Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A ja dzisiaj dokończyłem produkcję "sera zgliwiałego".

Wg tego przepisu:

http://www.wielkiezarcie.com/recipe16396.html

Gotowanie na parze.

Dołączona grafika

W pojemniku.

Dołączona grafika

Konsumpcja.

Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/
Udostępnij na innych stronach

"sera zgliwiałego".

o matko i córko co za nazwa ?? :) a produkt regionalny ser smażony .. :)

mnie ostatnio żona popędziła z kuchni bo zaczął jej niemiło pachnieć , ale za to jak już zrobiłem to przez tydzień nic innego nie jadłem .. uwielbiam ten przysmak :)

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288331
Udostępnij na innych stronach

Z tym, że ja go troszkę posoliłem

zaczął jej niemiło pachnieć

ja też często go robię :thumbsup: i właśnie by ograniczyć zapach też na początku solę :grin: tyle tylko ,że smażę bezpośrednio na patelni

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288333
Udostępnij na innych stronach

Tak jak w przepisie, 5 dni.

Z tym, że ja go troszkę posoliłem i dopiero odstawiłem.

ten ser powinien stać tak długo, aż zrobi się nieco ciągnący, tak robiono u mnie w domu i ja też tak robię,

zapach może niespecjalny, ale warto się poświęcić dla późniejszego efektu.... po prostu delicja... :thumbsup:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288336
Udostępnij na innych stronach

Jejku... jak ja dawno tego sera nie robiłam... chyba z 20 lat temu. :shock:

Często kupuję gotowy... ale czas w końcu samemu zrobić. :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288337
Udostępnij na innych stronach

A jakiego serka użyłeś.. Chodzi mi o zawartość tłuszczu.?

p.s. W tradycyjnym serze smażonym, użwa się chudego sera..

 

Pozdrawiam.. :smile:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288338
Udostępnij na innych stronach

A jakiego serka użyłeś.. Chodzi mi o zawartość tłuszczu.?

p.s. W tradycyjnym serze smażonym, użwa się chudego sera..

 

Pozdrawiam.. :smile:

osobiście używam sera półtłustego lub tłustego, ale każdy robi według swojej receptury...

najlepszy jest ser z targowiska..... własnej produkcji...

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288339
Udostępnij na innych stronach

Podoba mi się moja babcia robiła taki serek ale nie pamietalem jak ;)

Pamiętam za to smak i "zapaszki" :( i tez mówiła zgliwiały smażony.

Mam pytanko odnośnie samego smażenie i jajek pamiętam że babcia robiła go na patelni nie na parze jajek nie kojarzę dajemy całe do gorącej masy ? bo białko sie momentalnie ścina :(

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288342
Udostępnij na innych stronach

Podoba mi się moja babcia robiła taki serek ale nie pamietalem jak ;)

Pamiętam za to smak i "zapaszki" :( i tez mówiła zgliwiały smażony.

Mam pytanko odnośnie samego smażenie i jajek pamiętam że babcia robiła go na patelni nie na parze jajek nie kojarzę dajemy całe do gorącej masy ? bo białko sie momentalnie ścina :(

dodaje tylko żółtka i intensywnie mieszam,

oczywiście, że do gorącej masy

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288343
Udostępnij na innych stronach

Żeby uzyskać ciągnący ser gotowy do smażenia wystarczy pokruszony twaróg opruszyć sodą oczyszczoną, dalej ser gotuje się na parze ciagle mieszając ,dodając masło ,jajka ,kminek i sól.Gotujemy aż masa będzie głdaka bez grudek. Dodając sody ser do gotowania będzie gotowy po 24 - 48godzin, od czasu do czsu przemieszać.
Maryś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288351
Udostępnij na innych stronach

ser gotowy do smażenia wystarczy pokruszony twaróg opruszyć sodą oczyszczoną

moja mama zakruszała , teraz ja zakruszam :wink: :grin: nigdy nie dodawaliśmy sody i nie widzę takiej potrzeby

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288353
Udostępnij na innych stronach

ser gotowy do smażenia wystarczy pokruszony twaróg opruszyć sodą oczyszczoną

moja mama zakruszała , teraz ja zakruszam :wink: :grin: nigdy nie dodawaliśmy sody i nie widzę takiej potrzeby
yerba

masz racje, nie należy nic przyspieszać

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288355
Udostępnij na innych stronach

A ja,zrobiłem ten serek setki razy i robię go po dziś dzień.Od dziecka mama robiła nam,jak nauczyła ją niemka,kiedy była w niewoli.Z tego co wyczytałem tu i w różnych przepisach,wiele osób robi to tak,że aż się prosi o prawidłowy przepis.Kiedy jużRogerbędzie u mnie przejazdem niebawem[napewno,bo obiecał] zrobię jemu poprawnie najprawdziwszy taki serek,a kiedy już zasmakuje i uzna że można i trzeba taki przepis umieścić tutaj,wówczas postaram się podać go w szczegółach,jak robić i jak konsumować,aby smakował najlepiej.Pozdrawiam.
...i owoc żywota Twojego,je ZUS...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288369
Udostępnij na innych stronach

A ja tam wolę w takim serku nawet niedogliwiałe gródki..

Grześ przecież wy nie macie u siebie żadnego twarogu który nadawałby się na zgliwienie :cry:
...i owoc żywota Twojego,je ZUS...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288370
Udostępnij na innych stronach

Ja dodaję tylko żółtka sól i kminek.Najlepiej smakuje na gorąco nakładany na chlebek posmarowany zimnym masełkiem :thumbsup:
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288373
Udostępnij na innych stronach

ehhhhhhhhhhhh powróciły wspomnienia z dzieciństwa , moja ś.p. babcia zawsze robiła takowy ser. Czasami żeby szybciej zgliwiał trzeba było lekko posypać sodą oczyszczoną ale nie za dużo bo był gorzki

dobre żarcie -to jest to!!!

 

tel.608215213

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288375
Udostępnij na innych stronach

Do produgcji użyłem swojskiego twarogu. Nie posypuję sodą, bo może pozostawić posmak. Wolę poczekać te przepisowe 5-6 dni. Jajka dałem całe, nic się nie ścieło. Robię na parze, bo nie przywiera tak do naczynia. Mi smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288382
Udostępnij na innych stronach

żeby szybciej zgliwiał trzeba było lekko posypać sodą oczyszczoną

dokładnie w ten sam sposób u mnie się robiło ten serek :grin: , czasami te 5 dni czekania wydaje się takie długie :grin:

 

Ser zgliwiały

tej nazwy to nie słyszałem :smile: zawsze mówiło się smażony :grin:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288394
Udostępnij na innych stronach

Nie mogłem się nigdy doczekać aż wystygnie i zawsze gębę miałem poparzoną gorącym serem. Dla mnie najlepszy był z koperkiem lub kminkiem :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

dobre żarcie -to jest to!!!

 

tel.608215213

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288397
Udostępnij na innych stronach

Nazwa zgliwiały pochodzi od procesu poprzedzającego smażenie a powodującego "ciągliwość" umożliwiającą to smażenie tu są ciekawe informacje :

 

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2008:202:0023:01:PL:HTML

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288398
Udostępnij na innych stronach

U nas w domu mówiło się na niego topiony albo smażony. Germańce mówią nań Kochkäse.

Od kiedy wyfrunołem z rodzinnego gniazda, nie było mi dane go spożywać, choć myślami ciągle do niego wracałem. Babcia robiła go zawsze w tej samej miseczce. Białej, emaliowanej z czarnym rantem na górnym obrzeżu. Po paru dniach na ściankach miski tworzył się lekko już podeschnięty. Ta część mi najbardziej smakowała. Trzydzieścipare lat minęło a smak pozostał.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/#findComment-288415
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.