Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Marek z Bielska,

 

Parzysz pod przykrywka czy bez ?

Czy kladziesz wedliny warstwowo ?

1h parzenia na 1kg wyrobu bez wzgledu na porzekoj ? ( boczek , szynka, poledwica )

 

Pozdrawiam

Siara

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/823-kie%C5%82basa-z-zamro%C5%BConego-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-13837
Udostępnij na innych stronach

witaj Siara.

parze pod przykrywka lekko zostawiam uchylona.

raczej klade pojedynczo np.dwa boczki obok siebie

w zaleznosci jak duzy jest garnek.

kawalki boczku takie okolo po 700-800g parze 1godz.

poledwice i szynke wedzona nieparze juz ta metoda.

mieso jak poledwica ,szynka robie na gotowo w wedzarni

bez parzenia,jezeli masz mozliwosc w wedzarni podniesc

temp. w ostatniej fazie wedzenia to zrob tak.

gwarantuje ze mieso dobrze przepeklowane potrzebuje

30-45 min w temp.85-90'C podniesienia temp.bez dymu

w wedzarni i produkt jest naprawde super,robilem probe

przechowywania w lodowce kawalka poledwicy to poltora

miesiaca spokojnie wytrzymala.

pamietaj ze miso ze szynki,poledwicy,poledwiczki jest

bardzo delikatne i nie wymaga dlugiego parzenia tymbardziej

ze juz w wedzarni czesciowo dochodzi wedzac 3-4 godz.

opisuje ta metode dlatego iz ja robie tak dla siebie jak zarowno

czasem dla bliskich i nie zwazam na wydajnosc jak w zakladach.

przesle fotki z ostatniego wedzenia Maxellowi to zobaczysz produkt

wizualnie i po przekrojeniu,jak kielbasa gruba czy poledwica.

 

slonecznie pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/823-kie%C5%82basa-z-zamro%C5%BConego-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-13838
Udostępnij na innych stronach

Marek, dzieki za wskazowki, sprawdze przy najblizszym wedzeniu ( W Sobote :grin: )

Czekam na zdjecia.

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/823-kie%C5%82basa-z-zamro%C5%BConego-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-13868
Udostępnij na innych stronach

  • 10 lat później...

Witajcie

Mam piękny kawałek szynki kulki 1600 gram i karkówki. Niestety jest to zamrożone. Czy mogę to rozmrozic, zapeklowac według tabeli i uwędzic? nie chciałbym tego ponownie mrozić, pytam tylko czy taka wędzonka jest gorsza w smaku?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/823-kie%C5%82basa-z-zamro%C5%BConego-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-592387
Udostępnij na innych stronach

. Czy mogę to rozmrozic, zapeklowac według tabeli i uwędzic?

 

Rozmrażaj w warunkach chłodniczych 4-6 C

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/823-kie%C5%82basa-z-zamro%C5%BConego-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-592440
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Biała czyli na samej soli.

Uwędzić możesz, ale musisz albo podpiec albo sparzyć do 72 C.

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/823-kie%C5%82basa-z-zamro%C5%BConego-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-598565
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.