Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 325
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Z serami jest ten Plus że można je trzymać miesiącami A nawet latami. Czym starsze tym ostrzejsze. Wedzonki w nadmiarze trzeba mrozic czego za bardzo nie lubię. ..dam radę :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-437965
Udostępnij na innych stronach

 

 

. 20 litrów mleka to ja chyba tylko w sklepie widziałem

 

Ja widzę setki litrów za każdym razem jak jadę po mleko :D

 

 

 

Trzy godziny się najeździłem za tym mlekiem. 15 litrów wziąłem z Bykowa.

 

15 l. to ja od jednej krowy biorę ;) Właśnie wczoraj brałem na oscypki :)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-437986
Udostępnij na innych stronach

 

. 20 litrów mleka to ja chyba tylko w sklepie widziałem

 

Ja widzę setki litrów za każdym razem jak jadę po mleko :D

 

 

 

Trzy godziny się najeździłem za tym mlekiem. 15 litrów wziąłem z Bykowa.

 

15 l. to ja od jednej krowy biorę ;) Właśnie wczoraj brałem na oscypki :)

 

CWANIACZEK !!!!! to ja powiem tak - nie liczy się ilość tylko jakość :)) małe jest piękne itp. itd. hehehe

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-438015
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam wszystkich serowarów bardzo SERdecznie. :)

Dawno tu nie zaglądałem, gdyż byłem na wakacjach w Hiszpanii. Oczywiście nie obyło się bez degustowania różnego rodzaju serów. Oczywiście są to sery owcze, gdyż z nich właśnie słynie Hiszpania. Udało mi się kupić kilka gatunków, a także te same o różnym stopniu dojrzałości. Ciekawe jest to, że kupowałem sery w sklepie, w którym bardzo dbają o klientów. Wszystkie sery zostały ładnie zapakowane w folię próżniową, a ceny także bardzo przystępne, bo prawie każdy kosztował 15 Euro za kilogram.

Najbardziej powszechnym serem w Hiszpanii jest ser Manchego, to właśnie ten ser kupiłem w różnych stadiach dojrzewania. Zauważyłem, że młody jest bardzo śmietankowy, wręcz słodki. Starszy jest dużo bardziej pikantny i ma mocny zapach. Jest to akurat normalne wśród serów twardych, gdyż one robią się coraz bardziej ostre wraz z wiekiem.

Kolejnym ciekawym produktem był ser, którym zachwycać się będą (tak mi się wydaje :) ) bardziej Panowie, niźli Panie. Jest to ser o wdzięcznej nazwie Tetilla (czyt. tetija). Tłumaczy się to jako cycuszek. Ser jest śmietankowy, prawie, że smarowny i lekko kwaskowy i oczywiście bardzo smaczny. 

Przygodę z serami w Hiszpanii uważam za bardzo udaną. A wakacje minęły także w pełni przygód.

Poniżej zamieszczam zdjęcia wyżej wspomnianego cycuszka. Nazwa tego sera pochodzi od jego kształtu.


A tutaj mój kolejny ser-Gruyer po 2 miesiącach dojrzewania:

 

W smaku maślano-orzechowy. :)

post-54326-0-54881900-1440689130.jpg

post-54326-0-07777200-1440689188_thumb.jpg

post-54326-0-20185200-1440689379_thumb.jpg

post-54326-0-15058700-1440689619_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-441396
Udostępnij na innych stronach

A tutaj mój kolejny ser-Gruyer po 2 miesiącach dojrzewania:  

 

Nie znam się, może to jest i Gruyer ale cośik nierówno wysychał /dojrzewał ;) /.Czy oryginał tak ma ? Jak ma, to wybacz.Ale z serów dla mnie to najlepsza serwatka na drugi dzień   :)

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-441491
Udostępnij na innych stronach

Ja cem cycuszka :))) Ja uwielbiam "cycuszki" :)

Proszę o kawałeczek na Wtorek. Czy kolega ma ochotę przetestować mojego oscypiorka także ?

Bo jutro będę zawędzał :))

Już się nie mogiem doczekać smaku manchego - tego sera jeszcze nie testowałem a podobno bardzo dobry.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-441527
Udostępnij na innych stronach

Tak, bardzo chętnie spróbuję Ospypiora. :) O tym właśnie serze Ci wspominałem kolego, że ma ciekawą nazwę. Bardzo chętnie go wezmę ze sobą. Manchego też wezmę kawałek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-441543
Udostępnij na innych stronach

Jak kawałek ??? to nie kupiłeś mi nic ????

 

Ja Ci dam OSPYPIORA !!!!!!!!!!! Moje to prawie OSCYPKI - takie dobre :))) a już na pewno OSCYPIORY a nie PYPIORY :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-441545
Udostępnij na innych stronach

Cycuszka wziąłem połówkę. :) Jego więc przywiozę kawałek ze sobą. Ale Manchego przywiozę cały kawałek, który kupiłem. Kupowałem kawałki po 300-350 gramów, bo dużo serów kupowałem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-441546
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...
 

"I wychodzą Ci z tego z mlekomatu? Bo ja je kiedyś testowałem i w serze zaczęła się fermentacja masłowa i ser był gorzki."

 

A o co chodzi w tej fermentacji..?

Moj serek "Korycin", pachnie wlasnie jak maselko.. 

Jest nieduzy bo tylko z 5 litrow mleka sklepowego nisko pasteryzowanego.. :)

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-472411
Udostępnij na innych stronach

Fermentacja masłowa zachodzi zgodnie z reakcją:

C6H12O6 (pod wpływem bakterii masłowych) -->  C3H7COOH + 2 CO2 + 2 H2

 

Sery przez ten rodzaj fermentacji są wzdęte. Mają one także gorzkawy smak. W końcu kwas masłowy smakuje, jak zjełczałe masło, bo tam powstaje. :) Ma też bardzo wyraźny, nieprzyjemny zapach.

 

 

Jak ser wyszedł Ci dobry, to nie ma żadnego problemu. Możesz zostawić do dalszego dojrzewania, albo zjeść od razu.

Teraz doczytałem, w mleku sklepowym na ogół te bakterie nie występują. Nie masz się o co martwić.

Edytowane przez akmis978
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-472481
Udostępnij na innych stronach

Wielkie dzieki za Info..   :)

 

Serek dosychal 2 tygodnie na raszce w chlodnej kuchni.. Codziennie byl obracany..

Nie ma sladu plesni a skorka jest sucha.. Przy "nacisniecu" czuc sprezystosc w srodku serka i tak jak pisalem, pachnie jak swieze maslo..

Wczoraj poszedl do woreczka (proznia) i spoczywa w lodowce..

Na jak dlugo to jeszcze nie wiem..?  :rolleyes:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-472541
Udostępnij na innych stronach

Fermentacja masłowa zachodzi zgodnie z reakcją:

C6H12O6 (pod wpływem bakterii masłowych) -->  C3H7COOH + 2 CO2 + 2 H2

 

Sery przez ten rodzaj fermentacji są wzdęte. Mają one także gorzkawy smak. W końcu kwas masłowy smakuje, jak zjełczałe masło, bo tam powstaje. :) Ma też bardzo wyraźny, nieprzyjemny zapach.

 

 

Jak ser wyszedł Ci dobry, to nie ma żadnego problemu. Możesz zostawić do dalszego dojrzewania, albo zjeść od razu.

Teraz doczytałem, w mleku sklepowym na ogół te bakterie nie występują. Nie masz się o co martwić.

Masz sposób na to aby pozbyć się fermentacji masłowej? jakie bakterie za nią odpowiadają?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-472549
Udostępnij na innych stronach

Bakterie masłowe, a jedynym sposobem pozbycia się ich z mleka jest niedopuszczenie do infekcii mleka, bo poza sterylizacją nie ma sposobu na ich usunięcie. Nie wolno zwierząt karmić kiszonką. Rolnik natomiast musi zachować higienę swoją i udoju.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-472559
Udostępnij na innych stronach

Ogólnie to bakterie masłowe giną dopiero przy sterylizacji.

ALE jeśli masz dobre mleko, to nigdy go nie pasteryzuj.

Żywność surowa jest dla nas dużo zdrowsza, dzięki niej mniej chorujemy i wolniej się starzejemy.

Także mleka nie pasteryzuj, jeśli jest dobre, a jak jest złe, to zmień dostawcę. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-473267
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.