Todek Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Czerwca 2013 A ja dzisiaj dokończyłem produkcję "sera zgliwiałego". Wg tego przepisu: http://www.wielkiezarcie.com/recipe16396.html Gotowanie na parze. W pojemniku. Konsumpcja. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Czerwca 2013 oo a ile go trzymałeś ? Ostatnio słyszałem,ze na smażony to musi stac ok 3 tygodnie Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 12 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Tak jak w przepisie, 5 dni.Z tym, że ja go troszkę posoliłem i dopiero odstawiłem. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Czerwca 2013 "sera zgliwiałego". o matko i córko co za nazwa ?? a produkt regionalny ser smażony .. mnie ostatnio żona popędziła z kuchni bo zaczął jej niemiło pachnieć , ale za to jak już zrobiłem to przez tydzień nic innego nie jadłem .. uwielbiam ten przysmak Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Z tym, że ja go troszkę posoliłemzaczął jej niemiło pachniećja też często go robię :thumbsup: i właśnie by ograniczyć zapach też na początku solę :grin: tyle tylko ,że smażę bezpośrednio na patelni Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Tak jak w przepisie, 5 dni. Z tym, że ja go troszkę posoliłem i dopiero odstawiłem. ten ser powinien stać tak długo, aż zrobi się nieco ciągnący, tak robiono u mnie w domu i ja też tak robię, zapach może niespecjalny, ale warto się poświęcić dla późniejszego efektu.... po prostu delicja... :thumbsup: Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Jejku... jak ja dawno tego sera nie robiłam... chyba z 20 lat temu. :shock: Często kupuję gotowy... ale czas w końcu samemu zrobić. :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Czerwca 2013 A jakiego serka użyłeś.. Chodzi mi o zawartość tłuszczu.?p.s. W tradycyjnym serze smażonym, użwa się chudego sera.. Pozdrawiam.. :smile: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Czerwca 2013 A jakiego serka użyłeś.. Chodzi mi o zawartość tłuszczu.? p.s. W tradycyjnym serze smażonym, użwa się chudego sera.. Pozdrawiam.. :smile:osobiście używam sera półtłustego lub tłustego, ale każdy robi według swojej receptury... najlepszy jest ser z targowiska..... własnej produkcji... Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Podoba mi się moja babcia robiła taki serek ale nie pamietalem jak Pamiętam za to smak i "zapaszki" i tez mówiła zgliwiały smażony.Mam pytanko odnośnie samego smażenie i jajek pamiętam że babcia robiła go na patelni nie na parze jajek nie kojarzę dajemy całe do gorącej masy ? bo białko sie momentalnie ścina Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Podoba mi się moja babcia robiła taki serek ale nie pamietalem jak Pamiętam za to smak i "zapaszki" i tez mówiła zgliwiały smażony. Mam pytanko odnośnie samego smażenie i jajek pamiętam że babcia robiła go na patelni nie na parze jajek nie kojarzę dajemy całe do gorącej masy ? bo białko sie momentalnie ścina dodaje tylko żółtka i intensywnie mieszam, oczywiście, że do gorącej masy Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian Ciunel Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Żeby uzyskać ciągnący ser gotowy do smażenia wystarczy pokruszony twaróg opruszyć sodą oczyszczoną, dalej ser gotuje się na parze ciagle mieszając ,dodając masło ,jajka ,kminek i sól.Gotujemy aż masa będzie głdaka bez grudek. Dodając sody ser do gotowania będzie gotowy po 24 - 48godzin, od czasu do czsu przemieszać. Cytuj Maryś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Czerwca 2013 ser gotowy do smażenia wystarczy pokruszony twaróg opruszyć sodą oczyszczonąmoja mama zakruszała , teraz ja zakruszam :wink: :grin: nigdy nie dodawaliśmy sody i nie widzę takiej potrzeby Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Czerwca 2013 ser gotowy do smażenia wystarczy pokruszony twaróg opruszyć sodą oczyszczonąmoja mama zakruszała , teraz ja zakruszam :wink: :grin: nigdy nie dodawaliśmy sody i nie widzę takiej potrzebyyerba masz racje, nie należy nic przyspieszać Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harapug Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Robię od dawna, zawsze dodaję sody i zawsze wychodzi wyśmienity :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Czerwca 2013 A ja tam wolę w takim serku nawet niedogliwiałe gródki.. Przynajmnie widać że swojskiej produkcji.. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
riccardo47 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Czerwca 2013 A ja,zrobiłem ten serek setki razy i robię go po dziś dzień.Od dziecka mama robiła nam,jak nauczyła ją niemka,kiedy była w niewoli.Z tego co wyczytałem tu i w różnych przepisach,wiele osób robi to tak,że aż się prosi o prawidłowy przepis.Kiedy jużRogerbędzie u mnie przejazdem niebawem[napewno,bo obiecał] zrobię jemu poprawnie najprawdziwszy taki serek,a kiedy już zasmakuje i uzna że można i trzeba taki przepis umieścić tutaj,wówczas postaram się podać go w szczegółach,jak robić i jak konsumować,aby smakował najlepiej.Pozdrawiam. Cytuj ...i owoc żywota Twojego,je ZUS... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
riccardo47 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Czerwca 2013 A ja tam wolę w takim serku nawet niedogliwiałe gródki.. Grześ przecież wy nie macie u siebie żadnego twarogu który nadawałby się na zgliwienie Cytuj ...i owoc żywota Twojego,je ZUS... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Ja dodaję tylko żółtka sól i kminek.Najlepiej smakuje na gorąco nakładany na chlebek posmarowany zimnym masełkiem :thumbsup: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Czerwca 2013 ehhhhhhhhhhhh powróciły wspomnienia z dzieciństwa , moja ś.p. babcia zawsze robiła takowy ser. Czasami żeby szybciej zgliwiał trzeba było lekko posypać sodą oczyszczoną ale nie za dużo bo był gorzki Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 13 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Do produgcji użyłem swojskiego twarogu. Nie posypuję sodą, bo może pozostawić posmak. Wolę poczekać te przepisowe 5-6 dni. Jajka dałem całe, nic się nie ścieło. Robię na parze, bo nie przywiera tak do naczynia. Mi smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Czerwca 2013 żeby szybciej zgliwiał trzeba było lekko posypać sodą oczyszczoną dokładnie w ten sam sposób u mnie się robiło ten serek :grin: , czasami te 5 dni czekania wydaje się takie długie :grin: Ser zgliwiały tej nazwy to nie słyszałem :smile: zawsze mówiło się smażony :grin: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Nie mogłem się nigdy doczekać aż wystygnie i zawsze gębę miałem poparzoną gorącym serem. Dla mnie najlepszy był z koperkiem lub kminkiem :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Nazwa zgliwiały pochodzi od procesu poprzedzającego smażenie a powodującego "ciągliwość" umożliwiającą to smażenie tu są ciekawe informacje : http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2008:202:0023:01:PL:HTML Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 13 Czerwca 2013 U nas w domu mówiło się na niego topiony albo smażony. Germańce mówią nań Kochkäse.Od kiedy wyfrunołem z rodzinnego gniazda, nie było mi dane go spożywać, choć myślami ciągle do niego wracałem. Babcia robiła go zawsze w tej samej miseczce. Białej, emaliowanej z czarnym rantem na górnym obrzeżu. Po paru dniach na ściankach miski tworzył się lekko już podeschnięty. Ta część mi najbardziej smakowała. Trzydzieścipare lat minęło a smak pozostał. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.