Skocz do zawartości

Wyroby z Darzlubia. Firma Kol. rzeźnika


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 163
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Różowiutkie, jakby peklowane

 

bo takie były ;)  

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/5/#findComment-334117
Udostępnij na innych stronach

Noooooo.......oj..trochę podjadłem wyrobów rzeznika.....generalnie drzewiej w każdą sobotę jezdziłem po Jego produkty:):) Zębym wiedział kto Waść pewnie dostałbym jakas prowizję...chociaż i tak dostawałem bo ta zależała od ilości zakupów. pozdrowienia dla personelu:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/5/#findComment-334260
Udostępnij na innych stronach

WYROBY - MASARNIA JARMULEWSKI W DARZLUBIU 

post-42975-0-65208000-1392667370_thumb.jpgpost-42975-0-89979200-1392667400_thumb.jpgpost-42975-0-30975900-1392667424_thumb.jpg , post-42975-0-89568600-1392667448_thumb.jpgpost-42975-0-02699400-1392667469_thumb.jpgpost-42975-0-37484500-1392667489_thumb.jpgpost-42975-0-10767700-1392667505_thumb.jpgpost-42975-0-35915400-1392667774_thumb.jpg

ZAWSZE TRADYCYJNIE  :)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/5/#findComment-334269
Udostępnij na innych stronach

Jest jednak w tych zdjęciach coś co nie było  tradycyjne.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/5/#findComment-334276
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jest ... coś co nie było tradycyjne.
... może aparat fotograficzny, który do końca IX wieku kolorów nie robił bo dopiero w 1877 r. pierwszą fotę w kolorze dało się złapać a w PL to dopiero w 1909 r. :D
Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/5/#findComment-334282
Udostępnij na innych stronach

Pewnie o te alu foremki biega  :rolleyes: No cóż..... widać łupane z kamienia wyszły  :facepalm:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/5/#findComment-334284
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pewnie o te alu foremki biega

  Ano właśnie  w piecu gazowym z obrotowymi półkami  w Gdańsku  Piekło się pieczeń kujawską , zwyczajną itd. w blaszkach . i tradycyjnie jeszcze o alumach nikt nie słyszał .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/5/#findComment-334360
Udostępnij na innych stronach

a teraz coś innego szynka gotowana w smalcu

post-42975-0-14749800-1392754608_thumb.jpgpost-42975-0-40475400-1392754673_thumb.jpg

wygląd taki se ale w smaku super  :D  :D

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/5/#findComment-334661
Udostępnij na innych stronach

Radek podaj ja to robiłeś.Temp.,itp.To jakaś swojska odmiana francuskiego confit. :)

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/5/#findComment-334714
Udostępnij na innych stronach

szynka gotowana w smalcu

 

I ja poproszę o bardzo dokładny przepis na tą szyneczkę :D jeżeli to nie tajemnica handlowa :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/5/#findComment-334716
Udostępnij na innych stronach

 

 

to nie tajemnica handlowa

mięśnie szynki przygotowane na  wędzonki w czasie wytapiania tłuszczy są wrzucane do gotującego się smalcu na ok. 1 godzinę 50 minut. Przed zlewaniem smalcu wyjmujemy szyneczki ze smalcu i zajadamy na ciepło a po ostygnięciu kroimy na plasterki do kanapek. Na ciepło jak i na zimno są super  :D .

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/5/#findComment-334820
Udostępnij na innych stronach

 

 

mięśnie szynki przygotowane na wędzonki

Czyli peklowane ?

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/5/#findComment-334824
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czyli peklowane ?
tak

w warunkach domowych proponuję  natrzeć szynkę solą (1.600 - 1.700 kg na 100 kg mięsa) i ziołami (do smaku). Przyprawioną szynkę wrzucamy do frytkownicy z gorącym smalcem. W gorącym smalcu gotujemy do osiągnięcia wewnątrz mięśnia temperatury 85 st C.

Życzę smacznego.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/5/#findComment-334870
Udostępnij na innych stronach

 

 

W gorącym smalcu
A w jakiej temperaturze bo frytownica ma do 180`C ? 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/5/#findComment-334871
Udostępnij na innych stronach

 

 

A w jakiej temperaturze bo frytownica ma do 180`C ?

To dobre pytanie - przy kolejnym topieniu smalcu sprawdzę do jakiej temperatury wrzucane są szyneczki.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/5/#findComment-335442
Udostępnij na innych stronach

temperatura nie powinna przekraczac 125 stopni bo to ma byc raczej gotowanie w tluszczu a nie zmazenie.

ja kiedys robilam kaczke to temperatura smalcu miala nie wiecej jak 85-90 stopni i czas gotowania jakies 1.5 godziny,mieso odchodzilo swobodnie od kosci.

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/5/#findComment-335497
Udostępnij na innych stronach

Temperatura topienia smalcu wieprzowego z tego co pamiętam to około 70st a wrzenia 350.

Nigdy nie mierzyłem temperatury podczas wytapiania smalcu ze słoniny ale myślę że grubo przekraczamy 100st ;)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/5/#findComment-335507
Udostępnij na innych stronach

Nigdy nie mierzyłem temperatury podczas wytapiania smalcu ze słoniny ale myślę że grubo przekraczamy 100st

A ja mierzyłem, tak dla sprawdzenia, raz było 114 stopni, raz 118. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/5/#findComment-335510
Udostępnij na innych stronach

No i dobrze kalkulowałem ;)

Dzięki za info zawsze człowiek czegoś się dowie ;)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/5/#findComment-335511
Udostępnij na innych stronach

Czy taką szynkę można upiec podczas (przy okazji) wytapiania smalcu ze słoniny?

TAK ale musisz mieć dużo słoniny bo szynka musi być w całości zanurzona czuli tłuszcz musi w dużej mierzę być roztopiony

My je robimy przy okazji wytapiania smalcu a topimy go jednorazowo ok.450 kg. i nasz kocioł ma obrotowe łapy dzięki temu nikt nie musi stać i mieszać tłuszczy żeby nie doszło do przypalenia.              

 

Dlatego w domowych warunkach zaproponowałem frytkownicę i wykorzystanie smalcu.      

Edytowane przez rzeznik

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/5/#findComment-335552
Udostępnij na innych stronach

Kolego Rzeznik a możesz zdradzić jak przyprawiałeś i piekłeś karkówkę z łopatką?

 

 

przepis na 100 kg ŁOPATKI                               (np: Łopatka którą mamy waży 3.150 kg)

sól lub mieszanka soli peklującej (zależy jaki chce się uzyskać efekt) 1.700 kg (3.150 x 1.700 % 0.053 kg potrzebujemy soli)  

czosnek granulowany 0.350 kg                          (3.150 x 0.350 % 0.011 kg potrzebujemy czosnku)

jałowiec 0.290 kg                                               (3.150 x 0.290 % 0.006 kg potrzebujemy jałowca)

pieprz 0.250 kg                                                  (3.150 x 0.250 % 0.008 kg potrzebujemy pieprzu)

gałka muszkatołowa 0.100 kg                            (3.150 x 0.100 % 0.003 kg potrzebujemy gałki m.)

zioła prowansalskie 0.100 kg                             (3.150 x 0.100 % 0.003 kg potrzebujemy ziół p.)

 

przepis na 100 kg KARKÓWKI 

sól lub mieszanka soli peklującej (zależy jaki chce się uzyskać efekt) 1.700 kg

pieprz 0.220 kg

majeranek 0.220 kg

czosnek granulowany 0.150 kg

gałka muszkatołowa 0.100 kg

 

zadanie dla zainteresowanych. Proszę wyliczyć ile potrzeba poszczególnych przypraw do Karkówki która waży 2.180 kg na przykładzie Łopatki.

 

Dotyczy jednej całej łopatki lub karkówki - powyżej przygotowane i wymieszane przyprawy wcieramy w Łopatkę lub Karkówkę następnie wkładamy mięso w rękaw i wlewamy 0.5 L Piwa następnie odstawiamy na ok 12 godzin w temp. 18-20oC po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220oC, w nagrzany piekarnik wkładamy mięso i w tej temp. trzymamy 30 min. Po 30-tu min. obniżamy temp. do 160oC i pieczemy jeszcze ok. 2,5 godz. do osiągnięcia ok. 85oC w mięśniu. Życzę smacznego  :D .

Edytowane przez rzeznik

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/5/#findComment-335569
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.