl/item202798908_formy_do_mies_i_serow_ze_stali_nierdzewnej.html Pragnę podzielić się uwagami dostrzeżonymi w trakcie produkcji. - nie trzeba używać osłonki by móc prowadzić obróbkę cieplną, wystarczy folia celulozowa lub rękaw do pieczenia - bardzo wygodnie układa się farsz z uwagi na jej wymiary - przy odpowiednim(całkowitym) wypełnieniu formy otrzymujemy wyrób dobrze sprasowany - niewąpliwą wadą jest długość i konieczność posiadania duże garnka - w swoim wyrobie użyłem różnych farszów aby móc sprawdzić przydatność praski do użycia. Kolejność wsadu: folia, cienka warstwa słoniny do wyłożenia formy, farsz typu parówkowa, którym wysmarowałem słoninkę, ugotowane kawałki żeberek, znów farsz typu parówkowa, kawałki maski z głowy wieprzowej i uzupełnienie masą w kolorze czarnym, ponownie farsz typ parówkowa a na koniec ugotowane żeberka i kawałki maski z głowy wieprzowej. Okres obróbki termicznej to 2 godz. przy temp. wody od 65 do 75 C, - zrezygnowałem z ciągłego patrzenia w termometr. Wyrób bardzo ładnie kroi się nawet w cienkie plastry. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/820-co-my%C5%9Blicie-o-takich-formach-do-szynek/page/2/#findComment-13948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 24 Czerwca 2007 Co prawda ostrość zdjęcia skupiona jest na termostatcie od kaloryfera :-), ale wyrób wygląda bardzo smakowicie.Czy mógłbyś napisać jakiego garnka użyłeś ?Sam cały czas zastanawiam się nad kupnem CZEGOŚ, do czego ta forma wejdzie. PozdrawiamBonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/820-co-my%C5%9Blicie-o-takich-formach-do-szynek/page/2/#findComment-13951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 24 Czerwca 2007 Jest w sprzedaży podłużny garnek który zajmuje dwa palniki na kuchni gazowej i jest dość wysoki by w nim parzyć. Ma też taką blaszkę z otworami i można parzyć na parze. Opisywałem go już na stronce. Nie umiem teraz podać jego wymiarów - kuchnia zajęta, Widziałem taki z blach nierdzewnej, a ja mam aluminiowy. W nim parzę boczek rolowany. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/820-co-my%C5%9Blicie-o-takich-formach-do-szynek/page/2/#findComment-13954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 24 Czerwca 2007 Od biedy można "sparzyć" w piekarniku ale pod warunkiem że bedzie w osłonce lub worku do pieczenia. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/820-co-my%C5%9Blicie-o-takich-formach-do-szynek/page/2/#findComment-13959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 24 Czerwca 2007 Ja "parzę" w piekarniku zarówno konserwę słoikową jak i szynkowar i jest zawsze OK. Obok słoików stawiam termometr piekarnikowy a termostat ustawiam na wymaganą temperaturę (na starcie trochę niższą, a później koryguję). Grzeję bez termoobiegu. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/820-co-my%C5%9Blicie-o-takich-formach-do-szynek/page/2/#findComment-13962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 24 Czerwca 2007 Czy mógłbyś napisać jakiego garnka użyłeś ?Garnek o średnicy wewnętrznej 36 cm i wysokości 28 cm. P.S. Co prawda ostrość zdjęcia skupiona jest na termostatcie od kaloryfera W takich przypadkach zawsze mam pod górkę :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/820-co-my%C5%9Blicie-o-takich-formach-do-szynek/page/2/#findComment-13968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyzolda Opublikowano 25 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 25 Czerwca 2007 Wyszło nieźle! Dzięki miro za gratisową przyprawę, bardzo pasuje tutaj. Dałam 1 kg cielęciny, 1,5 szynki, 0,5 łopatki, głęboki talerz emulsji ze skórek, tylko 1,6 g soli na 1 kg ( tyle lubię ). Za drobno co prawda szynkę zmieliłam, ale cielęcinę pokroiłam w paseczki. Przyprawy - swieży czosnek 2 ząbki, dwie łyżki utłuczonych pieprzów kolorowych i ziela angielskiego, majeranku też ze dwie łyżki. Nie wszystko się zmieściło w formie, więc jeszcze dałam przyprawy grillowej od miro i wepchałam resztę do osłonki. Parzyłam w większej brytfannie. Okrągła kiełbaska pikantna- z przyprawą grillową. Zdjęcia: Dzisiaj trochę już porozdawałam znajomym, resztę zje pan małżonek jak wróci z pracy. Szkoda mi tego zamrażać, taka ładna galaretka się zrobiła. Dzięki Forumowiczom za wszelką pomoc . Cytuj pyzolda Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/820-co-my%C5%9Blicie-o-takich-formach-do-szynek/page/2/#findComment-13973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 25 Czerwca 2007 Pyzolda !!! Piękne wyroby. Smaku mogę się tylko domyśleć. Dopóki nie zbudowałem wędzarni to też się bawiłem w szykowarzenie, ale potem już tylko wędzonki i kiełbasy. Chyba będę musiał odkurzyć swoje szynkowarki , bo mi smaka narobiłaś :grin:. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/820-co-my%C5%9Blicie-o-takich-formach-do-szynek/page/2/#findComment-13974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 25 Czerwca 2007 Pyzolda!Gratulacje-wyrób wygląda wspaniale!Jekiego woreczka użyłaś,bo rozmiar jest nietypowy.Sciskam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/820-co-my%C5%9Blicie-o-takich-formach-do-szynek/page/2/#findComment-13978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 25 Czerwca 2007 witaj Kusy.mysle ze Kol.Pyzdola uzyl jelita poliamidowego grubego,wkladajac pozniej baton do szynkowara. slonecznie pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/820-co-my%C5%9Blicie-o-takich-formach-do-szynek/page/2/#findComment-13981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 25 Czerwca 2007 a dlaczego nietypowy? - te praski były wyraźnie robione dla osłonek Ø95mm różnica obwodu osłonki i obwodu tej praski tworzy delikatne łuki na gotowym batonie ...Kol.Pyzdola uzyl ...Marku - :wink: Pyzolda to kobieta Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/820-co-my%C5%9Blicie-o-takich-formach-do-szynek/page/2/#findComment-13982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 25 Czerwca 2007 Abratku dziekuje za sprostowanie.przepraszam za omylke :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/820-co-my%C5%9Blicie-o-takich-formach-do-szynek/page/2/#findComment-13983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyzolda Opublikowano 25 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 25 Czerwca 2007 Potwierdzam, to były osłonki barierowe ( a z czego one są, nie wiem), fi 95 mm kupione u mira .O smaku tej mielonki specjalnie się nie rozpisywałam ( mając na uwadze tych, którzy nie mogą sięgnąć do lodóweczki po jakiś zapasik :grin: )- ale przyznam, wyborny.Dzięki za wyrazy uznania :blush: i pozdrawiam. Cytuj pyzolda Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/820-co-my%C5%9Blicie-o-takich-formach-do-szynek/page/2/#findComment-13988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 26 Czerwca 2007 Pyzolda ..gratulacje...Ja też muszę pokusić się o zakup duzego gara no i chyba zakupie prostokątnego szynkowara od kogoś ,kto już ma produkcję ich(szynkowarów) w pełni.Ja co prawda robię teraz produkty w termokurczliwych osłonkach od MIRO ale wolałabym mieć taki ładny jak Twój wyrób. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/820-co-my%C5%9Blicie-o-takich-formach-do-szynek/page/2/#findComment-14007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 26 Czerwca 2007 witaj Malgos.napisales o czyms co ci ktorzy nie maja preski,szynkowara moga uzycdo swoich wyrobow domowych z pelnym zadowoleniem. uzycie tych oslonek termokurczliwych gwarantuje nam dostosowaniewielkosci batonu co do dl.garnka jak zarazem bardzo mocne obkurczeniemasy farszu co w efekcie koncowym gotowy produkt wyglada jak ze sklepu. minusem jest scisle napelnianie,najlepiej nadziewarka lub maszynka i umiejetne zawiazanie koncow tak ,aby przy parzeniu nie pusicilo.dla poczatkujacych lub robiacych sporadycznie super sprawa oslonkabarierowa od Mira slonecznie pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/820-co-my%C5%9Blicie-o-takich-formach-do-szynek/page/2/#findComment-14012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 26 Czerwca 2007 minusem jest scisle napelnianie,najlepiej nadziewarka lub maszynka i umiejetne zawiazanie koncow tak ,aby przy parzeniu nie pusicilo.Może masz jakąś sprawdzoną metodę, do tej pory znam tylko kolegi Bagno którą pokazywał na płytce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/820-co-my%C5%9Blicie-o-takich-formach-do-szynek/page/2/#findComment-14014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 26 Czerwca 2007 o jaka metode chodzi wiazania czy napelniania? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/820-co-my%C5%9Blicie-o-takich-formach-do-szynek/page/2/#findComment-14016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 26 Czerwca 2007 Podaj i jedno i drugie. Jak rozpoznać osłonki, która jest barierowa, termokurczliwa i inne. Mam kilka z różnych źródeł i nie mam pojęcia które są które. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/820-co-my%C5%9Blicie-o-takich-formach-do-szynek/page/2/#findComment-14017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 26 Czerwca 2007 Papciu kupujac u Mira oslonke barierowa sprzeda ci oslonke wlasciwao wlasciwosciach termokurczliwych,oslonki te sa bodajze w 3 roznychsrednicach,mozesz swoje sprawdzic ucinajac kawalek ktory wlozysz dogotujacej wody po ktorej zauwazysz ze sie znacznie oslonka pomarszczyla.przed napelnianiem nalezy je w letniej wodzie namoczyc.napelniac mozna tez recznie mocno ubijajac farsz duza lyzka stolowaw celu odpowietrzenia jak ktos nie ma np.nadziewarki badz maszynki.co do wiazania to bym musial pokazac,lecz nie jest to nic innego jakrobienie drugiego supelka na oslonce w odstepie 1 cm,gwarantuje iztak zrobiony wezel nie zeslizgnie sie po oslonce.jak mam jeszcze w domu na sztanglowce sznurek zrobie zdjecie i przesle ci na e-mail,zobaczysz slonecznie pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/820-co-my%C5%9Blicie-o-takich-formach-do-szynek/page/2/#findComment-14018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 26 Czerwca 2007 A pętelka jest ze sznurka, czy z osłonki ? Pozdrawiam BonAir witaj Malgos. napisales Druga wpadka Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/820-co-my%C5%9Blicie-o-takich-formach-do-szynek/page/2/#findComment-14019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 26 Czerwca 2007 A jeszcze lepiej nakręć krótki filmik i wrzuć do na youtube, wtedy wszyscy zobaczą na własne oczy :grin: .Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/820-co-my%C5%9Blicie-o-takich-formach-do-szynek/page/2/#findComment-14020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.