Skocz do zawartości

Szybkie polędwiczki wędzone..


Gregtom

Rekomendowane odpowiedzi

Rozmrażam właśnie 6 polędwiczek (ok. 2 kg.), które na jutro mają być zapeklowane i gotowe do wędzenia. Na forum znalazłem dwa posty dotyczące "Szybkich polędwiczek":

 

Peklowanie na sucho - 19g peklosoli na kilogram, mocno natrzeć i wymasować, pozostawić na noc w temp. 10-12 stopni, rankiem wymasować, pozostawić w temp. pokojowej na 2 godziny, potem opłukać, osuszyć i wędzić gorącym dymem, na koniec podpiec pół godziny. Express sprawdzony w praktyce. :cool:

oraz

POLĘDWICZKI ANTONIEGO

 

Składniki na 1kg polędwiczek:

2 łyżeczki peklosoli

2 łyżeczki cukru

1,5 łyżeczki przyprawy pięć smaków

40ml sos sojowy ciemny

40ml sos sojowy jasny

Polędwiczki oczyścić z błon i tłuszczu peklosól zmieszać z cukrem i natrzeć polędwiczki. Ułożyć je w ciasnym naczyniu i do lodówki na 14 godz.

Po tym czasie mieszamy sos sojowy jasny z ciemnym oraz przyprawą pięć smaków i nacieramy polędwiczki. Odwieszamy na trzy godz do obsuszenia.

Wędzimy w temp 40-45*C przez 180min. Następnie wieszamy w chłodnym miejscu na 12godz.

Drugie wędzenie temp 40-45*C przez 120min

Można je jeść po drugim wędzeniu, najlepsze po 4-5 dniach.

W opcji do przyprawy pięć smaków można dodać odrobinę chili.

 

pozdrawiam antek-28

-------------------------------------------------------------------------------------------

 

Macie kochani jeszcze inne sposoby na "Szybkie polędwiczki"..?

 

:wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

I kurcze zrobione.. Wyszły idealne, za co chcę Pis67-owi, bardzo podziękować.. :clap: :clap: :clap:

Po procedurze "ociekania/osuszania", przegładziłem polędwiczki ręką umaczaną w żółtkach jaj (dwa) i ponownym bezdymnym osuszaniu w "teleskopówie"

Polędwiczki wędziłem wpawdzie ze trzy godzinki (może i więcej bo Jelzin padł), ale smakowo to wyszły "Superachno".. Do tego miałem wspaniały dzień.. :grin:

Mała fotorelacja:

 

 

 

 

Tutaj jeszcze raz recepta Brata Pis67.. (Suche pekowanie 14-sto godzinne)..

 

"Peklowanie na sucho - 19g peklosoli na kilogram, mocno natrzeć i wymasować, pozostawić na noc w temp. 10-12 stopni, rankiem wymasować, pozostawić w temp. pokojowej na 2 godziny, potem opłukać, osuszyć i wędzić gorącym dymem, na koniec podpiec pół godziny. Express sprawdzony w praktyce. "

 

:cool:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

smakowo to wyszły "Superachno".

Grzesiu gratulacje :clap: wyglądają pysznie nie dziwię się że miałeś dobry dzień, :lol: a nawiasem mówiąć co to za akweny żeglowne :question: :question:

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I kurcze zrobione..

A pamiętasz ,że peklowanie na sucho wyciąga wodę z wyrobu :sad: i jeszcze do tego podpiekanie.

"Następnom razom" nie spiesz się, bo pospiech to zły doradca i popekluj na mokro 8- 10 dni solanką 8% i uwędź i nic nie podpiekaj.Porównasz sobie dwa sposoby.Ja preferuję ten drugi.Powodzenia. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I kurcze zrobione..

A pamiętasz ,że peklowanie na sucho wyciąga wodę z wyrobu :sad: i jeszcze do tego podpiekanie.

"Następnom razom" nie spiesz się, bo pospiech to zły doradca i popekluj na mokro 8- 10 dni solanką 8% i uwędź i nic nie podpiekaj.Porównasz sobie dwa sposoby.Ja preferuję ten drugi.Powodzenia. :grin:

Polędwiczki zrobione na mokro i wędzone nie na gorąco, to jest bajka. Spokojnie mogę powiedzieć, że są delikatne jak ryba/łosoś - rozpływa się w ustach.

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a nawiasem mówiąć co to za akweny żeglowne :question: :question:

Piotrku.. To jest darmowy parking żeglarski przy kanale dortmundzkim. Jeśli masz kawałek "statka", to możecie tam dodryfować.. Naprawdę jest tam bardzo ślicznie i można zatankować nie tylko baterie.. :wink:

Pępek świata, tylko napisz kiedy dopłyniecie abym się mógł przygotować i pozdrów Beatę.. :wink:

 

I kurcze zrobione..

A pamiętasz ,że peklowanie na sucho wyciąga wodę z wyrobu :sad: i jeszcze do tego podpiekanie.

"Następnom razom" nie spiesz się, bo pospiech to zły doradca i popekluj na mokro 8- 10 dni solanką 8% i uwędź i nic nie podpiekaj.Porównasz sobie dwa sposoby.Ja preferuję ten drugi.Powodzenia. :grin:

Arku.. Wiem, ale liczyłem się z tym że polędwiczki nawet nie zdążą się schłodzić.!

Mam to tylko przez Ciebie i szanowną WB :smile:

 

p.s. Zgadnijcie ile mi z tego zostało.. (a jeszcze chciałem je podsuszyć.) :grin:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Mam kilka polędwiczek wieprzowych ok. 3 kg, chcę je uwędzić w następną sobotę i bardzo nie chciałbym ich spie.....ć.

Najbardziej odpowiada mi przepis Arkadiusza tylko czy zdążą mi się upeklować do soboty i czy 8%a solanka będzie odpowiednia?

Peklować będę jutro rano. I jeszcze pytanie jak długo wędzić i w jakiej temperaturze?

Do  tej pory tylko raz wędziłem polędwiczki kilka lat temu wg przepisu z 18tki i pamiętam że nie byłem zachwycony.

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja polędwiczki zawszę pekluję zgodnie z tabelą dziadka zaczynam we wtorek wędzę w sobotę. Jeszcze nie zdarzyła mi się inna konfiguracja za mało stażu mam :)

Dodam aby że jako pierwsze znikają. Ile bym nie uwędził jeszcze nie miałem okazji ich mrozić :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

I jeszcze pytanie jak długo wędzić i w jakiej temperaturze?

 

Wędź na ciepło do 45 C do uzyskania odpowiedniego koloru i nie parz. Spokojnie zdążą się zapeklować ,ale ja dla pewności robię jeszcze jeden nastrzyk 5% wagi mięsa.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak dobrze pamiętam to DZIADEK  już pisał, że tabela nie dotyczy polędwic/polędwiczek/  - chyba, że jesteś     BAAAARDZO słonolubny
 

 

 

 

Dodam aby że jako pierwsze znikają. Ile bym nie uwędził jeszcze nie miałem okazji ich mrozić

 

Widać jest :)  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Widać jest :)

 

W takim razie jestem :) Nie doczytałem tego. Mimo że teraz wiem o tym dalej będę korzystał z tabeli Dziadka do polędwiczek. Jedyne co to nie robię nastrzyku polędwiczek :)



Dodano: 11 październik 2013 - 20:58

Tak teraz myślę czy program który można ściągnąć z WB peklowanie pokrywa się z tabelą Dziadka? Czy to odmienne proporcje? Bo w sumie to korzystam z tego programu święcie przekonany że to dziadka proporcje?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Polędwiczki wyszły wspaniałe, miękie soczyste, rozpływają się w ustach.

post-40280-0-72614900-1382704303_thumb.jpg

Peklowane były 7 dni wg przepisu Arkadiusza. Wędzone jednego dnia przez 4 godz. w temp. 40 st C i drugiego dnia 3 godz. w temp. 25 st. C.

Arkadiuszu dziękuję za dobry przepis i polecam wszystkim.

Żeby tak dało się zrobić normalną poleicę wieprzową.

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Żeby tak dało się zrobić normalną poleicę wieprzową.

 

Możesz i tak z polędwicą.Też będzie pychotka.  :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Arkadiuszu, kilka razy próbowałem ale zawsze wychodziła mi gumowata i twardawa dlatego teraz parzę.

Może robiłem coś nie tak, jeżeli możesz podpowiedzieć jak wędzić żeby nie była gumowata będę wdzięczny i chyba nie tylko ja.

Bardzo lubię wędzone, surowe mięso.

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może robiłem coś nie tak, jeżeli możesz podpowiedzieć jak wędzić

 

Polędwica zawsze będzie bardziej twarda od polędwiczek.Ja ja wędzę ze zdjętą mizdrą w temp .55C i nie parzę .

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja polędwicę surową wędzoną kroję na krajalnicy w plastry cienkie jak mgiełka i wówczas nie jest twarda. Lepiej zjeść kilka cienkich plasterków, niż jeden gruby i wówczas problem gumowatości znika. Nawet ci, co nie jedli jej wcześniej z różnych względów, teraz o takową się biją ;)  

Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Witam wszystkich.

Mam pytanie czy w ten sposób mogę zrobić schab z tym, że zamiast peklosoli dam zwykłą sól kuchenna bo nic nie mam innego pod ręką a chcę jutro przepalić wędzarnie . Aha jak długo wędzić przy tem około 50 stopni ? Czy parzyć taki schab potem ? Jak tak to jak długo takie parzenie ma trwać?

 

 

ps. wędze tylko kilogram schabu tak, że na trwałości wędliny aż tak bardzo mi nie zależy bo zniknie w ciągu 1 dnia , podobnie jak kolor mnie średnio interesuje ma być smaczne i już (zresztą tysiąc lat temu nie znali peklosoli i też wędzili  ;) )

Edytowane przez EAnna
orty
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No żyły i miały polędwice z kością ;)

Schab to jest kolego produkt z rozbioru mięsa a polędwicą staje się już po oddzieleniu od kości ...

Na samej soli schab ... w jeden dzień ... powodzenia

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.