Biotit Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 5 Listopada 2013 Używasz mięśni szynki a konkretnie m. półbłoniastego Z którego warto zrobić szynkę konserwową. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 6 Listopada 2013 Nazwy, które będą zrozumiałe dla nas wszystkich bez znaczenia gdzie mieszkają. Nie wiem jak wy, ale ja mam problem z dogadaniem się z rzeźnikami np. w Selgrosie. Oni nazw anatomicznych w ogóle nie znają. Używają tych potocznych. Przydałby się jednak słownik tłumaczący jeden system nazewnictwa na drugi. Gdyby to był przy okazji słownik obrazkowy, to może w końcu nauczę się co jak się nazywa. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 6 Listopada 2013 Mi szczególnie smakowała pierś wędzona z gęsi Proszę o przepis na tą pierś z gęsi. Cytuj Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 6 Listopada 2013 Chętnie zakupiłbym wysyłkowo na próbę taką szyneczkę zwłaszcza że święta idą. Pisałem na priv ale nie otrzymałem odpowiedzi więc może rzeznik'u odpowiesz mi na tutaj?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan30 Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 6 Listopada 2013 Na święta szyneczkę powinieneś zrobić sam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 6 Listopada 2013 Chętnie zakupiłbym wysyłkowo na próbę taką szyneczkę zwłaszcza że święta idą. Pisałem na priv ale nie otrzymałem odpowiedzi więc może rzeznik'u odpowiesz mi na tutaj?Pozdrawiam. przepraszam że ci na priv nie odpisałem ale nie prowadzimy sprzedaży wysyłkowej. Jako zakład działamy lokalnie, regionalnie ale jak będziesz nad Kaszubskim morzem wpadnij na pogaduchy, poczęstuję cię naszymi wyrobami i wymienimy się doświadczeniami . Jeszcze raz przepraszam i pozdrawiam. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 6 Listopada 2013 ale jak będziesz nad Kaszubskim morzem wpadnij na pogaduchy, poczęstuję cię naszymi wyrobami W pełni popieram. Byliśmy, próbowaliśmy i zachwalamy. Mam nadzieję, że i w przyszłym roku również będziemy częstymi klientami sklepiku w rynku Władysławowa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 6 Listopada 2013 (edytowane) Proszę o przepis na tą pierś z gęsi. wybacz ale nie mam przepisu na gęsinę jak ją robię to tak na oko i daję to co mi przyjdzie do głowy (eksperymentuję, bawię się nią) bo robię ją rzadko (odświętnie). Pozdrawiam Dodano: 06 listopad 2013 - 13:29 Byliśmy, próbowaliśmy i zachwalamy. Mam nadzieję, że i w przyszłym roku również będziemy częstymi klientami sklepiku w rynku Władysławowa. Dziękuję za opinię i zapraszam Edytowane 6 Listopada 2013 przez rzeznik Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 6 Listopada 2013 Proszę o przepis na tą pierś z gęsi. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3675-rarytasy-z-gesiny/?p=110279 Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 6 Listopada 2013 (edytowane) Rzeźniku. Pisz - peklosól i nie pisz - peklówka.Tym, bardziej, że używasz peklosoli. Dziękuję postaram się zapamiętać Nie pisz - zrazowa górna jeśli nie używasz wołowiny. Używasz mięśni szynki a konkretnie m. półbłoniastego. używając tego nazewnictwa nikogo nie wprowadzam w błąd ponieważ:wg autora Adam Olszewskiego w "Atlas rozbioru tusz zwierząt rzeźnych"str. 73 str. 72a w normie PN-86/A-82002 znalazłem a w http://www.foodservice.pl/katalog/katalog_szynka10.htmi w http://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1158&Itemid=4jeżeli ja się mylę a ty masz racje to znaczy że w jednym z powyższych źródeł jest podana nieprawda. Ja uważam że twoje nazewnictwo jak i moje jest prawidłowe a wszystko zależy od tego w jakim regionie czy środowisku się znajdujemy. Jeżeli będziemy się zwracać do fachowca związanego z przemysłem mięsnym czy użyjemy nazewnictwa mięsień półbłoniasty czy górna zrazowa on zrozumie o co nam chdzi ale jeśli pójdę do sklepu mięsnego to użyłbym nazewnictwa z książki A. Olszewskiegoze str. 73 Przepraszam za jakość zdjęć i pozdrawiam Edytowane 6 Listopada 2013 przez rzeznik Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 6 Listopada 2013 Ten znak wodny przeszkadza w odczytaniu całego tekstu. Zróbcie coś z tym.Poza tym, kolega dobrze opisał by nie czepiać się więcej. Im więcej wiedzy, tym spokojniej być może;) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 6 Listopada 2013 Bandolini, znak wodny jest ok. To wina słabej jakości zdjęć. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 6 Listopada 2013 Nie wiem jak wy, ale ja mam problem z dogadaniem się z rzeźnikami np. w Selgrosie. Oni nazw anatomicznych w ogóle nie znają. Używają tych potocznych. Przydałby się jednak słownik tłumaczący jeden system nazewnictwa na drugi. Gdyby to był przy okazji słownik obrazkowy, to może w końcu nauczę się co jak się nazywa. proszę zapoznaj się z poniższym linkiem, może to on pomoże ci z nazewnictwem elementów półtuszy wieprzowej. Jest w nim pokazane jak dany element wygląda i się nazywa, poza tym w różnych ofertach które otrzymujemy te nazwy najczęściej są wykorzystywane w sprzedaży poszczególnych elementów.http://wedlinka.eu/oferta/a tu jest bardzo fajnie przedstawiony podział graficzny tuszy wieprzowej (wystarczy najechać myszką i wcisnąć nazwę a element który nas interesuje wyświetli zdjęcie) http://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/37-graficzny-podzial-tuszy-wieprzowej Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 6 Listopada 2013 (edytowane) Witam Cię rzeźnik Te,, szynki coś w stylu parmeńskie ,, to chyba z lekka trochę za dużą temperaturą wędziłeś (za mało surowe ) chyba że zdjęcia lekko przekłamują.Szkoda,że nie wkleiłeś zdjęć tych szynek po wyjęciu z wędzarni i przed krojeniem . Chyba,że takie muszą być jak na fotach. ( bo dla mnie parmeńskie to bardziej surowe ) Wyglądają apetycznie Edytowane 6 Listopada 2013 przez EL GREGOR Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 6 Listopada 2013 (edytowane) SZYNKA WIEPRZOWA więcej na http://primefood.com.pl/nasze-produkty/swieze-mieso/?id=117 Edytowane 6 Listopada 2013 przez rzeznik Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 6 Listopada 2013 Uważam, że pierwsze zamieszanie w nazewnictwie wprowadził śp. prof. Prost. Użył nazwy " zrazowa górna" do m. półbłoniastego.Na dwóch ostatnich zdjęciach jest pokazane nazewnictwo, które proponuje duńska firma. Myślę, że Olszewski podał to, jako ciekawostkę a nie obowiązujące nazewnictwo. Ponadto, istnieje możliwość błędnego tłumaczenia. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 6 Listopada 2013 SZYNKA WIEPRZOWA No to się dowiedziałem, postęp przeoczyłem, szynka się zmieniła z biegiem czasu, chodzi o nazewnictwo. Jest ligawa, łata, zrazówka. Najbardziej mnie urzekła ogonówka z tłuszczem zewnętrznym, tylko gdzie on? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 6 Listopada 2013 No Panowie takie czasy trza iść z postępem niebawem mięso świńskie w polszy , będzie z wołowiny... nazewnictwo już weszło.... A zapomniałbym w moich stronach jest dużo Ukraińców , oni jak chcą kupić boczek - to mówią "maisz szponder swiniaczy" , także niebawem o boczku pewnie zapomnimy budie szponder. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 7 Listopada 2013 (edytowane) panowie chyba się w tej kwestii nie dojdziemy do porozumienia choć zgadzam się co do nazewnictwa anatomicznego którym operujecie określając poszczególne mięśnie ale tego nazewnictwa użyłbym przy rozmowie z lekarzem weterynarii chcąc popisać się, zabłysnąć swoją wiedzą ale nie w sklepie mięsnym bo tam się używa nazw handlowych dla poszczególnych mięśni szynki przeznaczonej do dalszej obróbki (poddanej wędzeniu, suszeniu lub parzeniu). Uważam że dobrze jest jak potrafimy rozróżniać anatomicznie mięśnie ale dużo szybciej dogadamy się ze sprzedawcą sprzedającym mięso jeśli użyjemy nazewnictwa handlowego dla poszczególnych mięśni poza tym jak zapytałem ojca (rocznik 1952) co o tym myśli a też jest wyuczonym rzeźnikiem i wędliniarzem to się uśmiechną i dodał oczywiście że zna nazwy anatomiczne poszczególnych mięśni bo się w szkole ich uczył ale w pracy codziennej odkąd pamięta wykorzystywano nazewnictwo handlowe. Poza tym mam propozycje dla forumowiczów - idąc do sklepu po dany mięsień szynki zapytajcie o niego używając nazewnictwa który proponują koledzy a jeśli sprzedawca nie będzie wiedział o co chodzi użyjcie nazewnictwa którego ja proponuję. Sami zobaczycie przy jakim nazewnictwie szybciej się dogadacie ze sprzedawcą . Wiele dróg prowadzi do jednego celu . Pozdrawiam. Edytowane 7 Listopada 2013 przez rzeznik Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 7 Listopada 2013 wieloletni kierownik działu mięsnego w moim selgrosie nie zna nazw anatomicznych - posługuje się handlowymi Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 7 Listopada 2013 wieloletni kierownik działu mięsnego w moim selgrosie nie zna nazw anatomicznych - posługuje się handlowymiZnaczy się "swój" chłop! Co to wyznaje wartości "nie matura lecz chęć szczera zrobi z ciebie oficera". . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 7 Listopada 2013 Ciekawa dyskusja.... rzeźnik z dziada pradziada i .... no własnie kto? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 7 Listopada 2013 panowie chyba się w tej kwestii nie dojdziemy do porozumienia Dojdziemy. Starajmy się na forum posługiwać właściwymi nazwami.Na forum jest post jednego z forowiczów, który podał recepturę na swój produkt. Skład: Boczek sur., pachwina, brzuszek i inne mięso. Rzeźnik, czy wiesz, co się kryje pod pojęciem "brzuszek" i gdzie znajduje się w półtuszy? ale dużo szybciej dogadamy się ze sprzedawcą sprzedającym mięso jeśli użyjemy nazewnictwa handlowego dla poszczególnych mięśni Gdy jestem w sklepie mięsnym to, patrzę na ekspozycję i proszę o daną rzecz z nazwy sklepowej. Kiedyś ekspedientki były po szkołach handlowych, gdzie uczono towaroznawstwa, ponadto musiano sprzedawać towar określonej nazwie zgodnie z jego nazewnictwem. Obecnie w handlu pracują przypadkowe osoby, które pracują bo innej pracy nie mają. Wykształcenie, w większości przypadków inne, na pewno nie po szkole handlowej. Co, tu dużo pisać. Inaczej na fakturze, inaczej na ekspozycji, inaczej na paragonie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 7 Listopada 2013 ACH CZUJĘ KOLEJNĄ PROWOKACJE idę spać o już śpię , dobranoc Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 7 Listopada 2013 Ja idę do sklepu ,pokazuję palcem na mięcho i mówię - dwa kilo tej habaniny poproszę . Zawsze dostaję to co chcę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.