@halusia@ Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Lipca 2013 Znalazłam fajny sposób na ciasto... gotowane w słoiku, które można przetrzymywać nawet do miesiąca.Przepis czeka na wypróbowanie ale z powodu braku odpowiedniego słoika nie mogę tego uczynić... ale wszystko przede mną :wink: :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Lipca 2013 A przepis możesz wkleić ? Może i słoik się znajdzie :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Lipca 2013 A przepis możesz wkleić ? Może i słoik się znajdzie :grin: To dawaj słoik a ja zrobię próbę i wkleję przepis.. słoik musi być prosty beż żadnych zwężeń u góry . :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Lipca 2013 E tam przekroi się na cztery i jakoś wyjmie, ale bez przepisu nie ma co wyjmować :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Lipca 2013 To jak ty taka samolubna to ja sam sobie włożę, tylko zapodaj co mam włożyć Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Lipca 2013 miro, wpisalam w google i przepisow jak psow http://planeta-smaku.blogspot.com.au/2012/10/ciasta-w-soiczku-szarlotka-i-murzynek.html http://allrecipes.pl/przepis/2166/chleb-bananowy-pieczony-w-s-oiku.aspx http://veggieola.blogspot.com.au/2013/02/wyslij-babkepoczta-czyli-ciasto-w-soiku.html Halusia tu pokazuja ,ze nie koniecznie w sloiku bez kolnierza. Zrob swoja tak samo, a moze bedzie ok. Albo po porstu wez szklanek wysoka kup z grubego szkla. Sama jestem ciekawa takiego ciasta. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Lipca 2013 Halusia tu pokazuja ,ze nie koniecznie w sloiku bez kolnierza. Zrob swoja tak samo, a moze bedzie ok. Albo po porstu wez szklanek wysoka kup z grubego szkla. Sama jestem ciekawa takiego ciasta.Aniu.. przepis który posiadam ( w książce) pokazany jest słoik bez zwężeń. Sądzę że w szklance ciasto wyjdzie ale nie przechowasz go na dłuższy termin . Oj chyba będę musiała się zebrać i to szybko by Wam to zaprezentować. Podane linki przez Ciebie są również ciekawe Aniu :wink: :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Lipca 2013 @halusia@, ja ich nie robilam, tylko tu znalazlam,popatzre na ang. lezycznych stronach,pewnie tez cos bedzie. Wiesz, ja posiadam ilka takich sloikow, dpecjalnie dla nich kupilam dzem w sklepie. Zobacz na polkach w sklepie ,moze tez cos znajdziesz . Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Lipca 2013 Mam taki oto słoik : Andrzejku... udało mi się dzisiaj kupić taki słoik w Kaufland'zie ... ale szkoda bobył tylko jeden :shock: Ale na próbę zrobienia takiego ciasta mi wystarczy. :wink: A Tobie bardzo dziękuję za szczere chęci :smile: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Lipca 2013 Słoik jest, chęci są, nowy temat założony, a przepisu jak nie było, tak nie ma. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 20 Lipca 2013 Słoik jest, chęci są, nowy temat założony, a przepisu jak nie było, tak nie ma. Spokojnie Maxell.. jest słoik i będzie przepis wraz z gotowym produktem. A co ciekawe , przepis ten wyszukałam w książce którą otrzymałam na zlocie w Napoleonowie.... jeszcze z dedykacją od Ciebie :tongue: :lol: Och bym zapomniała... bardzo dziękuję Moderatorowi za założenie tematu. :grin: Jeszcze sprostuję..teraz dopiero dopatrzyłam. Sposób na "Wekowanie ciast " będzie zaczerpnięty z książki.. a przepis rzeczywiście mój. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Lipca 2013 Nie mam słoika mam szynkowar i ..... sobie upiekę. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Lipca 2013 bardzo dziękuję Moderatorowi za założenie tematu.Nie ma za co. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Lipca 2013 Słoik jest, chęci są, nowy temat założony, a przepisu jak nie było, tak nie ma. Spokojnie Maxell.. jest słoik i będzie przepis wraz z gotowym produktem. A co ciekawe , przepis ten wyszukałam w książce którą otrzymałam na zlocie w Napoleonowie.... jeszcze z dedykacją od Ciebie :tongue: :lol: Och bym zapomniała... bardzo dziękuję Moderatorowi za założenie tematu. :grin: Jeszcze sprostuję..teraz dopiero dopatrzyłam. Sposób na "Wekowanie ciast " będzie zaczerpnięty z książki.. a przepis rzeczywiście mój. Ciasto już zawekowane i będzie się '' piekło'' poprzez sterylizacje w temp 100 stopni przez 120 min... no to czekamy. http://img547.imageshack.us/img547/7196/4zms.jpg http://img703.imageshack.us/img703/5038/oryl.jpg http://img38.imageshack.us/img38/7299/c22x.jpg http://img16.imageshack.us/img16/2194/uqaq.jpg Ponieważ do słoika weszło bardzo mało ciasta resztę się piecze w korytku :grin: http://img4.imageshack.us/img4/8877/trt4.jpg Nie wiem dlaczego ale fotka się przekrzywiła :shock: :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 20 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Lipca 2013 Ciasto już zawekowane i będzie się '' piekło'' poprzez sterylizacje w temp 100 stopni przez 120 min... no to czekamy. Czy to nie jest to samo co gotowana babka, tyle że w słoiku :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 20 Lipca 2013 Czy to nie jest to samo co gotowana babka, tyle że w słoiku :rolleyes: Nie Gonzuś.. ponieważ tak zawekowane ciasto można przechować do 6 miesięcy. :wink: Minęło pół godziny.. ciasto wypełniło cały słoik :lol: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 20 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 20 Lipca 2013 Nie Gonzuś.. ponieważ tak zawekowane ciasto można przechować do 6 miesięcy. No tak, przecież ono się zawekuje.Ale aż sześć miesięcy czekać :wink: A czy jest niebezpieczeństwo, że jak za mocno urośnie (np. za dużo wsadu) to może rozsadzic słoik :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 20 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Lipca 2013 zawekuje się, jeżeli słoik da się zamknąć hermetycznie ... a z DZK-500 to różnie bywa Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Lipca 2013 No tak, przecież ono się zawekuje.Ale aż sześć miesięcy czekać :wink: A czy jest niebezpieczeństwo, że jak za mocno urośnie (np. za dużo wsadu) to może rozsadzic słoik :rolleyes:Można ciasto zjeść od razu.. albo na jakiś wypad lub dla gości , którzy odwiedzą z zaskoczenia to masz jak znalazł :wink: Aby uniknąć tego niebezpieczeństwa należy 1/2 słoika wypełnić ciastem . Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 20 Lipca 2013 Z niecierpliwością czekam na wyniki - Halusia z pewnością będzie wiedziała co mnie trapi :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 20 Lipca 2013 Są dwie metody wypieku ciasta.- JEDNOCZESNE PIECZENIE I WEKOWANIE W GARNKU DO WEKOWANIA.to jest ten sposób który ja podałam.- WEKOWANIE PO UPIECZENIU W PIEKARNIKU.W przypadku tej metody słoje wecka służą jako foremka do pieczenia.Ciasto w otwartych słojach wypieka się najpierw w lekko nagrzanym piekarniku.- piekarnik elektryczny 180-190 stopni.- piekarnik z termoobiegiem 160-170 stopni.- piekarnik gazowy poziom 2-3Czas wypieku wynosi 60-90 min.Po upieczeniu ciasta słoje wyjmujemy i pozostawiamy w temp pokojowej.Następnie zamykamy słoje i poddajemy sterylizacji w garnku do wekowania przez 30 min w temp 100 stopni. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Lipca 2013 @halusia@, w takim razie jest jeszcze trzecia, "jak podają źródła"... - ciasto piecze się, a następnie wyjmuje z piekarnika odczekuje 2-3 minutki i zamyka słój Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Lipca 2013 I ciasto się upiekło.. '' zawekowało'' . Teraz tylko czekać aż ostygnie :lol: http://img17.imageshack.us/img17/7060/g5aw.jpg http://img29.imageshack.us/img29/7403/6dyx.jpg A ta książka zawiera wyżej podany sposób na wekowanie ciasta i nie tylko. http://img191.imageshack.us/img191/2720/w4oz.jpg http://img24.imageshack.us/img24/8205/m9fi.jpg Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Lipca 2013 Oto chwila prawdy... :wink: Więc tak...ciasto podczas sterylizacji bardzo ładnie urosło. Jak dla mnie rewelacyjne, wilgotne , puszyste i rozpływające się w ustach :lol: Ciasto które zawekowałam to po prostu "Babka budyniowa" .Smak babki przypomina mi Babkę gotowaną :thumbsup: Pragnę zaznaczyć że do wekowania ciast nadają się ciasta proszkowe.. czyli babki, biszkopty ... http://img547.imageshack.us/img547/3310/0olu.jpg http://img854.imageshack.us/img854/9973/5n86.jpg http://img21.imageshack.us/img21/6739/xes8.jpg http://img854.imageshack.us/img854/9743/c0m2.jpg [ Dodano: Sob 20 Lip, 2013 21:52 ]Z niecierpliwością czekam na wyniki - Halusia z pewnością będzie wiedziała co mnie trapi :wink:Tomku teraz możesz napisać co Cię trapi bo ja nie wiem... chyba :tongue: :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 20 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Lipca 2013 @halusia@, no to Halinko jutro po pracy robimy Jak nie jak tak :lol: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/#findComment-293483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.