Aksamit97 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Witam wszystkich serowarów bardzo SERdecznie. Dawno tu nie zaglądałem, gdyż byłem na wakacjach w Hiszpanii. Oczywiście nie obyło się bez degustowania różnego rodzaju serów. Oczywiście są to sery owcze, gdyż z nich właśnie słynie Hiszpania. Udało mi się kupić kilka gatunków, a także te same o różnym stopniu dojrzałości. Ciekawe jest to, że kupowałem sery w sklepie, w którym bardzo dbają o klientów. Wszystkie sery zostały ładnie zapakowane w folię próżniową, a ceny także bardzo przystępne, bo prawie każdy kosztował 15 Euro za kilogram.Najbardziej powszechnym serem w Hiszpanii jest ser Manchego, to właśnie ten ser kupiłem w różnych stadiach dojrzewania. Zauważyłem, że młody jest bardzo śmietankowy, wręcz słodki. Starszy jest dużo bardziej pikantny i ma mocny zapach. Jest to akurat normalne wśród serów twardych, gdyż one robią się coraz bardziej ostre wraz z wiekiem.Kolejnym ciekawym produktem był ser, którym zachwycać się będą (tak mi się wydaje ) bardziej Panowie, niźli Panie. Jest to ser o wdzięcznej nazwie Tetilla (czyt. tetija). Tłumaczy się to jako cycuszek. Ser jest śmietankowy, prawie, że smarowny i lekko kwaskowy i oczywiście bardzo smaczny. Przygodę z serami w Hiszpanii uważam za bardzo udaną. A wakacje minęły także w pełni przygód.Poniżej zamieszczam zdjęcia wyżej wspomnianego cycuszka. Nazwa tego sera pochodzi od jego kształtu.A tutaj mój kolejny ser-Gruyer po 2 miesiącach dojrzewania: W smaku maślano-orzechowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-441396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Byłeś na wakacjach bez aparatu? może zapodasz parę fotek serów... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-441488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Byłem z aparatem. Sery mam w domu. Jutro powrzucam zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-441490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 (edytowane) A tutaj mój kolejny ser-Gruyer po 2 miesiącach dojrzewania: Nie znam się, może to jest i Gruyer ale cośik nierówno wysychał /dojrzewał /.Czy oryginał tak ma ? Jak ma, to wybacz.Ale z serów dla mnie to najlepsza serwatka na drugi dzień Edytowane 27 Sierpnia 2015 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-441491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Tak wygląda tylko na zdjęciach, nie ma się o co martwić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-441497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Ja cem cycuszka )) Ja uwielbiam "cycuszki" Proszę o kawałeczek na Wtorek. Czy kolega ma ochotę przetestować mojego oscypiorka także ?Bo jutro będę zawędzał )Już się nie mogiem doczekać smaku manchego - tego sera jeszcze nie testowałem a podobno bardzo dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-441527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Tak, bardzo chętnie spróbuję Ospypiora. O tym właśnie serze Ci wspominałem kolego, że ma ciekawą nazwę. Bardzo chętnie go wezmę ze sobą. Manchego też wezmę kawałek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-441543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Jak kawałek ??? to nie kupiłeś mi nic ???? Ja Ci dam OSPYPIORA !!!!!!!!!!! Moje to prawie OSCYPKI - takie dobre )) a już na pewno OSCYPIORY a nie PYPIORY Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-441545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Cycuszka wziąłem połówkę. Jego więc przywiozę kawałek ze sobą. Ale Manchego przywiozę cały kawałek, który kupiłem. Kupowałem kawałki po 300-350 gramów, bo dużo serów kupowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-441546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 31 Stycznia 2016 (edytowane) "I wychodzą Ci z tego z mlekomatu? Bo ja je kiedyś testowałem i w serze zaczęła się fermentacja masłowa i ser był gorzki." A o co chodzi w tej fermentacji..?Moj serek "Korycin", pachnie wlasnie jak maselko.. Jest nieduzy bo tylko z 5 litrow mleka sklepowego nisko pasteryzowanego.. Edytowane 31 Stycznia 2016 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-472411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 1 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 1 Lutego 2016 (edytowane) Fermentacja masłowa zachodzi zgodnie z reakcją:C6H12O6 (pod wpływem bakterii masłowych) --> C3H7COOH + 2 CO2 + 2 H2 Sery przez ten rodzaj fermentacji są wzdęte. Mają one także gorzkawy smak. W końcu kwas masłowy smakuje, jak zjełczałe masło, bo tam powstaje. Ma też bardzo wyraźny, nieprzyjemny zapach. Jak ser wyszedł Ci dobry, to nie ma żadnego problemu. Możesz zostawić do dalszego dojrzewania, albo zjeść od razu.Teraz doczytałem, w mleku sklepowym na ogół te bakterie nie występują. Nie masz się o co martwić. Edytowane 1 Lutego 2016 przez akmis978 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-472481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 1 Lutego 2016 Wielkie dzieki za Info.. Serek dosychal 2 tygodnie na raszce w chlodnej kuchni.. Codziennie byl obracany..Nie ma sladu plesni a skorka jest sucha.. Przy "nacisniecu" czuc sprezystosc w srodku serka i tak jak pisalem, pachnie jak swieze maslo..Wczoraj poszedl do woreczka (proznia) i spoczywa w lodowce..Na jak dlugo to jeszcze nie wiem..? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-472541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 1 Lutego 2016 Fermentacja masłowa zachodzi zgodnie z reakcją:C6H12O6 (pod wpływem bakterii masłowych) --> C3H7COOH + 2 CO2 + 2 H2 Sery przez ten rodzaj fermentacji są wzdęte. Mają one także gorzkawy smak. W końcu kwas masłowy smakuje, jak zjełczałe masło, bo tam powstaje. Ma też bardzo wyraźny, nieprzyjemny zapach. Jak ser wyszedł Ci dobry, to nie ma żadnego problemu. Możesz zostawić do dalszego dojrzewania, albo zjeść od razu.Teraz doczytałem, w mleku sklepowym na ogół te bakterie nie występują. Nie masz się o co martwić.Masz sposób na to aby pozbyć się fermentacji masłowej? jakie bakterie za nią odpowiadają? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-472549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 1 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 1 Lutego 2016 Bakterie masłowe, a jedynym sposobem pozbycia się ich z mleka jest niedopuszczenie do infekcii mleka, bo poza sterylizacją nie ma sposobu na ich usunięcie. Nie wolno zwierząt karmić kiszonką. Rolnik natomiast musi zachować higienę swoją i udoju. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-472559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 4 Lutego 2016 Akmis sterylizacja czy wystarczy tylko pasteryzacja? Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-473174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 4 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 4 Lutego 2016 Ogólnie to bakterie masłowe giną dopiero przy sterylizacji.ALE jeśli masz dobre mleko, to nigdy go nie pasteryzuj.Żywność surowa jest dla nas dużo zdrowsza, dzięki niej mniej chorujemy i wolniej się starzejemy.Także mleka nie pasteryzuj, jeśli jest dobre, a jak jest złe, to zmień dostawcę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-473267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 5 Lutego 2016 To było pytanie z ciekawości. Ja będąc u siebie mam skąd brać. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-473407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 5 Lutego 2016 W porządku. Nie wiedziałem. Odpowiadam i tak, wszyscy skorzystają na tym, a w szczególności nowicjusze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-473421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 27 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 27 Lutego 2016 Witaj akmis978. Czy robiłeś kiedyś serek "śmierdzielek" , ale taki , żeby w domu światło przygasało ? Jeżeli tak , to bardzo proszę podziel się przepisem . Może ktoś z Forumowiczów ma doświadczenie z takim serem ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-480223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 27 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 27 Lutego 2016 A co to za śmierdzielek bo nie znam? Wiem ż biały ser jak gliwieje to niebotycznie śmierdzi. Może o to Ci chodzi. ? Potem z tego zgliwiałego sera robiło się smażony. Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-480224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 27 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 27 Lutego 2016 Nie chodzi mi o ser gliwiejący . Kupiłem kilka lat temu w Makro ser francuski , taki dosyć miękki , z pleśnią . Drogi był jak cholera mimo , że w promocji , a tak śmierdział , że kasjerka poprosiła , żebym go sam przez skaner przesunął . Później taśmę spryskała jakimś odsmradzaczem . Oczywiście ser był pakowany w pergamin . Moja LP chciała mnie razem z tym serem z domu pogonić , tak lodówkę zasmrodziłem . Napisałem pochopnie , że ser był francuski . Tak mi się wtedy wydawało . Teraz myślę , że mogła mnie zmylić fracusko-brzmiąca nazwa , a ser mógł być szwajcarski lub belgijski . Nigdy więcej już tego śmierdzielka nie spotkałem w handlu , a smak do dziś pamiętam . Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-480230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 27 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 27 Lutego 2016 Koledze pewno chodzi o ser Limburger.. Niemcy wlasnie go wprost nazywaja "Smierdzielem" Cuchnie toto niemilosiernie i jest zapakowane w specjalna folie.W dotyku jest lekko klejacy a palce pachna jak by se ktos w tylku merdal..! Powaga (Sorry za okreslenie) Smak niebo.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-480234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 27 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 27 Lutego 2016 Polecam gaumle Ule co znaczy dosłownie stary Ule. Jest to ser szwedzki, smród to mało. Miałem też okazję kupić camember na Lazurowym Wybrzeżu, gdzie mimo kilku warstw opakowania foliowego i bycia w luku bagażowym autobusu, było go czuć wewnątrz autobusu. Więc potrafią serki być smierdzielne. Mowiąc o krajach skandynawskich warto wspomnieć o serze mazurkowym z piwem porter w stylu parmezanu. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-480237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 27 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 27 Lutego 2016 A czy próbował ktoś coś takiego zrobić ? Głównie zależy mi na smaku , choć on idzie w parze ze smrodem . Taki raclette też daje jakby coś zdechło w lodówce . Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-480240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 27 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 27 Lutego 2016 Pewnie kwestia fermentacji na kwas maslowy Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/10/#findComment-480244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.