sebastian Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Witam. Wędziłem kiełbasę cienką i się nie uwędziła równomiernie. Uwędziła się jedynie zewnętrzna strona kiełbasy. Kiełbasy nie miały raczej za ciasno.Kilka detali, bo pewnie takie pytania padną:- wędzarka z beczki przykryta płótnem- beczka posadowiona na podmurówce z czterech cegieł - palenisko z tunelem długości 80 cm. - wędzone drewnem olchowym, suchym Na zdjęciu widać ogólnie, że uwędzone jest kiepsko. [ Dodano: Czw 06 Cze, 2013 17:41 ]Kurcze, niestety zdjęcia nie umiem wstawić z ipada a do kompa nie mam teraz dostępu. [ Dodano: Czw 06 Cze, 2013 17:44 ]Może tak wstawie. http://imageshack.us/photo/my-images/96/imageuvt.jpg/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8227-w%C4%99dzenie-problem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Mnie ta Twoja kiełbasa wygląda na źle osuszoną.W ogóle nie złapała koloru a nie tylko wewnątrz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8227-w%C4%99dzenie-problem/#findComment-287458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Czerwca 2013 A każdemu powtarza się i każdy popełnia podstawowe błedy.Obracanie kiji w wędzarni co jakiś czas (ja np obracam co 40 min) no i najważniejsze luźne wieszanie kiełbas. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8227-w%C4%99dzenie-problem/#findComment-287462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastian Opublikowano 6 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Czerwca 2013 arkadiusz, suszarka była. Misiekk85, obracałem co 60 min. Niestety to nie pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8227-w%C4%99dzenie-problem/#findComment-287474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Na zdjęciu widać ogólnie, że uwędzone jest kiepsko. Tak jak pisze Arkadiusz... zle osuszona.. swego czasu miałam podobny problem. :smile: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8227-w%C4%99dzenie-problem/#findComment-287475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Czerwca 2013 arkadiusz, suszarka była. Jaka suszarka :shock: .Osusza się z paleniska.Przed wędzeniem kiełbasę też należy osadzić i przy tym nieco obsuszyć. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8227-w%C4%99dzenie-problem/#findComment-287476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Czerwca 2013 suszarka była.Co to znaczy?,osuszałeś w wędzarni czy nie. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8227-w%C4%99dzenie-problem/#findComment-287477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Czerwca 2013 wędzarka z beczki przykryta płótnem Brak swobodnego przepływu dymu.Ja zawsze latem jak miałem beczkę nigdy ją nie nakrywałem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8227-w%C4%99dzenie-problem/#findComment-287479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Ja swoją przykrywałem, teraz mam komorę drewnianą i ją też przykrywam rzadko tkanym workiem odwiniętym w celu ujścia dymu i regulacji temperatury, ale tak jak pisze Arkadiusz, źle osuszona kiełbasa. Poza tym wydaje mi się, że jak każdy początkujący, chcesz jak najwięcej dymu zatrzymać w wędzarni, a to jest błąd. Bo raz, że wędliny będą się kisić, dwa jak zostawisz uchylone rzadkie płótno i słabo osuszysz, to przy rzadkim płótnie i zrobionym ujściem dla dymu pozostała wilgoć odparuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8227-w%C4%99dzenie-problem/#findComment-287493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek Raszyn Opublikowano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Czerwca 2013 Witam ''Poza tym wydaje mi się, że jak każdy początkujący, chcesz jak najwięcej dymu zatrzymać w wędzarni, a to jest błąd.'' ja też staram się jak najwięcej dymu uzyskać i najlepiej go zamknąć w wędzarni - to źle dlaczego ?Sądziłem że wędzenie dymu właśnie wymaga. w samym żarze za dużo dymu nie ma ale czy to wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8227-w%C4%99dzenie-problem/#findComment-287576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastian Opublikowano 7 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Czerwca 2013 Przepraszam za tą suszarke. Pisze z ipada a on czasami próbuje po mnie coś poprawić i wychodzą kwiatki. Kiełbasa była osuszona w wedzarni. Staram się za każdym razem osuszać tak samo. Być może tym razem było za krótko... Dziękuje za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8227-w%C4%99dzenie-problem/#findComment-287585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Czerwca 2013 arek musisz mieć przepływ dymu bo wędzonki zrobią się kwaśne !! poczytaj "rodzaje wędzenia" na stronie głównej, wędzarnia to nie parowóz, wystarczy średnio gęsty dym ale ma "przelatywać" przez wędzarnię a nie kręcić się wewnątrz !! poza tym ten twój tunel trochę za krótki ! pownien mieć min. 1,5 m. bo jak się zaczytasz albo zajmiesz inną robotą i ci się rozpali to jęzory płomieni mogą sięgnąć wędlinek, i upieczesz ję zamiast uwędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8227-w%C4%99dzenie-problem/#findComment-287588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek Raszyn Opublikowano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Czerwca 2013 osid rozumiem, ja w temacie mojej wedzarni zamieszcze wiecej fotek .zrobilem w niej tunel pokrecony i jak bym nie palil to plomienie nie dojda do wedlin ale temperatura bardzo duza rosnie no ale to jak zamieszcze fotki to zapraszam do wyrazenia opini. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8227-w%C4%99dzenie-problem/#findComment-287606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Czerwca 2013 ale temperatura bardzo duza rosnie Bo mocno palisz i masz za dużo żaru.Jak Ci rośnie :grin: za mocno to wygarnij nieco żaru z paleniska tylko delikatnie i nie pal jak w parowozie.Delikatny dymek w zupełności wystarczy.I nie nakrywaj tej beczki to będzie niższa temperatura i dym nie będzie się kisił w beczce tylko będzie sobie swobodnie się przemieszczał ku górze. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8227-w%C4%99dzenie-problem/#findComment-287607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wies Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 według mnie słabo obsuszona przed wędzeniem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8227-w%C4%99dzenie-problem/#findComment-298194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daro699 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 arkadiusz, suszarka była. Misiekk85, obracałem co 60 min. Niestety to nie pomogło. CZyli obróciłeś 1 raz.Kiełbasę wedzimy 2 godziny czyli 120 minut. Cytuj http://xt24.eu/sklep/volvoforum/ www.facebook.com/OdziezVolvo?ref=hl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8227-w%C4%99dzenie-problem/#findComment-298203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 4 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 4 Października 2013 Sebastian na fotce wyraźnie widać, że nie miałeś odpowiedniej temperatury. Temperatury w beczce i samej kiełbasy. Ponieważ kiełbasa byłą dużo chłodniejsza na jej powierzchni stale wkraplała się para wodna. Zauważ że tylko na tłustych kawałkach przylegających do jelita widać ślady wędzenia i cieplejszych odcinków kiełbasy. Podstawowy błąd to opalanie za niska temperatura w komorze i zawiły kanał, zbyt duże wychłodzenie spalin i prawdopodobnie odprowadzanie wilgoci z kanału dymnego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8227-w%C4%99dzenie-problem/#findComment-304933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.