Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłam fajny sposób na ciasto... gotowane w słoiku, które można przetrzymywać nawet do miesiąca.

Przepis czeka na wypróbowanie ale z powodu braku odpowiedniego słoika nie mogę tego uczynić... ale wszystko przede mną :wink: :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/
Udostępnij na innych stronach

A przepis możesz wkleić ? Może i słoik się znajdzie :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293349
Udostępnij na innych stronach

A przepis możesz wkleić ? Może i słoik się znajdzie :grin:

To dawaj słoik a ja zrobię próbę i wkleję przepis.. słoik musi być prosty beż żadnych zwężeń u góry . :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293356
Udostępnij na innych stronach

E tam przekroi się na cztery i jakoś wyjmie, ale bez przepisu nie ma co wyjmować :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293360
Udostępnij na innych stronach

To jak ty taka samolubna to ja sam sobie włożę, tylko zapodaj co mam włożyć :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293369
Udostępnij na innych stronach

miro, wpisalam w google i przepisow jak psow

http://planeta-smaku.blogspot.com.au/2012/10/ciasta-w-soiczku-szarlotka-i-murzynek.html

http://allrecipes.pl/przepis/2166/chleb-bananowy-pieczony-w-s-oiku.aspx

http://veggieola.blogspot.com.au/2013/02/wyslij-babkepoczta-czyli-ciasto-w-soiku.html

Halusia tu pokazuja ,ze nie koniecznie w sloiku bez kolnierza. Zrob swoja tak samo, a moze bedzie ok. Albo po porstu wez szklanek wysoka kup z grubego szkla. Sama jestem ciekawa takiego ciasta.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293372
Udostępnij na innych stronach

Halusia tu pokazuja ,ze nie koniecznie w sloiku bez kolnierza. Zrob swoja tak samo, a moze bedzie ok. Albo po porstu wez szklanek wysoka kup z grubego szkla. Sama jestem ciekawa takiego ciasta.

Aniu.. przepis który posiadam ( w książce) pokazany jest słoik bez zwężeń.

Sądzę że w szklance ciasto wyjdzie ale nie przechowasz go na dłuższy termin .

Oj chyba będę musiała się zebrać i to szybko by Wam to zaprezentować.

Podane linki przez Ciebie są również ciekawe Aniu :wink: :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293373
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, ja ich nie robilam, tylko tu znalazlam,popatzre na ang. lezycznych stronach,pewnie tez cos bedzie.

Wiesz, ja posiadam ilka takich sloikow, dpecjalnie dla nich kupilam dzem w sklepie. Zobacz na polkach w sklepie ,moze tez cos znajdziesz .

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293376
Udostępnij na innych stronach

Mam taki oto słoik :

Andrzejku... udało mi się dzisiaj kupić taki słoik w Kaufland'zie ... ale szkoda bobył tylko jeden :shock:

Ale na próbę zrobienia takiego ciasta mi wystarczy. :wink:

A Tobie bardzo dziękuję za szczere chęci :smile:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293430
Udostępnij na innych stronach

Słoik jest, chęci są, nowy temat założony, a przepisu jak nie było, tak nie ma. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293431
Udostępnij na innych stronach

Słoik jest, chęci są, nowy temat założony, a przepisu jak nie było, tak nie ma. :D

Spokojnie Maxell.. jest słoik i będzie przepis wraz z gotowym produktem.

A co ciekawe , przepis ten wyszukałam w książce którą otrzymałam na zlocie w Napoleonowie.... jeszcze z dedykacją od Ciebie :tongue:

:lol:

Och bym zapomniała... bardzo dziękuję Moderatorowi za założenie tematu. :grin:

 

Jeszcze sprostuję..teraz dopiero dopatrzyłam. Sposób na "Wekowanie ciast " będzie zaczerpnięty z książki.. a przepis rzeczywiście mój.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293432
Udostępnij na innych stronach

Nie mam słoika mam szynkowar i ..... sobie upiekę.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293435
Udostępnij na innych stronach

bardzo dziękuję Moderatorowi za założenie tematu.

Nie ma za co. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293436
Udostępnij na innych stronach

Słoik jest, chęci są, nowy temat założony, a przepisu jak nie było, tak nie ma. :D

Spokojnie Maxell.. jest słoik i będzie przepis wraz z gotowym produktem.

A co ciekawe , przepis ten wyszukałam w książce którą otrzymałam na zlocie w Napoleonowie.... jeszcze z dedykacją od Ciebie :tongue:

:lol:

Och bym zapomniała... bardzo dziękuję Moderatorowi za założenie tematu. :grin:

 

Jeszcze sprostuję..teraz dopiero dopatrzyłam. Sposób na "Wekowanie ciast " będzie zaczerpnięty z książki.. a przepis rzeczywiście mój.

Ciasto już zawekowane i będzie się '' piekło'' poprzez sterylizacje w temp 100 stopni przez 120 min... no to czekamy.

 

 

 

http://img547.imageshack.us/img547/7196/4zms.jpg

 

 

 

http://img703.imageshack.us/img703/5038/oryl.jpg

 

 

 

http://img38.imageshack.us/img38/7299/c22x.jpg

 

 

 

http://img16.imageshack.us/img16/2194/uqaq.jpg

 

Ponieważ do słoika weszło bardzo mało ciasta resztę się piecze w korytku :grin:

 

 

 

http://img4.imageshack.us/img4/8877/trt4.jpg

 

Nie wiem dlaczego ale fotka się przekrzywiła :shock: :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293437
Udostępnij na innych stronach

Ciasto już zawekowane i będzie się '' piekło'' poprzez sterylizacje w temp 100 stopni przez 120 min... no to czekamy.

Czy to nie jest to samo co gotowana babka, tyle że w słoiku :rolleyes:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293438
Udostępnij na innych stronach

Czy to nie jest to samo co gotowana babka, tyle że w słoiku :rolleyes:

Nie Gonzuś.. ponieważ tak zawekowane ciasto można przechować do 6 miesięcy. :wink:

 

Minęło pół godziny.. ciasto wypełniło cały słoik :lol:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293441
Udostępnij na innych stronach

Nie Gonzuś.. ponieważ tak zawekowane ciasto można przechować do 6 miesięcy.

No tak, przecież ono się zawekuje.Ale aż sześć miesięcy czekać :wink:

A czy jest niebezpieczeństwo, że jak za mocno urośnie (np. za dużo wsadu) to może rozsadzic słoik :rolleyes:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293442
Udostępnij na innych stronach

zawekuje się, jeżeli słoik da się zamknąć hermetycznie ... a z DZK-500 to różnie bywa :cry:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293445
Udostępnij na innych stronach

No tak, przecież ono się zawekuje.Ale aż sześć miesięcy czekać :wink:

A czy jest niebezpieczeństwo, że jak za mocno urośnie (np. za dużo wsadu) to może rozsadzic słoik :rolleyes:

Można ciasto zjeść od razu.. albo na jakiś wypad lub dla gości , którzy odwiedzą z zaskoczenia to masz jak znalazł :wink:

 

Aby uniknąć tego niebezpieczeństwa należy 1/2 słoika wypełnić ciastem .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293446
Udostępnij na innych stronach

Z niecierpliwością czekam na wyniki :cool: - Halusia z pewnością będzie wiedziała co mnie trapi :wink:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293450
Udostępnij na innych stronach

Są dwie metody wypieku ciasta.

- JEDNOCZESNE PIECZENIE I WEKOWANIE W GARNKU DO WEKOWANIA.

to jest ten sposób który ja podałam.

- WEKOWANIE PO UPIECZENIU W PIEKARNIKU.

W przypadku tej metody słoje wecka służą jako foremka do pieczenia.

Ciasto w otwartych słojach wypieka się najpierw w lekko nagrzanym piekarniku.

- piekarnik elektryczny 180-190 stopni.

- piekarnik z termoobiegiem 160-170 stopni.

- piekarnik gazowy poziom 2-3

Czas wypieku wynosi 60-90 min.

Po upieczeniu ciasta słoje wyjmujemy i pozostawiamy w temp pokojowej.

Następnie zamykamy słoje i poddajemy sterylizacji w garnku do wekowania przez 30 min w temp 100 stopni.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293451
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, w takim razie jest jeszcze trzecia, "jak podają źródła"... :cool:

- ciasto piecze się, a następnie wyjmuje z piekarnika odczekuje 2-3 minutki i zamyka słój

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293456
Udostępnij na innych stronach

I ciasto się upiekło.. '' zawekowało'' .

Teraz tylko czekać aż ostygnie :lol:

 

 

http://img17.imageshack.us/img17/7060/g5aw.jpg

 

 

http://img29.imageshack.us/img29/7403/6dyx.jpg

 

A ta książka zawiera wyżej podany sposób na wekowanie ciasta i nie tylko.

 

 

http://img191.imageshack.us/img191/2720/w4oz.jpg

 

 

 

http://img24.imageshack.us/img24/8205/m9fi.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293460
Udostępnij na innych stronach

Oto chwila prawdy... :wink:

Więc tak...ciasto podczas sterylizacji bardzo ładnie urosło. Jak dla mnie rewelacyjne, wilgotne , puszyste i rozpływające się w ustach :lol:

Ciasto które zawekowałam to po prostu "Babka budyniowa" .

Smak babki przypomina mi Babkę gotowaną :thumbsup:

Pragnę zaznaczyć że do wekowania ciast nadają się ciasta proszkowe.. czyli babki, biszkopty ...

 

 

http://img547.imageshack.us/img547/3310/0olu.jpg

 

 

http://img854.imageshack.us/img854/9973/5n86.jpg

 

 

http://img21.imageshack.us/img21/6739/xes8.jpg

 

 

http://img854.imageshack.us/img854/9743/c0m2.jpg

 

[ Dodano: Sob 20 Lip, 2013 21:52 ]

Z niecierpliwością czekam na wyniki :cool: - Halusia z pewnością będzie wiedziała co mnie trapi :wink:

Tomku teraz możesz napisać co Cię trapi bo ja nie wiem... chyba :tongue: :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293481
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.