Skocz do zawartości

Wyroby z Darzlubia. Firma Kol. rzeźnika


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 164
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Różowiutkie, jakby peklowane

 

bo takie były ;)  

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/5/#findComment-334117
Udostępnij na innych stronach

Noooooo.......oj..trochę podjadłem wyrobów rzeznika.....generalnie drzewiej w każdą sobotę jezdziłem po Jego produkty:):) Zębym wiedział kto Waść pewnie dostałbym jakas prowizję...chociaż i tak dostawałem bo ta zależała od ilości zakupów. pozdrowienia dla personelu:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/5/#findComment-334260
Udostępnij na innych stronach

WYROBY - MASARNIA JARMULEWSKI W DARZLUBIU 

post-42975-0-65208000-1392667370_thumb.jpgpost-42975-0-89979200-1392667400_thumb.jpgpost-42975-0-30975900-1392667424_thumb.jpg , post-42975-0-89568600-1392667448_thumb.jpgpost-42975-0-02699400-1392667469_thumb.jpgpost-42975-0-37484500-1392667489_thumb.jpgpost-42975-0-10767700-1392667505_thumb.jpgpost-42975-0-35915400-1392667774_thumb.jpg

ZAWSZE TRADYCYJNIE  :)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/5/#findComment-334269
Udostępnij na innych stronach

Jest jednak w tych zdjęciach coś co nie było  tradycyjne.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/5/#findComment-334276
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jest ... coś co nie było tradycyjne.
... może aparat fotograficzny, który do końca IX wieku kolorów nie robił bo dopiero w 1877 r. pierwszą fotę w kolorze dało się złapać a w PL to dopiero w 1909 r. :D
Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/5/#findComment-334282
Udostępnij na innych stronach

Pewnie o te alu foremki biega  :rolleyes: No cóż..... widać łupane z kamienia wyszły  :facepalm:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/5/#findComment-334284
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pewnie o te alu foremki biega

  Ano właśnie  w piecu gazowym z obrotowymi półkami  w Gdańsku  Piekło się pieczeń kujawską , zwyczajną itd. w blaszkach . i tradycyjnie jeszcze o alumach nikt nie słyszał .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/5/#findComment-334360
Udostępnij na innych stronach

a teraz coś innego szynka gotowana w smalcu

post-42975-0-14749800-1392754608_thumb.jpgpost-42975-0-40475400-1392754673_thumb.jpg

wygląd taki se ale w smaku super  :D  :D

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/5/#findComment-334661
Udostępnij na innych stronach

Radek podaj ja to robiłeś.Temp.,itp.To jakaś swojska odmiana francuskiego confit. :)

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/5/#findComment-334714
Udostępnij na innych stronach

szynka gotowana w smalcu

 

I ja poproszę o bardzo dokładny przepis na tą szyneczkę :D jeżeli to nie tajemnica handlowa :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/5/#findComment-334716
Udostępnij na innych stronach

 

 

to nie tajemnica handlowa

mięśnie szynki przygotowane na  wędzonki w czasie wytapiania tłuszczy są wrzucane do gotującego się smalcu na ok. 1 godzinę 50 minut. Przed zlewaniem smalcu wyjmujemy szyneczki ze smalcu i zajadamy na ciepło a po ostygnięciu kroimy na plasterki do kanapek. Na ciepło jak i na zimno są super  :D .

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/5/#findComment-334820
Udostępnij na innych stronach

 

 

mięśnie szynki przygotowane na wędzonki

Czyli peklowane ?

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/5/#findComment-334824
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czyli peklowane ?
tak

w warunkach domowych proponuję  natrzeć szynkę solą (1.600 - 1.700 kg na 100 kg mięsa) i ziołami (do smaku). Przyprawioną szynkę wrzucamy do frytkownicy z gorącym smalcem. W gorącym smalcu gotujemy do osiągnięcia wewnątrz mięśnia temperatury 85 st C.

Życzę smacznego.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/5/#findComment-334870
Udostępnij na innych stronach

 

 

W gorącym smalcu
A w jakiej temperaturze bo frytownica ma do 180`C ? 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/5/#findComment-334871
Udostępnij na innych stronach

 

 

A w jakiej temperaturze bo frytownica ma do 180`C ?

To dobre pytanie - przy kolejnym topieniu smalcu sprawdzę do jakiej temperatury wrzucane są szyneczki.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/5/#findComment-335442
Udostępnij na innych stronach

temperatura nie powinna przekraczac 125 stopni bo to ma byc raczej gotowanie w tluszczu a nie zmazenie.

ja kiedys robilam kaczke to temperatura smalcu miala nie wiecej jak 85-90 stopni i czas gotowania jakies 1.5 godziny,mieso odchodzilo swobodnie od kosci.

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/5/#findComment-335497
Udostępnij na innych stronach

Temperatura topienia smalcu wieprzowego z tego co pamiętam to około 70st a wrzenia 350.

Nigdy nie mierzyłem temperatury podczas wytapiania smalcu ze słoniny ale myślę że grubo przekraczamy 100st ;)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/5/#findComment-335507
Udostępnij na innych stronach

Nigdy nie mierzyłem temperatury podczas wytapiania smalcu ze słoniny ale myślę że grubo przekraczamy 100st

A ja mierzyłem, tak dla sprawdzenia, raz było 114 stopni, raz 118. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/5/#findComment-335510
Udostępnij na innych stronach

No i dobrze kalkulowałem ;)

Dzięki za info zawsze człowiek czegoś się dowie ;)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/5/#findComment-335511
Udostępnij na innych stronach

Czy taką szynkę można upiec podczas (przy okazji) wytapiania smalcu ze słoniny?

TAK ale musisz mieć dużo słoniny bo szynka musi być w całości zanurzona czuli tłuszcz musi w dużej mierzę być roztopiony

My je robimy przy okazji wytapiania smalcu a topimy go jednorazowo ok.450 kg. i nasz kocioł ma obrotowe łapy dzięki temu nikt nie musi stać i mieszać tłuszczy żeby nie doszło do przypalenia.              

 

Dlatego w domowych warunkach zaproponowałem frytkownicę i wykorzystanie smalcu.      

Edytowane przez rzeznik

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/5/#findComment-335552
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.