Skocz do zawartości

Wyroby z Darzlubia. Firma Kol. rzeźnika


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Używasz mięśni szynki a konkretnie m. półbłoniastego

 

Z którego warto zrobić szynkę konserwową.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311070
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 164
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Nazwy, które będą zrozumiałe dla nas wszystkich bez znaczenia gdzie mieszkają.

 

Nie wiem jak wy, ale ja mam problem z dogadaniem się z rzeźnikami np. w Selgrosie. Oni nazw anatomicznych w ogóle nie znają. Używają tych potocznych. Przydałby się jednak słownik tłumaczący jeden system nazewnictwa na drugi. Gdyby to był przy okazji słownik obrazkowy, to może w końcu nauczę się co jak się nazywa.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311104
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mi szczególnie smakowała pierś wędzona z gęsi :thumbsup::clap:
 

Proszę o przepis na tą pierś z gęsi.  

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.

Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311110
Udostępnij na innych stronach

Chętnie zakupiłbym wysyłkowo na próbę taką szyneczkę zwłaszcza że święta idą. Pisałem na priv ale nie otrzymałem odpowiedzi więc może rzeznik'u odpowiesz mi na tutaj?

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311117
Udostępnij na innych stronach

Chętnie zakupiłbym wysyłkowo na próbę taką szyneczkę zwłaszcza że święta idą. Pisałem na priv ale nie otrzymałem odpowiedzi więc może rzeznik'u odpowiesz mi na tutaj?

Pozdrawiam.

 

przepraszam że ci na priv nie odpisałem ale nie prowadzimy sprzedaży wysyłkowej. Jako zakład działamy lokalnie, regionalnie ale jak będziesz nad Kaszubskim morzem wpadnij na pogaduchy, poczęstuję cię naszymi wyrobami  :) i wymienimy się doświadczeniami  :). Jeszcze raz przepraszam i pozdrawiam. 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311153
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale jak będziesz nad Kaszubskim morzem wpadnij na pogaduchy, poczęstuję cię naszymi wyrobami 

W pełni popieram. :D Byliśmy, próbowaliśmy i zachwalamy. Mam nadzieję, że i w przyszłym roku również będziemy częstymi klientami sklepiku w rynku Władysławowa.  

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311156
Udostępnij na innych stronach

Proszę o przepis na tą pierś z gęsi.  

 

wybacz ale nie mam  przepisu na gęsinę jak ją robię to tak na oko i daję to co mi przyjdzie do głowy (eksperymentuję, bawię się nią) bo robię ją rzadko (odświętnie). Pozdrawiam

 

Dodano: 06 listopad 2013 - 13:29

  :D Byliśmy, próbowaliśmy i zachwalamy. Mam nadzieję, że i w przyszłym roku również będziemy częstymi klientami sklepiku w rynku Władysławowa.  

 

  :D Dziękuję za opinię  i zapraszam  :D

Edytowane przez rzeznik

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311157
Udostępnij na innych stronach

 

 

Proszę o przepis na tą pierś z gęsi.  

 

 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3675-rarytasy-z-gesiny/?p=110279

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311176
Udostępnij na innych stronach

Rzeźniku. Pisz - peklosól i nie pisz - peklówka.Tym, bardziej, że używasz peklosoli.

 

Dziękuję postaram się zapamiętać  :thumbsup:

 

Nie pisz -  zrazowa górna jeśli nie używasz wołowiny. Używasz mięśni szynki a konkretnie m. półbłoniastego.

 

używając tego nazewnictwa nikogo nie wprowadzam w błąd ponieważ:

wg autora Adam Olszewskiego w "Atlas rozbioru tusz zwierząt rzeźnych"

str. 73

post-42975-0-61795300-1383748200_thumb.jpg post-42975-0-47626000-1383748260_thumb.jpg

str. 72

post-42975-0-66331700-1383748345_thumb.jpg

a w normie PN-86/A-82002 znalazłem 

post-42975-0-56241700-1383748482_thumb.jpg post-42975-0-51030700-1383748508_thumb.jpg

a w http://www.foodservice.pl/katalog/katalog_szynka10.htm

i w http://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1158&Itemid=4

jeżeli ja się mylę a ty masz racje to znaczy że w jednym z powyższych źródeł jest podana nieprawda. Ja uważam że twoje nazewnictwo jak i moje jest prawidłowe a wszystko zależy od tego w jakim regionie czy środowisku się znajdujemy. Jeżeli będziemy się zwracać do fachowca  związanego z przemysłem mięsnym czy użyjemy nazewnictwa mięsień półbłoniasty czy górna zrazowa on zrozumie o co nam chdzi ale jeśli pójdę do sklepu mięsnego to użyłbym nazewnictwa z książki A. Olszewskiego

ze str. 73

post-42975-0-61795300-1383748200_thumb.jpg post-42975-0-47626000-1383748260_thumb.jpg

Przepraszam za jakość zdjęć i pozdrawiam

Edytowane przez rzeznik

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311188
Udostępnij na innych stronach

Ten znak wodny przeszkadza w odczytaniu całego tekstu. Zróbcie coś z tym.

Poza tym, kolega dobrze opisał by nie czepiać się więcej. Im więcej wiedzy, tym spokojniej być może;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311193
Udostępnij na innych stronach

Bandolini, znak wodny jest ok. To wina słabej jakości zdjęć.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311197
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wiem jak wy, ale ja mam problem z dogadaniem się z rzeźnikami np. w Selgrosie. Oni nazw anatomicznych w ogóle nie znają. Używają tych potocznych. Przydałby się jednak słownik tłumaczący jeden system nazewnictwa na drugi. Gdyby to był przy okazji słownik obrazkowy, to może w końcu nauczę się co jak się nazywa.

 

proszę zapoznaj się z poniższym linkiem, może to on pomoże ci z nazewnictwem elementów półtuszy wieprzowej. Jest w nim pokazane jak dany element wygląda i się nazywa, poza tym w różnych ofertach które otrzymujemy te nazwy najczęściej są wykorzystywane w sprzedaży poszczególnych elementów.

http://wedlinka.eu/oferta/

a tu jest bardzo fajnie przedstawiony podział graficzny tuszy wieprzowej (wystarczy najechać myszką i wcisnąć nazwę a element który nas interesuje wyświetli zdjęcie) 

http://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/37-graficzny-podzial-tuszy-wieprzowej

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311239
Udostępnij na innych stronach

:) Witam Cię rzeźnik :)

 

Te,, szynki coś w stylu parmeńskie ,, to chyba z lekka trochę za dużą temperaturą wędziłeś (za mało surowe ) chyba że zdjęcia lekko przekłamują.Szkoda,że nie wkleiłeś zdjęć tych szynek po wyjęciu z wędzarni i przed krojeniem . :)

 

Chyba,że takie muszą być jak na fotach. ( bo dla mnie parmeńskie to bardziej surowe ) :)

 

Wyglądają apetycznie :):tongue::clap:

Edytowane przez EL GREGOR
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311266
Udostępnij na innych stronach

SZYNKA WIEPRZOWA 

post-42975-0-60248100-1383769231_thumb.jpg

post-42975-0-33753400-1383769275_thumb.jpg

post-42975-0-13139900-1383769310_thumb.jpg

post-42975-0-68416800-1383769360_thumb.jpg

post-42975-0-35851000-1383769395_thumb.jpg

post-42975-0-46867600-1383770247_thumb.jpg

post-42975-0-66841300-1383769496_thumb.jpg

post-42975-0-30673900-1383769524_thumb.jpg

więcej na http://primefood.com.pl/nasze-produkty/swieze-mieso/?id=117

post-42975-0-69099500-1383769448_thumb.jpg

Edytowane przez rzeznik

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311322
Udostępnij na innych stronach

Uważam, że pierwsze zamieszanie w nazewnictwie wprowadził śp. prof. Prost. Użył nazwy " zrazowa górna" do m. półbłoniastego.

Na dwóch ostatnich zdjęciach jest pokazane nazewnictwo, które proponuje duńska firma.  Myślę, że Olszewski podał to, jako ciekawostkę a nie obowiązujące nazewnictwo. Ponadto, istnieje możliwość błędnego tłumaczenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311326
Udostępnij na innych stronach

 

 

SZYNKA WIEPRZOWA

 

No to się dowiedziałem, postęp przeoczyłem, szynka się zmieniła z biegiem czasu, chodzi o nazewnictwo. Jest ligawa, łata, zrazówka. Najbardziej mnie urzekła ogonówka z tłuszczem zewnętrznym, tylko gdzie on? :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311348
Udostępnij na innych stronach

No Panowie takie czasy trza iść z postępem niebawem mięso świńskie w polszy , będzie z wołowiny... nazewnictwo już weszło....

 

A zapomniałbym w moich stronach jest dużo Ukraińców , oni jak chcą kupić boczek - to mówią "maisz szponder swiniaczy" , także niebawem o boczku pewnie zapomnimy budie szponder. :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311355
Udostępnij na innych stronach

panowie chyba się w tej kwestii nie dojdziemy do porozumienia :facepalm:  choć zgadzam się co do nazewnictwa anatomicznego którym operujecie określając poszczególne mięśnie :)  ale tego nazewnictwa użyłbym przy rozmowie z lekarzem weterynarii chcąc popisać się, zabłysnąć swoją wiedzą ale nie w sklepie mięsnym bo tam się używa nazw handlowych dla poszczególnych mięśni szynki przeznaczonej do dalszej obróbki (poddanej wędzeniu, suszeniu lub parzeniu). 

 

Uważam że dobrze jest jak potrafimy rozróżniać anatomicznie mięśnie :)  ale dużo szybciej dogadamy się ze sprzedawcą sprzedającym mięso jeśli użyjemy nazewnictwa handlowego dla poszczególnych mięśni poza tym jak zapytałem ojca (rocznik 1952) co o tym myśli a też jest wyuczonym rzeźnikiem i wędliniarzem to się uśmiechną i dodał oczywiście że zna nazwy anatomiczne poszczególnych mięśni bo się w szkole ich uczył ale w pracy codziennej odkąd pamięta wykorzystywano nazewnictwo handlowe.

 

Poza tym mam propozycje dla forumowiczów - idąc do sklepu po dany mięsień szynki zapytajcie o niego używając nazewnictwa który proponują koledzy a jeśli sprzedawca nie będzie wiedział o co chodzi użyjcie nazewnictwa którego ja proponuję. Sami zobaczycie przy jakim nazewnictwie szybciej się dogadacie ze sprzedawcą :D .

 

Wiele dróg prowadzi do jednego celu ;) . Pozdrawiam.

Edytowane przez rzeznik

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311422
Udostępnij na innych stronach

wieloletni kierownik działu mięsnego w moim selgrosie nie zna nazw anatomicznych - posługuje się handlowymi

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311435
Udostępnij na innych stronach

wieloletni kierownik działu mięsnego w moim selgrosie nie zna nazw anatomicznych - posługuje się handlowymi

Znaczy się "swój" chłop!  :laugh:  :)

 

Co to wyznaje wartości "nie matura lecz chęć szczera zrobi z ciebie oficera". :rolleyes:  :facepalm:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311444
Udostępnij na innych stronach

Ciekawa dyskusja.... rzeźnik z dziada pradziada i .... no własnie kto?

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311454
Udostępnij na innych stronach

 

 

panowie chyba się w tej kwestii nie dojdziemy do porozumienia

Dojdziemy. Starajmy się na forum posługiwać właściwymi nazwami.

Na forum jest post jednego z forowiczów, który podał recepturę na swój produkt. Skład: Boczek sur., pachwina, brzuszek i  inne mięso. Rzeźnik, czy wiesz, co się kryje pod pojęciem "brzuszek" i gdzie znajduje się w półtuszy?

 

 

ale dużo szybciej dogadamy się ze sprzedawcą sprzedającym mięso jeśli użyjemy nazewnictwa handlowego dla poszczególnych mięśni
Gdy jestem w sklepie mięsnym to, patrzę na ekspozycję i proszę o daną rzecz z nazwy sklepowej. Kiedyś ekspedientki były po szkołach handlowych, gdzie uczono towaroznawstwa, ponadto musiano sprzedawać towar określonej nazwie zgodnie z jego nazewnictwem. Obecnie w handlu pracują przypadkowe osoby, które pracują bo innej pracy nie mają. Wykształcenie, w większości przypadków inne, na pewno nie po szkole handlowej. Co, tu dużo pisać. Inaczej na fakturze, inaczej na ekspozycji, inaczej na paragonie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311492
Udostępnij na innych stronach

ACH  :facepalm:  CZUJĘ KOLEJNĄ PROWOKACJE  :tongue: idę spać  :yawn: o już śpię  :sleep:, dobranoc  ;)  :D

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/3/#findComment-311517
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.